Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502618 razy)

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #405 dnia: Kwietnia 20, 2007, 01:23:15 »
Nie za bardzo też rozumiem czemu ja mam niby GF6800?  Ja mam Radeona X800GTO2.

Wiem, ale ci co robili tę tabelkę nie wiedzieli i nie umieścili tej karty na wykresie. Dlatego dałem kreskę w orientacyjnym miejscu gdzie twój GTO powinien trafić :D

W moim odczuciu 8800GTS w wersji z 320MB RAMu to wcale nie jest zły pomysł, jakby patrzeć na niego po prostu jako na wydajną kartę. Ja bym się nad nim zastanawiał tylko, a może zwłaszcza dlatego, że jego wydajność bez DX10 nie jest niczym, na co warto by było wydawać aż tyle.

Wręcz przeciwnie, mamy do czynienia z rzadką na rynku sytuacją, kiedy karta za 1000zł potrafi faktycznie być dwa razy wydajniejsza niż karta za 500zł. Zresztą sam porównaj jaka jest różnica wydajności między kartami za 600 i za 800 zł, a jaka pomiędzy tymi za 800zł i 8800GTS. Ja również traktuję DX10 jako mało praktyczny bonus. Ale skoro jest....

Okrojona karta highendowa wypada przeważnie na poziomie średniaka kolejnej generacji. Z tą różnicą, że przeważnie im więcej detali obsługiwanych przez obie karty się włączy tym lepiej wypada starszy highend. Nie wspominając już o topowych modelach.
Ogólnikowe stwierdzenie które zależnie od punktu widzenia i przyłożenia może być prawdziwe lub fałszywe. Topowe modele są lepsze bo najczęście nie zdążyły się zestarzeć, podobnie jak ich ceny. Wszystko zależy od tego jak określimy highend, gdzie postawimy granicę pomiędzy kolejnymi generacjami, co porównujemy, kiedy itp.
Na przykład jeśli porównujemy karty sprzed pół roku z obecnymi to oczywiście nie sposób się nie zgodzić. Ale już rok temu na topie (w cenie odpowiadającej 8800GTS a nawet wyższej) były 7800GT/X1800GTO. Karty tej samej "generacji", ta sama architektura i wersja DX co pół roku temu ale już w porównaniu z 8600GT wypadają bladziutko i ustępują jej w każdej chyba grze.

Testy z benchmarków włóżmy między bajki i to nie dlatego, że wydajność w grach bywa inna, ale dlatego, że to po prostu bajki, z całym szacunkiem.
(...)
o poszczególne fpsy nie warto się kłócić. Chodziło mi tylko i wyłącznie o generalną właściwość.
Z całym szacunkiem masło maślane. O poszczególne fpsy nie warto się kłócić, chodziło mi tylko i wyłącznie o generalną właściwość (to zdanie piszę całkowicie serio). Nawet nie za bardzo już wiem o czym dyskutujemy, bo ja ze swej strony chcę tylko pokazać, że nowe karty nie są tak złe jak wy je opisujecie. A że oferta nVidii nie jest tak dobra jak byśmy chcieli, no to niestety skutki zabawy w monopolistę.

Z gier też mogę coś pokazać, tylko że są dwa warianty - optymistyczny:

i pesymistyczny więc nie jesteśmy specjalnie mądrzejsi (a może to wina sterowników :P)

Podlinkowałem 3dmarka bo były na nim interesujące mnie karty, ale skoro się nie podoba...

Możemy tak dyskutować jeszcze długo ale ja w tym nie widzę większego sensu. Edelmanowi już dawno namieszaiśmy w głowie, skoro pisze, że na starych kartach będzie mu się fajnie grało w dużych rozdzielczościach, a 8800GTS jest dobry tylko do 19" ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #406 dnia: Kwietnia 20, 2007, 01:32:35 »
Dobra, dobra... niech będzie :roll:
Ja już się też zmęczyłem. Tak jak napisałem gdzieś wyżej - każdy "składacz" ma inne podejście i w gruncie rzeczy wiele z nich jest dobrych.

Edelmann wie już chyba wszystko, czego chciał się dowiedzieć :)

Pozdrawiam

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #407 dnia: Kwietnia 20, 2007, 14:38:38 »
Wydaję mi się some1, że to nie jest wina sterowników. Problem najprawdopodobniej leży po stronie 128 bitowego kontrolera pamięci. Karta (GF8600) ma dobrą wydajność ale w dużych rozdzielczościach i dużym filtrem anizo (jak na tych wykresach) mogą być problemy. Pamięci mają o ~33% mniejszą przepustowość niż karty high-end poprzedniej generacji i nawet 2,5x mniejszą niż 8800GTX. Myślę jednak że normalnych warunkach (1280x1024) karty powinny sprawować się rewelacyjnie. :D
Nigdy nie byłem fanem kupowania wszystkiego z górnej półki, zawsze szukałem jak największej wydajności za jak najmniejszą cenę. Mój X800GTO daje sobie jeszcze radę, a kosztował mnie zaledwie 300zł. :P
Inny argument dlaczego lepiej kupić 8600 niż 8800, to wystarczy zobaczyć jakie z GF8800 monstrum (gabaryty, wydzielane ciepło, zużycie prądu). Karty z serii 8600 są regularnymi kartami, z tego co widzę wszystkie mają pasywne chłodzenie, więc nie wydzielają za dużo ciepła (tym samym z pewnością pobierają mniej prądu :P ). Klasa high-end to wyścig między producentami, zazwyczaj firmy mają tylko straty a nie zyski w tej klasie. Dlatego też klasa średnia nazywa się "mainstream'.
Nie lubię wypowiadać się w takich tematach bo zazwyczaj do niczego nie prowadzą. Każdy powie swoją wersję, zazwyczaj nikt nikogo nie przekona, a laik jak to przeczyta będzie wiedział jeszcze mniej niż przed zadaniem pytania do "fachowców".
Pozdrawiam.
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #408 dnia: Kwietnia 20, 2007, 20:11:27 »
Inny argument dlaczego lepiej kupić 8600 niż 8800, to wystarczy zobaczyć jakie z GF8800 monstrum (gabaryty, wydzielane ciepło, zużycie prądu). Karty z serii 8600 są regularnymi kartami, z tego co widzę wszystkie mają pasywne chłodzenie, więc nie wydzielają za dużo ciepła (tym samym z pewnością pobierają mniej prądu :P ).
Póki co widziałem chyba jedną czy dwie chłodzone pasywnie i to modele GT, czyli słabsze. Reszta jest chłodzona aktywnie.
8600 to w pewnym uproszczeniu 1/4 chipu 8800. Problem nVidii polega na tym, że GF8800 jest w wymiarze 80nm i aby klasa średnia też nie była pożeraczem prądu trzeba było obciąć... w moim odczuciu za dużo. AMD/ATI ewidentnie opóźnia premierę R600, aby już wszystkie sprzedawane układy były w pełni sprawne w wymiarze 65nm i nie było takiego problemu.

Klasa high-end to wyścig między producentami, zazwyczaj firmy mają tylko straty a nie zyski w tej klasie. Dlatego też klasa średnia nazywa się "mainstream'.
Mainstream to przeważnie klasa niższa bądź najniższa.

Pozdrawiam :)

« Odpowiedź #409 dnia: Kwietnia 21, 2007, 15:54:17 »
No to Panowie, Wasze opinie naprawdę pomogły mi z podjęciem decyzji, za co dzięki wielkie. Mój wybór jest pośredni miedzy totalnym rozsądkiem a apetytem na górną półkę. Po prostu mój indywidualny wybór, który nie każdy uzna za podejście zdroworozsądkowe. Ale co tam. O konfiguracji pochwalę się już jak sprzęt będzie stał pod bniurkiem  :021: .
 Właśnie jestem na etapie poszukiwania najniższych cen w necie. Znalazłem coś takiego:
http://www.agito.pl/product/33453?bid=40
Nie sądzicie że z ceną jest coś nie tak? Pomyłka jakaś czy zwyczajnie "coś nie tak " i podejrzane toto? Te procki nie chodza przypadkiem po ok 1800 PLN??? Cena zaś podana na tej stronie bliższa jest chyba cenom   E6600
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #410 dnia: Kwietnia 21, 2007, 18:25:51 »
Sklep ok, ale cena faktycznie bardzo niska, pewnie błąd na stronie.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #411 dnia: Kwietnia 23, 2007, 15:49:14 »
Wycofuję to co powiedziałem, to nie błąd:
http://pclab.pl/news26084.html

Teraz ceny wyglądają tak:
http://www.skapiec.pl/site/cat/1/filtr/_0_0_0_0_0_4791_0_0_0_0

Core 2 E4300 za 422zł ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #412 dnia: Kwietnia 23, 2007, 19:52:49 »

Teraz ceny wyglądają tak:
http://www.skapiec.pl/site/cat/1/filtr/_0_0_0_0_0_4791_0_0_0_0

Core 2 E4300 za 422zł ;)

Pewnie netto ;]

Problem w tego typy sklepach jest taki, że albo nie ma towaru na stanie albo dostawa będzie za pół roku. Jak przekopałem kilka hurtownii i jakbym nie liczył to nie mogę trafić w tą cenę :P

Poczekam do nastepnej wrzutki w hurtowniach i wtedy się zobaczy, aczkolwiek nie sądzę aby na komunię były jakieś obnizki ;]
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #413 dnia: Kwietnia 23, 2007, 20:05:06 »
No właśnie wygląda na to że brutto, towar dostępny (przynajmniej z informacji na stronach sklepowych, zwisa mi to to się nie pytałem) a cena dużo niższa. Wiesz, jakby to dotyczyło jednego sklepu to bym twierdził to co ty, ale to dotyczy wszystkich modeli i wielu skepów, na przykład E4300 w cenie do 440zł jest w ofercie 5 sklepów, E4400 od 480 do 520 zł jest w ofercie 12 sklepów.

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #414 dnia: Kwietnia 23, 2007, 20:34:29 »
http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=116_164&products_id=4953 425zł ;)
Solidny sklep (może poza upierdliwymi serwisantami) w Gdańsku, prowadzą też sprzedaż wysyłkową.
Some1 znowu mnie wyprzedził z informacją o obniżce cen.  :121:
DCS/FSX/AC/pCARS

« Odpowiedź #415 dnia: Kwietnia 24, 2007, 20:41:34 »
Mam taki zestaw A64 3200+ s939, 1GB DDR1 cl 2.5, Chieftec 410W. Chciałbym wiedzieć jaki GPU na PCIEx ten zestaw pociągnie. Ciekawie wyglądają karty GF8800GTS 320 Mb / 320 bit ale czy CPU nie będzie wąskim gardłem dla tego zestawu? Zaznaczam, że bawię się tylko w symulacje lotu i Red Orchestra  :003:

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #416 dnia: Kwietnia 25, 2007, 09:42:55 »
Tak prosto to nie ma, napisz:

-jaką masz obecnie kartę graficzną
-czy procesor jest podkręcony
-w jakiej rozdzielczości grasz

bo bez tego ciężko coś powiedzieć konkretnego.

Na przykład tutaj:
http://www23.tomshardware.com/graphics_2007.html
widać, że póki co w FSX w 1024x768 bez upiększaczy nie ma różnicy pomiędzy 8800GTS a 7600GS, dla wysokich rozdzielczości słabsze karty trochę zostają w tyle, ale nie są to duże różnice.

« Odpowiedź #417 dnia: Kwietnia 25, 2007, 17:28:24 »
- GF6600GT
- CPU nie podkręcony
- 1152x864 100Hz chociaż monitor mam 19" i wyświetla maksymalnie 1600x1200 85Hz.

O modernizacji myślę, gdyż niebawem będzie premiera ATI X2xx i pewnie potanieją karty high-endowe X1950. Już tanieją GF7900 ale podobno obraz na GF7xxx bywa dziwnie rozmyty w porównaniu z GF6xxx. Pewnym problemem może też okazać się zbyt mała moc zasilacza (410W).

« Odpowiedź #418 dnia: Kwietnia 25, 2007, 22:28:51 »
X1950Pro juz teraz są dosc tanie. Asusa mozna miec za około 550 zł.
Co do rozmytego obrazu: miałem 6600GT, mam 7600GS Galaxy Zalman. Różnicy nie widzę. Powiem jednak tak: od zawsze miałem grafy ATI (zacząłem od ATI 7200, potem 8500, 9550, 9700Pro). Przesiadłem sie (za namowami znajomych) na nVidię i żałuję.
Co prawda w pewnym okresie ATI nie miała ciekawych kart i taki 6600GT bił na głowę produkcje ATI. Dlaczego żałuję? Ano mowi się tu i ówdzie, jakie to ATI ma niedopracowane stery. A ja mowię, że nigdy nie miałem (na poprzednich grafach od ATI) najmniejszych problemów ze sterami ATI. Ze sterami nVidii mam problemy od samego początku. Problemy są, że tak powiem marginalne i dotyczą wąskiego grona użytkowników FS2004. Żeby nie wdawać się już w detale napiszę tylko, że z każdymi sterami nVidii są problemy z wyświetlaniem paneli (kokpitów) samolotów w FS2004 w momencie, gdy lata się on-line przy użyciu jednego z programów do latania on-line. Lata się z reguły w oknie (pełne) a ten soft siedzi sobie na wierzchu okna (z opcją always on top). Zresztą, wystarczy z okna FS przełączyć się na jakąś aplikację na pasku zadań windowsa i już są problemy.

Tak czy siak, czekam miesiąc-dwa, patrze jak będą stały ceny i zmieniam 7600 na cos od ATI (pewnie 1950Pro). Zanim się pojawią pozycje pod DX10, to tą 1950Pro zdążę się nacieszyć.
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #419 dnia: Kwietnia 26, 2007, 00:19:33 »
Po rozmowie z Mazakiem wybrałem w dobrej cenie MSI GF7900GTO 512MB/256bit. http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=5624&osCsid=67703ca9f35825485918b7bbc8fb22f9