Mam wielką prośbę do speców od hardware o poradę w sprawie zakupu dwóch kompów.
1. Komp dla nastolatka do ogólnie pojętego grania. Budżet około 4 -4,5k, w tym ma się zmieścić buda ze wszystkimi gratami i system. Będzie podłączony pod monitor 27" 2560x1440.
2. Rozbudowa mojego starego grata. Przede wszystkim z myślą o symulatorach, zwłaszcza samochodowych (Assetto Corsa, Project CARS), ale na pewno jakiegoś Wieśka czy coś podobnego też będę chciał czasem odpalić. Również pod monitor 27" 2560x1440. Tutaj odpada system, obudowa, dysk talerzowy (mam Sata II 7200RPM, jest sens kupować nowy?) i zasilacz (mam Amacroxa 550W, optymistycznie zakładam że styknie do nowego sprzętu, jak się mylę to proszę o wyprowadzenie z błędu). Prawdopodobnie zostawię sobie też chłodzenie wodne procka, ale jeszcze nie jestem pewien, zależy ile będzie zachodu z dopasowaniem bloku. Zależy mi na w miarę cichych podzespołach (komp będzie też służył do słuchania muzyki, więc nie może robić przesadnej wichury w pokoju).
Czyli podsumowując będę potrzebował: płyty, procka, pamięci, dysku SSD, karty graficznej.
Budżet - powiem tak - najmniej jak to możliwe, ale tak żeby miało to ręce i nogi do tych zastosowań przy tej rozdzielczości. myślę że góra 3-3,5k
Jeśli to możliwe, to chciałbym żeby płyta miała FireWire, jak się nie da to będę kombinował z zewnętrznym kontrolerem. Mam zagwozdkę AMD vs Nvidia, gdzieś tam wyczytałem, że gry oparte o engine GMotor (rFactor, Race 07) odczuwalnie lepiej chodzą na kartach zielonych, nie wiem czy to prawda. W tej sytuacji jedyny sensowny wybór to chyba GTX770, tylko czy jest sens w tej chwili kupować tę kartę?.