Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502842 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2715 dnia: Września 05, 2014, 09:42:17 »
@Vow

Jakiego byś chłodzenia nie wziął to każde Ci przysłoni dwa sloty tzn. pamięci jeśli nie za wysokie tam wejdą i wentylator oprze się na nich. Podobnie jak nie każde chłodzenie wejdzie do każdej obudowy. Na to nie masz jako tako wpływu. Tu akurat nie powinno być problemu większego. Chłodzenie w tej cenie jest dobre, jak będziesz miał rezerwy finansowe to można je zmienić.

Trochę przegrzebałem twój zestaw. Inna grafa, płyta, mniejszy dysk SSD i w sumie chyba jest w budżecie. Wyszło 4130 pln + wysyłka. Dysk możesz sobie zmienić na swój 256GB choć nie wiem czy ma to większy sens.  Wszystko zależy od funduszy. Mam nadzieje, że nie pominąłem niczego, bo w pracy jestem i ciągle ktoś mnie odrywa do jakiś bzdurnych spraw ;).

http://www.morele.net/inventory/info/LDAzcf/

Poza tym:
http://www.purepc.pl/karty_graficzne/nvidia_obniza_sugerowana_cene_karty_geforce_gtx_770

Natomiast czy kupowanie na zapas ma sens? Raczej nie. Teraz to bardzo szybko posuwa się do przodu i już za rogiem są DDR4. Inna sprawa, że pamięci zawsze jesteś w stanie dołożyć. Teraz nie wiem czy któraś gra jest wstanie zapchać 8GB... Na tej konfiguracji przez jakiś czas będzie wszystko śmigać także luzik :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #2716 dnia: Września 05, 2014, 14:53:35 »

Trochę przegrzebałem twój zestaw. Inna grafa, płyta, mniejszy dysk SSD i w sumie chyba jest w budżecie. Wyszło 4130 pln + wysyłka.

No, a jaki oszczędny będzie bez procesora :-D

Trochę mi zajęło wyszukanie jakim cudem zamieniając R9 290 na GTX 280 zbiłeś cenę prawie o tysiaka :-)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2717 dnia: Września 05, 2014, 16:51:09 »
No właśnie coś mi nie pasowało :D. Sorki Vow ;). Tak to jest jak w robocie tyłek zawracają :D. Zaraz poprawię.

http://www.morele.net/inventory/info/dKuCx1/

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #2718 dnia: Września 05, 2014, 23:47:08 »
Zostawiając na chwilę zestaw nr 1, bo już dzięki Waszej pomocy jest praktycznie wyklarowany i zakup będzie na dniach, zainspirowany sugestią Mazaka poszperałem trochę na temat enigmatycznie brzmiącego hasła "mod LGA771 na LGA775". W efekcie tego w trybie kompulsyjno-natychmiastowym zakupiłem na Allegro procesor Xeon X5470 za 300PLN. Tym samym odpuszczam sobie chwilowo pakowanie grubej kasy na wymianę całej platformy, chcę tylko wymienić jeszcze kartę graficzną, bo po zmianie monitora wprawdzie nadal świetnie daje sobie radę w Race07 (120-180FPS), ale w Assetto Corsa jest już znacznie gorzej, a na horyzoncie jeszcze Project CARS. Zastanawiam się czy używany GTX680 na Allegro w cenie około 1k to dobry pomysł.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2719 dnia: Września 06, 2014, 12:38:51 »
Vow przerażasz mnie ;). Rzuciłem tylko temat ale nie przypuszczałem, że aż tak się zapalisz :). Do płyt Gigabyte'a jest całkiem niezła strona z biosami jakbyś szukał.

https://picasaweb.google.com/102105597130574310119/LGA771775Mod?authuser=0&feat=directlink

GTX680 to całkiem wydajna karta więc i w podobnej cenie możesz mieć nowego R9 280X. Osiągi obu są bardzo podobne do siebie. Wszystko zależy od samej gry która jakie GPU preferuje :). Na korzyść AMD przemawia Mantle które może kiedyś będzie obsługiwane przez jakaś grupę produktów tzn. może stanie się standardem.

« Odpowiedź #2720 dnia: Września 06, 2014, 15:41:43 »
Wesług mnie, przy wydajnym procesorze typu i5 czy i7, nie ma sensu rozpatrywać zakupu karty graficznej pod kątem obsługi Mantle. Ta technologia przydaje się przy APU od AMD albo słabych procesorach. U mnie, z i5 4670K (niekręconym) i Radku 7850, w Thief miałem spadek około 3 - 5 % na FPS po włączeniu Mantle we wbudowanym benchmarku.
BF4 nie testowałem, bo go nie mam i raczej za szybko nie kupię.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2721 dnia: Września 06, 2014, 16:25:30 »
W zasadzie Mantle to jedna wielka ciekawostka. Nvidia brzydko mówiąc olała temat (co raczej nie jest zaskoczeniem), a cała reszta jest w zbyt wczesnym stadium aby coś miało z tego być. Dlatego to co napisałem to bardziej ciekawostka niż warunek decydujący o zakupie. Aczkolwiek sam pomysł jest fajny.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #2722 dnia: Września 06, 2014, 23:56:54 »
Skoro mowa o Mantle, to i ja się włączę. Moduł z obsługą tego API jest już integralną częścią silnika Frostbite 3, więc nowe gry bazujące na nim będą to wykorzystywać, w tym nadchodzące niebawem Dragon Age: Inquisition, Mirrors Edge 2 i Battlefield Hardline. Co do Battlefield 4 to Mantle przy takich konfiguracjach jak omawiana może czynić różnicę przy grze w Multi. Mamy już cztery gry na rynku, które to obsługują, a mówimy o projekcie w fazie Private Beta. Wersja finalna będzie przed końcem roku. Do tego czasu poza Dragon Agem dojdzie jeszcze z Mantle na pewno Civilization Beyond Earth. W sumie sporo jak na jeden rok, zwłaszcza na tle tego, ile GameWorksów pojawiło się lub pojawi w tym roku. No i ostatnio sam Intel zgłosił się po udostępnienie bibliotek, więc ten projekt to raczej pewniak, a nie tylko ciekawostka :)

Vowthyn wspominał o rozmaitych symulacjach. Jeśli Star Citizen też jest brany pod uwagę, to Mantle raczej powinno być w centrum zainteresowania - ten tytuł, jak i inne na CryEngine 3.5 i nowszych będzie to API obsługiwał.

Jeśli komuś potrzeba więcej informacji, to służę ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2723 dnia: Września 07, 2014, 12:19:25 »
Jeśli zrobi się z tego standard to supcio, nie to trudno. Jestem niedowiarkiem. Dopóki nie pomacam to się nie ekscytuję. Dla mnie ważniejsza jest czysta moc. Czary mary i inne optymalizacje "niskopoziomowe" zostawiam sobie na deser. Nie dalej jak cztery lata temu AMD próbowała Bulldozerem też nieco namieszać, też miało być rewolucyjnie, a wyszło tak sobie, bo soft nie podążał za myślą. Nvidia z PhysiX też nie zdominowała rynku. Poza tym firma Crytek ma większe lub mniejsze problemy finansowe, a co za tym idzie ich silnik też może mieć problemy. No chyba, że uwalą całość jak leci ale było by to ucinanie gałęzi na której się siedzi. BF Hardline to też gra tworzona nie przez Dice, a to może wpłynąć na popularność. BF4 pomimo, że od Dice, z Mantle i znany to jakoś rozszarpywany nie jest. Natomiast jeśli ktoś rozważa pogranie w wyżej wymienione tytuły to na pewno warto brać Mantle pod uwagę :). Intel na chwilę obecną chyba (bo nie śledzę tematu) nie dostał od AMD bibliotek, a konkurent czyli MS z jego DirectX też nie podda się bez walki. Poza tym Intel bardziej będzie nastawiony na podniesienie wydajności swoich układów IGP, a na tym w większość wymagających gier raczej nie będzie płynnie fruwać. Nvidia też nie da sobie wsadzić łap do kieszeni AMD, no a z drugiej strony Intel już raz wymusił na Nvidii posłuszeństwo wprowadzając SLI na chipsetach Intela. Biorąc to pod uwagę mimo wszystko dla mnie przypomina to trochę rysowanie patykiem na wodzie. Dużo się mówi jak będzie, obiecuje, marzy, a ja wolę poczekać na rozwój sytuacji i miarodajne testy. Do tego czasu wyjdą lepsze grafy, mocniejsze, sytuacja się wyklaruje i zdążę jeszcze wskoczyć do tego pociągu :).

Poza tym Vow ma nadzieje bawić się komfortowo w gry jeżdżone, więc chwilowo kilka gier z listy odpada ;). Do 1k zł znalazł sobie NV i dostał propozycję od AMD :). Co wybierze to już jego sprawa. Sam wspominał, że któraś z jego jeżdżonych gier preferuje karty zielonych.

Aha, żeby nie było niedomówień ja nie jestem przeciwny Mantle itp. rozwiązaniom tylko warto sobie o tym poczytać przed ostateczną decyzją i kubeł zimnej wody na łeb wylać. Sama idea jest jak najbardziej fajna i z korzyścią dla wszystkich ale jako główny warunek zakupu to chyba jeszcze za wcześnie. Jak wypłynie na szerokie wody to na pewno :).

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #2724 dnia: Września 07, 2014, 21:06:10 »
Trochę się pozmieniało. Zestaw nr 1 został zamówiony, mocno mi ulżyło bo mnie już od tego konfigurowania głowa zaczęła boleć.

Co do mojego grata, to czekam na wysyłkę procesora. Jeśli chodzi o kartę to dostałem zaskakującą propozycję od RashbaNora, w związku z czym zakup karty prawdopodobnie będę mógł odłożyć na bliżej niesprecyzowaną przyszłość. Myślę, że dorzucę jeszcze 4 GB ram żeby dobić do 8GB i na tym zakończę modernizację, chyba że efekty okażą się niezadowalające, wtedy będę myślał nad dalszymi rozwiązaniami.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc, bez Was byłbym skazany na wielotygodniowe przekopywanie się przez wątki na forach sprzętowych i czytanie niezliczonej ilości pyskówek o wyższości jednego obozu sprzętowego nad innym.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #2725 dnia: Września 07, 2014, 22:17:01 »
Nie dalej jak cztery lata temu AMD próbowała Bulldozerem też nieco namieszać, też miało być rewolucyjnie, a wyszło tak sobie, bo soft nie podążał za myślą.

To trochę inna bajka. Wtedy to był sprzęt, który wszedł na zupełnie nieprzygotowany na wielordzeniowość rynek. Mantle to oprogramowanie, które korzysta ze sprzętu, który już jest na rynku :)

Nvidia z PhysiX też nie zdominowała rynku. Poza tym firma Crytek ma większe lub mniejsze problemy finansowe, a co za tym idzie ich silnik też może mieć problemy. No chyba, że uwalą całość jak leci ale było by to ucinanie gałęzi na której się siedzi. BF Hardline to też gra tworzona nie przez Dice, a to może wpłynąć na popularność. BF4 pomimo, że od Dice, z Mantle i znany to jakoś rozszarpywany nie jest.

To nie o to chodzi :)
Chodzi o efekt skali. Dynamika rozwoju Mantle jest zbliżona do dynamiki DirectX - w ciągu roku od pojawienia się przykładowo DX 10 pojawiła się podobna ilość gier, co teraz z Mantle. A to w zasadzie oznacza, że szybciej już być chyba nie może :)

a konkurent czyli MS z jego DirectX też nie podda się bez walki.

Rzecz w tym, że to nie konkurent i z każdym miesiącem te projekty coraz więcej różni. Z resztą ktoś z Microsoft już stwierdził, że zysk w wydajności będzie niższy niż w przypadku Mantle. Mantle poza tym de facto skraca drogę deweloperom do przygotowania swoich gier pod DX12 - gdy gra obsługuje API od AMD to przerobienie jej na DX12 jest znacznie prostsze, niż gdyby to było DX11. Poza wszystki Mantle nie jest tylko środkiem do zmniejszania narzutu na procesor. To docelowo będzie znacznie potężniejsze narzędzie, czego przykładem jest choćby demo GrassFX. Możesz sobie tam ustawić dowolnie, która grafika odpowiada za fizykę, a która za grafikę. Teraz coraz więcej jest konfiguracji z iGPU, więc jeśli jest zewnętrzna karta, to można je wykorzystać. I nie chodzi tu o Dual Graphics, ale o dość swobodne sterowanie tym, jak grafika ma działać i co robić. Rzecz też o tyle istotna, że możliwe jest tu wykorzystanie iGPU Intela. Innymi słowy: całkiem inne podejście niż dotychczas, gdzie gra sobie powstaje, a potem jest nadrabianie wszelkich baboli sterownikami. Tu można by rzec, jest podejście powrotu do źródeł, kiedy to deweloper gry odpowiada za to, jak ona wygląda i działa :)

No i last but not least, DirectX 12 powstaje przy sporym udziale AMD oraz... Mantle ;)

« Odpowiedź #2726 dnia: Września 19, 2014, 22:59:04 »
Witam!

Chciałbym poradzić się Was w zakresie modernizacji takiego oto sprzętu:
- Procesor AMD Athlon X4 II 620
- płyta Gigabyte GA-M720
- grafika ATI 4770 (512 MB)
- RAM DDR2 4GB
... do standardu pozwalającego na swobodne polatanie wczesnymi DCS'ami, i jak Bozia da Kłodą i BoS. Mam też system Windows 7 32 bity. Tu pytanie: czy zmiana na 64 bit i dołożenie RAMu pozwoli na mniej bolesną reanimację tego już trochę archaicznego sprzętu? Będę wdzięczny za każdą poradę!
Z góry dziękuję!

« Odpowiedź #2727 dnia: Września 20, 2014, 22:40:31 »
Kolega kupił w "salonie" komputer dla syna. Ma w środku AMD APU A6 5400K FM2 3,6GHz + 4GB RAMu. Czy jest sens kupować kartę graficzną do tego procesora? Może wymienić też procesor? W ostateczności oczywiście wchodzi w grę wymiana mobo pod I3/I5 + pełna karta graficzna. Na tę chwilę, chodzi mu na tym zestawie ROF, na niskich ustawieniach. Czekam na propozycje modernizacji, bo w kwestii APU nie jestem zorientowany.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #2728 dnia: Września 21, 2014, 00:51:06 »
Paulus,

jeśli płyta jest FM2, to chyba najprostszym i stosunkowo najmniejszym wydatkiem byłaby wymiana APU na A10-6790K (ok. 480 zł) i podgonienie jeszcze wszystkiego w OC. Jest jeszcze opcja Dual Graphics, czyli łączenia wydajności dwóch grafik, ale w tej generacji wymagałoby to zastosowania dość starej grafiki. Jeśli płyta jest FM2+ to można już wstawić nowego Kaveri, czyli APU z Serii 7000 i wtedy optymalnym jest chyba A10-7800 (600 zł). W każdym razie na pewno będzie to solidny przeskok wydajnościowy, a sprzedając A6-5400 można tę kwotę zmniejszyć pewnie o 100-150 zł.

No i teraz kupując A10-tkę można dostać gratisowo jedną z gier: Thief, Murdered: Soul Suspect lub Sniper Elite III. W sumie z zainteresowaniami się może nie pokrywać, ale zawsze to jakiś argument :)

Natomiast jeśli w grę wchodzi wymiana całej platformy pod gry, to już chyba dobrze wiedzieć by było, o jakim budżecie ten kolega myśli. Podobnie Agadam dobrze, żeby zdradził o jakich widełkach myśli :)

« Odpowiedź #2729 dnia: Września 21, 2014, 11:28:29 »
Podobnie Agadam dobrze, żeby zdradził o jakich widełkach myśli :)

Kurcze nie mam za bardzo rozeznania w kosztach takiej operacji... Myślę o wymianie systemu, grafiki, ewentualnie procesora w oparciu o starą płytę główną. Ważne aby koszty nie zrównały się z kupnem nowego sprzętu.