Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502835 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #3855 dnia: Lutego 11, 2019, 00:00:55 »
Próbowałem wejść na serwery, gdzie znajdowało się 10/20 osób (Bodajże na Kirks Hangar). Jak tworzyłem serwer z dwójką znajomych to normalnie się łącze. Obstawiam, że mój dysk HDD (8 lat już ma) nie wyrabia i może to jest problemem. Spróbuje dokupić 8gb RAMu i dysk SSD.

« Odpowiedź #3856 dnia: Lutego 11, 2019, 09:42:18 »
Jak stawiasz serwer to jest inaczej, bo na początku jesteś sam, a inni się dołączają do Ciebie. To tak jakbyś stworzył misję w single player i nagle ktoś się dołączył. Z tą pamięcią RAM, to najlepiej znaleźć identyczną kość 8GB, chociaż na Twoim miejscu sprzedał bym tą jedną ósemkę i kupił zestaw 2x8, mając pewność że mam dwie takie same kości.

« Odpowiedź #3857 dnia: Lutego 11, 2019, 14:40:49 »
Obecnie mam 2x4gb te same kości. Mam jeszcze dwa sloty na RAM i myślałem o dokupieniu 2x4gb. Z Twojego postu rozumiem, że najlepiej jakby to były wszystkie identyczne kości RAM? A może lepszy efekt byłby po prostu mieć 2x8gb zamiast 4x4gb? W tych kwestiach to już jestem zielony :P

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3858 dnia: Lutego 11, 2019, 16:42:21 »
Dodatkowe 2x4 też zadziała, tak na 99% :) Najlepiej oczywiście takie o identycznych albo lepszych parametrach.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #3859 dnia: Lutego 11, 2019, 17:06:34 »
Z tego co wiem to im więcej mniejszych kości tym lepiej, więc 4x4 powinno być lepsze niż 2x8. Z tymi lepszymi parametrami to nie wiem czy nie jest tak, że szybsze kości zwalniają do tych najwolniejszych, żeby pracowały równo, więc w sumie nie było by korzyści, tylko stracone pieniędze.

To wszystko co tu napisałem, to tyle co pamietam, że gdzieś kiedyś usłyszałem. Niech Mazak się wypowie, on jest ekspert tutaj w tych sprawach.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3860 dnia: Lutego 11, 2019, 17:57:04 »
Najlepsze by były takie same ale może być kłopot ze znalezieniem. Dlatego znajdź podobne, z podobnymi lub wolniejszymi czasami dostępu i takim samym napięciu żeby kontroler nie wariował. Teraz nie ma żadnych różnic między 2x4GB czy 4x4 GB. Tym bardziej, że kompa masz leciwego to i nie ma co przeinwestowywać.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3861 dnia: Lutego 11, 2019, 21:05:27 »
Dobrze zrozumiałem Mazak, że 16gb ramu nie da żadnej poprawy w DCSie na moim komputerze? Czy chodziło Ci o ilość kości ramu?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3862 dnia: Lutego 11, 2019, 21:14:35 »
Źle zrozumiałeś. Tak jak wyżej napisałem DCS nie pogardzi każdą ilością pamięci RAM i dołożenie kolejnych kostek na pewno się przyda. Dla procesora nie ma znaczenia czy używasz zapełnionych wszystkich banków czy tylko dwóch. Wydajność będzie taka sama. Dorzuć tyle ile możesz i na ile Cię stać.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3863 dnia: Lutego 11, 2019, 21:20:46 »
Dziękuje wszystkim za pomoc i cierpliwość :) W przyszłym tygodniu będę działać w tej kwestii.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3864 dnia: Lutego 11, 2019, 21:22:11 »
Dobrze zrozumiałem Mazak, że 16gb ramu nie da żadnej poprawy w DCSie na moim komputerze? Czy chodziło Ci o ilość kości ramu?

DCS przestaje łapać zadyszkę przy 32GB RAMu komputera i karcie gfx z 8-11GB. Oczywiście mam na myśli sensowne ustawienia, a nie bidę w HD.

« Odpowiedź #3865 dnia: Lutego 11, 2019, 21:47:02 »
DCS przestaje łapać zadyszkę przy 32GB RAMu komputera i karcie gfx z 8-11GB. Oczywiście mam na myśli sensowne ustawienia, a nie bidę w HD.

Wezmę to pod uwagę jak będę składał nowy komputer za rok. Będę chciał typowo pod DCSA zrobić, więc zapewne będzie 32gb ramu i inne cuda :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3866 dnia: Lutego 12, 2019, 08:07:56 »

Bez popadania w skrajności. Da się to tak ustawić żeby był wilk syty i owca cała. Poza tym komp leciwy, więc nie ma sensu wrzucać tyle pamięci i przyinwestowywać. Dorzucisz RAM-u i zaraz proc się spoci. No i kolega ma GTX1050Ti, więc raczej przyzwyczajony do latania na tych niższych wartościach. Ważne żeby wyciągnąć z tej konfiguracji jak najwięcej przy ograniczonym budżecie. Dlatego kierunek SSD + dodatkowe kostki RAM-u (dobicie do 16GB max) powinny poprawić komfort zabawy na tym sprzęcie.

Offline czart

• *
  • 3.elt "Poznań"
« Odpowiedź #3867 dnia: Lutego 25, 2019, 17:48:37 »
SSD i 16GB RAM to zupełnie inna jakość dla słabego sprzętu. U mnie taka konfiguracja i to z GTX 970 w DCS multi jeszcze daje radę.
W powietrzu są myśliwce, reszta to tylko cele powietrzne.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3868 dnia: Marca 06, 2019, 13:03:41 »
Czy mi się wydaje, czy ceny talerzowych HDD stoją w miejscu od 3 lat, kiedy to kupiłem dysk 4TB za ~700pln. Co jakiś czas wymieniam talerzowce (wycierają się talerze i bledną kolory w filmach) i zwykle chcę kupić zastępowaną pojemność x2, a tu zonk, za w miarę porządny HDD 8TB chcą ~1200 pln. WTF?

A może te nowe HDD mają takiego kopa, że deklasują to co było 3 lata temu i to usprawiedliwia utrzymującą się cenę??

Tako rzecze,
Zaratustra

PS. Proszę sobie darować komentarze "kup sobie SSD", bo mam takich 4.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3869 dnia: Marca 06, 2019, 14:27:57 »
No jakiś wielkich ruchów nie ma jeśli chodzi o talerzowce. Deklasować też nie deklasują. Rzadko kto teraz rzuca się na coś więcej niż 2TB, no może jeszcze od czasu do czasu 4TB, a wszystko powyżej to dla waria... entuzjastów. Teraz głównie SSD schodzą (kto by pomyślał?). Poza tym te większe dyski już helem dmuchnięte i to pewnie też przekłada się na cenę.

Inna sprawa, że dzisiaj sporo ludzi idzie w kierunku domowego NAS żeby mu taka grzechotka nie chrupała w kompie i zawsze to bezpieczniej.

Co do kolorów w filmach to ja swoje dyski wrzucam do oleju słonecznikowego i zostawiam na noc. Rzepakowy ponoć też dobry ale jakoś tak się przyzwyczaiłem. Moim zdaniem po słonecznikowym kolory są bardziej nasycone i jest lepszy dźwięk. Czerń jest ciemniejsza i nie srebrzy. W DCS mam więcej klatek i lepsze wygładzanie. Widzę też różnice w transferach. Rano wyciągam, płuczę pod kranem w letniej wodzie i zostawiam do wyschnięcia. Potem normalnie wracają do kompa ;).

PS. Kup sobie SSD - będziesz miał pięć ;].