Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502618 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #3705 dnia: Sierpnia 05, 2018, 10:59:34 »
KosiMazaki, "jak zawsze" cięta rada, nie wiele niewiele wnosząca do mojego tematu. Jeszcze raz dzięki wszystkim, spróbuję podkręcić do 4GHz.
Pozdrawiam
zn
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 05, 2018, 11:12:28 wysłana przez KosiMazaki »
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3706 dnia: Sierpnia 05, 2018, 11:12:00 »
Jak już to niewiele... ale szczera i oparta na wieloletnim doświadczeniu z podobnymi przypadkami ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #3707 dnia: Sierpnia 13, 2018, 13:27:28 »
Koledzy, zastanawiam się nad modernizacją PC-ta polegającą na zamianie proca i5 7500 na i7 7700k.
Czy to ma (ekonomiczny) sens (pod kątem DCSa)? Grafika GTX1080, 16 GB RAM 2400MHz.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3708 dnia: Sierpnia 13, 2018, 13:47:43 »
Jak dla mnie nie ma. HT niewiele Ci pomoże w DCS. W nowym procku zyskujesz nieco na zegarze. Ekonomicznie to też tak sobie. Musisz co najmniej dopłacić 400zł do proca i dalej będziesz  w tym samym miejscu co jesteś. No chyba, że możesz sobie na to pozwolić :roll:.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2018, 19:02:38 wysłana przez KosiMazaki »

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #3709 dnia: Sierpnia 13, 2018, 13:54:19 »
Dzięki Kosi, tak czułem :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3710 dnia: Sierpnia 14, 2018, 09:37:25 »
Jakby ktoś przymierzał się do kupna SSD to niech uważana nowe dyski od Wilka. Niestety to już nie jest "pewniak". Ciekawe co producent odpisze?

https://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_ssd_goodram_irdm_gen2_rozne_wersje_i_rozna_wydajnosc?page=0,18

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3711 dnia: Sierpnia 17, 2018, 23:29:17 »
Dane nowych 2080, w tym Ti. Więcej na gamescom w poniedzialek:

https://videocardz.com/77369/nvidia-geforce-rtx-2080-ti-features-4352-cuda-cores .
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3712 dnia: Sierpnia 18, 2018, 22:53:10 »
Dane nowych 2080, w tym Ti. Więcej na gamescom w poniedzialek:

https://videocardz.com/77369/nvidia-geforce-rtx-2080-ti-features-4352-cuda-cores .

I nagle się okaże, że nowa Lara Kroft nie potrafi bez tej karty się uruchomić, a i nowe kryptowaluty na nich liczą się 10x szybciej  :evil:.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3713 dnia: Sierpnia 19, 2018, 17:34:26 »
I nagle się okaże, że nowa Lara Kroft nie potrafi bez tej karty się uruchomić, a i nowe kryptowaluty na nich liczą się 10x szybciej  :evil:.

Przyznaj się lepiej, że już zapisałeś się na pre order ;D.

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3714 dnia: Sierpnia 19, 2018, 17:54:41 »
Przyznaj się lepiej, że już zapisałeś się na pre order ;D.

Zdębiałem, tzn. nawet nie wiedziałem, że na takie graty też jest przedsprzedaż  :651:. Redaktorze, boję się o Was  :evil:. A tak serio, to na razie chyba poza VR, którego zresztą nie mam, to nie widzę potrzeby zmiany z 1080 Ti.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3715 dnia: Sierpnia 19, 2018, 20:19:03 »
Jest jest, nawet jest specjalna linia Founders edition.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #3716 dnia: Sierpnia 19, 2018, 21:29:03 »
To referenty produkowane przez nvidię, nie są to jakieś super oferty przed- i sprzedażowe.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3717 dnia: Sierpnia 19, 2018, 22:31:41 »
Dokładnie, te edycje mecenasów, czy jak je tam zwać  :P mają referencyjne chłodzenie, które, jak pokazuje doświadczenie, ani nie jest ciche, ani szczególnie wydajne. Ot, jak ktoś chce podreperować budżet niszowej nv, to sobie taką kupuję i ma satysfakcję, że przepłacił w dobrej sprawie. Ja tam, jak już, to poczekam na dopracowane autorskie rozwiązania od wielkich i lubianych.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3718 dnia: Sierpnia 20, 2018, 07:28:41 »
To referenty produkowane przez nvidię, nie są to jakieś super oferty przed- i sprzedażowe.

Te referenty to badziew z tym pudelkowym chlodzeniem. Mialem nawet kiedys cos takiego, po 1 roku (!) karta padla, na szczescie dostalem nowa juz z dwoma wiatrakami z innej serii. Czasem dodawali pare Hz na podkreceniu i to wszystko. Lepiej poczekac na seryjne juz od innych producentow, wtedy tez ceny zaczna wygladac lepiej. Chociaz i tak, tanio nie bedzie z tego co slychac.

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3719 dnia: Sierpnia 20, 2018, 08:30:52 »
Na dwoje babka wróżyła. Referencyjne chłodzenie podobnie jak wydumane niereferencyjne potrafiło być równie głośne i awaryjne. Aczkolwiek jak posłuchacie np. chłodzenia ze staruszka GF6800 np. od Gainwarda to przeprosicie się ze współczesnymi kanapkami. Szczerze powiedziawszy, to ja mam większe zaufanie do tych kanapkowych niż do niestandardowych. Nie spotkałem się aby mi wentylator w niej padł, gdzie zdarzało się, że w MSI czy Gigabyte'ach. Poza tym raz na jakiś czas trzeba wentyl wymontować, odkurzyć łopatki (polecam mokre ściereczki do tego), żeberka radiatora itd. to wszystko wydłuża żywotność i zmniejsza hałas. Trzeba mieć przewiew w obudowie. W sumie jak ktoś kiedyś rozbierał te referencyjne chłodzenia to kawał żelastwa jest. Kanapki też fajnie wyglądają w SLI. Co kto lubi ale nie ma co demonizować. Ze swojej kanapkowej GTX780 jestem bardzo zadowolony i myślę, że następna też będzie kanapką ;).

Natomiast sam pomysł dopłacania do referenta jest z du... podobnie jak wypuszczanie serii RTX jako tej topowej czy dopłacania do wersji OC (z lekko podbitym zegarem).