Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502837 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2895 dnia: Sierpnia 13, 2015, 15:01:27 »
A kto Ci powiedział że sprawdzałem tylko dane obu kart ? Tak sobie wymyśliłeś i wziąłeś to za pewnik ? Do poczytania i sprawdzenia wydajności obu kart: http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_kart_graficznych_amd_radeon_r7_370_vs_geforce_gtx_750_ti 
W słupkach jest też twój zachwalany GTX660.

http://gpuboss.com/gpus/Radeon-R7-260X-vs-GeForce-GTX-660

A gtx660 starszy o ponad rok...

« Odpowiedź #2896 dnia: Sierpnia 13, 2015, 15:18:01 »
Też mam R7 260X i podobnie szału nie ma. Dlatego planuję przesiadkę na Gtx 970.
Zdajesz sobie sprawę, że te karty dzieli przepaść i oczywistym jest, że karta za 1300zł (GTX970) będzie miażdżył kartę za 500zł (260X). Więc twój post jest nic nie wnoszący.
@Slider1709 No i co z tego, że jest starsza o rok skoro jest dużo droższa? Radek 260X to koszt ok. 500zł, geforce to 700zł. Bez sensu porównanie, bo to nie ta klasa kart. 

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2015, 16:48:28 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #2897 dnia: Sierpnia 13, 2015, 16:52:21 »
Z tego co wiem to kolega, który chce grać w IŁ'a Battle of Stalingrad w 60 FPS przy takiej rozdzielczości, myślę że powinien wziąć tego GTX'a i zapłacić trochę więcej, niż być nie pewnym, że sprzęt tego nie uciągnie (R7 260X), tym bardziej że ta karta jest rekomendowana. Radeon, który został przez Ciebie zaproponowany (Radeon 370) może i jest trochę lepszy, ale za to ile droższy, pierwsza cena jaka mi wyskoczyła, to było ponad 800zł, nie mówiąc o tym co było dalej, a oferta, którą znalazłem i podałem do niej link, wydaje mi się być najkorzystniejszą, zważywszy na to, że kolega ma budżet OKOŁO 700zł a nie PONAD by do tej karty (Radeon 370) dokładać.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2015, 16:59:57 wysłana przez =OPS=boski qrdl logos »

« Odpowiedź #2899 dnia: Sierpnia 13, 2015, 19:12:30 »
Z tych 3 ofert wybrałbym pierwszą ze względu na to że 1.jest najtańsza 2.fabrycznie podkręcona, a to zawsze te kilka fps więcej w zależności od gry. Ostateczny wybór zostawiam koledze od komputera, niech sam zdecyduje co chce kupić, a jak kupi to niech napisze co kupił. Myślę, że spełniliśmy życzenie, jeśli chodzi o doradzenie w sprawie sprzętu, mimo małych różnic w zdaniu.

« Odpowiedź #2900 dnia: Sierpnia 14, 2015, 07:34:20 »
Dziękuję Panowie za wszystkie rady. Na co mam zwrócić uwagę przy zakupie karty? Wystarczy że będzie pod złącze PCI Express x16?

« Odpowiedź #2901 dnia: Sierpnia 14, 2015, 13:56:04 »
Tutaj niestety nie pomogę bo jak na temat samych kart coś wiem tak o złączach nie mam bladego pojęcia, choć jestem pewien że na pewno ktoś zna odpowiedź na pytanie.
A tak przy okazji jeżeli stara karta jeszcze "żyje" i jakoś daje radę to proponowałbym spróbować złączenia 2 kart w 1 bo to też więcej mocy, no chyba że właśnie została sprzedana po to by kupić nową.

Edit: patrzyłem na dużo różnych kart i chyba wszystkie które przejrzałem miały złącze PCI-Express x16 więc raczej nie należy się kierować tym przy wyborze.

« Odpowiedź #2902 dnia: Sierpnia 14, 2015, 15:09:45 »
Na co mam zwrócić uwagę przy zakupie karty? Wystarczy że będzie pod złącze PCI Express x16?

Każda karta graficzna w zasięgu Twoich zainteresowań będzie pod złącze PCIE x16 bo to standard obowiązujący od momentu wprowadzenia PCIE na rynek. Różnią się tylko kolejne warianty tego złącza. Na przestrzeni lat mieliśmy v1.0, v2.0 i obecnie v3.0, które teoretycznie różnią się między sobą tylko przepustowością. Ale nie do końca tak jest, z mojego doświadczenia wynika że  starsze płyty główne wyposażone w wariant PCIE 2.0 mogą mieć problem z zasileniem nowych kart graficznych (PCIE v3.0), które nie pobierają dodatkowego napięcia z zasilacza ATX. Miałem kilka razy taki przypadek, raz czy dwa pomogła aktualizacja BIOS ale nie zawsze.
Ostatnio miałem dość ciekawą sytuację gdzie klient na płytę MSI z PCIE 2.0 chciał zamontować świeżo kupioną Sapphire R7 250X Vapor-X. Oczywiście płyta na starcie komunikowała o braku karty graficznej i nie pomogło aktualizowanie BIOS ani zasilenie 250X napięciem z zasilacza. Moje zdziwienie sięgnęło zenitu gdy okazało się że tuż za złączem zasilania na karcie widnieją dwa puste pola lutownicze dla bezpieczników smd  i napięcie z zasilacza nie wychodzi nigdzie poza wspomniane złącze ;D

« Odpowiedź #2903 dnia: Sierpnia 14, 2015, 19:03:57 »
Kłaniam się nisko.

Nadeszła (niestety) pora zmiany karty graficznej. Przejrzałem przedmiotowy wątek, ale i tak ciężko wybrać coś.

Obecnie posiadam Gigabyte`a Radeona HD 5870OC kupionego w 2010 roku (biedny nie daje już rady), w konfiguracji z I7 2600K, z płytą główną Gigabyte P67A UD4 B3, zasilacz Chieftec 650. Karta ma być przeznaczona do wymagających gier i obsługiwać DirectX 12.

Ktoś na forum rzucił taką propozycję: http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-gtx-970-gaming-4096-mb-ddr5-gtx-970-gaming-4g-649152/ Polecacie?

Aha, budżet to 1500 - 1800 PLN.

Dziękuję i pozdrawiam

Michał

« Odpowiedź #2904 dnia: Sierpnia 14, 2015, 19:25:38 »
I to bardzo dobra propozycja, osobiście bym się nie zastanawiał i brał od razu, kolega też ją ma i w Wiedźmina 3 na ULTRA w 60 fps jedzie bez żadnych "ząbków". A tak btw. procesor podkręcany czy nie bo kumpel z tym GTX'em ma 3.5 GHz x4 na CPU, może mała różnica ale jest.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #2905 dnia: Sierpnia 14, 2015, 21:17:08 »
I7-2600K są jednymi, o ile nie najlepszymi procami do podkręcania. Standard, na byle jakim chłodzeniu, to 4.5GHz i tyle, to jest minimum każdego świadomego usera :-). O klasie tej konstrukcji sprzed 4 lat niech świadczy mnóstwo dzisiejszych wątków, w których ludzie się zastanawiają, wahają czy wymieniać na 2600 na 6700, bo poniżej, czyli wymiany na 4 i 5 generację, to raczej nikt nie bierze pod uwagę, przy 10% różnicy w wydajności, a w grach to być może i zerowej różnicy.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2906 dnia: Sierpnia 14, 2015, 21:43:11 »
Standard to 4,2 - 4,3GHz i to nawet płyty z automatu robią. Na puszczalskich sztukach nawet da się zrobić to na niższym napięciu. Wyżej to już trzeba powalczyć albo trafić dobrą sztukę. Z tym byle jakim chłodzeniem bym też był ostrożny, bo te proce lubią się grzać zresztą jak każde przy OC i po podniesieniu napięcia. Skylake proc fajny choć jak dla mnie bez rewolucji zwłaszcza dla tych co mają Haswelle. Zresztą przy cenie rzędu 1400zł za proca, doliczeniu jeszcze raz nowej płyty i pamięci DDR4 robi się już mało interesująco. Wszystko jak zwykle u Intela na jakieś dwa lata, bo potem zmieni gniazdo. Na razie trzeba czekać na rozwój sytuacji i spadek cen dolara ;).

Na SB da się dziś jeszcze dobrze pograć, jest wybór gratów w całkiem korzystnych cenach, a to niewątpliwie plus. 

Natomiast 970 to dobra karta i w tej cenie chyba nie ma za bardzo wyboru.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2907 dnia: Sierpnia 15, 2015, 14:43:53 »
Standard to 4,2 - 4,3GHz i to nawet płyty z automatu robią. Na puszczalskich sztukach nawet da się zrobić to na niższym napięciu. Wyżej to już trzeba powalczyć albo trafić dobrą sztukę. Z tym byle jakim chłodzeniem bym też był ostrożny, bo te proce lubią się grzać zresztą jak każde przy OC i po podniesieniu napięcia. Skylake proc fajny choć jak dla mnie bez rewolucji zwłaszcza dla tych co mają Haswelle. Zresztą przy cenie rzędu 1400zł za proca, doliczeniu jeszcze raz nowej płyty i pamięci DDR4 robi się już mało interesująco. Wszystko jak zwykle u Intela na jakieś dwa lata, bo potem zmieni gniazdo. Na razie trzeba czekać na rozwój sytuacji i spadek cen dolara ;).

Na SB da się dziś jeszcze dobrze pograć, jest wybór gratów w całkiem korzystnych cenach, a to niewątpliwie plus. 

Natomiast 970 to dobra karta i w tej cenie chyba nie ma za bardzo wyboru.

Dziękuję Panowie za pomoc.

Potwierdzam. Procek spokojnie fruwa na 4,4 GHz od trzech lat z małych hakiem, a jeszcze i tak jest sporo zapasu do podkręcenia, ale nie ma co szaleć, tym bardziej, że wyżej kręcąc, trzeba zainwestować w lepsze chłodzenie, a to też spory wydatek.

Chyba jednak się skuszę na tego powyższego msi gtx 970 gaming, choć jeszcze po głowie chodziła mi karta: http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-r9-390x-gaming-g1-8gb-gddr5-512-bit-dvi-hdmi-3xdp-gv-r939xg1-gaming-8gd-751574/

Nie sądziłem, że zmiana karty graficznej jest aż tak trudna. Rozrzut cenowy pomiędzy modelami 970 a 980 jest strasznie duży. Czy ta dyszka między tymi modelami jest aż tak znacząca w wydajności? Za niektóre modele 980 trzeba dać prawie 1000,00 PLN więcej ...

Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Pozdrawiam - Michał.     

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2908 dnia: Sierpnia 15, 2015, 14:55:59 »
Nie sądziłem, że zmiana karty graficznej jest aż tak trudna. Rozrzut cenowy pomiędzy modelami 970 a 980 jest strasznie duży. Czy ta dyszka między tymi modelami jest aż tak znacząca w wydajności? Za niektóre modele 980 trzeba dać prawie 1000,00 PLN więcej ...

To spróbuj zakupić AGD wtedy się przekonasz, że wybór gratów do kompa to małe piwo. Ta dyszka robi jakieś 20% więcej w osiągach, zwłaszcza w wyższych rozdzielczościach powyżej 1920x1080.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2909 dnia: Sierpnia 28, 2015, 09:40:42 »
Czy waszym zdaniem warto dopłacić i kupić dysk SSD Samsung 850 Pro 256 GB, czy wersja Evo wystarczy? Wiem, że w przypadku wersji Pro gwarancja jest 2 razy dłuższa, ale czy jest jeszcze jakaś różnica? Na dysku zamierzam zainstalować 2 systemy operacyjne Win 10 & Linux Mint 17.2.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów