Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502784 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #3930 dnia: Listopada 03, 2019, 22:59:26 »
No to prawie w domu jesteśmy. Mogę mojego Macho zostawić do tego i9 czy lepiej kupić nówkę lub Raijinteka?
No i jeszcze muszę ruszyć do działu monitorów z G-Sync :-)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3931 dnia: Listopada 03, 2019, 23:02:52 »
Kwestia co chcesz zrobić ze starym kompem. Moim zdaniem przy tym budżecie za 200zł nie warto. W dodatku trzeba by wygooglać czy otwory montażowe w płycie są takie same tzn. rozstaw. No i czy o coś nie zahaczy ten radiator (nie powinien, ale różnie bywa).

Google mówi, że otwory montażowe 1150 a 1151 mają ten sam rozstaw.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3932 dnia: Listopada 03, 2019, 23:07:44 »
Seasonic to inna liga.

Weź przestań. :) Te same zabezpieczenia, certyfikat 80 plus gold, japońskie kondensatory (TM), pełna modularność, tryb półpasywny, 10-letnia gwarancja - w obu modelach.

Jesteś przywiązany do marki - niech będzie. Tylko z czego ma niby ta "inna liga" wynikać?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3933 dnia: Listopada 04, 2019, 07:59:07 »
Nie do końca. Zabezpieczenia wszystkie zasilacze ATX mają podobne. W modelach z 2019 roku masz mieszane kondensatory tzn. produkcji japońskiej i tajwańskiej. Co nie jest złą opcja. Jak w całości były japońskie to nawet lepiej. Problem z zasilaczami Corsair'a (może poza serią AX) jest tata, że ich produkcja jest bardzo nierówna. Raz robił je CWT, innym razem Chicony. Raz są OK, a innym razem problemy z przegrzewaniem, z jakością lutów, wentylatorem. Natomiast rzeczą dla mnie niedopuszczalną było wywalanie się zasilacza (może nie tej konkretnej rewizji ale seria RM) przy wysokim obciążeniu i niedostarczaniu stabilnych 12V w takich warunkach do reszty komponentów. Co nie oznacza, że jest to zły zasilacz, bo robi robotę. Ponadto Corsair musi być pewny swojego, bo jakby nie patrzeć gwarancję długą daje.

Natomiast Seasonic to zawsze te same bebechy i jakość wykonania. Stąd też cena. Sam produkuje zasilacze i pod tym się podpisuje, a nie tylko zleca podwykonawcom jak np. Corsair. Także to nie jest przywiązanie do marki, bo u mnie nic takiego nie istnieje. Co nie oznacza, że nie może się trafić słabsza sztuka. Zresztą tak samo jak u innych. Natomiast każdy wierzy w to co chce i kupuje to co chce. Do niczego nie zmuszam.  Gdybym ja wybierał to bym brał Seasonic'a, zwłaszcza, że finansowo mamy jeszcze zapas.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3934 dnia: Listopada 10, 2019, 13:56:39 »
Tak jeszcze w temacie, który przewinął się kilka stron temu... Zakupu RTX 2070S nie odpuściłem, tym bardziej, że Nvidia ma teraz fajną promocję na nowy COD, który zbier dobre recenzje. Zakupiłem teraz tę kartę:

https://proline.pl/msi-geforce-rtx-2070-super-gaming-x-8gb-gddr6-pci-e-p1383157

Jestem bardzo zadowolony. Jednak seria Gaming X to jest zupełnie inna jakość. To aż dla mnie niepojęte jest jak niby ta sama karta (w sensie chipset), od tego samego producenta może zupełnie inaczej pracować. Bo kultura pracy w porównaniu do serii Ventus jest nieporównywalna. Karta w ogóle niesłyszalna. Wentyle załączają się powyżej 50C, ale i tak na takim poziomie, że w ogóle ich nie słychać. Brak problemu z cewkami. No ale rozmiar radiatora robi swoje. Tu porównanie rozmiaru z MSI GTX 1070 Gaming X:

Najśmieszniejsze jest to, że Ventus był MNIEJSZY od tej GTX1070 (taka sama grubość, ale była nieco krótsza).

W każdym razie Rutkov, jeśli jeszcze nie zamówiłeś, to polecam Ci tą serię. Tym bardziej, że jest tańsza niż ten ASUS Strix. Tylko to już solidna landara jest w wersji z 3 wentylami (328 mm).

https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-rtx-2080-super-gaming-x-trio-8gb-gddr6-rtx-2080-super-gaming-x-trio-5939097/
« Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2019, 16:13:51 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #3935 dnia: Listopada 12, 2019, 16:23:20 »
Cześć Panowie,
nie piszę tutaj, żeby zapytać jakim olejem zalewa się Rolls-Royce Merlin'a, choć niewątpliwie na pewno ktoś by wiedział,
przygnały mnie bardziej przyziemne sprawy.
'Nadejszła wiekopomna chwila' modernizacji starego, poczciwego kompa. Po kilku latach przerwy wracam do v-latania,
na razie cofnąłem się pamięcią do roku 2010 i na bazie wspomnień i notatek postawiłem sobie FS2004 i skonfigurowałem do sieci Vatsim.
Lata się, ale oba rdzenie pracują niemal na 100%, a pamięć prawie cała zapełniona, komp dostaje czkawki, choć cieszy mnie, że nie wywala się do BS lub OOM.

Moja obecna konfiguracja to:  Asus P5B; Pentium Dual-Core E6500@2.93GHz; Goodram 4x1GB@800MHz; ASUS GTS250; Win7 Pro 64bit;
Częściowo na bazie tego kompa chciałbym zrobić upgrade na wyższy poziom.
Wstępnie wyselekcjonowałem sobie dwie konfiguracje i walę do Was z pytaniem co lepiej się sprawdzi.

Kierunek AMD:
Proc: AMD RYZEN 7 2700X 3.7GHz - 4.3GHz
Mobo: GIGABYTE B450 AORUS ELITE
Ram: DDR4 32GB 3200MHz G.SKILL RIPJAWSV BLACK (2x16GB, Dual, CL16)
Graf: Gigabyte GeForce GTX1660 Super OC, 6GB, DDR6, PCI-E, 3xDP, HDMI

Kierunek Intel:
Proc: Intel I5-9600k 3.7GHz - 4.6GHz
Mobo: Gigabyte Z390 Gaming X
Ram: DDR4 32GB 3200MHz G.SKILL RIPJAWSV BLACK (2x16GB, Dual, CL16)
Graf: Gigabyte GeForce GTX1660 Super OC, 6GB, DDR6, PCI-E, 3xDP, HDMI

Obudowa, monitory, peryferia, zasilacz (OCZ 650W) zostaje,
na system planuje dysk ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe M.2 PCIe 3.0 3300/2400 Mb/s
na magazyn Seagate Barracuda HDD 7200 1TB, SATA-III, 64MB cache

Całość pod Windows10 i jakiś nowszy symulator FSX/P3D lub X-Plane
(lub jak Micro$oft będzie łaskawy sprzętowo FS2020)
Maksymalny budżet to około 3kPLN

AMD czy Intel, oto jest pytanie?
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

« Odpowiedź #3936 dnia: Listopada 12, 2019, 18:44:07 »
Intel jest lepszy w trybie jedno-wątkowym a to symulatorach przez ciebie wymienionych jest najważniejsze.

https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=AMD+Ryzen+7+2700X&id=3238

« Odpowiedź #3937 dnia: Listopada 12, 2019, 18:58:25 »
Bierz Ryzena wszystkie moje dotychczasowe PC-ty były zawsze na intelu ale przy ich obecnej polityce cenowej odpuściłem i przesiadłem się na AMD. Zresztą do gier to w dzisiejszych czasach najważniejsza jest mocna karta graficzna polecam ci taki zestaw jak ja mam ;)

Procesor AMD RYZEN 5 2600 - 6 Core
Płyta B450M
Karta  GeForce GTX 1660 Ti Armor GDDR6  DX12
Ram  Kingston Hyper X 8GB DDR4
+ Np dobra karta dźwiękowa Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1

Jeżeli masz dobry zasilacz + obudowę to myślę że w 3 tyś. złotych się zmieścisz .
A co do tych nowych kart z obsługą Raytracing to bym się wstrzymał bo coś czuje że historia lubi zataczać koło i będzie powtórka z rozrywki jak kiedyś z Voodoo 3D-FX ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3938 dnia: Listopada 12, 2019, 19:32:14 »
Jeżeli brać Ryśka to 3600 i to bez X, bo niewiele to daje. Wyższe taktowania o 200Mhz i nic więcej.  W grze tego nie odczujesz, a w portfelu tak. Jak brać AMD to tylko te nowsze. Intel to Intel, zawsze będzie nieco szybszy ale ostatnie procki AMD zmniejszyły dystans. Są tańsze i nieco wolniejsze. Pazury pokazują jak aplikacja korzysta z wielu jajek. Intel to dalej brute force i tam gdzie aplikacja korzysta z jednego czy dwóch jajek będzie szybszy. Intel jest droższy, serwuje kotlety i ma dziwną politykę co do nowych gniazd i proców. Seria Core 10 już ma zapowiedziany brak kompatybilności wstecznej. AMD trochę bardzie frontem do klienta. W jedną podstawkę można wsadzić w sumie te same proce, zwykłą aktualizacją biosu odblokował ludkom PCIE 4.0. Jest też zdziebko tańszy. Już na samym procku jesteś w stanie zaoszczędzić 150zł, a to już kasa za która kupisz lepsze chłodzenie.

Zasilacz jak pociągnie to zostaw, dysk Adaty bardzo dobry, klasyczny HDD jak jest sprawny to też może być. To samo tyczy się obudowy.

Co do wyboru proca to na YT masz sporo porównań 3600 vs 9600K. Oglądnij i sam zdecyduj w którym kierunku iść.

Kartę dźwiękową sobie odpuść, bo to do grania nie ma sensu. Zwłaszcza X-fi jak i starsze Audigy niestety po poprzednim cumulative update do Windowsa 10 przestały działać. Z tańszych to prędzej AIM SC808 ale to pod warunkiem, że nastawiasz się na w zasadzie stereo i słuchanie audio. Miałem, grała obłędnie ale miałem z wadą fabryczną (znikanie z systemu od czapy i zawieszanie się przekaźników). Oddałem i zanabyłem coś sprawdzonego. Z tańszych to Xonar DX jeszcze - stary ale jary.  Potem to już 1k zł na nowe Soundblastery AE-x lub STX II (choć mi się też walnięta sztuka trafiła, więc musiałem reklamować), ewentualnie pójście drogą w zewnętrzny DAC. Wbudowane kodeki to już nie takie protezy jak kiedyś, a i z lepszymi płytami potrafią dać osobną kartę (może nieco wykastrowaną ale zawsze). Z tymi urządzeniami zwłaszcza, że wydajesz wywrotkę kasy, a nie możesz liczyć na wsparcie producenta i po wypuszczeniu nowej windy zapomnij o nowym sterowniku. Tak jest np. u Asusa/C-Media, ostatni sterownik jest przedpotopowy z 2015 roku.

Tyle ode mnie.

« Odpowiedź #3939 dnia: Listopada 13, 2019, 08:07:35 »
Nie wiem czy te 32GB są Ci niezbędne ale może warto rozważyć kupno standardowych 16GB a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na zakup mocniejszej karty graficznej. W końcu pamięci zawsze można dokupić a już niedługo jest "black friday/monday" i na amazon.de pewnie będą ciekawe oferty. ;)

« Odpowiedź #3940 dnia: Listopada 13, 2019, 19:19:34 »
Dziękuję Panowie za odpowiedzi.
Jeśli Ryzen to który będzie lepszy?
AMD Ryzen 5 3600 (3.6GHz, Six Core, 35MB, 65W, BOX, AM4)
AMD Ryzen 7 2700X (3.7GHz, Eight Core, 20MB, 105W, BOX, AM4)

5'tka ma dwa rdzenie mniej, ale więcej pamięci cache i wyższe taktowanie.
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3941 dnia: Listopada 13, 2019, 19:28:03 »
Tak jak już pisałem Rysiek 5 3xxx jest nowszy. Tylko te wchodzą w grę moim zdaniem.

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #3942 dnia: Listopada 23, 2019, 14:38:41 »
Panowie, w sytuacji gdy DCS jest na innym dysku niż system: zmiana obecnego SSD na szybki M.2 lepiej sprawdzi się na dysku z symulatorem?
Myślę o Samsung 970 EVO Plus M.2 500GB 3500/3200 MB/s.

« Odpowiedź #3943 dnia: Listopada 23, 2019, 15:14:27 »
A co chcesz osiągnąć?
Zauważalnych różnic się nie spodziewaj.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #3944 dnia: Listopada 23, 2019, 15:56:45 »
Ktoś tutaj już to chyba testował i różnic między SSD, a M.2 nie było. Prawdopodobnie wynika to z tego, że podczas ładowania dane są przetwarzane i ogranicza nas procesor.