Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502695 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1965 dnia: Września 08, 2011, 08:32:16 »
Już kupione :) Zaszalałem, Gejobajt do tego Fractal Design Define R3, Saitek Pro Flight Rudder Pedals i kilka innych NIEZBĘDNYCH każdemu graczowi gadzetów:P

Przez najbliższy miesiąć żywie się puszkowaną fosolką z Tesco :|

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1966 dnia: Września 08, 2011, 08:36:18 »
Mam bardzo luzackie podejście do tematu. Nie ufam już markom i biorę to co na chwilę obecną daje mi najlepsze możliwości w danej cenie. Tak obie te płyty robione są wg. specyfikacji Intela i będą działać tak samo. A jak się ma spalić to się spali. Nie pomoże kolorowe pudełko, czarny laminat czy stado napalonych małolatów w koszulkach RoG.

Mi generalnie rybka, czy tam jest BIOS, UFEI, zworki czy trzeba lutować, wsadzać druty w socket, malować mostki itd. Wszystko to przerabiałem. Fakt faktem UEFI to nowszy standard, lepiej sobie radzi z dyskami powyżej 2TB (klasyczny BIOS musi mieć osobny układ do tego), pozwala szybciej bootować itd. Ma swoje wady, błędy itd. ale tak jest ze wszystkim.

Kup coś do czego jesteś przekonany. Ja już pisałem kilka razy co bym wziął :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #1967 dnia: Września 09, 2011, 17:58:42 »
W kwestii chłodzenia CPU zdecydowałem się na Mugena II rev 2. Instalacja wymagała wymontowania płyty głównej, godzinka zabawy zeszła spokojnie ;)

Jest cichutko i chłodzi nieźle.

Udało mi się jak na razie stabilnie wykręcić 3.16 GHz, z podniesieniem napięcia do 1.36 (FSB 300MHz x 10.5 z początkowych 200 x 12.5). Temperatury według RealTempa to 37 stopni na luzie i 53 pod orthosem. Myślę, że pod względem chłodzenia mam jeszcze jakiś zapas. Walczyć dalej? Jakieś propozycje FSB, mnożnika, napięcia, częstotliwości ramu? ;)

(Czy to nie będzie offtop?)

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #1968 dnia: Września 09, 2011, 20:39:42 »
Z napięciem 1.45 chodzi na 300x11.5 (3450 MHz). Dalej nie chcę podnosić, bo Intel nie zaleca przekraczać 1.4V ;)

Ludzie w internecie piszą, że robią np. 3800 MHz (333 x 12.5) na 1.38V. O co chodzi? Czy mój egzemplarz jest nie teges? A może takie informacje traktować jak pomiary długości ;) i podchodzić z rezerwą?

Jeśli ktoś ma więcej doświadczenia i mógłby pomóc, proszę o PW :)

« Odpowiedź #1969 dnia: Września 09, 2011, 22:45:45 »
Intel zaleca 0.85 - 1.3625V.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1970 dnia: Września 09, 2011, 23:23:18 »

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #1971 dnia: Września 10, 2011, 14:29:26 »
Dzięki, powalczę z poradnikiem w ręku za kilka dni.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1972 dnia: Września 13, 2011, 22:56:57 »
Powoli przymierzam się do nowej maszyny. Przyglądam sie róznym rzeczom i jedno mnie zastanawia czy jest jakaś dobra płyta z tych najlepszych która była by pozbawiona sieciówki i audio na pokładzie? Są mi te rzeczy zbędne gdyż posiadam swoje porządne karty w obu tematach. Nie będę sam szukał bo tu sie znacie lepiej a w oczy mi się nie rzuciły. Wszystko chcę włożyć do obudowy w rodzaju  Fractal Design R3 Black Pearl (jeżeli to istotne) i chciałbym mieć dużo miejsca na kartę gr. i kilka slotów na kartę TV, audio, sieciówkę i może jeszcze kedną rzecz. Teraz mam cisnotę i nie mieści mi się wszystko. Aha, jeszcze cztery dyski muszą być podłączonę swobodnie bo teraz wejścia te zasłania mi karta gr. Można prosić jakieś propozycje do sprawdzenia ze zdjęciami?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1973 dnia: Września 13, 2011, 23:27:27 »
Nie ma, zarówno wśród tych najlepszych jak i tańszych. To już standard. Jak nie używasz, zawsze możesz wyłączyć w BIOSie. O ile jeszcze rozumiem zewnętrzną kartę dźwiękową, to kartę sieciową nie za bardzo, chyba że daje +100 do transferów ;)

Na każdej płycie będziesz miał tyle samo miejsca, bo norma ATX ustala wymiary, z których z kolei wynika ilość złączy na karty. Obecnie mało która płyta ma więcej niż 2x PCI, i to często w niezbyt korzystnych miejscach. Zresztą przy obecnych rozmiarach kart graficznych prawie nie ma miejsc korzystnych, bo dodatkowa karta i tak albo zasłania wentylację, albo piecze się nad rdzeniem GPU.

Tak to u mnie wygląda w define R3. Przyznam, że gdybym miał więcej kart albo dysków, to brałbym dla świętego spokoju Define XL, żeby nie męczyć się z upychaniem kabli.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1974 dnia: Września 13, 2011, 23:56:51 »
Dzięki some1, podoba mi się ten widok :). Co do sieciówki miałem na myśli kartę WiFi, standartowa nie daje takiej stabilności odbioru w moim układzie mieszkania.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1975 dnia: Września 14, 2011, 07:46:08 »
Ja tylko dodam, że płyty z górnej półki, zwłaszcza te dla graczy lub maniaków OC mogą kartę muzyczną dopinaną na slot PCIE x1. (Sr)Asus w swoich  produktach często nawet montował slot dla karty muzycznej który był odwróconym PCIE x1. Moja poprzednia DFI X58 i obecna MSI Eclipse SLI ma taki patent z kartą zastosowany.

To mój ostatni projekcik dla jednej z osób z forum i ponoć jest bardzo happy :). Jak widać elegancko i na bogato z ćwikłą :D:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1976 dnia: Września 14, 2011, 08:00:14 »
Czegoś mi tam brakuje...

Swoją drogą ostatnio doszedłem do wniosku, że obudowę trzeba kupować konkretnych rozmiarów, bo Gejobajt M1000 nagle stał się dla mnie za mały.

« Odpowiedź #1977 dnia: Września 14, 2011, 09:15:59 »
Kurcze some1 fajnie wyglada czarna, ja mam arctic white (z różową diodą power :-* ), tam gdzie kupowałem innych nie mieli a nie chciało mi się czekać. W sumie to po dniu obcowania uważam że jest piękna i bardzo ją kocham.

Potrzebuje porady jakie kupic dobre wiatraki 120mm bo firmowe w obudowie są bardzo... no po prostu są.

Kosi czemu nie masz wiatraka z tyłu? :P

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1978 dnia: Września 14, 2011, 10:31:48 »
Kosi czemu nie masz wiatraka z tyłu? :P

Wiatrak mąkę mieli :). Wentylator dmucha.  W obudowie wentylatory razem z filtrami został zamontowany u klienta na miejscu - dokładnie Fander Roxo 120mm + alu filtry.

SilentiumPC Zephyr 120 - 20 zł
Fander Roxo Ultra Silent 120mm - 25 zł
Arctic Cooling F12 Pro TC - 30 zł
Xthermal BFT 120 Pro - 30 zł
Tacens Ventus - 40 zł

A potem to jakieś kosmosy.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1979 dnia: Września 14, 2011, 13:43:44 »
A płyty E-ATX są trochę większe? Jakoś nie mogę nic w necie doczytać konkretnego. Tylko gdzieniegdzie coś o obudowach pod takie płyty jest napisane. Wynikałoby z tego że jednak mają trochę większy rozmiar. Czy może nie o rozmiar chodzi?