Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502914 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #465 dnia: Maja 25, 2007, 16:02:42 »
Teraz mam ważniejszą kwestię: mój procesor to AMD64 3800+ 45W w technologi 65nm.
Najpierw założyłem boxowy coolerek i temperatura w spoczynku wynosiła 56 stopni a w stresie powyżej 64 stopni.
Zmieniłem boxa na pentagrama aluminiowego i jest tak samo.
Temperatura odczytywana z biosu.
Płyta główna to Abit KN9 na nf4 ultra.

Zaktualizuj bios płyty do wersji 1.2. Starsze wersje dają odczyt temperatury około 15 °C wyższy niż jest w rzeczywistości.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #466 dnia: Maja 27, 2007, 22:58:11 »
No to Athlonki zostały wypchnięte z rynku jak na mój gust:
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2906

280zł za Pentium Dual Core (nie mylić z Pentium D) to już naprawdę trudno myśleć nad czymś innym... noooo chyba że rzeczywiście jakimś ubertanim sprzętem.

« Odpowiedź #467 dnia: Maja 27, 2007, 23:55:07 »
Co Ty kurde? w Intelu pracujesz?  :118:
Jak dla mnie te testy to wykazywanie wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami ...  :002:
Te procesory jak dla mnie niczego nie wnoszą, no chyba, że dla pasjonatów benchmarków.
Różnica 10s przy kompresji, czy różnica 7 klatek w grze ...   :icon_rolleyes:

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #468 dnia: Maja 28, 2007, 00:14:52 »
Popatrzcie dzieci, tak właśnie brzmi swieżo upieczony nabywca AMD, wymierający gatunek :D

20-25% wyższa wydajność przy tych samych zegarach, plus większa szansa na dobry o/c, co oznacza, że w symulatorze powinienem uzyskać przeciętnie 20-30% fps więcej za tę samą cenę. No comment.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #469 dnia: Maja 28, 2007, 06:51:13 »
Hm..., wczoraj nie wnikałem aż tak bardzo w procenty ale dziś mam luz w robocie więc się wgłębię w temat.
Jeśli chodzi o AMD, to jest to mój trzeci procesor z tej firmy i bardzo je sobie chwalę; moim pierwszym procesorem był Intel Pentium III 866MHz i też był świetny.
Myślę, że prubujesz dobudować do mojej wypowiedzi jakąś ideologię ale nic z tego: nie dam się w kręcić  w mniemanologię stosowaną, która ma często miejsce wśród zwolenników ATI i nVidii  :516:

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #470 dnia: Maja 28, 2007, 08:55:30 »
Więc nie dorabiaj proszę ideologii do wypowiedzi Labienusa, to ja nie będę jej dorabiał do twoich postów. ;)
Zarówno Labienus jak i ja również pomykamy na AMD, i przynajmniej ja nie czuję wielkiej potrzeby żeby zmieniać w najbliższym czasie pół komputera na platformę Intela. Nie zmienia to faktu, że obecna oferta Intela jest bardziej konkurencyjna od AMD i to wychodzi w testach.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #471 dnia: Maja 28, 2007, 10:01:29 »
Owszem - ja pomykam na podkręconym Toledo (A64 X2 4400+) i również nie zamierzam nic w platformie swojej wymieniać w chwili obecnej. Po wakacjach być może kartę graficzną.

Ale kurka siwa... po kiego ja się tłumaczę? :D Mnie po prostu ostatnio interesuje rynek IT, a że pokazały się testy na dość rzetelnym portalu to przekazuję tutaj... gdyby ktoś chciał się za czymś nowym rozglądać. Zwłaszcza, że udzielałem się w tym wątku doradzając kilkukrotnie, m.in. Tobie. Wot cała filozofia.

Czyż trzeba sobie wmawiać, że Athlon jest najlepszy, aby lepiej się poczuć? ;)

« Odpowiedź #472 dnia: Maja 28, 2007, 11:15:04 »
Dobrze już, dobrze....
Chciałem się tylko z Wami podrażnić  :003:
Przepraszam za OT  8-)

Thalon

• Gość
« Odpowiedź #473 dnia: Maja 30, 2007, 19:54:10 »
Witam.
Taka prosba.
Dostajecie do reki procesor Athlon64 3000+ i zwyklego Bartona 2500.
Macie plyte glowna (nazwijmy ja X), ktora potrafi obslugiwac te procesory (kazdego odzielnie).
Ktory procesor wybierzecie?
Procesory maja pracowac w srodowisku 32 bit, glownie do gier.
No to dodam jeszcze, ze karta grafiki X1950 pro i 2500Gb ramu.
Poradzcie cos do 21:00 bo mam okazje i niewiem na co sie zdecydowac.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #474 dnia: Maja 30, 2007, 20:20:00 »
Athlon64 jest wydajniejszy przy tym samym taktowaniu, więc wziąłbym 64 bez wahania :) Aczkolwiek były Bartony które potrafiły pofrunąć że hoho...

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #475 dnia: Maja 30, 2007, 20:44:53 »
Athlon64 jest wydajniejszy przy tym samym taktowaniu, więc wziąłbym 64 bez wahania :) Aczkolwiek były Bartony które potrafiły pofrunąć że hoho...
Były też takie Athlony... ;)

« Odpowiedź #476 dnia: Maja 30, 2007, 21:08:59 »
No i zmieniłem bios tak jak radziliście.
Temperatura procesora przed zmianą biosu: 55oC
Temperatura po zmianie biosu: 34oC
Obecnie procesor pracuje z częstotliwością 2700MHz (domyślnie 2400) i ma w spoczynku temperaturę 39oC
Dodam, że nie podwyższałem mu napięcia; podciągnąłem go jedynie szyną(?) - z domyślnych 200MHZ na 225MHz. Jak widać ma potencjał do OC

« Odpowiedź #477 dnia: Czerwca 12, 2007, 08:28:20 »
225MHz to niestety żaden wyczyn przy 12x na procku
Przy mnożniku 12 spróbuj podjechać do 250 będziesz miał wtedy 3,0GHz
Jeżeli się wywali podnieś napięcie na procu możesz też zwiększyć nieznacznie napięcie na chipsecie o ile pozwoli na to płyta pamięci powinny się spokojnie zadowolić standardowym 2,6V na takim taktowaniu.
Jeżeli nic nie pomaga a komputer jest niestabilny na takim taktowaniu to trzeba  by było zjechać o jeden dzielnik na pamięciach ze standardowych 200 do 183 jeżeli pozwala na to płyta jak nie to do 166Mhz

Pozdrawiam i życzę powodzenia przy OC
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

« Odpowiedź #478 dnia: Czerwca 18, 2007, 18:53:32 »
Mam takie pytanko kupiłem w sklepie dysk twardy SATA 200GB WD2000 od taka promocja za 187zł :) chciałem go podłączyć do kompa ale jest problem podłączam dysk bios go wykrywa wina wykrywa i instaluje jakieś sterowniki po chwili informuje iż to urządzenie zostało zainstalowane i działa poprawnie, ale w Moim komputerze go nie pokazuje za to w menadżerze urządzeń bez problemu go widzi
czy będę musiał instalować jakieś sterowniki do płytki czy niestety zrobić reinstalkę wingrozie????
wcześniej nie miałem do czynienia z dyskami typu SATA i tak się zastanawiam co robić płyta to EPOX 8NPA7I
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #479 dnia: Czerwca 18, 2007, 19:03:42 »
Najpierw załóż na nim partycje, teraz go widzi jako urządzenie ale nie widzi na nim partycji.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"