Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502691 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2835 dnia: Lutego 11, 2015, 08:51:51 »
Nie widzę powodów dla których twój zasilacz nie miałby udźwignąć takiej karty grafiki. W twoim wypadku trudno powiedzieć co lepiej wymienić, gdyż wymaga to fury kasy. Licząąc z głowy:

i5 4960K+płyta+pamięci = 1500zł
i5 2500K+płyta (+ ewentualne pamięci) = 800zł (1100zł)

Doliczając do tego grafikę pęknie 2k zł (700zł za R9 270 lub GF960). Tak na marginesie po aferze z VRAM w 970-tkach widzę zwrot ku kartom AMD, poza tym nie dam sobie łba uciąc ale chyba R9 270 jest nieco szybszy od 960-tki :). Anyway wymieniając grafę teraz albo zyskasz na klatkach albo nie tyle, że utopisz jedynie 700zł. Gorzej na pewno nie będzie, a w kontekście mitycznego DCS:W2 i tych wszystkich optymalizacji pod DX11 może coś się zyska na klateczkach. Poza tym z racji słabej złotówki to zły czas na zakupy komputerowe i widac to choćby na cenach procków.

Co do "starości" procesora to ujmę to tak. Było: 1156 > 1155 > 1150, po drodze jeszcze 1366. Natomiast jeśli zależy Ci bardzo na DCS to osobiście bym z wymiana kompa poczekał do czasu premiery DCS:W2 lub poczekał na jakąś okazję sprzedaży nowszych gratów. Głupio by było wydać teraz worek kasy i żeby potem się okazało, że z DCSa wyjdzie kobyła i nic Ci to nie da. W tym temacie musisz sam podjąć decyzję co Ci bardziej pasuje.

Ps. Poczekaj jeszcze trochę to będzie wysyp 970-tek na Allegro, bo teraz wszystkie płaczki i hejterzy zaczynają już widziec gorsze obrazy. Lada dzień zaczną to sprzedawać albo ceny polecą ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2836 dnia: Lutego 11, 2015, 12:41:11 »
Ok Mazak to czekam na wydanie DCS 2. Do tego czasu jakoś zejdę z detalami i może dam radę.  :)
I jeszcze taka kwestia, gdyby rozłożyć wymianę sprzętu w czasie. To znaczy jak będzie okazja ;) kupić tą 970-tkę tylko czy ona pójdzie na moim zasilaczu (550W)? Jeśli tak to jakiej firmy polecasz. Bo 760-tka mówisz że da radę. I co z tym VRAM-em. Czy to poważna wada do naszych zastosowań? No a potem zmienić procek i płytę. Jak ceny, mam nadzieję spadną :).
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2837 dnia: Lutego 11, 2015, 12:56:51 »
Tak pójdzie. Skończmy już z tym mitem, że jak ma się poważniejszy komp to musi być 1kW zasilacz. Karty owszem potrzebują papu ale ich zmniejszający się proces technologiczny sprawił, że są także energooszczędne i zimniejsze. Stąd zasilacz 550-600W dzisiaj spokojnie wystarczy do normalnego użytkowania PC-ta oraz podkręcania go. Do wyczynu to już coś mocniejszego niezbędne. Aczkolwiek tu nie tyle moc co stabilność pracy się liczy.

O problemach 970-ek to nie trzeba daleko szukać. Link pierwszy z brzegu. Internet aż huczy od informacji na ten temat, bo sprawa jest świeża.

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/nvidia-geforce-gtx-970-problemy-gry-wykorzystanie-3-5-gb-pamieci.html
http://www.purepc.pl/karty_graficzne/geforce_gtx_970_nvidia_nie_przyznaje_sie_do_zadnego_bledu

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2838 dnia: Lutego 11, 2015, 20:54:44 »
Dobra to czekam na wydanie DCS2 :evil:. Do tego czasu może cena 970-tki spadnie na bardziej zachęcającą :).
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #2839 dnia: Lutego 11, 2015, 22:20:38 »
Ten pan dokładnie tłumaczy o co chodzi z pamięcią w 970-tkach :D:
https://www.youtube.com/watch?v=spZJrsssPA0

« Odpowiedź #2840 dnia: Marca 09, 2015, 16:25:26 »
Panowie pomóżcie proszę,

Dziś znalazłem trochę czasu, na złożenie komputera, którego części czekały na montaż.
Złożyłem (nie filozofia to, choć dość dawno tego nie robiłem) i okazało się, że "nie funguje".
Zamiast wyświetlić ekran startowy i dalej bios, to ten odpala zasilacz, zapala się dioda "power",
kręci się wentylator zasilacza i do tego głośniczek wydaje cykliczny sygnał (około 3 piśnięć na sekundę).
Ekran monitora czarny - nic.

Po kilkunastu sekundach samoczynne wyłączenie całości kilka sekund i sam próbuje się uruchomić
ponownie - skutek ten sam.
Myślałem, że może źle zamontowałem chłodzenie na procesorze, ale jest ok. Powiem tak, ręce mi opadają
jak pomyślę o reklamacjach i faktem, że kupujesz człowieku coś za dużą kasę, nie można tego źle zmontować,
a to coś nie działa, w dodatku nie wiem który element układanki jest padnięty.

Na całość złomu składa się:
płyta Gigabyte Z97 D3H
procesor Pentium G3258
ram 8GB Crucial Ballistic Tactical CL8
dysk SSD Toshiba Q series Pro 128GB
Zasilacz BQ Straight Power 500W

Karty graficznej (odpalałem na próbę na zintegrowanej) i pozostałych bebechów nie montowałem.
Jeśli Ktoś ma pomysł co może być nie tak, będę wdzięczny za pomoc.

« Odpowiedź #2841 dnia: Marca 09, 2015, 17:02:27 »
3 krótkie piknięcia to sygnał biosu AMI, że masz problem z pamięcią RAM
http://active-comp.pl/bios.html

« Odpowiedź #2842 dnia: Marca 09, 2015, 18:12:25 »
Dzięki za info, ale to chyba nie to, ponieważ jest to sekwencja kilkunastu piknięć.
Czy jest możliwe aby płyta nie chciała obsługiwać tego modelu pamięci? Może owo cl8 jest tutaj winne?
« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2015, 18:27:44 wysłana przez Leon »

« Odpowiedź #2843 dnia: Marca 09, 2015, 19:22:03 »
Sprawdź jeszcze raz czy wszystkie taśmy i kable są prawidłowo podpięte. Kiedyś źle podpiąłem któryś z kabli w pudle i miałem podobne objawy, chyba od któregoś napędu.
Born to fly. Forced to work.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2844 dnia: Marca 09, 2015, 20:19:43 »
Obstawiam jakąś niekompatybilność pamięci RAM. Sprawdź czy są wymienione w manualu jako zalecane, sprawdź czy dobrze rozmieściłeś pamięci w bankach, CL8 może mieć znaczenie zwłaszcza przy pierwszym starcie jeżeli pamięci nie są rozpoznawalne w biosie. Możliwe także, że płyta ma problem z jedną kością 8GB. Sugerowałbym spróbować podźwignąć kompa na innej kostce pamięci RAM, a następnie zrobić aktualizację UEFI do najświeższej.

Tu podobne problemy:
http://forum.giga-byte.co.uk/index.php?topic=10760.0

EDIT>>>

Proponuję jeszcze poprzekładać kostkę pamięci do innych slotów upewniając się, że dobrze siedzi w slotach. Sprawdzić czy radiator CPU (jeśli masz jakiś duży) nie odgina tej kostki. W sumie warto by było odpalić wszystko na tzw. "pająka" na biurku. Jeszcze raz wszystko na spokojnie przepatrzeć w tym także czy nie uszkodziłeś pinów w gnieździe przy montażu CPU.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #2845 dnia: Marca 09, 2015, 20:32:44 »
Może to zabrzmi niepoważnie, ale kilka razy zdarzyło mi się niedokładne dociśnięcie kości pamięci... tzn. niby wszystko dociskałem etc., a potem się okazywało, że jednak wyskoczyło lekko, a to z jednej, a to z drugiej strony. Tak więc proponuję dokładnie, ale to dokładnie sprawdzić, czy kości równomiernie są dociśnięte, bo nawet `zaskoczenie` zapadki o niczym nie świadczy.

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #2846 dnia: Marca 10, 2015, 13:03:12 »
Panowie,
Dziękuję bardzo za pomoc, szczególnie na skierowanie poszukiwań w kierunku pamięci RAM.
Okazało się że jeden z dwu modułów był niesprawny, jutro dostanę nowy komplet.
Tak na marginesie niesprawna nowa pamięć? Rozumiem zasilacz, grafika dysk ale nie pamięć.
W każdym razie dzięki wielkie :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2847 dnia: Marca 10, 2015, 13:14:45 »
Pamięć też może paść. Krzem na moduły robi się, potem wrzuca na magazyn, potem montuje się z nich kostki pamięci, potem znowu magazyn, transport do sklepu i przez ten czas może wyjść jakaś wada. Poza tym RAM może się nawet sypnąć po jakimś czasie użytkowania. U mnie jedna kostka zaczęła sypać błędami po jakiś dwóch latach. Nic nadzwyczajnego, samo życie ;). Oby więcej problemów nie było.

« Odpowiedź #2848 dnia: Marca 19, 2015, 19:11:20 »
Chcę wymienić głośniki przy komputerze. Mam kartę Xonar DX i Mediatechy Partita 2.1 oraz słuchawki Creative HS-800 z TrackClip Pro. Czy możecie polecić jakieś zestawy 2.0 do 400zł (subwoofer już mnie nie kręci)?

« Odpowiedź #2849 dnia: Marca 19, 2015, 22:23:49 »
Dużo zależy od tego czego oczekujesz. Jakie ma być docelowe przeznaczenie zestawu, słuchanie muzyki czy bardziej film i gry? Jeżeli zestaw ma stać na biurku i pełnić rolę głównego źródła dźwięku podczas pracy/rozrywki przy komputerze, to w grę wchodzą tylko aktywne monitory bliskiego pola. Najlepiej aby były wyposażone w przedni otwór bass-reflex, wtedy odejdzie konieczność odsunięcia ich tyłem od ściany i pozwoli zaoszczędzić miejsce na biurku.
Z ciekawszych konstrukcji typowo "komputerowych" godne polecenia są Microlab Solo 6C. To sprawdzona, solidna i dosyć nieźle brzmiąca konstrukcja. Szkoda tylko że przy większych głośnościach trzeba je delikatnie odsunąć od ściany żeby mogły trochę "odetchnąć", jest to pewnie kwestia zestrojenia skrzynek.
Ostatnio pojawił się na rynku nowy gracz w tej kwestii, niejaki Edifier. Mają dwa modele warte uwagi: R1600 TIII 2.0 i R1700BT, różnią się chyba delikatnie mocą i gabarytami. Z ciekawych rzeczy w nich jest cyfrowa końcówka mocy z procesorem DSP i bass-reflex z przodu. Myślę że warto się nimi zainteresować, mogą być ciekawą alternatywą i konkurencją dla Solo 6C.

Możesz też pomyśleć o monitorkach studyjnych, jest kilka modeli godnych uwagi. Dla przykładu: M-Audio AV30/AV40, Samson MediaOne 3a/4a, ALESIS M1, czy Mackie CR3/CR4. W przypadku monitorów studyjnych możesz spodziewać się mniejszej przypadkowości w brzmieniu. Są zazwyczaj lepiej wykonane, poprawnie zestrojone, wyposażone w końcówki wyższej klasy. To co je cechuje to liniowość odtwarzania dźwięku. Tutaj nie podbijesz sobie wysokich czy niskich częstotliwości, bo najzwyczajniej nie ma czym, masz regulator głośności i na tym koniec. Jeśli coś Ci nie będzie leżeć w brzmieniu to zostanie tylko korekcja w odtwarzaczu na kompie, albo ogólna w oprogramowaniu dźwiękówki. Ale masz dobrą kartę więc nie powinno być z tym problemu  ;) Poczytaj trochę opinie ludzi i na pewno coś wstępnie wytypujesz. A później może dobrze było by gdzieś się wybrać i posłuchać kilku wybranych modeli, chociaż to też nie jest wyznacznikiem bo u Ciebie zwycięzcy testów mogą zagrać zupełnie inaczej.