Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502681 razy)

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1980 dnia: Września 14, 2011, 13:58:42 »
Są większe. Są droższe. W zastosowaniach domowych to zupełna egzotyka.

Są jeszcze płyty XL-ATX w stylu MSI BiG Bang Marshall. Ale to też high end, i nie ma żadnych PCI. :) Raczej nie tędy droga.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1981 dnia: Września 14, 2011, 14:28:28 »
Rozumiem. Jeszcze jedno pytanie co do obudów. Fractal XL jest super i w tej chwili numerem 1 na mojej liście ale zaciekawił mnie Zalman GS 1000 SE. Z dwóch powodów, jest troszeczkę większy :) i ma ciekawie rozwiązany dostęp do dysków z przodu obudowy. Czy ktos może posiada tego zalmana i może coś powiedzieć o nim, bo recenzje w necie skupiaja sie na czymś innym, niż to co mnie interesuje.

ps. no jeszcze jest tańszy o stówę od fractala, ale to już nie jest dla mnie takie istotne.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #1982 dnia: Września 14, 2011, 14:39:08 »
ATX   305 × 244
EATX (Extended)   305 × 330

Źródło http://en.wikipedia.org/wiki/ATX

« Odpowiedź #1983 dnia: Września 14, 2011, 16:49:45 »
Rozumiem. Jeszcze jedno pytanie co do obudów. Fractal XL jest super i w tej chwili numerem 1 na mojej liście ale zaciekawił mnie Zalman GS 1000 SE. Z dwóch powodów, jest troszeczkę większy :) i ma ciekawie rozwiązany dostęp do dysków z przodu obudowy. Czy ktos może posiada tego zalmana i może coś powiedzieć o nim, bo recenzje w necie skupiaja sie na czymś innym, niż to co mnie interesuje.

Co dokładnie ciebie by interesowało? Mam Zalmana GS1000 (bez SE).

Miałbym inne pytanie. Szukałbym cichego wentylatora 12x12cm który by wtłaczał powietrze do obudowy i byłby zamontowany tak, że łopaty by nie wisiały, a leżały na silniku. Wiem, że jest taki wentylator, jednak nie pamiętam jaki to był. Obecny 1600 rpm dostaczony razem z obudową potrafi nieźle zaszumieć przy połowie obrotów w pozycji "do dołu łopatami" ;) .
Pozdrawiam.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1984 dnia: Września 14, 2011, 19:31:55 »
Czy obudowa ma możliwość hot-swapa? Czy te kieszonki chodzą swobodnie i łatwo umieszcza sie w nich dyski? Czy klapki pod którymi się kryją zatoki na dyski są porządne, czy łatwo można je wyłamać. Nie chciałbym za klika miesięcy mocować ich na taśmę :) Co do wyciszenia to mniej więcej wiem ale jakbyś potwierdził że jest cisza bez dodatkowego wyciszania. No i ogólnie czy jesteS zadowolony.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #1985 dnia: Września 14, 2011, 22:35:41 »
Czy obudowa ma możliwość hot-swapa?

Wersja z SE takiej możliwości nie ma. Wersja bez SE posiada płytkę drukowaną z tyłu jednej "klapki" tak, że trzy dyski twarde działają jako hot-swap. pogooglaj trochę i zobaczysz o co chodzi.

Czy te kieszonki chodzą swobodnie i łatwo umieszcza sie w nich dyski?
Dysk w ramkę montuje się bez problemów, wystarczy ją rozsunąć włożyć dyski i zatrzasnąć. Wkładania i wyciąganie dysków jest bezproblemowe.

Czy klapki pod którymi się kryją zatoki na dyski są porządne, czy łatwo można je wyłamać. Nie chciałbym za klika miesięcy mocować ich na taśmę :)
Sama klapka jest porządna. Co do zawiasów to jakiś tam nacisk wytrzymają, jednak bez przesady. Zawias wydaje się porządny jednak jest to tylko plastik. Inaczej mówiąc, klapka jest porządna, zawias tak wygląda jednak szałowy nie jest i trzeba zwracać uwagę gdzie się stawia nogę. Z drugiej strony otwierasz je tylko jak wyciągasz dysk i zamykasz ;) .

Co do wyciszenia to mniej więcej wiem ale jakbyś potwierdził że jest cisza bez dodatkowego wyciszania.
Cisza to pojęcie względne, dla jednego cichy będzie odkurzacz, a dla kogoś innego wentylator. Wszystko zależy od tego co do niej włożysz, po zamknięciu boków jest ciszej. Pewnie byłoby ciszej gdyby nie liczne otwory wentylacyjne w obudowie.
Np.: wentylatory, które dołączone są budy za ciche to nie są. Już przy połowie maksymalnych obrotów są wyraźnie słyszalne. Warto je zmienić jeżeli ktoś sobie ceni ciszę, a nie wydajność wentylatora. Natomiast przy 5V są niesłyszalne.

No i ogólnie czy jesteS zadowolony.
Ogólnie tak. Obudowa jest wielka. Gruba stal i mocny czarny plastik (na prawdę mocny, jest problem by go przeciąć obcęgami). Wizualnie buda robi dobre wrażenie. W środku jest sporo miejsca nawet na duże płyty główne pokroju eATX. Za rozmiarem obudowy idzie jej masa, sama obudowa to ok. 14-15kg.
Na bokach obudowy zamontowane są stalowe panele wykończone na wzór szczotkowanego aluminium. Ładnie to wygląda lecz ma jedną małą wadę. Łatwo się rysuje. Trzeba uważać jak i na co się kładzie boki obudowy przy demontażu kompa. Osobiście proponuję coś materiałowego np.: łóżko ;) .
Pozdrawiam.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1986 dnia: Września 14, 2011, 22:58:30 »
Dzięki. To teraz znajdę gdzieś ją, by sobie naocznie z bliska pooglądać i będę się dalej zastanawiał nad wyborem jej, bądź Fractala.

« Odpowiedź #1987 dnia: Września 15, 2011, 00:41:54 »
Żaden problem :) .
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1988 dnia: Września 15, 2011, 03:02:57 »
Używam SpeedFana i nie wiem który odczyt oznacza temp. procesora :-[. W zakładce readings mam Temp 1, Temp 2, Temp 3, Core0, Core1, Core2, Core3, czy temperatura procesora to Temp1 czy Core 0,1,2,3?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1989 dnia: Września 15, 2011, 08:09:33 »
CoreX to temperatury poszczególnych rdzeni, raportowane przez procesor. Czyli najdokładniejszy i najwyższy odczyt. W spoczynku mogą być zaniżone.

Któraś z pozostałych temperatur powinna być temperaturą procesora mierzoną przez płytę, ale to już zależy od modelu. Możesz obciążyć procesor i sprawdzić która z pozostałych temperatur najbardziej wzrośnie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1990 dnia: Września 15, 2011, 09:56:46 »
Do Intela najlepiej używać do sprawdzania temperatur programów CoreTemp lub RealTemp i sprawa jest jasna.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1991 dnia: Września 15, 2011, 13:20:55 »
Chyba nadchodzi pozorne wybawienie dla mnie, czyli nowe mobo pod procesory SB-E. Takie płyty mają i pięć slotów PCI E 16x. Niestety ja takich pieniędzy jak oni będą sobie życzyli za te płyty im nie dam :)

http://pclab.pl/news47085.html

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1992 dnia: Września 15, 2011, 14:18:14 »
Takie płyty już są pod obecne sockety, wspominałem o nich. Też pierońsko drogie. Te sloty są pomyślane pod dodatkowe karty graficzne, nie pod modemy wifi i tunery TV :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1993 dnia: Września 15, 2011, 14:48:27 »
Rutkov jak zobaczysz cenę LGA2011, nie wspominając już o cenach procesorów, to stwierdzisz, że jednak kupisz sobie zwykłą płytę. Poza tym coś strasznie pod górę kombinujesz :D. Ja rozumiem, że w PCIE x16 można wcisnąć karty z PCIE x1 tylko po co?. Poza tym tak jak SomeRaz mówi takie płyty były wcześniej choćby na LGA1366. (Sr)Asus miał np. P6T7 WS SuperComputer. Sam widziałem jak koleś miał takich kompów około 40 na strychu, we wszystkich karty NV Tesla w każdym slocie i sobie BIONICa liczył dla sportu. W Komputroniku do dziś wiedzą po fakturach gościa identyfikują. Tylko, że gość na co dzień jeździ DB9 i ma przed firmą obserwatorium astronomiczne , więc to nie ta liga. Do grania tego nie kupił.

A jak już chcesz szaleć to:

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Computex_plyta_z_dwoma_roznymi_podstawkami_-_LGA_1366_i_LGA_2011-35380.html
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1994 dnia: Września 15, 2011, 15:43:09 »
Nie, nie kombinuję, tylko jak musiałem zgrać teraz przez kartę tv stare taśmy z kamery analogowej to musiałem wypiąć moją X-Fi by ją włożyć. I musiałem sie namęczyć :), nie upieram się na konieczności posiadania karty TV w slotach na stałe, ale byłoby miło gdyby choć jeden slot był w rezerwie.