Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502695 razy)

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #270 dnia: Marca 03, 2007, 22:53:59 »
A lepiej mieć dwurdzeniowego athlona z zegarem 1800MHz czy jednordzeniowego z zegarem 3200MHz

Jakby w informatyce dwa urządzenia pracujące razem miały sumarycznie dwa razy większą wydajność to.... świat byłby piękniejszy. :002:

tryb PCI x16 na obu kartach podobnie jak link-boost (+25% do częstotliwości PCI-E) nic nie dają, tylko fajnie wygląda kolejny znaczek na opakowaniu.

Poza tym ~500 zł to bardzo blisko do 7900GS, dobrze kręcącego się Palita można dostać za 560zł.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #272 dnia: Marca 04, 2007, 11:23:19 »
Zdecydowanie jedna mocniejsza grafa niż dwie słabsze w SLI/CF, dlaczego?

-wiekszy pobór prądu, a to ciągnie za sobą większy zasilacz
-więcej ciepełka w obudowie i pokoju
-glośniej

Idąc dalej żeby zobaczyć przyrost mocy w dualu to trzeba grać od rozdzielczości 1600x1200 w górę, a tam te słabsze grafy i tak wymiękną. Oraz naważniejsza sprawa, jak robić SLI/CF to tylko z topowych modeli i tylko z mostkiem SLI/kartą Master. W przeciwnym wypadku mija się to z celem.

Podsumuwując dwie karty to dwa razy więcej kłopotów (walczyłem ostatnio z dwoma 6600 w SLI, przypominało to komedię, każda wg. własnego uznania wyświetlała obraz), w dodatku nieźle wali po kieszeni i napewno nie działa na zasadzie dwie karty to gra chodzi dwa razy szybciej.

Pamiętajcie też że cały czas idzie wszystko do przodu, pojawiają się nowe efekty, technologię więc lepiej jednak chyba raz na jakiś czas kupić jedną mocniejszą i nowocześniejszą, prawda?
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #273 dnia: Marca 05, 2007, 10:18:38 »
Oraz najważniejsza sprawa, jak robić SLI/CF to tylko z topowych modeli i tylko z mostkiem SLI/kartą Master. W przeciwnym wypadku mija się to z celem.

Że się tak zapytam ale czy można w ogóle inaczej połączyć karty nVidii w SLI jak za pomocą mostka?
Oraz taka sama sytuacja z ATI CrossFire, można to chyba  podłączyć o ile mamy kartę Master
Jakoś nie słyszałem o innych metodach realizacji SLI/CF jak tylko za pomocą mostka w pierwszym wypadku i karty CrossFire w drugim

Jeżeli jest inna możliwość to prosiłbym o przybliżenie

Pozdr
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34

« Odpowiedź #274 dnia: Marca 05, 2007, 12:46:12 »
Karty możesz łączyć za pomocą mostka, a jak takiego nie masz to dzięki nowym sterownikom możliwe jest ustawienie SLi bez niego. Tzn. Karty wpinasz do PCI-E i ustawaisz tryb SLi w sterownikach. Będzie to działać, jednak bez mostka komunikacja między kartami jest zancznie opóźniona i tracisz na wydajności.

O rozwiązaniu ATI się nie wypowiem bo ogólnie nie mam styczności z tymi kartami.
Pozdrawiam.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #275 dnia: Marca 05, 2007, 17:51:45 »
Jeżeli jest inna możliwość to prosiłbym o przybliżenie
pogooglaj o X1950Pro i X1650XT oraz "native crossfire":
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #276 dnia: Marca 05, 2007, 23:31:46 »
dziękować
Artykuły artykułami ale ciekawe jak się ma w praktyce wydajność takiego dziwoląga

« Odpowiedź #277 dnia: Marca 20, 2007, 13:55:24 »
Wie ktoś jaka jest temp. krytyczna do AMD 64 4000 + SanDiego 2,4GHz ?

Znalazłem taką tabelę, ale w niej jest podany zakres: 49-71*C więc nie wiem, na co mam patrzeć.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #278 dnia: Marca 20, 2007, 14:30:23 »
http://www.thecoolest.zerobrains.com/Hidden_Stuff/A64MaxTemp.zip

Pobierz rozpakuj powinien w którymś polu pokazać max temperaturę

U mnie działa
http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=108869
Co prawda odnosi się do Sempów ale oznaczenia przynajmniej dla temperatury powinny się zgadzać

teraz szukam linku do strony gdzie było rozpoznawanie a64 po kodzie na IHS-ie wybierałeś kod w rozpraszacza ciepła z proca a on wyświetlał co i jak

Pozdrawiam

« Odpowiedź #279 dnia: Marca 20, 2007, 17:29:00 »
Fajny programik :)

Pokazał mi coś takiego:
http://dziobas.pila.w.interia.pl/cpu.JPG

Pytam się dlatego, że dziś przy zamkniętej obudowie komp mi się sam zresetował (3x BSOD   Na końcu wyskoczył zielony :D ).
Wszedłem do biosu aby zobaczyć temperaturę CPU i tam mi pokazało 56*C. Przy otwartej budzie miałm zawsze w idle max 45*C a w sresie 52*C.
Przy zamkniętej budzie miałem 56 w idle (winamp, przelądarka).
Trochę mnie to zdziwiło dlaczego mam taką temperaturę kiedy na procesorze jest scyche ninja + z 12x12cm wiatrakiem. Jednak jak doknąłem radiatora jes on tylko ciepły (powienien mnie oparzyć).
Wyłączyłem kompa na 5 minut, otworzyłem obudowę i tak sobie siedzę. Kom działa, żadnych restartów.
Myślałem, że przkroczyłem tem. krytyczną i się komp restartował, ale jak widzę, że do niej jeszcze trochę brakuje. (dosłownie trochę).

Czym to może być spowodowane? Pasta, czy przy takim przetaktowaniu on tak będzie się grzać? Ciekawe czy pasta silver 5 coś da.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #280 dnia: Marca 20, 2007, 18:57:07 »
1. jaką masz płytę?
Umnie na ten przykład jeszcze na Epoxie wszystkie programy wskazywały mi jako temperaturę CPU tak naprwdę temperaturę jaką miał NB a wskazania dla NB to był CPU czyli wszystko na odwrót i powiem że tez miałem zwiechy i restarty tak kolo 60 stopni choć cooler na CPU zimny

Co do pasty to osobiście polecam Ci Zalmana STG-1 mam i powiem czysta wygoda, a w testach wypada deczko gorzej niż Liquid Pro

« Odpowiedź #281 dnia: Marca 20, 2007, 19:10:06 »
Płyta: ASUS A8N32-SLI DELUXE

Wskazań nie myli bo kiedyś zdjąłem wentylator z chipsetu i już było ok 60*C a komp działał stabilnie.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #282 dnia: Marca 20, 2007, 19:25:35 »
Może faktycznie pasta. Jak jest jej za dużo to potrafi działać jak izolator termiczny ale zakładam że to już wiesz.
wskazaniom tego programiku bym wierzył może faktycznie Ci się przegrzewa proc na Infiniti w Końcu 3,0GHz to nie byle co zwłaszcza jak się weźmie pod uwagę ilość pamięci cache. więcej tranzystorków to i więcej ciepła, sporo więcej.
Ja na A64 3000 Venice pod 754 miałem po pogonieniu prawie do 2,7GHz jakieś 37-38 w idle pod obciążeniem do 50 na AC Freezer64.
Zastanawiam się też czy przypadkiem to nie jest wina osadzenia IHS na twoim procku. Podobno potrafiły być jakieś wadliwe i nie dokładnie przylegały do rdzenia, procek się grzał jak cholera a cooler wydawał się chłodny, wiem że niektórzy co gonili antki ponad 3GHz to robili to już nawet jeżeli IHS był ok ot tak dla pewności. Więc ludzie zaczęli robić tzw. IHS-off mod czyli porostu wpychali żyletkę pod rozpraszacz ciepła i odcinali go, da się to spokojnie zrobić bo to się trzyma na cienkiej warstwie silikonu. Podobno zyskuje się na tym do 5 stopni o ile IHS jest poprawanie zamontowany i nieporównanie więcej jeżeli nie dokładnie przylega. jak wiadomo ma to jedną ale zaj**** wielką wadę gwarancji mówimy pa pa

Teraz jak nad tym myślę skoro
1.płyta daje poprawne wskazania (zresztą ja też na asusa w tej kwestii narzekać nie mogę)
2.ninja zimna
3.procek się grzeje jak jasny gwint

To może masz faktycznie źle zamontowany rozpraszacz ciepła na procku, przynajmniej tak by się logicznie wydawało

« Odpowiedź #283 dnia: Marca 20, 2007, 19:46:15 »
O gwarancji nie mam co mówić bo brałem go z allegro, dostałem 12 miesięcy gwarancji.

Kiedyś miałem AMD 3000+ @ 2,2GHz i bez wiatraka na tym radiatorze miałem 50*C - buda zamnięta.

Przy operacji IHS-off jest możliwość uszkodzenia procesora? Jak gruba jest ta warstwa sylikonu, co trzyma IHS?

Oraz jak później założyć IHS na procka tak aby się tam trzymał?
« Ostatnia zmiana: Marca 20, 2007, 19:51:34 wysłana przez Dziobas »
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #284 dnia: Marca 20, 2007, 21:06:52 »
szukałem artykułu jak znajdę to wstawię na razie znalazłem jedno zdjęcie powinno ci pomóc.

O tym aby ktoś zakładał go z powrotem nie słyszałem, co do grubości silikonu to zdjęcie powinno ci to wyjaśnić powiem tylko iż należy to robić bardzo delikatnie i nie zagłębiać za bardzo żyletki. Na zdjęciu gość od którego pożyczyłem zdjęcie zajechał delikatnie układy zaznaczone strzałkami podobno coś tam ukruszył nie wiem - tak napisał. Ale po założeniu na płytę proc działał poprawnie przeszedł Super-PI 16 i 32.
Od siebie dodam iż trzeba bardziej uważać przy zakładaniu chłodzenia gdyż jądro na A64 i S64 jest bardziej kruche niż w XP-ekach
ale nie spotkałem jeszcze opinii mówiącej iż się nie opłacało zdjąć IHSa

Pozdrawiam cały czas szukam tego artykułu był bardzo dobrze zrobiony i zobrazowany sporych rozmiarów zdjęciami

Pozdrawiam