Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502784 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #3870 dnia: Marca 06, 2019, 14:42:42 »
Potwierdzam wszystkie Mazakowe spostrzeżenia, co do kąpieli HDD w oleju. Ja dla odmiany preferuję mix rzepakowo - słonecznikowy, co dodatkowo skutkuje niższym zużyciem prądu. Potwierdza to wielu internautów a ja widzę po niższych rachunkach.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3871 dnia: Marca 06, 2019, 15:31:56 »
Rzadko kto teraz rzuca się na coś więcej niż 2TB, no może jeszcze od czasu do czasu 4TB, a wszystko powyżej to dla waria... entuzjastów. Teraz głównie SSD schodzą (kto by pomyślał?). Poza tym te większe dyski już helem dmuchnięte i to pewnie też przekłada się na cenę.

Trochę mnie to zastanawia, bo jeśli ktoś ma sporo np. filmów, albo obrazków, to 2TB wcale nie jest dużo, 4TB też nie. Jeśli dodamy do tego ograniczenia chpisetu Z370, 6 SATA + 1 M.2, albo 4 SATA + 2 M.2, to wcale tak dużo dysków da się podłączyć.... Z drugiej strony np. dyski zewnętrzne podłączane do USB lub pseudo chmury, to mierzi stosunkowo niski transfer i konieczność pałowania się z podłączaniem. Prawdę mówiąc jestem trochę zaskoczony, bo nie spodziewałem się, że ta technologia tak szybko wyhamuje ze spadkiem cen, myślę, że to polityka.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3872 dnia: Marca 06, 2019, 15:51:22 »
Z doświadczenia Ci powiem, że większość stawia na SSD + jeden duży talerzowiec, a coraz częściej są to dwa większe SSD. Ta technologia dobiła do ściany i trudno z niej coś więcej wycisnąć. Kto musi ten wyskoczy z kasy, kto nie, ten sobie organizuje inne rozwiązanie. Teraz nawet nasze forum siedzi na SSD, także półprzewodniki ostro się rozpychają łokciami i jak raz się zasmakuje takiego dysku to potem trudno cofnąć się do HDD.

Nie musisz mówić o ograniczeniach, bo mam wszystkie SATA zapchane + zewnętrzny dysk po USB 3.0 jako backup. Z transferami nie jest tak źle. Od biedy możesz sobie u Chińczyka kupić zewnętrzny kontroler i jeszcze dwa dyski na SATA lub e-SATA odpalić. Zadku to nie urywa ale tak mam podpięty napęd DVD i funkcjonuje, a od biedy moja kieszeń ma e-SATA do wykorzystania (zobacz jak ten standard szybko wymarł).

Jakbyś tego nie nazwał - polityka, klimat, spisek, wina Tuska to nie zmienia to faktu, że po SSD, a już na pewno po NVMe klasyczny HDD będzie zawsze za wolny co by nie wymyślili i czego byś nie robił. Był krótki epizod z dyskami hybrydowymi ale i one jakoś się nie przyjęły.
« Ostatnia zmiana: Marca 06, 2019, 17:58:28 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3873 dnia: Marca 06, 2019, 16:34:37 »
Właśnie, chciałem zredukować nieco swoje talerzowce, bo mam 2,3 i 4TB, najlepiej do jednego 10TB, ale ceny powalają już w granicach 6-8TB  :x.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3874 dnia: Marca 06, 2019, 17:59:44 »
Nic nie zrobisz. Poza tym zastanów się czy rozsądne jest trzymać tyle danych na jednym dysku? Jak to klęknie to leżysz i kwiczysz.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3875 dnia: Marca 06, 2019, 18:06:22 »
Nic nie zrobisz. Poza tym zastanów się czy rozsądne jest trzymać tyle danych na jednym dysku? Jak to klęknie to leżysz i kwiczysz.

Kopiuje dane ze starych na nowy, stare lądują na półeczce i strachu nie ma.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #3876 dnia: Marca 06, 2019, 18:53:16 »

Wielkie halo, co roku do niego przychodzą nowe studentki. Ja bym posegregował tylko na te ładniejsze i tak jak Mazak rzecze, wpakował je na ten piąty SSD.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #3877 dnia: Marca 13, 2019, 15:19:21 »
Cześć, w najbliższym czasie planuję zakup nowego komputera, i chciałbym się zwrócić do Kolegów z prośbą o opinię na temat wybranych poniżej podzespołów. Jeśli to ważne, to chodzi głównie o latanie w DCS oraz XP11. Na PC planuję wydać około 10.000zł. Za jakiś czas dołączę do tego gogle VR - prawdopodobnie Oculus Rift.

-karta graficzna: ASUS ROG Strix RTX 2080 O8G / (najmocniejsza wersja 2080 na rynku)
-procesor: Intel i7-8700K
-płyta główna: Gigabyte Z390 AORUS PRO / (dobra sekcja zasilania, sporo portów USB na tylnym panelu)
-RAM: G.Skill Ripjaws V, 3200 MHz (16 lub 32 GB)
-zasilacz: Corsair HX1000i 1000W
-chłodzenie wodne: Nzxt Kraken X62 v.2
-SSD: Samsung 860 EVO 1TB SATA3 lub 2x 500GB / (niestety nie ma go na liście wspieranych dysków przez powyższą płytę główną - czy to znaczy, że mogą być w związku z tym jakieś problemy z poprawnym jego działaniem?), + jakiś dodatkowy, o mniejszej pojemności.
-obudowa: SilentiumPC Armis AR7 TG-RGB / (słyszałem, że całkiem fajna oferta w tej cenie)
+Windows 10.

Co sądzicie o takiej konfiguracji? Czy zamienilibyście którychś z tych podzespołów na jakiś inny, lepszy model w podobnym przedziale cenowym?

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Marca 13, 2019, 15:25:24 wysłana przez Zlin »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3878 dnia: Marca 13, 2019, 15:44:07 »
Ten zasilacz to na oko napędzi dwa takie komputery ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #3879 dnia: Marca 16, 2019, 11:18:49 »
Cześć. Możecie coś powiedzieć o tym zasilaczu:  SilentiumPC Supremo FM2 Gold 750W? 
« Ostatnia zmiana: Marca 16, 2019, 13:32:27 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3880 dnia: Marca 16, 2019, 13:37:44 »
Cześć. Możecie coś powiedzieć o tym zasilaczu:  SilentiumPC Supremo FM2 Gold 750W? 

https://www.purepc.pl/zasilacze/premierowy_test_zasilacza_silentiumpc_supremo_fm2_gold_650w

Masz bardzo szczegółowy opis słabszego brata. Całkiem przyzwoity zasilacz. Dobre bebechy, niezłe luty, trochę własnej inwencji i 5 lat gwarancji. Prawdopodobnie produkowane w chińskiej firmie SAMA i SIRFA/SIRTEC.
« Ostatnia zmiana: Marca 16, 2019, 13:45:51 wysłana przez KosiMazaki »

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #3881 dnia: Marca 16, 2019, 17:02:29 »
A czy brak zabezpieczenia przed przegrzaniem w tych zasilaczach jest jakimś problemem?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3882 dnia: Marca 16, 2019, 17:48:39 »
Jakimś jest ale zapewne nigdy nie osiągniesz takiego obciążenia żeby to zabezpieczenie zadziałało.

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #3883 dnia: Marca 16, 2019, 18:52:22 »
Pewnie z tego powodu z niego zrezygnowali. W końcu czymś to musiało być podyktowane, mam nadzieję, że nie oszczędnością?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3884 dnia: Marca 16, 2019, 18:58:21 »
Obstawiam, że oszczędnością ale specjalnie bym się na tym nie skupiał. Taka jego uroda, zakładasz, że jest dobrze chłodzony i nie nagrzewa się jakoś szczególnie, więc dopóki wentylator działa nie będzie problemu. Zresztą czym Ty chcesz obciążyć taki zasilacz? Dwie grafy i solidne OC to wtedy może uda się go obciążyć.