Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502672 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2430 dnia: Września 03, 2013, 15:39:27 »
To akurat żaden pobór prądu. najwięcej zawsze grafika i CPU szarpią. Linia 12V obciążona jest najbardziej.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #2431 dnia: Września 03, 2013, 16:29:07 »
Yano.. a jeszcze się upewnij/poczytaj czy BMS będzie chodził z cross-fire. Może się mylę, ale chyba coś gdzieś tam było o łączonych kartach (nie pamiętam nawet czy dotyczyło to SLI, czy crossfire, czy Nvidia czy Radek) i jakimiś z tym problemami w BMS. Mogą to też być tylko moje urojenia, głowy nie dam :)
Sprawdź na forum BMS-a.
Yossa ma MFD na monitorkach..
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #2432 dnia: Września 03, 2013, 17:04:08 »
Yano.. a jeszcze się upewnij/poczytaj czy BMS będzie chodził z cross-fire. Może się mylę, ale chyba coś gdzieś tam było o łączonych kartach (nie pamiętam nawet czy dotyczyło to SLI, czy crossfire, czy Nvidia czy Radek) i jakimiś z tym problemami w BMS. Mogą to też być tylko moje urojenia, głowy nie dam
Mnie też się to obiło o uszy. Zapytaj wprost na viperpits, tam musi być jakiś wątek związany z konfiguracją sprzętu dla BMS.

« Odpowiedź #2433 dnia: Września 03, 2013, 21:45:01 »
Zaraz zaraz bo już się pogubiłem (przy okazji miałem sprawdzić zasilacz, ale właśnie wtedy przybył pan kurier z ramkami MFD i sami rozumiecie że sprawdzić trzeba było) z tym wszystkim. Zwłaszcza jak Vito poparł Bipera w sprawie BMSa i CF.

@ biper i Vito
Dzięki za cenną uwagę. Co prawda czytając Wasze wpisy się  wk#%$iłem że znowu kolejny problem, ale lepiej o tym wiedzieć niż nie wiedzieć. Poszukam na forum BMSa, ale na viperpits pisać nie będę bo problemy z rejestracją są tam straszne.

@Vito
O ile się nie mylę masz u siebie w picie kilka monitorów i kilka kart i jakoś Ci to działa. Też bym tak chciał  :cry:. Rozumiem że z CF może być problem, ale (i tu potrzebuję potwierdzenia) zawsze mogę dwie karty (niech będą 4850) wpiąć w komputer, nie łączyć ich CF i działać na nich obu, podpinając do każdej z nich monitory???
Niby Mazak pisał że mogę ale już zgłupiałem doszczętnie.

A wracając do tematu:
Ze względu na ilość i rodzaj wyjść z 5850 nie uda mi się obsłużyć nią (solo) wszystkich monitorów (będą3 monitory z wejściem tylko VGA) . A spinać ją z 4850 w CF (o ile nawet by się udało) to trochę chyba głupota. Chyba skłonię się do dokupienia jednak drugiej 4850 i spróbuję w ten sposób. Jak się uda z CF to dobrze, jak nie to będą działały oddzielnie. A i cenowo to jednak sporo tańsze rozwiązanie.

Zwłaszcza że zaszalałem i lekką ręką wywaliłem już sporo kasy na zabawki i będzie się trzeba yumyumkami żywić.
I'm a colt in your stable     I'm what Cain was to Abel     mister catch me if you can

« Odpowiedź #2434 dnia: Września 03, 2013, 22:16:58 »
Mam 3 karty graficzne w pc i to działa. Zacznij od dwóch i zobaczysz co z tego wyjdzie.

« Odpowiedź #2435 dnia: Września 05, 2013, 15:16:09 »
No dobra, rozebrałem budę, usunąłem stertę kurzu, poczyściłem i posprawdzałem co się da oraz spojrzałem na zasilacz.
Ustrojstwo nazywa się MODE COM  FEEL III-400 ATX
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Testy_zasilaczy_ATX_380420W-620/strona/1118.html
No nie jest to samo zamulone dno, ale mistrzostwo świata też niekoniecznie.

Pytanie czy jak dołożę kolejnego Gigabyte HD4850 to będzie mieć to ręce i nogi?

Jeżeli zasilacz wydoli to jest jeszcze kolejna kwestia. Zasilacz ten ma tylko jeden wtyk zasilający PCI-E.
Widziałem w sumie 2 typy rozgałęziaczy do zasilania złącz PCI-E 6 pin:
http://allegro.pl/kabel-rozdzielacz-zasilania-molex-pci-express-y38-i3509580570.html - wersja budżetowa - zasilanie pobierane z gniazd molex
http://aac.com.pl/phobya-rozgaleziacz-y-pcie-6pin-30cm-czarny,produkt,1056.html - Wersja droższa x16 - rozgałęzienie złącza PCI-E
Jaką wybrać?
I'm a colt in your stable     I'm what Cain was to Abel     mister catch me if you can

« Odpowiedź #2436 dnia: Września 05, 2013, 15:29:28 »
Moim zdaniem bez zakupu mocniejszego zasilacza się nie obędzie, ten który posiadasz ma za małą moc dla dwóch kart.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2437 dnia: Września 05, 2013, 16:06:44 »
Ad.1. Jeśli chodzi o zasilacz to jak sam zauważyłeś ostatnim dnem nie jest ale szału też nie ma. Firma Modecom miała w swojej ofercie całkiem fajne zasilacze z fabryk Fortrona i jak dobrze pamiętam był dopisek "FSP Group" i chyba to była seria MC-350 i MC-400. Było to trochę temu. Zresztą sam miałem ich zasilacz (Modecom FSP 550-60PLN) który kosztował połowę tego co oryginalny Fortron (model ten sam). Problem z cFEELami jest taki, że nigdy nie wiesz co jest w środku i skąd pochodzą elementy składowe. Wsadza się co jest i jak leci. Jak trafił Ci się zasilacz robiony przez Fortrona to nie masz powodów do zmian aczkolwiek w przypadku tego konkretnego zasilatora raczej to mało prawdopodobne.

Moja rada jest następująca. Jeżeli dołożysz drugą kartę i nie będzie zawieszek, restartów itp. dodatków to zostaw ale mentalnie nastawiaj się, że przy następnej wypłacie kupisz inny zasilacz. Może być używany ale ważne aby był markowy i z lekkim zapasem mocy. Słusznie kolega wyżej zauważył, że te niby 400 watt to trochę za mało dla dwóch kart. Spokojny sen jest więcej wart niż 200 pln na nowy zasilacz. A wierz mi na słowo, do dziś pamiętam jak mój Antec 380 poszedł z dymem o 2 w nocy.

Ad.2. Nie ma większego znaczenia jaką przejściówkę kupisz. Obie biorą zasilanie z tej samej linii czyli 12V.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2438 dnia: Września 05, 2013, 16:28:32 »
No ładnie, idę w oszczędność wybierając kartę w okolicach 100 zł i okazuje się że jeszcze 200% trzeba dołożyć na zasilacz  :|
Jeżeli inny zasilacz to jaki? Uprzejmie poproszę o konkretne przykłady jeśli można, bo w tym temacie jestem zielony. Coś co się nada jak będę w przyszłym roku zmieniał komputer.

Ewentualnie inne wyjście?
NA 2 sztukach monitorów 8cali chcę wyświetlać tylko obrazy z MFD z symulatora Falcon BMS. Nie mam pojęcia co i jak, ale do takiego zadania chyba nie trzeba mistrza wydajności (Vito? U Ciebie to działa, podziel się wiedzą).
Może wystarczy jakaś "słaba" karta, byle miała 2 wyjścia VGA? A przy okazji zmieści się w zasilaczu który mam.

Ludzie, błagam. Wydałem w ciągu tygodnia już ponad 2k na zabawki i teraz już szukam rozwiązania oszczędnego.  ;)

P.S.
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Testy_zasilaczy_ATX_380420W-620/strona/1118.html

Pod tym linkiem jest tabliczka znamionowa zasilacza. Stoi tam że ma 12V1 -- 14 A  oraz 12V2 --16A
Wybaczcie niewiedzę ale z V1 czy z V2 zasilane są karty graficzne?

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #2439 dnia: Września 05, 2013, 17:22:51 »
Lepiej się Vita nie pytaj o jego konfigurację, bo Cię jego parametry zdołują :)
Jak już wspominałem Yossa ma 2xMFD na 8", na dwóch kartach (1 - monitor, 2- MFDs), ale nie wiem jakich.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #2440 dnia: Września 05, 2013, 17:52:19 »
Lepiej się Vita nie pytaj o jego konfigurację, bo Cię jego parametry zdołują
Zacznę od tego, że mój pc kupiłem w 2009 roku pod kątem OF. Pojawił się BMS i moja konfiguracja jest już nieaktualna, ale muszę jeszcze poczekać na zakup nowego pc. OF wymagał silnego procesora, słabych kart graficznych oraz WinXP. Z BMS jest inna sytuacja Win7, silny procesor oraz dobre karty. Ja mam i7-920, HD 3870, HD 3450, HD 4350 oraz Corsair CMPSU-650TXEU. Dobrą konfigurację pod BMS ma Drejku, zobacz w jego wątku. Łatwiej jest kupić nowy pc pod BMS (mając na uwadze kokpit)  niż modernizować stary. W moim przypadku modernizacja starego pc pod potrzeby OF zakończyła się kupnem nowego (kokpit). Dodam tylko, że zabawa z kokpitem jest bardzo kosztowna co nie oznacza, że nie warto.

« Odpowiedź #2441 dnia: Września 05, 2013, 20:18:58 »
Ponieważ zastanawiam się nad zakupem dysku SSD, prosiłbym o poradę czy dobrze wybrałem planowany zakup. A biorę pod uwagę Kingston SSD V300 120GB (odrazu sobie zestawik wezmę z mocowaniem i kabelkami).
http://www.bino.pl/product,246532,,,,,,kingston,,kingston_ssd_v300_120gb_sata3_25_mlc_7mm_upgrade_budne_kit,sv300s3b7a120g.html
http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_kingston_v300_60120_gb_najlepsze_z_najtanszych_ssd
http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/wielki_test_30_dyskow_ssd_120_gb_jaki_ssd_kupic?page=0,8

Celuję raczej w ekonomiczny segment, a przy okazji zerkam na wydajność. Nie oczekuję +30 FPS w grach, ale zwiększenia komfortu użytkowania kompa, skrócenia uruchamiania Windowsa i programów.
Flaki w kompie jak w podpisie, czyli kontroler SATA 3 Gb/s na pokładzie. Dysk zostanie po planowanej kompletnej zmianie flaków za rok.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #2442 dnia: Września 05, 2013, 20:29:44 »
Temat ostatnio przerabiałem i miałem na celowniku http://www.bino.pl/product,218540,,,,,,plextor,,plextor_px128m5s_ssd_128gb_25_sata_iii_520mbs_95mm,px128m5s.html . Załapałem się jednak na promocję   :033: Intela. Po SSD nie oczekuj nawet jednego dodatkowego FPSa.

« Odpowiedź #2443 dnia: Września 05, 2013, 21:47:48 »
Po SSD nie oczekuj nawet jednego dodatkowego FPSa.
Przecież napisałem, że się nie spodziewam. Wiem co z czego wynika. ;)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2444 dnia: Września 05, 2013, 21:54:59 »
W zasadzie dwie najciekawsze pozycje zostały już wymienione.

@Yano
Jak mi się trochę zluzuję popatrzę za jakimś zasilaczem.