Ad.1. Myślę, że powyżej i3 np. 3220 nie ma sensu wyskakiwać. Ewentualnie poszukać używki i5 2500K lub bez "K" na Allegro (chociaż ceny używek są masakryczne z tego co widzę), lub procesora z literką "P" w nazwie np i5 3350P. Mają wyłączony układ graficzny w stosunku do normalnego. Im taniej znajdziesz tym lepiej. Może być używka.
Ad.2. Rotacja jest jaka jest. Czasami coś potanieje i wskakuje na miejsce poprzedniego. Różnice w cenie mogą wynikać z rozmiaru, ilości złącz i rodzaju matrycy, podświetlenia tudzież innych gadżetów np. głośników, tunera Pivota, USB etc. Jeżeli w cenie 21 możesz mieć 23 z podobną matrycą, podobnymi bajerami to lepiej brać większy. Reszta to rzecz gustu.
Ad.3. Dyski zewnętrzne to nic innego jak klasyczny dysk komputerowy SATA 2,5 lub 3,5 calowy w obudowie zewnętrznej. Bierz taki który ma najdłuższa gwarancję, bo z doświadczenia wiem, że lubią padać. To jest ruletka. Nigdy nie wiesz co za dysk siedzi w środku. Dlatego znajdź taki który Ci najbardziej odpowiada cenowo. Dwa tygodnie temu walczyłem z reanimacją takiego WD Green 2TB, padł z dnia na dzień. Wiem, że do backupa nieźle nadają się WD z serii Red ale nie będziesz przecież kupował osobno dysku i kieszeni, bo się nie opłaca. Cena kieszeni najczęściej zależy od ilości gniazd. Jak masz USB 3.0 w kompie to szukaj kieszeni z takim gniazdem, dobrze mieć także E-sata. Lan już niekoniecznie, bo różnie bywa z transferami. W przypadku odpinania od sieci taki dysk może działać dłużej ale nie ma reguły. Kupujesz, bawisz się, jak pada to backup i wysyłka na gwarancję.