Od ostatniej wymiany flaków w kompie (nie licząc karty graficznej)
minęło 7 lat. Powoli nastawiam się na wymianę mobo+procek+pamięci i jeszcze może SSD systemowe.
Zostaje:
- zasilacz: Corsair CX600M,
- karta graficzna: Asus Strix GTX 1080,
- chłodzenie procka: SilentumPC Fortis 3,
- dysk talerzowy, SSD (1 TB) i nagrywarka.
Obecnie Win 7 mam na Plextorze PX-128M5S, ale raczej wymienię.
Patrząc na cenę nowej platformy intela (socket 1200) i to, że za półtora - dwa lata ma być już socket 1700 uznałem, że wystarczy socket 1151.
Ze strony AMD Ryzeny 4000 obsłużą obecne chipsety X570 i przyszły B550. Socket AM4 też ma być wymieniany na coś nowego po Ryzenach 4000. To też nie ma aż takiej przyszłości jak się wydaje.
Nie streamuję, nie obrabiam wideo, nie mam serwera. Gram w strzelanki, czasem Prepar3D. A tak to Excel, Word, przeglądarka. Plus praca na służbowym lapku. Stąd uznałem, że bardziej mi się przyda wydajniejszy wątek niż ilość wątków a więc platforma intela.
procek: Intel Core i5-9600KF/K - wbudowana karta graficzna nie jest mi niezbędnie konieczna.
płyta: MSI MAG Z390 TOMAHAWK - wydaje się być wystarczająco dobra, budę mam zamkniętą, nie potrzebuję LED-ów. Biurko mam podświetlane listwą LED z IKEA i jest OK.

pamięci: G.SKILL 32GB(2x16GB) 3200MHz CL16 Ripjaws V Black - od razu idę w 32 GB na przyszłość.
SSD: Crucial 500GB M.2 PCIe NVMe P1 - są szybsze, ale i droższe. A ten już nie jest SATA. Dysk na system plus programy. Na gry mam osobnego SSD na SATA.
karta WiFi: Edimax EW-7612PIn (802.11b/g/n 300Mb/s) Low Profle - potrzebuję bezprzewodowej karty sieciowej, bo router jest w pokoju obok a dziur nie wierciłem na kabel.
OS: Microsoft Windows 10 Home PL 32/64bit BOX USB - pora się w końcu przesiąść
Jakieś uwagi bądź doświadczenia z powyższym zestawem?
Pytanie o sprzęt numer dwa.Znajomy także wymienia flaki a zostawia na razie kartę graficzną i chłodzenie. Kartę ma paścia, chyba GF 750 Ti, ale na razie wymienia core.
Jeszcze się nie zdecydował na platformę AMD/intel, więc dwie propozycje:
1) AMD -
https://www.x-kom.pl/lista/g7vtscpua2) intel -
https://www.x-kom.pl/lista/bts4fsg4hTu także bym poprosił o ewentualne uwagi.