Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502618 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #390 dnia: Marca 28, 2007, 13:15:16 »

Co do procesora - E4300 i E6300 nie różnią się za bardzo, tylko obciętymi jakimiś usługami, z których i tak nikt nie korzysta. Kosi gdzieś o tym pisał... :roll:

Główną różnica pomiędzy tymi dwoma typami procesora jest szyna i mnożnik
E4300 ma niższą szynę ale wyższy mnożnik i dlatego podkręca się łatwiej gdyż trzeba mniejszych wartości FSB aby uzyskać to samo taktowanie niż w E6300
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #391 dnia: Marca 28, 2007, 13:22:30 »
To wiem, ale nie pisałem o tym, bo Janweg dość jasno określił, że podkręcaniem się zajmować nie zamierza.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #392 dnia: Kwietnia 10, 2007, 20:18:40 »
Panowie, taka sprawa.
Mam teraz AMD 64 3000+, podkecony na jakies 2160 Mhz. S939.
Nie przewiduję, abym miał w najbliższym czasie kasę na to, co chciałbym kupic, czyli Core 2 Duo (bo tu musiałbym kupić i procka i RAM i płytę główną).
Do rzeczy. Zastanawiam się nad AMD 64 4000+ San Diego. Chodzą po około 270 zł. Maja 1 MB cache. 2400 Mhz. Warto takie coś brać? Czy jeszcze czekać do wakacji i moze kupić jakiegos AMD X2 ? Na razie są drogie ale moze stanieją.
Bartek
Aztec.pl

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #393 dnia: Kwietnia 10, 2007, 20:24:57 »
Panowie, taka sprawa.
Mam teraz AMD 64 3000+, podkecony na jakies 2160 Mhz. S939.
Nie przewiduję, abym miał w najbliższym czasie kasę na to, co chciałbym kupic, czyli Core 2 Duo (bo tu musiałbym kupić i procka i RAM i płytę główną).
Do rzeczy. Zastanawiam się nad AMD 64 4000+ San Diego. Chodzą po około 270 zł. Maja 1 MB cache. 2400 Mhz. Warto takie coś brać? Czy jeszcze czekać do wakacji i moze kupić jakiegos AMD X2 ? Na razie są drogie ale moze stanieją.
http://www.egielda.com.pl/?str=news&id=1690
Stanieją w sklepach lada dzień.
Teoretycznie za 215zł masz najtańszego dwurdzeniowca.
Powinny zatem i stanieć te na socket939.

Pozdrawiam

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #394 dnia: Kwietnia 10, 2007, 22:28:52 »
A propo, tak pokrótce, jak się ma wydajnościowo np. X2 4000+ do "zwykłego" 4000+? W praktyce, nie w jakiś benchmarkach specjalnie pisanych pod dwurdzeniowce.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #395 dnia: Kwietnia 11, 2007, 00:05:49 »
W praktyce większość programów użytkowych i 99,9% gier nie korzysta z więcej niż jednego rdzenia i w takich aplikacjach X2 4000+ jest wolniejszy od 4000+ San Diego o ponad 16% (2000MHz kontra 2400MHz)

Oczywiście jest też trochę programów które z dwóch rdzeni skorzystają (programy do kompresji, konwersji audio/video czy renderingu), plus subiektywny komfort pracy na dwóch rdzeniach jest trochę wyższy dzięki rezerwie mocy takiego procesora. Ale ta rezerwa głównie bierze się stąd, że mało jest oprogramowania na dwa jajka, jeśli puścisz kompresję divix'a na obu rdzeniach to windows i tak przytnie :)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #396 dnia: Kwietnia 11, 2007, 06:29:58 »
Kilka tygodni temu czytałem recenzję/test dwurdzeniowców.
W Większości gier dwurdzeniowce były wolniejsze od jednordzeniowców,. Dotyczyło to zarówno AMD jak i Intela.
Aczkolwiek też gdzieś wyczytałem, że są już gry pisane pod 2 rdzenie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #397 dnia: Kwietnia 11, 2007, 18:46:45 »
A ja tylko chciałem dodać, że ceny AMD dziś poszły w dół ;]

A co dwóch jajek to na palcach jednej reki można policzyć które wspierają jako tako "wielowątkowość" i napewno nie są to gry. Jedno jest pewne, kultura pracy na dwóch jajkach jest smerfniejsza.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 11, 2007, 18:54:47 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #398 dnia: Kwietnia 18, 2007, 13:45:17 »
Tak się składa,że od dłuższego czasu również planuję wymianę blaszaka. Czytając Wasze posty trochę mnie pojaśniło, ale nadal należę do grona "ociemniałych" w temacie.
Wysunąłem jednak kilka prostych wniosków. Sam chciałbym mieć najwydajniejszy sprzęt ale:
1. Złożenie zestawu z topowych elementów ze strony "rozsądkowo- ekonomicznej" jest czysto nietrafioną decyzją.
2. Zakup karty pod DX 10 równiez jak wyżej. Np 8800 GS to około 1,5 tysiąca PLN czyli prawie  jeszcze raz tyle co "topowe" karty pod DX9 a wydajnośc to pewnie różnica około 10 może 15%. GF 8800GTX- cóż w tej chwili nieomal niewykorzystana karta - wydajność owszem większa, ale jak pisaliście - w czasie kiedy DX10 wkroczy  już konkretnie,  to i ta karta będzie słabiusia. Poza tym to już około 1500 PLN więcej niż najlepsze grafy pod DX9.

Oferowane przez Was więc zestawy (Labienus czy Some1) są w moim przekonaniu wyborem na jaki się pokuszę. Został mi jeszcze tylko problem tego typu:
1. Czy w przyszłości pod podobne oferowane przez Was zestawy będzie istniała możliwość wymiany (bez ingerencji w płytę główną na przykład) karty graficznej na szybszą (już pod DX10 - np GF 8800 GTX lub jeszcze nie "narodzoną" konkurencję od ATi)?
2. Analogicznie - czy jakiś obecnie "średniak" Core2Duo będzie można podmienić na szybszy CoreDuo?.

Jeżeli tak to wybór zestawu podobnego proponowanym przez Was ma naprawdę spore uzasadnienie. Bardzo wydajne i jednocześnie "topowe"- jak pod Dx9 karty to wydatek ok 700-900 PLN. Niechby za rok była okazja wymienić je na szybsze to i tak utrata ich wartości nie będzie tak bolesna (50%?? to da nam jakieś 400 PLN - to nic w porównaniu do dopłacania 1500 PLN do GF8800 GTX , który za rok poleci w cenie na łeb na szyję).
Co do procesora zaś , to przynajmniej z tego co słyszałem Core 2Duo są raczej o wiele bardziej "friendly" do podkręcania niż "jednojajowce". Dlatego też wspomnianego przeze mnie "średniaka" powinno chyba dać się bezpiecznie i bezproblemowo (np przez mnie  :karpik ) podkręcić do wydajności zbliżonej do obecnych topowych Core2Duo?

Wybaczcie głupie pytania, moja wiedza w tym zakresie jest naprawdę uboga a odpowiedź na nie na pewno pomoże mi bardzo z podjęciem decyzji co do konfiguracji nowego "peceta"

P.S. Hihi. Wymianę "kompa" postanowiłem dokonac w czasie kiedy dostępne na rynku "sprzęty" będą 3 razy wydajniejsze od mojego obecnego (Barton 2,5 -1832MHz  Ati 9800 Pro, 1,5GBRAm Kingston ~ 333Mhz). Myślę że to chyba już ten czas. :D
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #399 dnia: Kwietnia 18, 2007, 19:38:50 »
1. Złożenie zestawu z topowych elementów ze strony "rozsądkowo- ekonomicznej" jest czysto nietrafioną decyzją.

Święte słowa

2. Zakup karty pod DX 10 równiez jak wyżej. Np 8800 GS to około 1,5 tysiąca PLN czyli prawie  jeszcze raz tyle co "topowe" karty pod DX9 a wydajnośc to pewnie różnica około 10 może 15%.

E, wcale nie. Po pierwsze właśnie premierę miały karty średniego segmentu nVidii pod DX10. Taki 8600GT za okolice 500zł ma wydajność troszkę wyższą niż "stary" 7900GS w podobnej cenie. Po drugie zakup 8800GTS w wersji 320MB za 1050zł jest dużo bardziej opłacalny niż topowych kart poprzedniej generacji (ze względu na sporą jak na ten przedział cenowy różnicę wydajności rzędu nawet 25-30%). Co najśmieszniejsze jest tańszy obecnie niż X1950XTX. Ale ja bym jeszcze poczekał co nam wysmaży ATI (w przyszłym miesiącu chyba)....

1. Czy w przyszłości pod podobne oferowane przez Was zestawy będzie istniała możliwość wymiany (bez ingerencji w płytę główną na przykład) karty graficznej na szybszą (już pod DX10 - np GF 8800 GTX lub jeszcze nie "narodzoną" konkurencję od ATi)?

Bez problemu. Na razie nie słychać nic o wymianie PCI-E na coś innego

2. Analogicznie - czy jakiś obecnie "średniak" Core2Duo będzie można podmienić na szybszy CoreDuo?.

Hmmm, może być problem. O ile się nie mylę (nie interesowałem się tym za bardzo) w planach Intela na jeszcze na ten rok jest nowa linia procesorów/chipsetów (bearlake) współpracująca z FSB 1333MHz i pamięciami DDR3, więc zmiana proca w przyszłości jak zwykle będzie oznaczać przesiadkę na nową płytę i pamięci. Ale te układy będą dostępne w okolicach wakacji jak nie później.

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #400 dnia: Kwietnia 18, 2007, 21:20:19 »
Zakładanie ewentualnej wymiany procesora nie ma sensu już od długiego czasu. Nowe generacje procesorów wychodzą w takim tempie, że zakup nawet procesorów z najnowszej serii nie daje nam gwarancji że za rok, czy dwa jeszcze dostaniemy coś do naszej płyty.
Intel co prawda trzyma się obecnie SocketT, ale to nie oznacza, że płyta główna obsługuje wszystkie proce pod tą podstawkę.
Jedyny słuszny obecnie wybór to Core2Duo. Jeśli nie starczy kasy, to lepiej poczekać niż kupić coś tańszego. (sam nie wierzę, że polecam intela, widać wszystko się na świecie zmienia  :020:)
Jeśli chodzi o grafikę, to tak jak pisał some1 dobrym wyborem będzie zakup czegoś z nowej serii GF8600 lub czekanie na odpowiedź AMD-ATI. ;)
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #401 dnia: Kwietnia 18, 2007, 21:56:18 »
Nie będę powtarzał słów Some1 :roll:
2. Zakup karty pod DX 10 równiez jak wyżej. Np 8800 GS to około 1,5 tysiąca PLN czyli prawie  jeszcze raz tyle co "topowe" karty pod DX9 a wydajnośc to pewnie różnica około 10 może 15%. GF 8800GTX- cóż w tej chwili nieomal niewykorzystana karta - wydajność owszem większa, ale jak pisaliście - w czasie kiedy DX10 wkroczy  już konkretnie,  to i ta karta będzie słabiusia. Poza tym to już około 1500 PLN więcej niż najlepsze grafy pod DX9.
Powiem, z jakiego założenia ja wychodzę. Jak to kiedyś usłyszałem od von Kresky'ego: "jak kraść to miliony, jak gwałcić to księżniczki".
Co za tym idzie nie uznaję kart z serii niższych niż high-end, tj. minimum seria 800 zarówno dla nVidii jak i ATI. Przy tak szybkim starzeniu się sprzętu, paradoksalnie nie opłaca się moim zdaniem oszczędzać. Po prostu każda karta z niższych segmentów będzie się rok później mocno dławiła. Najwyższe segmenty mają to do siebie, że przeważnie są na poziomie średnich kolejnych generacji... a to zapewnia nadal płynną rozgrywkę w wielu nowych tytułach.
Sam mam X800GTO2 i śmiga mi spokojnie STALKER, który notabene jest niestety kompletnie przereklamowany, jeśli chodzi o grafikę. Ja nie widzę większej różnicy niż w HL2, przy super duper dynamicznych światłach włączonych. Na szczęście siłą tej gry jest co innego. Oczywiście gram na ustawieniach statycznych świateł, bo przy dynamicznych robią mi się slajdy niestety. Co nie zmienia postaci rzeczy, że wymagania są zupełnie nieadekwatne do efektów.

Jednym słowem opłaca się kupić okrojonego 8800, szczególnie, że ma naprawdę dobrą cenę (okolice 1000zł). Serie 8600 to, jak pokazały testy w polskich serwisach, pic na wodę, w czym się z Some1 nie zgadzam właśnie. Przy takiej śmiesznej wydajności to albo wziąłbym starszego Radeona z serii X1950 lub GeForce'a 7900. Najkorzystniej wypadają chyba wersje odpowiednio Pro i GS. Inne pomysły to dla mnie wywalanie pieniędzy w błoto, bo nigdy nie będzie się zadowolonym. No chyba, że kupować kartę do grania na ograniczonych ustawieniach heh. Zamiast tego, kupiłbym sprzęt ze zintegrowaną kartą, a kupno dobrej zewnętrznej odłożyłbym w czasie.

Tak, jak rzekł Some1 - nima problima. Ma się co prawda pojawić PCI-E v.2, ale ma być kompatybilny wstecz.

Penryn będzie na LGA775, ale już Nahalem na nowej. Oznacza to tyle, że wymienić będziesz mógł na model nie nowszy niż rok od tego, który kupisz teraz. Poza tym tu dochodzi jeszcze sprawa chipsetów, które mogą nowych procesorów nie obsłużyć. Z tego, co się zorientowałem (kolejne w czym się z Some1 nie zgadzam), chipy Intela z serii 965 i 975 będą obsługiwały Penryna (kolejna generacja procesorów zaplanowana na 3 kwartał b.r.), ale głowy sobie nie dam uciąć.
Wydajnościowa różnica nie będzie jednak znacząca, aby to miało dla Ciebie znaczenie. No chyba, że zechcesz zmienić procesor na cztero-rdzeniowy, jak te stanieją, co w przyszłości może mieć znaczenie.

Jednym słowem - tak, będziesz mógł, ale raczej nie na nic szczególnie szybszego od obecnego "średniaka" C2D.

Jeżeli tak to wybór zestawu podobnego proponowanym przez Was ma naprawdę spore uzasadnienie. Bardzo wydajne i jednocześnie "topowe"- jak pod Dx9 karty to wydatek ok 700-900 PLN. Niechby za rok była okazja wymienić je na szybsze to i tak utrata ich wartości nie będzie tak bolesna (50%?? to da nam jakieś 400 PLN - to nic w porównaniu do dopłacania 1500 PLN do GF8800 GTX , który za rok poleci w cenie na łeb na szyję).
Lepiej kupić za 500-600zł X1900Pro lub GF7900GS, podkręcić automatem (ATIToolem/RivaTunerem). Wydawanie chyba na droższe modele z tych serii też nie jest szczególnie opłacalne, bo te wystarczają spokojnie, zwłaszcza, że planowana jest wymiana.
Jedynym, nad czym mógłbym się zastanawiać, to GF7900GX2 (zdwojona karta - potrzebna płyta z obsługą SLI) lub Galaxy Masterpiece GF7900GT (dwa GPU na jednej płytce), ale ani jednej ani drugiej już w sklepach nie widzę. Na Allegro trzeba szukać chyba. I to też pod warunkiem jakiejś rozsądnej ceny, w okolicach 1000zł.

Co do procesora zaś , to przynajmniej z tego co słyszałem Core 2Duo są raczej o wiele bardziej "friendly" do podkręcania niż "jednojajowce". Dlatego też wspomnianego przeze mnie "średniaka" powinno chyba dać się bezpiecznie i bezproblemowo (np przez mnie  :karpik ) podkręcić do wydajności zbliżonej do obecnych topowych Core2Duo?
Some1, pytanie było o obecne topowe. I tu się w zupełności wszystko zgadza. Póki co C2D są bardzo podatne na podkręcanie. Nie ma to jednak wiele wspólnego z tym, że to dwa jaja miast jednego. Raczej chodzi o niewysiloną póki co architekturę.
Tym niemniej chłodne C2D to raczej mit, choć ofkors nie ma porównania z grzałkami Pentium IV ;)

P.S. Hihi. Wymianę "kompa" postanowiłem dokonac w czasie kiedy dostępne na rynku "sprzęty" będą 3 razy wydajniejsze od mojego obecnego (Barton 2,5 -1832MHz  Ati 9800 Pro, 1,5GBRAm Kingston ~ 333Mhz). Myślę że to chyba już ten czas. :D
Nie ma co przesadzać. Póki 64bity i wielordzeniowe procesory nie znajdą dobrze napisanych pod nie aplikacji, nie ma się co przejmować wymianą sprzętu. Dopiero gdy to się stanie, można myśleć o tym sprzęcie jako kompletnie niespełniającym kryteriów nowoczesnego pola walki ;)

E, wcale nie. Po pierwsze właśnie premierę miały karty średniego segmentu nVidii pod DX10. Taki 8600GT za okolice 500zł ma wydajność troszkę wyższą niż "stary" 7900GS w podobnej cenie. Po drugie zakup 8800GTS w wersji 320MB za 1050zł jest dużo bardziej opłacalny niż topowych kart poprzedniej generacji (ze względu na sporą jak na ten przedział cenowy różnicę wydajności rzędu nawet 25-30%). Co najśmieszniejsze jest tańszy obecnie niż X1950XTX. Ale ja bym jeszcze poczekał co nam wysmaży ATI (w przyszłym miesiącu chyba)....
Nie wiem czy jest na co czekać. Co prawda trochę jestem ciekaw co AMD/ATI wystuka w nowym procesie technologicznym i czy dzięki dopracowanej zgodności z Windowsem (certyfikowanej) złomocze Zielono-Czarnych z nVidii (co by rozróżnić od zielono-białych z AMD), szczególnie, że mam wrażenie, że kartami middle- i low-end trochę się Ci ostatni podłożyli. O ciągłych problemach ze sterownikami pod Vistę pół roku obecnych kart 8800 nie wspominając.
Nie zmieni to jednak chyba wiele, choć biorąc pod uwagę jaki Edelmann ma sprzęt, nie ma się też co jakoś strasznie śpieszyć :)
GeForce'y z serii 8600 to pomyłka, jeśli planuje się wymianę w przyszłości na topowy model. Wydajnościowo dobre tylko przy ograniczonej rozdzielczości, wyłączonym wygładzaniu i filtrowaniu anizotropowym. Lepszym wyborem wg. mnie byłoby odłożyć wydaną na niego kasę na przyszły zakup karty i kupić sprzęt ze zintegrowanym układem graficznym.

Ale w tym aspekcie zawsze znajdzie się ktoś z odmiennym podejściem. Musisz Edelmann zastanowić się, które Ci jest bliższe :)

Hmmm, może być problem. O ile się nie mylę (nie interesowałem się tym za bardzo) w planach Intela na jeszcze na ten rok jest nowa linia procesorów/chipsetów (bearlake) współpracująca z FSB 1333MHz i pamięciami DDR3, więc zmiana proca w przyszłości jak zwykle będzie oznaczać przesiadkę na nową płytę i pamięci. Ale te układy będą dostępne w okolicach wakacji jak nie później.
Gdzieś właśnie czytałem o obecnych chipach Intela 965 i 975 (a może to były nVidii "sześćsetki"? :035: ), że będą zgodne z Penrynami, więc i z tymi nowymi Conroe też.

Jeśli chodzi o grafikę, to tak jak pisał some1 dobrym wyborem będzie zakup czegoś z nowej serii GF8600 lub czekanie na odpowiedź AMD-ATI. ;)
Każdy ma inne podejście. Dla mnie to wyrzucanie pieniędzy. Żeby się jeszcze te karty dawało podkręcić... ale one mają o ponad połowę mniejszą wydajność od 8800GTS, która to różnica z włączeniem każdego "efektu" zwiększa się dość mocno. Rekomendacja PCLab dla 8600GT, bo da się go podkręcić do GTS to jakiś żart lol.
Lepiej kupić coś starszego, a jak wyjdą wreszcie na dobre gry pod DX10 to wtedy zainwestować w mocną kartę.

Wot i cała filozofia by Laba ;)

Pozdrawiam :roll:

« Odpowiedź #402 dnia: Kwietnia 19, 2007, 21:31:58 »

No Laba jak dla mnie elaborat i dzięki Ci za niego. Wczoraj po powrocie wieczorem z roboty przeczytałem Twojego posta i trochę mi na dzień dobry zrobił się mały młyn. Dopiero po przeczytaniu na spokojnie jestem bliżej niż dalej ;).Twoje spostrzeżenia dużo mi pomogły, mimo żem laik to w wielu rzeczach się zgadzam :001:
Zaraz potem zrobiłem mimo później pory szybki rzut okiem na pierwsze z brzegu testy porównawcze obecnych kart- fakt wszystkie testy które akurat miałem okazję przejrzeć robione na nie interesujących mnie raczej (przynajmniej w większości) gier obecnie popularnych na rynku - czytaj dalej Need for speed, FEAR i Call of Duty i innych których nazw już nie pamiętam ;). Krótka ocena laika i kilka szybkich wniosków to między innymi spostrzeżenia takie jak to że:
- GF7900GX2 - owszem trzyma się w testach blisko "czuba". Moje jednak "opory" to PONOĆ grzejący się układ i szybka wydajność tylko i wyłącznie w aplikacjach wspierających tego typu "syjamskie bliźnięta" :D. a w głównej mierze wykorzystywany jest jeden z "bliźniaków". Nie wiadomo jak  rozwiązanie
 SLInie popularne i te które ukażą się dopiero symulatory  wykorzystają.

-8800 GS ( nie wiem czy nie pomyliłem oznaczenia)  w wersji z 320 MB RAM - czyli wersja z okrojonym RAM-em o połowę. Dobra ponoć jest i nie za droga no i pod DX10,  ale nie więcej niż na "rodziałkach" typowych dla monitorów 19" . W rozdziałkach większych karty podobne Radkom X1900XTX czy równorzednym NVidiom  miażdżą okrojonego GS-a.
Warto byłoby przyjrzec się wersji "nieokrojonej" i tutaj nie wiem czy jest to ta która wyszła w tym samym czasie jako pierwsza z dwóch obok 8800GTX. Ostatnia cena jaką miałem widzieć na to cudeńko to coś niecoś koło 1500 PLN- trochę dużo - jeśłi cena wahałaby się do (lub około) 1000PLN to wówczas można rozważać

-Średnia klasa najnowszych grafik pod DX10 czyli serie począwszy od 8500 poprzez 8600 - to  mnie nie zainteresuje - bo nie i już i w pełni się z argumentacją Laby zgadzam. Kusi cena no i obsługa DX 10 . Ale po co się szarpać na cieniasa tylko dlatego że obsługuje DX10 ..którego mało kto widział na oczy zresztą :D. Spotykałem się już z określeniami że to "platforma DX10 dla mas"

- Co do samej 8800 GTX , owszem odskakuje w większości testów na przynajmniej 30 % ponad wszystko  w przód w generowaniu fps-ów na tym samym zestawie testowym, tylko pytanie , czy wywalenie ponad 2 "klocków" za tę przyjemność  ma sens , tym bardziej jak pisaliśmy wszyscy powyżej za rok spadek wartości tego układu może okazać się ogromny.
Za rok obecny król wydajności pośród układów graficznych osiągnie pułap cenowy zbliżony do obecnych kart takich jak  NVidia 7900GS, czy GF 7950 coś tam coś tam ( ale nie SLI . Gubię się w tych oznaczeniach a co do tej 7950 "oś tam coś tam"to nie wiem czy taka istnieje :D   )

W każdym razie moja decyzja raczej będzie skłaniała się ku zakupowi kart będących jeszcze w ubiegłym roku w "czubie" - czytaj topowych  czyli kart takich (tudzież podobnych im)  jak mają nasi koledzy Some1 czy Balc3r . Są to karty które w pełni wystarczą do czerpania radochy z płynnej gry w FS 2004 ( na pełnych ustawieniach , chmurach i na wypsaionych dodatkach i czym tam jeszcze się da), w Lockona czy Flaming Cliffs ( z ograniczonym visibility range do medium ;)  ).  Pewnie i Black Shark znacząco ich nie przydusi. Płynności tej nie zachwieje w ich przypadku  granie na monitorach 19 cali i więcej na rozdziałkach do niedawna nieosiągalnych. A w przyszłości , kiedy DX 10  wejdzie w świat symulatorów, a na przykład taki  FSX skusi swoimi wodotryskami , sprzedanie takiej grafy i strata wartości nie będzie bolesna , do tego będzie można "dozbierać" i wymienić na coś co w przyzwoitym pułapie cenowym, a  będzie to w najlepszym przypadku lepsze od obecnej "królowej" -8800GTX.
Decyzję co do ogólnego kształtu blaszaka mniej więcej podjąłem:
-procek C2D ~ 2,14  - 2,4 Ghz
- płyta - jeśli  się da to taka , która w przyszłości będzie mogła obsłużyć 4 jaja  :karpik   :icon_lol: :032:
-RAM wiadomo - 2GB +  (800 MHz oczywiście)
-grafa - jak już powiedziałem - jak na razie DX9 coś koło GF 7900 GS lub ew "ciut" mocniejsze ale bez wariacji (cena/wydajność) i tym razem NVidia. Poczytałem chwilę ale wystarczyło naczytac się o ciągłych problemach z Katalystami . Zresztą poprzednio wybrałem Szafirka z układem od Ati bo tak i już , tym razem NVidia no bo tak ;). Co do reszty to raczej standart - dysk SATAII bez wariacji , 320 GB starczy ;).

...Nie zmieni to jednak chyba wiele, choć biorąc pod uwagę jaki Edelmann ma sprzęt, nie ma się też co jakoś strasznie śpieszyć :)

nie wiem co miałeś na myśli ;). Spieszyc może nie ale od pół roku zbieram się z wymianą a poniewaz moja filozofia podobna do Twojej- jak kraść to miliony ... i sięgac szczytów. Moje stanowisko było zawsze takie że high end PC na 3 lata spokojnie wystarcza.W końcu musiałem nieco spasować.
Załałożyłem sobie że "jak już" to opierać się o DX10. Niestety jak znim jest każdy wie. Ciagle tylko o nim słychac , wielkie hurra ale konkretów nie za wiele i w praktyce taka GF 8800GTX stoi ponad 2 tysiaki tak długo że aż się nie moge nadziwić że coś takiego jak karta grafiki może się tak w cenie długo trzymać. A obecnego sprzeta mam juz dość :).
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #403 dnia: Kwietnia 19, 2007, 22:51:08 »
W każdym razie moja decyzja raczej będzie skłaniała się ku zakupowi kart będących jeszcze w ubiegłym roku w "czubie" - czytaj topowych  czyli kart takich (tudzież podobnych im)  jak mają nasi koledzy Some1 czy Balc3r . Są to karty które w pełni wystarczą do czerpania radochy z płynnej gry w FS 2004 ( na pełnych ustawieniach , chmurach i na wypsaionych dodatkach i czym tam jeszcze się da), w Lockona czy Flaming Cliffs ( z ograniczonym visibility range do medium   ).  Pewnie i Black Shark znacząco ich nie przydusi. Płynności tej nie zachwieje w ich przypadku  granie na monitorach 19 cali i więcej na rozdziałkach do niedawna nieosiągalnych

-Średnia klasa najnowszych grafik pod DX10 czyli serie począwszy od 8500 poprzez 8600 - to  mnie nie zainteresuje - bo nie i już i w pełni się z argumentacją Laby zgadzam. Kusi cena no i obsługa DX 10 . Ale po co się szarpać na cieniasa tylko dlatego że obsługuje DX10 ..którego mało kto widział na oczy zresztą . Spotykałem się już z określeniami że to "platforma DX10 dla mas"

Ale wam te księżniczki i miliony podziałały na wyobraźnię...  :021: Nawet nie spojrzą na "cieniasy", "masówkę", nie bo nie i już. No to macie wasze "cieniasy":

Wiem, że to 3dmark, więc w grach kolejność bywa inna, ale wreszcie znalazłem porównanie z dużą ilością kart, w tym starszych modeli. Dodam że moja karta jest tylko 3cm krótsza od płyty głównej i kosztowałała 13 miesięcy temu ponad 1100zł. Możemy sobie wmawiać, że nasze karty to HIGH-END poprzedniej generacji ale prawda jest taka, że wszyscy jesteśmy pod kreską :)

- płyta - jeśli  się da to taka , która w przyszłości będzie mogła obsłużyć 4 jaja 
Nie powinno z tym być dużego problemu ale lepiej sprawdzić przed zakupem. Mowa oczywiście o obecnych modelach z szyną 1066MHz.

Są to karty które w pełni wystarczą do czerpania radochy z płynnej gry w FS 2004 ( na pełnych ustawieniach , chmurach i na wypsaionych dodatkach i czym tam jeszcze się da), w Lockona czy Flaming Cliffs ( z ograniczonym visibility range do medium   ).

W obu tych grach elementem ograniczającym jest procesor. Nawet jak wsadzisz GTX'a to FPS nad miastem ledwo drgnie.

-8800 GS ( nie wiem czy nie pomyliłem oznaczenia)  w wersji z 320 MB RAM - czyli wersja z okrojonym RAM-em o połowę. Dobra ponoć jest i nie za droga no i pod DX10,  ale nie więcej niż na "rodziałkach" typowych dla monitorów 19" . W rozdziałkach większych karty podobne Radkom X1900XTX czy równorzednym NVidiom  miażdżą okrojonego GS-a.
Warto byłoby przyjrzec się wersji "nieokrojonej" i tutaj nie wiem czy jest to ta która wyszła w tym samym czasie jako pierwsza z dwóch obok 8800GTX. Ostatnia cena jaką miałem widzieć na to cudeńko to coś niecoś koło 1500 PLN- trochę dużo - jeśłi cena wahałaby się do (lub około) 1000PLN to wówczas można rozważać

Niemożliwe, chyba, że konkurowały z nim karty w konfiguracji SLI / Crossfire. Stwierdzenie, że ta karta nie nadaje się do wyższych rozdzielczości to jakieś totalne nieporozumienie żeby nie powiedzieć bezeduura.

Ten ASUS 320MB na dole ma takie same zegary jak wersja 640MB na górze. Jak widać podkręcone karty z mniejszą ilością pamięci radzą sobie lepiej niż karta z 2x większą pamięcią na standardowych zegarach mimo, że rozdzielczość słuszna, gra pieruńsko wymagająca i upiększacze włączone. A x1950XTX w tyle, mimo, że droższy.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2007, 22:57:15 wysłana przez some1 »

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #404 dnia: Kwietnia 19, 2007, 23:44:00 »
Edelmann, cieszę się, że się zgadzamy w wielu sprawach :)

W moim odczuciu 8800GTS w wersji z 320MB RAMu to wcale nie jest zły pomysł, jakby patrzeć na niego po prostu jako na wydajną kartę. Ja bym się nad nim zastanawiał tylko, a może zwłaszcza dlatego, że jego wydajność bez DX10 nie jest niczym, na co warto by było wydawać aż tyle.
Ale wam te księżniczki i miliony podziałały na wyobraźnię...  :021: Nawet nie spojrzą na "cieniasy", "masówkę", nie bo nie i już. No to macie wasze "cieniasy":

Wiem, że to 3dmark, więc w grach kolejność bywa inna, ale wreszcie znalazłem porównanie z dużą ilością kart, w tym starszych modeli. Dodam że moja karta jest tylko 3cm krótsza od płyty głównej i kosztowałała 13 miesięcy temu ponad 1100zł. Możemy sobie wmawiać, że nasze karty to HIGH-END poprzedniej generacji ale prawda jest taka, że wszyscy jesteśmy pod kreską :)
Nie powinno z tym być dużego problemu ale lepiej sprawdzić przed zakupem. Mowa oczywiście o obecnych modelach z szyną 1066MHz.
Testy z benchmarków włóżmy między bajki i to nie dlatego, że wydajność w grach bywa inna, ale dlatego, że to po prostu bajki, z całym szacunkiem.

Nie zamierzam udowadniać, że highend jest wiecznie świeży, bo to bzdura oczywiście. Chodzi mi o to, że "pod kreską" czy nie zasada jest ta sama. Okrojona karta highendowa wypada przeważnie na poziomie średniaka kolejnej generacji. Z tą różnicą, że przeważnie im więcej detali obsługiwanych przez obie karty się włączy tym lepiej wypada starszy highend. Nie wspominając już o topowych modelach. Oczywiście wiele zależy od sterowników i o poszczególne fpsy nie warto się kłócić. Chodziło mi tylko i wyłącznie o generalną właściwość.
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2468-37

Nie za bardzo też rozumiem czemu ja mam niby GF6800? :-[ Ja mam Radeona X800GTO2.

W odniesieniu do słów o 8800GTS 320MB to ofkors się zgadzam :roll:

Pozdrawiam