Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502688 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2880 dnia: Czerwca 20, 2015, 20:10:54 »
Akurat ta seria dysków nie cieszyła się dobrą opinią. Sporo w nich leciało sektorów tzn. o ile S.M.A.R.T. nic nie pokazywał tak MHDD wyświetlał sporo sektorów z czasem dostępu 150ms i więcej. takie sektory z czasem mogą przeistoczyć się w bad sektory. Poza tym w zależności od rewizji występowały dwie wersje - dwu i trzy talerzowa. Dyski też są datowane  na 2013 rok, więc już troszkę leciwe. To też tłumaczy pewnie cenę. Aha na niektórych występowała przypadłość nadmiernego parkowania głowicy. Nie wiem czy to któryś firmware naprawił. Poza tym po co komu 2TB? Jak to padnie to idzie się zapłakać. Dysk dobry do kieszeni, na zgrywanie danych i odpinanie od kompa. Aczkolwiek są tacy co są zadowoleni z tych dysków i nic się z nimi nie dzieje. Lepiej brać te co mówiłem, bo jeszcze można wziąć Seagate - www.morele.net/dysk-seagate-dysk-seagate-1tb-sataiii-7200rpm-64mb-cache-st1000dm003-432403/.

1) - 2x talerze po 1TB
2) - 3x talerze po 666gb
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #2881 dnia: Lipca 11, 2015, 13:43:13 »
Witajcie, czy warto do poniższej konfiguracji zmienić procesor na i7 (ivy bridge) czy lepiej poskładać nowy komputer w nowej architekturze?
Jeśli warto, to napiszcie mi który i7 ewentualnie nadawałby się bez zbytniego overclokingu do tego zestawu (zresztą na tym chipsecie nie za bardzo da się podkręcać)
Chodzi o przyrost mocy w symulatorach (CloD, BoS, Elite, RoF) War thunder śmiga bez zarzutu.
pamięć: Crucial 2x4GB Ballistix sport 1333MHz DDR3 CL9 NON-ECC DIMM 1.5V Heat Spreader
procesor: Intel Core i5-3350P 3.10GHz
płyta: MSI B75MA-E33
karta graficzna: Asus GeForce GTX 660 DirectCU II OC 2GB DDR5 PCI-E
Pozdrawiam!

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2882 dnia: Lipca 11, 2015, 14:16:58 »
Nie warto wsadzać i7 do chipsetu B75 zresztą w przypadku grania nic Ci i7 nie da. Mówiąc kolokwialnie wybór i7 ma sens tylko wtedy kiedy nie masz co z pieniędzmi robić i wrzucasz wszystko z górnej półki :). Ewentualny przyrost klatek spowodowany będzie wyższym zegarem, a nie HT. W niektórych przypadkach HT może nawet pogorszyć ilość klatek, więc w mojej ocenie nie warto sobie nim głowy zawracać. Cena zakupu tego proca jest zabójcza, a w dodatku jakby nie patrzeć LGA1155 to już trup. Wydajny ale furtka zamknięta. To samo tyczy się LGA1150, bo w sierpniu zadebiutuje LGA1151. Cena zakupu odblokowanej i7 to tak między 600, a 1000 zł. Za to da się kupić odblokowaną i5 4690K pod troszkę nowszy socket. Zawsze to jedna generacja do przodu choć wydajnościowo w zasadzie to samo. Zresztą dużo ludzi mających Sandy Bridge nie czują potrzeby przesiadania na Ivy czy Haswella. Pod uwagę biorą Skylake'a o ile przyrost mocy będzie widoczny, a nie tylko kosmetyka w postaci mniejszej architektury.

Dlatego w twoim wypadku pomyślałbym nad wymianą grafiki na coś mocniejszego lub ewentualnie do kompletu płyty głównej minimum na chipsecie Z77. Wtedy ten procesor też się nieco rozkręci. Ten proc co masz spokojnie obrobi symulatory lotu. W mojej ocenie w tej chwili hamuje Cię grafika. Wymiana na chociażby GF780 mogłaby okazać się zbawienna. Nie wspominając już o GF970. Grafikę zawsze do nowego kompa przełożysz, a za jakiś roczek pomyślisz o przesiadce na Skylake'a jak ceny nie będą kosmiczne. Zyskasz nową architekturę i mniejszy proces technologiczny.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #2883 dnia: Lipca 11, 2015, 14:42:43 »
A to mnie Mazaku zaskoczyłeś. Myślałem że najgorszym ogniwem w tym zestawie jest procesor. W takim razie będę myślał o złożeniu nowego kompa ale przemyślę zakup nowej karty graficznej także. Dzięki!

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2884 dnia: Lipca 11, 2015, 14:58:17 »
Przecież to Ivy Bridge (trzecia generacja Intela) - 4 jajka 3,1GHz zegar bazowy z turbo do 3,3GHz, "P" czyli bez wbudowanej grafiki. To spokojnie wystarcza jeszcze do zabawy :). Natomiast jak wejdziesz na jakąś bzdetną porównywarkę czy najprostszy test zobaczysz, że GF780 dodaje jeszcze raz tyle klatek w grach co na GF660. Sznurek czysto poglądowo, nawet jeśli przyrost jest mniejszy to i tak będzie odczuwalny.

http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/geforce-gtx-660-vs-geforce-gtx-780

« Odpowiedź #2885 dnia: Sierpnia 12, 2015, 15:13:04 »
Witam.
Chciałbym wymienić kartę graf. a zupełnie się na tym nie znam.

Docelowo chce sprzętu używać do IL2 CLOD i BOS/BOM ROF
tak żeby średnio "dawało" 60FPS w 1920x1200

Komputer ma ok 6lat (aktualna konfiguracja poniżej).

Płyta
EX58-UD3R
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3265#sp

Procesor
i7 920@2,67GHz 4core

Grafika
GTX275

Pamięć RAM
8MB

Proszę o poradę przy wyborze nowej karty do tego sprzętu
budżet ok 700zł.

Dzięki.

« Odpowiedź #2886 dnia: Sierpnia 12, 2015, 16:06:28 »
Na samym początku proponuję bardziej skupić się na kartach Nvidii, są one zazwyczaj wydajniejsze od kart Radeona, a czasami nawet tańsze, osobiście proponowałbym karteczkę GTX 660, proszę bardzo gtx 660 za 660zł http://allegro.pl/geforce-gtx-660-2gb-evga-2xdvi-hdmi-dp-gw-fv-i5560230130.html

« Odpowiedź #2887 dnia: Sierpnia 12, 2015, 21:48:08 »
Na samym początku proponuję bardziej skupić się na kartach Nvidii, są one zazwyczaj wydajniejsze od kart Radeona, a czasami nawet tańsze, osobiście proponowałbym karteczkę GTX 660, proszę bardzo gtx 660 za 660zł http://allegro.pl/geforce-gtx-660-2gb-evga-2xdvi-hdmi-dp-gw-fv-i5560230130.html
Bzdura, za tą cenę jest Radeon 370 który bije tego GTXa chyba we wszystkim. Do 700zł można by polecić jeszcze 270X (ten X jest ważny) lub jeszcze ciut dołożyć i wtedy GTX 960.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #2888 dnia: Sierpnia 12, 2015, 22:24:07 »
Bzdura, za tą cenę jest Radeon 370 który bije tego GTXa chyba we wszystkim. Do 700zł można by polecić jeszcze 270X (ten X jest ważny) lub jeszcze ciut dołożyć i wtedy GTX 960.

Zresztą dla fanów GeForce'ów ważna jest informacja, że lada dzień pewnie premiera GTX 950, który się wpasuje zapewne w okolice R7 370 / 270 / 270X. Polecanie karty sprzed 2 generacji, zwłaszcza w dobie architektury Maxwell jest kompletnie bez sensu. To z resztą dobrze pokazuje, jak dobrą inwestycją są karty GCN, które bądź co bądź zachowują zgodność na przestrzeni ostatnich 3 lat. Wydajnościowo też zazwyczaj sprawują się lepiej w tym przedziale cenowym.

« Odpowiedź #2889 dnia: Sierpnia 13, 2015, 01:20:10 »
Co do tej mojej niby bzdury sam mam r7 260x i szczerze nie jestem z niego zadowolony, jak kolega twierdzi że jest wydajniejszy, to że tak powiem guzik prawda, bo jeżeli ktoś sugeruje się tylko danymi technicznymi, mam tu na myśli, że sprawdzi sobie i powie, o ta karta ma lepsze taktowanie pamięci więc jest lepsza, wcale nie prawda, liczą się wyniki końcowe wydajności a nie pojedyncze cechy. To tak samo jak porównywać dwa procesory patrząc tylko na taktowanie, zapominając o rdzeniach, mając do wyboru procka o 2 rdzeniach po załóżmy 3.3 GHz a 4 rdzenie po 2.8 GHz to biorę 4 rdzenie tym bardziej że większość współczesnych gier chodzi na 4 core'ach. Tak samo Intel jest lepszy od AMD i tyle. Karty Radeona nie dorastają do pięt Nvidii.

« Odpowiedź #2890 dnia: Sierpnia 13, 2015, 07:46:56 »
Co do tej mojej niby bzdury sam mam r7 260x i szczerze nie jestem z niego zadowolony, jak kolega twierdzi że jest wydajniejszy, to że tak powiem guzik prawda, bo jeżeli ktoś sugeruje się tylko danymi technicznymi, mam tu na myśli, że sprawdzi sobie i powie, o ta karta ma lepsze taktowanie pamięci więc jest lepsza, wcale nie prawda, liczą się wyniki końcowe wydajności a nie pojedyncze cechy.
A kto Ci powiedział że sprawdzałem tylko dane obu kart ? Tak sobie wymyśliłeś i wziąłeś to za pewnik ? Do poczytania i sprawdzenia wydajności obu kart: http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_kart_graficznych_amd_radeon_r7_370_vs_geforce_gtx_750_ti 
W słupkach jest też twój zachwalany GTX660.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2891 dnia: Sierpnia 13, 2015, 10:01:09 »
Apeluję o odłożenie na bok swoich opinii na temat producentów i tego co kto lubi, a skupmy się raczej na tym aby dobrze doradzić sprzęt w tej kwocie.

« Odpowiedź #2892 dnia: Sierpnia 13, 2015, 12:01:15 »
Mam podobna konfiguracje kompa i Radeon hd 280x, wszystko smiga na max. Karta od "Powercolor".
Proc krecony na 3,35ghz.

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #2893 dnia: Sierpnia 13, 2015, 13:44:05 »
Też mam R7 260X i podobnie szału nie ma. Dlatego planuję przesiadkę na Gtx 970.

« Odpowiedź #2894 dnia: Sierpnia 13, 2015, 14:59:57 »
Też mam R7 260X i podobnie szału nie ma. Dlatego planuję przesiadkę na Gtx 970.

I bardzo dobrze.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2015, 16:45:28 wysłana przez KosiMazaki »