Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502618 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #3675 dnia: Maja 17, 2018, 08:11:19 »
Jak miały to miały takie same jak u Nvidii. To jest mit, tak jak spotkasz starego informatyka i ten Ci powiem, że jak proc to tylko Intel. To jest bzdura. Wszystko zależy do czego. Karty miałem różne, z Radeonem byłem bardzo długo związany i robiłem z nimi cuda. Od modowania do OC. Nie działo się z nimi nic co byłoby ponad normę.

AMD kupiło ATI aby pozyskać zaplecze do budowy iGPU. No i było tanio. Nadarzyła się okazja, obie firmy były dość małe, to połączyli się. Pamiętaj, że Intel jak i Nvidia to ogromne firmy, a AMD z ATI to trochę większe manufaktury. Zła passa AMD zaczęła się po sukcesie C2D. Po udanym A64 nie odrobili pracy domowej i wycofali się z kosztownej rywalizacji. Konkurowali ceną, a nie osiągami i to z różnym skutkiem. Zakup ATI to w zasadzie jedyna dobra rzecz jaka ich spotkała. Może Ryzen nieco zmieni ich sytuację ale to osobna bajka.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3676 dnia: Maja 17, 2018, 18:10:07 »
Nie zgodzę się, to nie był mit :-) Miałem prawie wszystkie generacje Nvidii i tylko jednego Radeona. Nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek miał problemy z Nvidią, nie licząc jednej, którą udało mi się upiec i reklamacji wadliwych kart. Z Radeonem co chwile miałem jakiś problem ze sterami, pod linuxem to był dramat. Nvidia miała zamknięte sterownik, a pod linuxem Radeon nie miał nawet do niej startu. Podkreślam, że to było kilka lat temu, może teraz jest z tym lepiej. Nie mam tutaj na myśli wydajności kart, tylko jakość samych sterowników. Ryzen, faktycznie jest udany, nawet się nad nim zastanawiałem, ale myślę, że DCS bardziej polubił się z i5-8600. C2D faktycznie otworzył nowy rozdział procesorów Intela, do dzisiaj pracują w wielu firmach.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3677 dnia: Maja 17, 2018, 19:28:38 »
Tylko nie porównuj Linuxa. Tam do dzisiaj wiele rzeczy nie działa albo działa przez jakąś protezę. Tak ostatnio rzeźbiłem z touchpadem w leciwym już laptopie IBM-a. W DCS-a na Linuxie nie pograsz. A nawet gdyby to będzie to jakiś masochizm i komiks. Radeon na Windowsie, w graniu spisywał się nie gorzej niż Nvidia. Miał podobne problemy, wydajność itd. Wspominam bardzo miło i nawet CF spisywał się, choć DCS go nie wspierał ale np. BF3 zasuwał jak wariat.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3678 dnia: Maja 20, 2018, 12:22:18 »
Moja klawa K70 Corsair wczoraj łyknęła trochę Pilsnera i wygląda, że odeszła do krainy wiecznego klika.... :(. A jako, że na rynku teraz jest zalew mechanicznych klawiatur, to i problem w wyborze czegoś sensownego. Macie jakieś sugestie?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3679 dnia: Maja 20, 2018, 15:03:51 »
Tak naprawdę nie ma znaczenia. Wszystko zależy od preferencji. Większość jest tak samo zbudowana, różnią się tylko przełącznikami, podświetleniem etc. Jedni preferują tanie chińczyki pokroju Ajazz, jeszcze inni Tesoro, IBM, Unicomp czy jeszcze bardziej wydumane pokroju DasKeyboard, Ducky, Xbows czy Novatouch. To samo tyczy się rozmiaru. Jedni lubią switche Cherry, inni ALPS, a jeszcze inni Kaliah, Gateron czy Romer. Jak szukasz z podświetleniem to szukaj najlepiej z ledami SMD. Przeważnie, mają też przeźroczystą obudowę switcha. Ostatnio czytałem coś o Corsair K65 o ile lubisz TKL.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3680 dnia: Maja 21, 2018, 11:28:34 »
Klawa sobie poleżała, przeschła, nasłuchała się jak to wyleci przez okno i.... stał się cud, działa jak przedtem :banana: . Jednak Pilsner to piwo z klasą  :evil:. Tak czy siak, dzięki Mazak za sugestie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3681 dnia: Maja 21, 2018, 11:37:22 »
Rozkręć, wymocz/wymyj w izopropanolu i będzie żyła. W samym switchu nic się stać nie powinno. Jedynie na PCB ścieżki może zeżreć. Generalnie temat do ogarnięcia ale skoro działa to elegancko.

W gumkowej jest gorzej, bo jak Ci zesmoli ścieżkę to już nic z tym nie zrobisz. No może oprócz malowania lakierem srebrnym ;).

« Odpowiedź #3682 dnia: Czerwca 10, 2018, 15:33:27 »
Czy opłaca się aktualizować sterowniki w kilkuletnim sprzęcie?

Mam płytę ASRock Z87Pro4 z 2013 r. i zainstalowałem z ciekawości najnowsze (obsługiwane) sterowniki do karty sieciowej numer 22.9 podczas gdy pudełkowe były 18.5. Żadnej różnicy w szybkości działania nie zauważyłem, natomiast teraz muszę chwilę czekać po uruchomieniu systemu, aż pojawi się połączenie internetowe. Na sterownikach 18.5 można było od razu uruchamiać Firefoxa i była strona startowa. Niby niedogodność niewielka ale irytująca.

Zatem czy warto mieć nowszą wersję sterowników, bo zapewnia coś tam ekstra, chociaż ja tego nie widzę?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3683 dnia: Czerwca 10, 2018, 19:33:21 »
Są dwie szkoły:

1. Jak działa to nie ruszać, poza tym instalacja najświeższych sterowników może spowodować spadek wydajności z racji wieku sprzętu.
2. Instalować co jakiś czas nowsze żeby zyskać na wydajności, naprawić błędy poprzedników itd.

Osobiście staram się aktualizować w miarę możliwości ale jednoznacznej opinii nie znajdziesz.

« Odpowiedź #3684 dnia: Czerwca 10, 2018, 20:10:53 »
Ja aktualizuję tylko w razie problemów. Jeśli coś działa poprawnie - nie ruszam. Wzrost wydajności? Dawno temu poszukiwałem Świętego Graala wydajności w karcie graficznej. Nigdy nie przyniosło to zmiany na plus. Ewentualnie na minus - spadek fps, przycinki. Jak mówi stare przysłowie pszczół - lepsze wrogiem dobrego.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #3685 dnia: Czerwca 12, 2018, 13:02:45 »
Stoję przed dylematem, Samsung 960 EVO M2 512GB, czy Samsung 860 EVO 1TB klasyczny ssd. Z testów w necie wynika, że w grach nie ma różnicy, co wskazywałoby na ssd 1T, ale jak to wygląda w symulatorach? Jest jakakolwiek odczuwalna różnica w DCS, X-plane (w przyszłości planuję pobawić sie X-Plane 11 z ORBX)?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3686 dnia: Czerwca 12, 2018, 13:16:59 »
Nie ma, a już na pewno nie odczuwalna gołym okiem. Za to do XPlane z fotosceneriami dodatkowe gigabajty bardzo się przydadzą.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3687 dnia: Czerwca 12, 2018, 15:26:03 »
Stoję przed dylematem, Samsung 960 EVO M2 512GB, czy Samsung 860 EVO 1TB klasyczny ssd. Z testów w necie wynika, że w grach nie ma różnicy, co wskazywałoby na ssd 1T, ale jak to wygląda w symulatorach? Jest jakakolwiek odczuwalna różnica w DCS, X-plane (w przyszłości planuję pobawić sie X-Plane 11 z ORBX)?

W DCSie nie ma najmniejszej różnicy.

« Odpowiedź #3688 dnia: Czerwca 12, 2018, 17:29:57 »
Świetnie, będzie więcej miejsca na dyskach :-) Dziękuje.

kwadrat

• Gość