Jeszcze zapytam, jaką na dzień dzisiejszy warto kupić kartę graficzną? Produkcje takie jak: FSX, CoD, BoS, DCS, GTA V. Obecnie posiadam i5-3570, MSI GTX-660 2GB, 8 GB RAM, Zasilacz OCZ - 750W. Obecna rozdzielczość mojego monitora to FHD, ale nie wykluczam w przyszłości przesiadki na 2560x1440. Ogólnie chciałbym uniknąć kupna GTX 970 (Troszkę za drogi, i wg niektórych mój procesor tę kartę ograniczy). Widzę, że w granicy 1000 zł, ludzie polecają GTX 960 2/4 GB lub R9 280X. W kartach zielonych podoba mi się możliwość nagrywania, to że dodają teraz Wiedźmina 3, półpasywne chłodzenie i generalnie nie miałem nigdy z tymi kartami żadnych problemów. Co do AMD, to wykresy pokazują, że jest to karta wydajniejsza od 960, ale jednak ma już swoje lata, w końcu to chyba odświeżony 7970. Kiedyś wymieniłem GTX260 na HD5770 i było gorzej (A na wykresach było porównywalnie), HD6870 mi się po tygodniu użytkowania zepsuł. Argument, że R280X pobiera więcej prądu nie przemawia do mnie na niekorzyść tej karty. Do tego słyszałem, że karty AMD nie mają problemów z kolorami przy przesyłaniu obrazu przez HDMI. I na koniec dodam, że korzystam też ze steam'a na linuxie, więc fajnie by było, jakby tam też wszystko działało.