Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 506235 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1815 dnia: Kwietnia 09, 2011, 12:44:02 »
Dzięki KosiMazaki
A ja kupuje w firmie arest  :002:

Kartę graficzną już mam.
Nad SLI zastanawiam się w przyszłości i na tym etapie kupiłbym tylko płytę z dwoma portami PCI-Ex x16.
Zasilacz też zmieniłem na 650W.

Każdy kupuje tam gdzie chce. Ja np. tam gdzie taniej. Chciałem Ci tylko jedynie wskazać graty i ich orientacyjną cenę. Co do zasilacza i trybu SLI to 650 watt może być tak "na styk" tym bardziej, że za jakiś czas mogą wyjść mocniejsze karty z większym apetytem, no i jeszcze OC. Proponował bym jakieś 700 i w górę.

Co do procka to rozumiem Q6600 do kręcenia? Bo on ma 2,4GHz a ten mój 2,3GHz, więc... wiem, że inna architektura, itp., itd. ale ile faktycznie poprawi mi wydajność np. FSX'a...?
Tu są wyniki Q6600:
(ze strony http://www.cpubenchmark.net/)
Intel Core2 Quad Q6600 @ 2.40GHz   2982
tu
AMD Phenom II X4 955                           3947
a Intel
Intel Core i5-2500K @ 3.30GHz           6771
mój stary ma:
Intel Core2 Duo E6550 @ 2.33GHz           1453

AMD (AMD Phenom II X4 955) jest lepszy tylko o ok. 30% od Q6600. Na allegro widzę, że chwalą go do OC. Pytanie ile bezpiecznie można go podkręcić? Jaki wentylator byś proponował do tego Q6600 aby go bezpiecznie kręcić? Tylko u mnie może być problem z kręceniem, bo płytę to raczej mam słabą (MSI P35 Neo socket 775) i nie wiem czy lepiej nie kupić trochę lepszy CPU bez kręcenia. Bo na płycie chyba nie mam możliwości podnoszenia napięcia...
Na allegro znalazłem:
Intel Core2 Extreme Q9300 @ 2.53GHz   3790
Intel Core2 Quad Q8400 @ 2.66GHz   3683
Wtedy bym miał prawie to samo co AMD Phenom II X4 955

Z drugiej strony te wydajności liczone na stronie www.cpubenchmark.net chyba trochę fałszują obraz tego co chcę osiągnąć. Bo oni chyba liczą wydajność per jeden core/rdzeń i sumują te wartości dla wszystkich rdzeni w procesorze. Mają programik, który obciąża procek równo po wszystkich rdzeniach i tyle. I jakby tak patrzeć na mój aktualny procesor dwurdzeniowy to na dwa rdzenie ma on wynik 1453. Przy założeniu, że miałby 4 rdzenie wynik estymowałby w granicach 2906. I wydaje mi się, że do tej wartości powinienem porównywać wydajności nowych czterordzeniowych procesorów.
I zauważcie, że ta wartość jest zbliżona do Q6600. I w moim przekonaniu, na Q6600 bez kręcenia nic nie zyskam.  Za 350-400zł to marny interes.

Takie porównania można sobie o kant d... rozbić. Weź jeszcze pod uwagę, że FSX nie należy do najszczęśliwszych pod względem działania gier i w zasadzie bez własnych optymalizacji zabije każdy komp. Bardziej wymowne było by porównanie na FSX Benchmarku. Kiedyś był taki dostępny. Poza tym z wykorzystaniem rdzeni w grach też bywa różnie, gdzie taki jakiś pierwszy benchmark lepiej sobie z ich obsługą poradzi.

Dopiero zakup Q8400 lub Q9300 (519zł na allegro) lub Q9550 (620zł) albo innych lepszych CPU dałby lepszy efekt. A i tu wzrost wydajności per rdzeń byłby w granicach 30%. Przy założeniu, że na FSX'ie mam 25fps'ów  uzyskałbym już ok 32fps'ów ale pewnie mniej bo raczej tak prostej zależności nie ma... Tu raczej musiałbym kupić Q9550 ale znowu jest ryzyko, że był kręcony i się przegrzewa. Intel Core2 Quad Q9550 @ 2.83GHz   ma wynik 4375 i jest to wynik lepszy od AMD Phenom II X4 955.   
Czyli w tym wypadku wydatek ok. 650zł plus 120zł za wentylator + RAM (załóżmy 100zł) = 870zł i to chyba jest absolutne minimum jakie muszę wydać aby zobaczyć wzrost wydajności w FSX'ie.

Cena zestawu pod nowy procek AMD (CPU, płyta, RAM) wg moich wyliczeń wyszła ok. 1000zł i mam gorszą wydajność niż Q9550 - wg odpada ale może ktoś przedstawi mi inny punk widzenia...?

Pozostaje jeszcze 2500K, tu wzrost jest kolosalny, ponad 100%. Cena tak jak podał KosiMazaki to ok. 1500zł. Różnica to pi*drzwi 630zł.

Sprawę musisz sobie przemyśleć. Nikt Ci nie powie czy 955BE da Ci wzrost wydajności w FSX na poziomie Q9550. Nikt Ci nie powie jak każdy z tych procesorów się kręci, bo tu też nie ma gwarancji. Można jedynie przypuszczać, że polecą tak jak większość sztuk. Weź pod uwagę, że nie da się tak 1:1 porównać żadnego z tych procesorów ponieważ mają inną architekturę. 2500K jest faworytem z racji największych możliwości OC niemniej za to wszystko trzeba jeszcze sporo zapłacić. AM3 tania i stosunkowo uniwersalna pomimo gorszej wydajności. LGA775 najbardziej wygodna, bo nie wymaga rozwalania całego kompa. Na twoim miejscu zainteresował bym się AM3, bo koszta podobne do LGA775 i masz możliwość potem wrzucenia innego procka. Jak dobrze powalczysz to i 4GHz na procu osiągniesz.

KosiMazaki czy te płyty ASRock, są dobre? Ja wiem, że Asus jest dobry Gigabyte chyba ostatnio też nie jest najgorszy a MSI chyba do mocarzy nie należy...
Sorki za takie pytania ale w temacie PC'tów już dawno nie siedziałem i trochę wypadłem z branży, co widać po moich pytaniach o socket :-)

ASRock firma jak każda inna. Jak ma się spalić to się spali. Teraz mocno podnieśli jakość (np. japońskie kondensatory), zmienili "imidż". Problemy na tych płytach niczym nie odbiegają od innych płyt. Wśród ludzi znajdziesz opinie dobre jak i te złe. Mi tam to w sumie rybka, bo biorę to co uważam za słuszne. Sam mocno zastanawiałem się nad Extreme 6, nie wziąłem tylko dlatego bo zostałem przy koncepcji wyjściowej. Poza tym trochę mnie ceny wyhamowały i zdrowy rozsądek wziął górę.

Zanim ja kupię to Ty chyba już z dwa razy zdążysz 
Poczytałem trochę o kręceniu Q6600. Kręcą go do 3,63GHz a są i tacy co na wodnym chłodzeniu chcą go kręcić jeszcze więcej.
Na coolerze Aerocool DCC C1200 przy obciążeniu ma 55 stopni C.
Muszę zobaczyć ile fsb da moja płyta  , może.....

W przypadku G0 podejrzewam, że rozsądna granica to jakieś 3,6GHz, może 3,8GHz tylko to już może wymagać zwiększenia dość znacznie napięć. Dla B3 jest nieco niżej 3,2 do 3,5GHz przy takim samym założeniu z napięciami co wyżej. FSB na MSI P35 podejrzewam, że skończy się tak między 420, 450MHz przy dobrych wiatrach. Najlepiej to sprawdzić na tym co masz teraz. Q6600 nie kręci się aż tak inaczej niż E6600, więc to doświadczenie zdobyte teraz zaprocentuje na każdym innym kompie.

Tu masz cały link do tematu o twojej płycie (zacznij czytać od końca): KLIK
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1816 dnia: Kwietnia 09, 2011, 13:08:18 »
Proszę o pomoc, zastanawiam się czy warto jeszcze modernizować mój 5 letni komputer.
Procesor Intel Pentium D830 3GHz
Płyta Gigabyte GA-81945GMF podstawka LGA775
Karta graficzna GF-9600GT 512MB
Pamięć DDR2 Kingston 2*512MB(PC2-5300) 533MHz i Nanya Technology 2*1024MB(PC2-4300) 667MHz
System XP Media Center Edition 32bit

Na usprawnienia ~ 1000 zł.
Myślałem o zmianie  procesora na C2D E7500 lub C2D E7600 i karty graficznej na GF-460GT.
To co chciałbym osiągnąć to co najmniej 100 procentowy wzrost wydajności w grach .
Przez pewien moment rok temu miałem kartę graficzną His HD5750 1024MB ale okazało się
że zamiast oczekiwanej 50 procentowego wzrostu wydajności miałem dosłownie nie zauważalną.
   Benchmark Heaven w rozdzielczości 1024*768 pokazał 10% wzrost a w rozdzielczości 1650*1050
30% wzrost wydajności, tu pewnie zadziałało dwa razy więcej ramu na karcie.
Kręcenie karty niewiele dało prócz tego że padła pamięć na karcie i były artefakty w grach,
a przyrost wydajności w grach na rozdzielczości 1024*768 ( takiej jakiej najczęściej gram w wymagających
grach  ) wyniósł dosłownie zero fps na sekundę w porównaniu do GF-9600GT.
   No i teraz wiem że bez zmiany procka sama zmiana karty może dać niewiele jak się dojdzie do
pewnego progu wydajności procesora a dla D830 zmiana z GF-6600GT na GF-9600GT to max sensu.
   Teraz mam dylemat czy C2D E7600 mając praktycznie taki sam zegar jak D830 pomimo usprawnionej
architektury ,instrukcji sterujących i więcej pamięci podręcznej jest w stanie przy-spieszyć działanie
o te 100% do spółki z GF-460GT i jaki na to ma wpływ płyta główna .
   Czy płyta główna może być wąskim gardłem w tym przypadku?
Czy płyta główna ma niewielkie znaczenie a liczy się tylko procesor i karta graficzna?
   Czy warto coś robić z pamięciom? Rozbudowa do 4GB pewnie w 32 bitowym systemie  niema sensu ,
zastanawiam się czy zamiana całej pamięci na 667MHz ma sens skoro Kingston na mniejszym
zegarze 533MHz i tak ma większą przepustowość (PC2-5300) od Nanya (maksymalny zegar pamięci obsługiwany przez
płytę to 667MHz). Ewentualnie wymiana całej pamięci na 667MHz ale o lepszej przepustowości.
Zasilacz da radę ma 530 Wat.

Czy taka modernizacja jest w stanie przyspieszyć mi kompa o te ~100% w grach ,chodzi głównie o
symulatory lotnicze ,okrętowe i czołgów.

Jest jedno małe "ale". Z pewnością C2D by przyśpieszył zabawę w stosunku do Pentiuma ale nei wiadomo czy twoja płyta obsłuży E7500 czy też innego C2D. poza tym chipset 945 może być ubogi w stosunku do możliwości proca tzn. nie poszalejesz sobie z zegarem.

Może lepiej złozyc nowego kompa na AM3 + AMD X3 (jest tez szansa na odblokowanie  kolejnego rdzenia). Wszystko zależy od opcji. Za około 1200zł można już coś sensownego poskładać. Przy założeniu, ze kilka gratów zostawisz, a resztę pogonisz jesteś w stanie jeszcze coś ciekawszego złożyć. Wtedy myślę, że wzrost wydajności odczujesz bardziej niż w przypadku przesiadki na C2D.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #1817 dnia: Kwietnia 09, 2011, 13:10:58 »
KosiMazaki dzięki  za cenne informacje :001:
Co do mojej płyty to mam Neo a nie Neo2 ale może to nie robi aż takiej różnicy.
Patrzyłem w BIOS'ie i spokojnie mogę zmieniać napięcie i fsb, więc może faktycznie spróbuję powalczyć z Q6600.

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

« Odpowiedź #1818 dnia: Kwietnia 09, 2011, 14:00:23 »
Może lepiej złozyc nowego kompa na AM3 + AMD X3 (jest tez szansa na odblokowanie  kolejnego rdzenia). Wszystko zależy od opcji. Za około 1200zł można już coś sensownego poskładać. Przy założeniu, ze kilka gratów zostawisz, a resztę pogonisz jesteś w stanie jeszcze coś ciekawszego złożyć. Wtedy myślę, że wzrost wydajności odczujesz bardziej niż w przypadku przesiadki na C2D.
Doszedłby zakup systemu zrobiło by się 1600 plus utrata  programów dowiązanych do płyty głównej, chociaż efekt napewno byłby lepszy.
Tak naprawdę za te 1000 złotych to chciałem sobie wykupić jeszcze 1,5 roku czasu do wymiany kompa na coś
bardziej topowego za ~4000 tysiące.
Jest jedno małe "ale". Z pewnością C2D by przyśpieszył zabawę w stosunku do Pentiuma ale nei wiadomo czy twoja płyta obsłuży E7500 czy też innego C2D. poza tym chipset 945 może być ubogi w stosunku do możliwości proca tzn. nie poszalejesz sobie z zegarem.
Masz rację utopie 1000 zł a efekt może być nie ciekawy, chyba lepiej będzie dozbierać do czegoś topowego i zostawić sobie
stary komputer jako rezerwowy z przypisanymi aplikacjami.
Dziękuję za pomoc.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1819 dnia: Kwietnia 09, 2011, 14:05:03 »
No ale po co masz wymieniać system? Możesz siedzieć na XP czy tam co teraz posiadasz. Jedynie reinsalacja Cię nie ominie. Temat masz w zasadzie pozamiatany:

http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=1910

w tą płytę nie wsadzisz nic lepszego niż Pentium D.

« Odpowiedź #1820 dnia: Kwietnia 09, 2011, 14:14:53 »
No tak ale czy Windows nie jest pod porządkowany konkretnej płycie głównej ?
Kiedyś słyszałem że można sobie wszystko wymienić w kompie oprócz płyty głównej żeby mieć legalnie
ten sam system.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1821 dnia: Kwietnia 09, 2011, 14:22:47 »
I tak i nie. Wszystko zależy na jaką część był kupowany Windows. Kiedyś OEMa kupowało się na konkretną cześć. teraz raczej jest na zestaw. Naklejkę masz na obudowie, reszta papierów też pewnie masz, system jest aktywowany to kto Ci będzie sprawdzał. Poza tym płyty główne lubią się palić.

« Odpowiedź #1822 dnia: Kwietnia 09, 2011, 15:34:10 »
Ok, powiedzmy że 1500 zł na graty i chcę wykupić sobie 2 lata spokoju wymienię jeszcze płytę. Co było by korzystniej wymienić w moim kompie ? Jakie są propozycje dla AMD i Intela ? Podstawka nie ważna po dwóch latach płyta idzie do
kibla ,nie ma stresu że podstawka będzie do niczego, za 2 lata kupie coś topowego.
     Na jakiej platformie było by wydajniej za tę kasę ? Wymiana ramu jak najbardziej, bo na tym to daleko nie zajadę.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1823 dnia: Kwietnia 09, 2011, 16:07:34 »
Procesor : AMD Athlon II X3 450 - 265 zł
Płyta Główna : Gigabyte 770T-D3L - 235 zł
RAM : GoodRam 4GB 1333MHZ - 139 zł
Karta Graficzna : Vertex3D Radeon HD5750 1GB - 359 zł
Zasilacz: Fortron FSP400-60GHN - 159 zł
HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 135 zł
Napęd : Samsung SH-223C SATA - 90 zł

Razem : 1382 zł

Lub:

Procesor : AMD Phenom II X2 555 Black Edition - 305 zł
Chłodzenie Procesora : Xigmatek Gaia SD1283 - 99 zł
Płyta Główna : Gigabyte 770T-D3L - 235 zł
RAM : GoodRam 4GB 1333MHZ - 139 zł
Karta Graficzna : Palit GeForce GTX 460 768MB Green - 469 zł
Zasilacz: Fortron FSP400-60GHN - 159 zł
HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 135 zł
Napęd : Samsung SH-223C SATA - 90 zł
Razem : 1631 zł

Z Intelem moim zdaniem nie ma co szaleć, bo drożej wychodzi. Wywal sobie te elementy któe byś zostawiał ze starego kompa i zobacz ile Ci zostanie kasy. Wtedy coś pomyślimy o zmianach. Te dwa zestawy to taki punkt wyjściowy.

« Odpowiedź #1824 dnia: Kwietnia 09, 2011, 16:52:20 »
Ok, napędy sobie odpuszczamy mam 2 sprawne nagrywarki DVD (jedna w szafie ) i combo Blu-ray z nagrywarką DVD.
HDD też sobie odpuszczam mam WD 500 z zeszłego roku plus 250 z oryginalnej konfiguracji, zasilacz też można odliczyć
zostanę przy niecieszącej się dobrą opinią firmie Modecom ,Carbon MC530 (zeszło roczny  bez problemowy).
    Zostają 384 złote , co do Radeona 5750 to raczej odpada . Mam takiego w szafie,firmy His z chłodzeniem Ice ale nie omieszkam sprawdzić
jaka jest jego wydajność połączona z innym procesorem niż D830 (pomimo jego artefaktów to do sprawdzenia wydajności
fps jest w sam raz).
W co warto by za inwestować nadmiar kasy żeby pociągnąć te 2 lat jeszcze?

« Odpowiedź #1825 dnia: Kwietnia 09, 2011, 16:59:08 »
Warto zastanowić się nad płytą z obsługą nadchodzących procesorów na AM3+, np. coś z MSI.
http://event.msi.com/mb/am3+/

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1826 dnia: Kwietnia 09, 2011, 17:11:49 »
AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3 - 450 zł
Xigmatek Gaia SD1283 - 99 zł
ASRock 880G Extreme3 - 339 zł
GoodRam 4GB 1333MHZ - 139 zł
Razem 1027zł

Do tego możesz jeszcze wciągnąć komplet pamięci. Zmieniłem na inną płytę abyś mógł dorzucić pamięci RAM.

Intel Core i5 2500K - 749 zł
Xigmatek Gaia SD1283 - 99 zł
ASRock P67 PRO3 B3 - 450 zł
GoodRam 4GB 1333MHZ - 139 zł
Razem: 1437zł

Tutaj twój zasilacz może wymiękać zwłaszcza przy OC w związku z tym może dość dodatkowy koszt. Obie konfiguracje zakładają, że użyjesz gratów z szafy. Co do wydajności nikt Ci nie powie jaka będzie różnica (jeszcze w %). Ja mogę jedynie przypuszczać, że dość spora jak porównasz sobie budowę obu CPU..

« Odpowiedź #1827 dnia: Kwietnia 09, 2011, 18:54:12 »
Obie za proponowane konfigurację są bardzo dobre ja jednak skorzystam z pierwszej.
Po porównaniu procesorów na Czip online trzeba przyznać że jak na koszt efekt Phenom II X4 955 BE jest
fenomenalny , dobrze dobrana nazwa.Najpierw protestuje mojego Hisa i zobaczę jak z wydajnością, chociaż ze
względu na artefakty drobne ale upierdliwe dokupię któregoś z GF 460 . Myślę że jak na konfigurację
przejściową na 1.5 do 2 lat to całkowicie wystarczy . Potem przesiądę się na coś bardziej topowego  z 64 bitową
windom pewnie ósemką.
Bardzo dziękuję za pomoc ,była bardzo pomocna.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1828 dnia: Kwietnia 10, 2011, 15:48:32 »
Wszytskim zamierzającym zmienić procesor polecam czekac na: http://www.chip.pl/news/sprzet/procesory/2011/04/tranzystor-z-grafenu-z-zegarem-155-ghz ja już odkładam pieniążki. Gry a zwłaszcza CoD będą chodzić jak złoto. :021:
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #1829 dnia: Kwietnia 10, 2011, 20:00:21 »
Okazało się, że dysk jest w porządku - padł prawdopodobnie kontroler SATA bo nie wykrywa także HDD kolegi.

Socket 775, aktualnie posiadam C2D E4400, RX1950 PRO, 2x1GB RAM Kingstona, bez OC.

Do tego momentu posiadałem Asusa P5B. Chciałbym spróbować coś nowego.

http://www.komputronik.pl/product/61440/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/Gigabyte_GA_G31M_ES2L.html

Nada się na rok, dwa, do momentu zmiany całego zestawu na coś porządniejszego?