Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502618 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #210 dnia: Grudnia 24, 2006, 14:11:35 »
Zestawik w sumie OK tylko proponuję tego nie robić w komputroniku, bo tam ceny mają wyższe. Można się pokusić o poskładanie Intela za tą kasę.

Proponowałbym wymienić pamięci, ilość taka sama, prędkość również. Jedynie brak radiatorów ale kilka stówek w kieszeni ;]

http://www.apollo.pl/store/show_detail/9/25166

Proponowałbym również troszkę mocniejszy zasilacz, jakąś 400tkę.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #211 dnia: Grudnia 24, 2006, 14:21:56 »
Intela nie chcę, jestem przywiązany do AMD :020: :020:

Pamięc w linku który podałeś, ma jedną uwagę:
   Nie współpracuje z płytami z socket AM2!!
Pozatym to jedna kość, tam mam dwie dobre kości, za 200zł więcej.
I działają z AM2 :002:

A jakie sklepy polecasz? Komputronika używam do składania, bo narzędzie dobre.

A p.s. Czy są przejsciówki z wtyczki DVI na karcie graf, do "starej" wtyczki z monitora crt? Bo nie planuje zakupu lcd narazie, a nowe karty mają tylko DVI.
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #212 dnia: Grudnia 24, 2006, 14:39:21 »
To jakas bezedura, przeciez polecają je w zestawach AM2. Co do jakości Goodrama nie ma wątpliwości. Pozatym nie patrz na markę, liczy się na czym są zbudowane pamięci. Ale jak uważasz, Geile są OK, to była tylko propozycja.. Ja niestety nie miałem styczności z tymi Goodramami więc zdaję się na to co piszą.

Nie mam jednego sklepu, szukam po różnych i byle nie komputronik (w tym tez pochodne np. sklep,benchmark.pl). Zaczynam szukać od Allegro (dużo tu sklepów), póżniej fora i google+jakieś stałe pozycje.

Przejściówki DVI>D-SUB są w komplecie.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 24, 2006, 14:40:52 wysłana przez qrdl »

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #213 dnia: Grudnia 24, 2006, 14:43:21 »
1. Pomyśl nad inną obudową i innym zasilaczem:.
Tu masz świetną budę, za niską cenę. 2x 120mm i chłodzenie jak się patrzy.
Do tego ten zasilacz (może trochę zbyt mocny, ale za to w promocji poniżej 300zł, więc czego sobie żałować?!) i będzie super sprzęcik :)
Poza tym gdybyś kartę chciał mocniejszą to on ma dobrą linię 12V (31A).

2. Kartę graficzną może lepiej X1900Pro od Asusa - dużo lepszy od GT i cichy :)

Wiem, że to wychodzi więcej kasy, ale jak zaoszczędzisz na pamiątkach, jak Ci Mazaczek przykazał, to będzie tip top :roll:

3. A płytkę po tym, co Asus ostatnio wyczyniał z tańszymi płytami, to bym wziął MSI K9NU Neo-V. Dobra płyta z dobrym chipsetem i tania, a przede wszystkim chłodna :)

Tyle mam uwag.

Pozdrawiam :)

P.S. Komputronik to sklep jak sklep. Sprawdź na skąpcu.pl ceny i kup w różnych miejscach. Pod warunkiem, że za przesyłkę nie zabulisz jak za zboże ofkors.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #214 dnia: Grudnia 24, 2006, 14:55:31 »
Jeszcze jedno:

Jeśli chcesz się trzymać GeiLa w pamiątkach to za 31zł więcej niż w Twoim Filip zestawieniu możesz znaleźć coś takiego. Sklep ten jest b. tani i warto tam kilka rzeczy poszukać. Niestety sprzedaje tylko wysyłkowo choć siedziba w Warszawie, więc trzeba doliczyć paręnaście złotych.

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #215 dnia: Grudnia 24, 2006, 15:08:25 »
Geila nie muszę się trzymać, przeglądając ofertę, wydawały mi się sensowne w stosunku jakość/cena.
GoodRamów nie znam, nie wiem na ile to dobrze chodzi. Wole trochę dopłacić, by mieć stabilny system

Obudowa musi być koniecznie czarna:).
Czy zasilacz 400W będzie starczył? Szczerze mówiąc, to ten 520W to mi się wydaje, że jest overkill, i nie wierzę trochę w takie super-promowane przedmioty. Firma TOP jest to firma krzak?, rodzaju codegen?, czy z tych "sensownych". Nie znam się więc pytam.

Po wymianie karty na tą sugerowaną przez Labiego, oraz zmianę pamięci na te 800mhz Geil, oraz płytka MSI, wychodzi ~3150zł, czyli nie tak źle jak na ceny "komputronikowe", oczywiście skąpca znam i kocham, więc pewnie do 3000zł zbije się całość. Po za tym po gwiazdce ceny mają miły zwyczaj spadania. :002: :002:
zła się nie uleknę...

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #216 dnia: Grudnia 24, 2006, 15:21:24 »
Topware to nie jest firma krzak, a jeden ze starszych producentów zasilatorów. Kiedyś znany był z tego że jego zasiłki najlepiej spisywały się z Pentkami IV.

Goodram to jedna z ciekawszych firm jeżeli chodzi o pamięci i stawiam jąobecnie wyżej niż Kingstona. Stąd też nie widzę powodów do stwierdzenia, że będziesz miał kłopoty ze stabilnością. To już tak nie funkcjonuje, moja DFI zdechła szybciej niż Asrock...lol a nie powinna bo firma z górnej półki. A z 667 zrobisz spokojnie 800 i może więcej. To tak na marginesie.

Reszta Ok, także walcz.

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #217 dnia: Grudnia 24, 2006, 15:28:47 »
A to sehr gut, będę brał pod uwagę TOP'a.
Skoro Goodramy godne polecenie, to też rozważę, parę stów nie chodzi piechotą. :002:
Dzięki za pomoc, Wesołych Świąt!!
zła się nie uleknę...

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #218 dnia: Grudnia 24, 2006, 15:49:32 »
Zasilacze Cheiftec'a są sensowne?
Interesuje mnie ten model 450W:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18095
zła się nie uleknę...

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #219 dnia: Grudnia 24, 2006, 16:02:55 »
Wiem że 410tki padały często i gęsto i przez to zraziłem się do nowych modeli "Szefa" ale to tylko moje zdanie. Ten zasilacz może być dość sympatyczny.

Ps. Strasznie mało ma na liniach 12v1 i v2...tylko 15 i 14A....mało :(

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #220 dnia: Grudnia 24, 2006, 16:04:56 »
Jeszcze rozważam ten Topware 400W p5 co jest podany w wątku niżej. + Jakaś kiepska tania obudowa, nie muszę bajerów:).
zła się nie uleknę...

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #221 dnia: Grudnia 24, 2006, 16:06:30 »
Topware to nie jest firma krzak, a jeden ze starszych producentów zasilatorów. Kiedyś znany był z tego że jego zasiłki najlepiej spisywały się z Pentkami IV.

Goodram to jedna z ciekawszych firm jeżeli chodzi o pamięci i stawiam jąobecnie wyżej niż Kingstona. Stąd też nie widzę powodów do stwierdzenia, że będziesz miał kłopoty ze stabilnością. To już tak nie funkcjonuje, moja DFI zdechła szybciej niż Asrock...lol a nie powinna bo firma z górnej półki. A z 667 zrobisz spokojnie 800 i może więcej. To tak na marginesie.

Reszta Ok, także walcz.
Topower, zdaję się, dzieli niektóre fabryki z Taganem. Firma zdecydowanie highendowa (z jednym czy dwoma wyjątkami z oferty).

Ja też polecam GoodRAM :)

Obudowa musi być koniecznie czarna:).
Zastanów się drugi raz nad tą obudową, co Ci ją wskazałem. W tej cenie nie znajdziesz nic lepszego, bez dwóch zdań. 2x miejsce na 120mm wentylator, bezśrubkowy montaż napędów, metalowy front (z wyjątkiem tych srebrnych wstawek) i naprawdę niezłe rozplanowanie.
Jeśli kolor czarny ma dla Ciebie aż takie znaczenie, że wolisz zapłacić więcej to ofkors Twoja wola. Choć może to ironicznie zabrzmiało, ale ja to doskonale rozumiem, bo kupiłem Asusa Vento 3600 hihi :D
Tyle, że z dobrych obudów wtedy ceny szybują już do ponad 200zł bez zasilacza niestety.
Np. to lub to.
Oczywiście na Allegro znajdziesz jakieś inne, tańsze obudowy czarne :)
W Komputroniku z resztą też :P
Czy zasilacz 400W będzie starczył? Szczerze mówiąc, to ten 520W to mi się wydaje, że jest overkill, i nie wierzę trochę w takie super-promowane przedmioty. Firma TOP jest to firma krzak?, rodzaju codegen?, czy z tych "sensownych". Nie znam się więc pytam.
Topower są "nieco" lepsze od Codyego ;)
400W, jak na mój gust starczy... ale na styk. Poza tym karty z serii X1900 i X1950, jak tu gdzieś Rolam wspomniał, potrzebują silnej linii 12V. Bardzo silnej :)
Nie wiem czy aż 30A, ale na pewno 25. Przeważnie, nawet te dobre zasilacze, mają w czterysetkach linie 12V ok. 20-23A, a to trochę za mało do X1950Pro.

Ja mam Topowera P5 450W i chodzi prawie już roczek. Ostatnio daję mu popalić, bo podkręciłem swojego X2 i kartę też trochę :P Starcza.
Jeślibym jednak teraz kupował procesor z serii X2 i kartę X1950Pro to bym wolał już tego 520W Topowera. Poza wszystkim to daje pewien zapas zawsze, gdybyś sobie kolejny dysk dorzucił czy może kartę grafiki wymienił za jakiś czas. Poza tym swobodniej mógłbyś podkręcać procesor i kartę :)
Ja też w styczniu tego roku nie planowałem nic podkręcać... ale wsiąkłem jakoś dość niedługo potem, szczególnie, że to naprawdę nie jest w obecnych czasach trudne i każdy lamer jest z tego powodu Pr0 ;)
Karta generalnie podkręca się sama poprzez ATITool, a procesor podnosi się łagodnie co 5-10MHz na szynie HTT pamiętając przy tym, żeby pamięciom dzielnik zwiększyć i chipsetowi mnożnik zmniejszyć i wio. Generalnie to cała filozofia. No to czemu nie spróbować, jak to nic nie kosztuje, nie? :003:
Po wymianie karty na tą sugerowaną przez Labiego, oraz zmianę pamięci na te 800mhz Geil, oraz płytka MSI, wychodzi ~3150zł, czyli nie tak źle jak na ceny "komputronikowe", oczywiście skąpca znam i kocham, więc pewnie do 3000zł zbije się całość. Po za tym po gwiazdce ceny mają miły zwyczaj spadania. :002: :002:
Poza obudową oczywiście pomyśl nad jakimś komfortem jeszcze. Kup może procka OEMowego i dokup do niego AC Alpine 64. Cisza i nieco lepsza wydajność za naprawdę niską cenę :)
Ewentualnie jakiś wiatraczek na tył i na przód, co by drobny przewiew buda miała. Polecam markę Coolink (szczególnie serię AX - ma dołączany kontroler obrotów na śledziu do każdego wentylatora), a z tańszych też Arctic Cooling - wentylatory kosztują mniej niż 20zł/szt.. Tylko najlepiej kupować te z serii Fan8/9/12 - są dość ciche. Niestety można je wtedy tylko jako wydmuchujące powietrze z budy montować. W lepszych obudować zawsze będziesz miał z jeden wiatrak, to sobie ga na przód przemontujesz :)
To już tak nie funkcjonuje, moja DFI zdechła szybciej niż Asrock...lol a nie powinna bo firma z górnej półki.
Ty, weź mnie nie strasz!
Co się stało, bo ja mam tę samą i póki co chula?? :005:

Pozdrawiam

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #222 dnia: Grudnia 24, 2006, 16:15:29 »
Czyli rozważać tego Top'a 520W p5, zresztą niewiele droższy od innych topware'ów.
Ramy Goodram, dwie stówy oszczędzę, i jakoś to będzie.
Ratuje mnie odliczenie vatu na firmę. :002:
Co do cichej fajnej obudoway, to wszystko mi pasi, każda zabawka będzie lepsza niż to wyjące pudło co teraz mam. :002: :002:

p.s. hardcore'owo overclockować nie mam zamiaru, może trochę kartę podkręcę z at-tray tools, ale bawić się w to długo nie planuje.
zła się nie uleknę...

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #223 dnia: Grudnia 24, 2006, 16:21:55 »
Czyli rozważać tego Top'a 520W p5, zresztą niewiele droższy od innych topware'ów.
Moim zdaniem - tak :roll:
Co do cichej fajnej obudoway, to wszystko mi pasi, każda zabawka będzie lepsza niż to wyjące pudło co teraz mam. :002: :002:
No to nie kupuj zbyt taniej obudowy, bo sytuacja się powtórzy :)
p.s. hardcore'owo overclockować nie mam zamiaru, może trochę kartę podkręcę z at-tray tools, ale bawić się w to długo nie planuje.
Ja też się w to hardcore'owo nie bawię. Chodzi mi o wydajność.
Nie biję się o każdy stopień czy megaherc.

Ale jak A64 z 2000 do 2500MHz podniosłem a tera A64 X2 z 2200 do 2700 to jest różnica i warto, szczególnie, że każdy procesor ma pewien zapas i na słabym boxowym chłodzeniu czy na tym Alpine 64 spokojnie się znacząco podkręci :)
Swojego X2 3800 powinieneś móc podnieść spokojnie do 2300-2400.

Polecam i pozdrawiam :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #224 dnia: Grudnia 24, 2006, 18:50:59 »
Panowie nie demonizujcie już tak tych współczesnych kart graficznych. Po pierwsze teraz ciężko o zasilacz z jedną linia 12v i wysokim amperarzem dlatego że wg. standardu ATX 2.2 i "ATX12V  Design Guide" z tego co pamiętam linia 12v1 i v2 nie powinny przekraczać 18A. Dopuszczalna jest też możliwość aby te linie połączyć i wtedy uzyskać zbilżone wartości do 30A.

Po drugie X1900Pro to nie X1950XTX tudzież 8800 (m.in. po to mu dwa molexy żeby spokojnie z 18A działać, czyli wykorzystują fakt że śą dwie linie słabsze zamiast jednej mocniejszej...przynajmniej tak mi się wydaje i to dość rozsądne). Nie chcę też przez to powiedziec że nic nie ciągnie, bo to nie prawda.Weźcie pod uwagę, że dzisiejszy sprzęt jest też tak pomyślany żeby nie wciągał dużo energii, stąd np. Athlon 64 nie powinien wziąć więcej niż 65 watt, a po podkręceniu 80 watt. Podobnie jest z kartami, warto dodać ze w słabszych modelach tez jednostki zasilające są słabsze, co ma na celu, zmniejszyć potencjał OC i zmniejszenie kosztów. Ważne jest jedno, aby zasilacz był porządny i napięcia stabilne, tak aby były dogodne warunki pracy. Inna sprawa jest już OC, jezeli się bawimy w poważny to tam zasilacz musi mieć spory zapas. Podobnie jest ze SLI/CF. Nawet popatrzcie na 1100 wattowego Tagana i Topware, oba na wspomnianych liniach nie przekracza 20A, Enermax ma 17A, a powinny mieć więcej skoro dzwigać mają dwie grafy.

Podsumowując ten Topware P5 spokojnie dźwignie tego kompa. Dla przykładu powiem że mój Antec 380 ciągnął o wiele mocniejszego kompa, bo był tam ostro kręcony Barton (latał od 1.8v do 2v), Radeony od 9700 do 9800XT które wciągały więcej prądu niż dzisiejsze kompy, a na 12v wyciągał zaledwie/aż 18A. Podobnie mój FSP550-60pln, ciagnie podobnego kompa jak twój Izabelin, a ma zaledwie 18A na 12v, więc powtarzam spokojnie ten P5 pociągnie to co masz w podpisie.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 24, 2006, 18:58:32 wysłana przez KosiMazaki »