Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502854 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #285 dnia: Marca 20, 2007, 21:19:33 »
Bardziej kruche?

Właśnie zacząłem się zastanawiać czy na prawdę warto ;)
Ten wielki radiator dosyć ciężlo się zapina, czasami bez czapki na procu to marnie z nim by było ;)

Najpierw sprawdzę go jak "zdejmę" z niego przetaktowanie, tzn. ustawię go na standardowe taktowanie i zobacze jaką będzie miał temperaturę.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #286 dnia: Marca 20, 2007, 21:29:26 »
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

« Odpowiedź #287 dnia: Marca 20, 2007, 22:14:55 »
Poczytaj koniecznie wątek z purepc wychodzi na to iż jedni twierdzą że jest bardziej kruche niż XP, a inni że naprawdę bardzo wytrzymałe. Jest też sporo osób które używają AC Freezery na prockach ze zdjętym IHSem i jest OK. A z doświadczenia wiem że Freezer też potrafi dość ciężko ścisnąć
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #288 dnia: Marca 20, 2007, 22:17:19 »
IHSa ściaga sie w zasadzie po to aby obnizyć temperaturę. W zasadzie tylko jak zauważymy syndrom "gorącej czapki". Załozyć już tego nie założysz, a przed ukruszeniem warto zaopatrzyć się ze starego Xpka w takie okragłe gumeczki które chronia go przed zgnieceniem. W sumie moim zdaniem nie warto się bawić w ściąganie IHSa, czasami temp. faktycznie spadnie ale OC nie wzrośnie, tudziez wzrośnie o niewiele. A znane sa przypadki że Antki po ściągnięciu dekla poprostu przestawały działać i tak naprawdę nie wiadomo dlaczego. A to że jajko mają delikatne to wiadomo, bez "czapki" łatwo je ukruszyć.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #289 dnia: Marca 20, 2007, 22:20:28 »
O właśnie Mazak powiedz, wg. Ciebie, dlaczego mogę mieć tak wysoką temperaturę?
Pozdrawiam.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #290 dnia: Marca 20, 2007, 22:28:16 »
Nie bardzo rozumiem w czym problem

Procesor nagle zaczął się przegrzewać sam z siebie, czy też dopiero go kupiłeś i dziwisz się, że podkręcony do blisko 3100MHz, z podwyższonym napięciem (nie napisałeś o ile) San Diego na chłodzeniu powietrznym osiąga 60 stopni?

Co do organoleptycznej weryfikacji temperatury, to dotknij nie radiatora, tylko podstawy chłodzenia przylegającej do procesora.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #291 dnia: Marca 20, 2007, 22:30:05 »
Nie wiem nie znam francuskiego ale jak mi się wydaje temu gościowi udało sie założyć z powrotem IHSa po przesmarowaniu lepszą pastą i to z niezłymi wynikami
http://www.nokytech.net/forum/showthread.php?t=80231

Właśnie miałem zapytać o napięcie jakie mu zapodałeś

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #292 dnia: Marca 20, 2007, 22:31:41 »
O właśnie Mazak powiedz, wg. Ciebie, dlaczego mogę mieć tak wysoką temperaturę?

Bo czasami zwyczajnie mają źle założony dekiel, albo za dużo pasty, albo krzywo dolega. Przyczyn może być wiele ale nie da się tego stwierdzić na oko. Wszystko to przypuszczenia i domysły. Ponadto napięcie też jest dość istotne. Nie jest tajemnica że A64 są bardzo czułe jak im się papu więcej da.

Ps. Jakoś mi się nie chce wierzyć że sam sobie założył. Założyć to nie problem ale w fabryce robią to z odpowiednią siłą itp., a tak na czuja to moim zdaniem porażka albo jak wolisz sztuka dla sztuki.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #293 dnia: Marca 20, 2007, 22:37:06 »
Poza tym z moich doświadczeń wynika iż reagują dość panicznie na wzrost obciążenia np. po włączeniu jakiejś aplikacji nagle dostają sporo większą temperaturę i to naprawdę sporo np z 38 na 51 stopni by po kilku sekundach zejść już do 45

« Odpowiedź #294 dnia: Marca 20, 2007, 23:22:48 »
Procesor nagle zaczął się przegrzewać sam z siebie, czy też dopiero go kupiłeś i dziwisz się, że podkręcony do blisko 3100MHz, z podwyższonym napięciem (nie napisałeś o ile) San Diego na chłodzeniu powietrznym osiąga 60 stopni?

Co do organoleptycznej weryfikacji temperatury, to dotknij nie radiatora, tylko podstawy chłodzenia przylegającej do procesora.

Napięcie standardowe: 1.45V (no może 0,05V więcej niż standard).

Chłodzę go radiatorem + 12cm wiatrak, a nad tym wszystkim jest kolejny 12cm wiatrak od zasilacza.

Aby dotknąć podstawy to muszę ładnie się nagimnastykować, trochę ciasno mam obok niej. Sprawdzę jutro przy wyłączonym kompie.

Poza tym z moich doświadczeń wynika iż reagują dość panicznie na wzrost obciążenia np. po włączeniu jakiejś aplikacji nagle dostają sporo większą temperaturę i to naprawdę sporo np z 38 na 51 stopni by po kilku sekundach zejść już do 45

Nie wiem, nie zwróciłem na to uwagi.
Pozdrawiam.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #295 dnia: Marca 20, 2007, 23:52:22 »
Standard to 1.35V

Jak dla mnie temperatura w normie w takiej sytuacji. Cudów nie ma, możesz zyskać jeszcze kilka stopni zmieniając pastę i demontując tego IHS'a (wtedy licz się z tym, że mało będzie chętnych aby ten procesor od ciebie odkupić, czapkę niby da się z powrotem założyć ale raczej nie tak aby nie było śladu po operacji), ale najprościej zwyczajnie obiżyć zegar i ewentualnie zejść z napięciem. 55 stopni to wedlug mnie maksimum dla codziennego użytkowania A64.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #296 dnia: Marca 20, 2007, 23:59:56 »
Ten procek pracuje na 1.35V do 1,4V. Kiedyś czytałem na stronie AMD. Dlatego też napisałem "standard" :)
W IHS raczej bawić się nie będę, za duże ryzyko, że uszkodze proca, a później same poblemy.
Jutro potestuje, zejde z zegarem, zobacze, czy pod stresem temperatura tak dziwnie skacze jak pisał macias.
Dziś już nie mam siły.
Pozdrawiam.

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #297 dnia: Marca 21, 2007, 00:23:34 »
Zdejmowanie czapki może jedynie przynieść niewielką korzyść (podobno w postaci 50-200MHz) przy chłodzeniu ekstremalnym (suchy lód lub ciekły azocik :021:) wtedy czapka faktycznie przeszkadza. Ale nawet przy takiej zabawie ryzyko jest większe niż korzyści.  :118:

Jak ktoś chce koniecznie zobaczyć jajko K8 to lepiej pooglądać fotki na sieci (na THG robili nawet kiedyś test wytrzymałości płytki procesora na złamanie :021:).
DCS/FSX/AC/pCARS

« Odpowiedź #298 dnia: Marca 21, 2007, 07:43:18 »
Dziobas - śledzę ten wątek z zainteresowaniem, przeczytałem też już kawał wątku podanego przez macias13_84. Mają ludziska niezłego hopla widać na tym punkcie  :karpik. Mam taką sugestię: może kupiłeś od kogoś (piszesz, że z Allegro) procesor, na którym było zdjęte i ponownie zamocowane IHS ? Na PurePC piszą, że wtedy jest gorzej lub dużo gorzej niż z oryginalnie zamocowanym (chodzi o temperatury). Z tego co widzę, można to zrobić (tzn. zamocować ponownie) w sposób niemal niezauważalny z zewnątrz. Jak będziesz miał proca na wierzchu, oczyść dobrze wacikiem ze spirytusem krawędź styku IHS z pcb procesora i obejrzyj to miejsce na całym obwodzie przy dobrym świetle (lampa) przez lupę. Jak było coś grzebane, to powinieneś zauważyć. Pozdrawiam.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #299 dnia: Marca 21, 2007, 08:54:52 »
Dziobas - śledzę ten wątek z zainteresowaniem, przeczytałem też już kawał wątku podanego przez macias13_84. Mają ludziska niezłego hopla widać na tym punkcie  :karpik.

Możliwe ;)

Kupiłem tego proca z allegro ze sklepu. Proc nowy z selekcji (wszystkie rev E4 - schodziły jak ciepłe bułeczki :) ). Czapka nigdy z niego nie była zdejmowana, i też nie mam takiego zamiaru.
Jak to napisał:

Ale nawet przy takiej zabawie ryzyko jest większe niż korzyści.  :118:

Z tym się zgadzam więc nie mam zamiaru się w to bawić.

Wczoraj jak tylko wyłączyłem kompa dotknąłem podstawy radiatora. Proc miał mieć ok 46*C a radiator był chłodny (tzn. jego podstawa). Dziś jak będę miał chwilę to pojadę po jakąś dobrą pastę termo. i zdęjmę radiator. Zobaczę czy coś to da.

Jak wrócę z zajęć porobię też testy, tzn. ustawię fabryczne taktowanie, naprawię czujkę termiczną (chyba się jeden drucik odłamał ;) )
Pozdrawiam.