Nie za bardzo też rozumiem czemu ja mam niby GF6800? Ja mam Radeona X800GTO2.
Wiem, ale ci co robili tę tabelkę nie wiedzieli i nie umieścili tej karty na wykresie. Dlatego dałem kreskę w orientacyjnym miejscu gdzie twój GTO powinien trafić

W moim odczuciu 8800GTS w wersji z 320MB RAMu to wcale nie jest zły pomysł, jakby patrzeć na niego po prostu jako na wydajną kartę. Ja bym się nad nim zastanawiał tylko, a może zwłaszcza dlatego, że jego wydajność bez DX10 nie jest niczym, na co warto by było wydawać aż tyle.
Wręcz przeciwnie, mamy do czynienia z rzadką na rynku sytuacją, kiedy karta za 1000zł potrafi faktycznie być dwa razy wydajniejsza niż karta za 500zł. Zresztą sam porównaj jaka jest różnica wydajności między kartami za 600 i za 800 zł, a jaka pomiędzy tymi za 800zł i 8800GTS. Ja również traktuję DX10 jako mało praktyczny bonus. Ale skoro jest....
Okrojona karta highendowa wypada przeważnie na poziomie średniaka kolejnej generacji. Z tą różnicą, że przeważnie im więcej detali obsługiwanych przez obie karty się włączy tym lepiej wypada starszy highend. Nie wspominając już o topowych modelach.
Ogólnikowe stwierdzenie które zależnie od punktu widzenia i przyłożenia może być prawdziwe lub fałszywe. Topowe modele są lepsze bo najczęście nie zdążyły się zestarzeć, podobnie jak ich ceny. Wszystko zależy od tego jak określimy highend, gdzie postawimy granicę pomiędzy kolejnymi generacjami, co porównujemy, kiedy itp.
Na przykład jeśli porównujemy karty sprzed pół roku z obecnymi to oczywiście nie sposób się nie zgodzić. Ale już rok temu na topie (w cenie odpowiadającej 8800GTS a nawet wyższej) były 7800GT/X1800GTO. Karty tej samej "generacji", ta sama architektura i wersja DX co pół roku temu ale już w porównaniu z 8600GT wypadają bladziutko i ustępują jej w każdej chyba grze.
Testy z benchmarków włóżmy między bajki i to nie dlatego, że wydajność w grach bywa inna, ale dlatego, że to po prostu bajki, z całym szacunkiem.
(...)
o poszczególne fpsy nie warto się kłócić. Chodziło mi tylko i wyłącznie o generalną właściwość.
Z całym szacunkiem masło maślane. O poszczególne fpsy nie warto się kłócić, chodziło mi tylko i wyłącznie o generalną właściwość (to zdanie piszę całkowicie serio). Nawet nie za bardzo już wiem o czym dyskutujemy, bo ja ze swej strony chcę tylko pokazać, że nowe karty nie są tak złe jak wy je opisujecie. A że oferta nVidii nie jest tak dobra jak byśmy chcieli, no to niestety skutki zabawy w monopolistę.
Z gier też mogę coś pokazać, tylko że są dwa warianty - optymistyczny:

i pesymistyczny więc nie jesteśmy specjalnie mądrzejsi (a może to wina sterowników

)

Podlinkowałem 3dmarka bo były na nim interesujące mnie karty, ale skoro się nie podoba...
Możemy tak dyskutować jeszcze długo ale ja w tym nie widzę większego sensu. Edelmanowi już dawno namieszaiśmy w głowie, skoro pisze, że na starych kartach będzie mu się fajnie grało w dużych rozdzielczościach, a 8800GTS jest dobry tylko do 19"