Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502840 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2700 dnia: Sierpnia 06, 2014, 23:37:21 »
Budżet to oczywiście im mniej tym lepiej. :) A poważnie, to chciałem zmieścić się w około 2200 złotych z monitorem i Windowsem. Postanowiłem jednak, że przeczekam jeszcze chwilkę, dorzucę kasy i dopiero wtedy powrócę do planów. Zwłaszcza, że na horyzoncie pojawiły się nowe wydatki. Odbiegając od meritum, to nigdy nie sądziłem, że złożenie jakiegoś średniego sprzętu wymaga aż tyle gotówki. I oczywiście ta karta graficzna to wzięta z kosmosu, wolna pamięć, niskie taktowanie. :) Raczej bym jej nie kupił. Dzięki za pomoc i pozdrawiam!

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #2701 dnia: Sierpnia 31, 2014, 21:21:29 »
Mam wielką prośbę do speców od hardware o poradę w sprawie zakupu dwóch kompów.

1. Komp dla nastolatka do ogólnie pojętego grania. Budżet około 4 -4,5k, w tym ma się zmieścić buda ze wszystkimi gratami i system. Będzie podłączony pod monitor 27" 2560x1440.

2. Rozbudowa mojego starego grata. Przede wszystkim z myślą o symulatorach, zwłaszcza samochodowych (Assetto Corsa, Project CARS), ale na pewno jakiegoś Wieśka czy coś podobnego też będę chciał czasem odpalić. Również pod monitor 27" 2560x1440. Tutaj odpada system, obudowa, dysk talerzowy (mam Sata II 7200RPM, jest sens kupować nowy?)  i zasilacz (mam Amacroxa 550W, optymistycznie zakładam że styknie do nowego sprzętu, jak się mylę to proszę o wyprowadzenie z błędu). Prawdopodobnie zostawię sobie też chłodzenie wodne procka, ale jeszcze nie jestem pewien, zależy ile będzie zachodu z dopasowaniem bloku. Zależy mi na w miarę cichych podzespołach (komp będzie też służył do słuchania muzyki, więc nie może robić przesadnej wichury w pokoju).

Czyli podsumowując będę potrzebował: płyty, procka, pamięci, dysku SSD, karty graficznej.
Budżet - powiem tak - najmniej jak to możliwe, ale tak żeby miało to ręce i nogi do tych zastosowań przy tej rozdzielczości. myślę że góra 3-3,5k

Jeśli to możliwe, to chciałbym żeby płyta miała FireWire, jak się nie da to będę kombinował z zewnętrznym kontrolerem. Mam zagwozdkę AMD vs Nvidia, gdzieś tam wyczytałem, że gry oparte o engine GMotor (rFactor, Race 07) odczuwalnie lepiej chodzą na kartach zielonych, nie wiem czy to prawda. W tej sytuacji jedyny sensowny wybór to chyba GTX770, tylko czy jest sens w tej chwili kupować tę kartę?.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2702 dnia: Sierpnia 31, 2014, 21:29:54 »
Wróble cwierkają, że w najbliższych tygodniach ma być premiera nowych kart nvidii, wiec ceny w najbliższym czasie mogą ulec zmianie u obu producentów.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #2703 dnia: Września 03, 2014, 09:30:55 »
Ok, a zostawiając na boku kartę? Szczerze mówiąc największy problem mam z wyborem płyty głównej, jest zatrzęsienie modeli na różnych chipsetach. Zakładając, że chciałbym procesor np i5 4690K (dobry wybór?) i do tego 12-16GB RAM (możliwie wysoko taktowanej - jakieś sugestie?) to do jakiej grupy płyt/chipsetu zawęzić poszukiwania? Mówimy na razie o kompie nr 1.

« Odpowiedź #2704 dnia: Września 03, 2014, 11:38:00 »
Jeśli decydujesz się na i5 z odblokowanym mnożnikiem (K) to zakładam że CPU będzie prędzej czy później kręcone. W takim układzie nie masz zbyt dużego wyboru jeśli chodzi o chipsety intela. W zasadzie w grę wchodzi Z87 albo Z97, bo tylko wtedy masz duże możliwości OC bez kombinowania. Niektórzy producenci (Asus, MSI, Asrock) umożliwiają OC na swoich płytach z niższymi chipsetami H87, H97, idt... Z tym że często jest to uzależnione od konkretnej wersji BIOS-u i może dojść do takiej sytuacji że aktualizując (z konieczności lub bez) BIOS do innej wersji pozbawisz się właśnie opcji odpowiadających za OC procesora. Intel narzucił z góry taką strategię że procesory z literką K w oznaczeniu, mogą być kręcone tylko na najwyższych modelach chipsetów, producenci płyt robią sobie samowolkę i czasem wychodzi to dobrze a czasem gorzej :)
Ja osobiście wybierał bym mobo na Z97, chipset jest świeżutki i nie sprawia problemów. Złożyłem już na tych płytach kilka kompów i nie spotkałem się z żadnymi niespodziankami.
Poniżej podlinkowałem Ci to z czym miałem do czynienia i mogę polecić:

1. http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-z97-k-z97-dualddr3-1600-sata3-raid-hdmi-dvi-d-sub-atx-z97-k-641611/

Jedna z najtańszych płyt Asusa na Z97, słabo rozbudowana sekcja zasilania ale za tą cenę jest naprawdę ok.

2. http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-fatal1ty-z97-killer-z97-lga1150-pcx-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-crossfire-z97-killer-642225/

Podobnie jak z powyższym Asusem, uboga sekcja zasilania ale dla przeciętnego użytkownika w pełni wystarczająca. To co przemawia za Asrockiem to Killer LAN i dobra integra audio.

3. http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z97-extreme4-z97-lga1150-pcx-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-sli-crossfire-z97-extreme4-640920/

http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z97x-killer-z97-lga1150-pcx-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-sli-crossfire-z97x-killer-640921/

http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-z97-a-z97-lga1150-pcx-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-crossfire-matx-z97-a-641144/

Wszystkie trzy płyty na podobnym poziomie jeśli chodzi o wykonanie i możliwości, w stosunku do poprzedników mają bardziej rozbudowaną sekcję zasilania procesora co może się przydać w OC. Za Asusem przemawia jedno złącze PCI, jeśli dysponujesz powiedzmy dobrą kartą dźwiękową na PCI to szkoda było by się jej pozbywać przy zmianie platformy. 

4. http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-fatal1ty-z97-professional-z97-dualddr3-1600-sata3-raid-hdmi-dp-atx-z97-professional-645610/

http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z97-extreme6-z97-lga1150-pcx-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr-sli-crossfire-z97-extreme6-640922/

Na końcu stawki dwa najwyższe modele Asrock'a z jakimi miałem do czynienia. Bardzo dobrze wyposażone i wykonane płyty. Tutaj już naprawdę nie ma co wybrzydzać, z tym że nie wiem czy jest sens dopłacać 100zł więcej (w stosunku do wcześniejszych pozycji) jeśli nie wykorzystamy tych możliwości. Moim zdaniem to ostatnie płyty z uwagi na cenę, w które można inwestować przy tej platformie.

Reasumując czego byś nie wybrał z tej stawki to raczej będziesz zadowolony :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2705 dnia: Września 03, 2014, 11:38:55 »
Budżet masz spory więc do tego procka co szukaj "pełnych" chipsetów czyli Z97. Wszystkie potrzebne info dostałeś w PW ode mnie wystarczy tylko coś wybrać. Zasilacz 550W który posiadasz też spokojnie to pociągnie.

Z sekcją zasilania nie ma co szaleć, bo to sprawdzi się przy OC, poza tym od czasu bodajże Haswella częściowo sekcja VRM siedzi w procu. Podstawowa kwestia czy Vow będzie coś kręcił, bo większość tych proców jest dość puszczalska jest i nawet na 4 fazach powiedzmy standard się osiągnie :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2706 dnia: Września 03, 2014, 12:03:01 »
Z sekcją zasilania nie ma co szaleć, bo to sprawdzi się przy OC, poza tym od czasu bodajże Haswella częściowo sekcja VRM siedzi w procu. Podstawowa kwestia czy Vow będzie coś kręcił, bo większość tych proców jest dość puszczalska jest i nawet na 4 fazach powiedzmy standard się osiągnie :).

Zgadza się, dlatego wydaje mi się że nie ma sensu pakować w płytę więcej niż 500zł. Przy takim założeniu obydwie pierwsze pozycje które podlinkowałem na pewno dadzą radę :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2707 dnia: Września 03, 2014, 12:58:46 »
Wszystko zależ od preferencji. Vow ma chłodzenie wodne, nie wiem jakie ale jeśli to coś rozsądnego to wtedy potencjał OC się zwiększa ;).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #2708 dnia: Września 03, 2014, 19:50:04 »
Chłodzenie wodne owszem mam, ale w swoim kompie (opcja nr 2). Komp nr 1 jest dla bratanka i tam będzie wentylator. OC będzie delikatne w granicach rozsądku żeby proc się nie marnował, ale żadnej jazdy po bandzie bo ten komp po tym jak go poskładam pojedzie sobie +100km od miejsca mojego zamieszkania i ma być stabilny i bezproblemowy żebym potem nie musiał wisieć godzinami na telefonie, Team Viewerze i odbywać nieplanowanych wycieczek serwisowych.
Zaraz sobie na spokojnie przeczytam i przetrawię Wasze propozycje. Powiedzcie mi jeszcze w jaką częstotliwość pamięci powinienem celować?

Bardzo jestem Wam wdzięczny za wszelkie porady, odkąd wyleciałem z branży zupełnie nie nadążam za rynkiem, a różnorodność sprzętu i ilość równoległych linii produktów wydaje mi się lekko absurdalna (8 chipsetów na podstawkę 1150??  :woot: - marketing doprowadzi do zagłady ludzkości).

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #2709 dnia: Września 03, 2014, 21:28:03 »
Zmajstrowałem z wielkim wysiłkiem wstępną konfigurację. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i krytykę, zwłaszcza jeśli pozwoli zaoszczędzić trochę ciaków bo ta kwota włos mi jeży na głowie, chociaż to nie z mojego portfela.

« Odpowiedź #2710 dnia: Września 03, 2014, 21:32:39 »
...8 chipsetów na podstawkę 1150??  :woot: - marketing doprowadzi do zagłady ludzkości).
Spokojnie, o ile dobrze pamiętam na LGA775 było przynajmniej dwa razy tyle :D

Jeśli chodzi o pamięci to w tych platformach moduły pracujące z częstotliwością wyższą niż 1600MHz, dedykowane są raczej entuzjastom z nadmiarem gotówki :) W przyziemnych zastosowaniach (gry, multimedia, itd.) wzrost taktowania pamięci nie przynosi żadnego odczuwalnego efektu. Zresztą sporo moich znajomych którzy w stacjach roboczych do obróbki foto-video ma teraz Haswell'e, też używa pamięci 1600/CL9 i nikt nie narzeka :) Ale to jest trochę tak jak Kosi wcześniej napisał... kwestia indywidualnych preferencji :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2711 dnia: Września 04, 2014, 09:17:22 »
Z tego co pamiętam to magistrala i tak jest na sztywno ustawiona w procu, natomiast w trakcie ewolucji ostatnich procków doszło do sytuacji gdzie pojawiały się problemy ze stabilnością z pamięciami o taktowaniu wyższym niż 1600Mhz, stąd Intel zamieszał coś w kontrolerze pamięci i poprawił na tyle, że teraz może to sprawniej działać. Sytuacja była na tyle kuriozalna, że producenci windowali zegary pamięci, a nikt ich i tak nie kupował, bo było to bez sensu. W sumie teraz też nie ma to większego sensu chyba, że jesteś zapaleńcem. W testach różnic nie ma albo są tak małe, że nie warto się w to bawić. Spokojnie 1600Mhz wystarczy do zabawy na co dzień.

@Vow

Zasilacz Deus czasami potrafi być głośny i zdania na jego temat są podzielone. Sugerował bym w podobnej cenie brać  Corsair CX 600W. Spokojnie to wystarcza. Poza tym zastanów się czy do czegoś Ci potrzebne 16GB pamięci RAM. Mam teraz 12GB u siebie i między 6GB a 12GB różnicy nie zauważyłem. Poza tym nawet jak zdecydujesz się na 2x4GB to z czasem możesz sobie dołożyć.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #2712 dnia: Września 04, 2014, 13:34:41 »
Więc tak, po kolei. Pod wpływem Waszych sugestii zmodyfikowałem koszyk, teraz wygląda tak:

Z pamięciami to sam nie wiem, wiem że dzisiaj 8GB do wszystkiego wystarcza, ale zawsze brałem na zapas i nigdy się nie przejechalem na tym, zmieniam kompy bardzo rzadko (mój ma ponad 7 lat). Boję się też, że cooler procesora może mi zasłonić dwa sloty i nie dołożę wtedy kolejnego 2x4 - prosiłbym o jakieś sugestie odnośnie sensownego chłodzenia bo to ostatni element wybrany całkiem "na pałę". No i tak jak pisałem, to nie jest komp dla mnie i po złożeniu go chciałbym jak najrzadziej mieć potrzebę jakichkolwiek zmian, bo będzie się to dla mnie wiązało z wyjazdami i stratą czasu. Mimo wszysko urwałem te 8GB ze względu na cenę, konfig wychodzi mi sporo powyżej widełek cenowych i staram się jakoś rozsądnie go zbalansować.
Co do taktowania pamięci, sugerowałem się jakimś artykułem z PurePC gdzie było napisane żeby nie ograniczać procesora nisko taktowanymi pamięciami. Zjechałem do 1600Mhz, tak czy siak różnice cenowe ze wględu na taktowanie nie są wielkie.
W kwestii płyty po sugestiach Freemana w rozsądnej cenie został mi ten Asus, AsRocka nie chcę mimo że go polecał ze względu na krótszą gwarancję.

« Odpowiedź #2713 dnia: Września 04, 2014, 14:57:12 »
Wysokie taktowanie pamięci sprawdza się w APU od AMD, w "zwykłych" procesorach nie ma to takiego znaczenia.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #2714 dnia: Września 05, 2014, 09:15:17 »
Vow teraz zestaw jest naprawdę ok, właściciele na pewno będą zadowoleni bo maszynka będzie całkiem szybka i wydajna  :)
W kwestii chłodzenia to bierz tak jak podpowiadałem HR-02 - Macho 120 Rev.A. To jeden z tańszych ale bardzo sensownych coolerów. Chyba że chcesz wydać o jakieś 100zł więcej to wtedy jest kilku potencjalnych kandydatów do posadzenia na tronie...