Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502843 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #495 dnia: Lipca 02, 2007, 12:33:01 »
Wiesz, nie działałem nigdy na procku z dwoma rdzeniami, wiec nie wiem jak to jest.
Przy takim FS2004 odpalam zawsze razem z FS'em 2-3 dodatkowe programy, typu AciveSky. Gdy AS sie odpala, to juz nic nie mozna generalnie robic, bo komp sie zamula. Przy przełączaniu działajacego FS2004 na np. programik ServInfo (wywołanie go z traya) tez trochę trwa i muli. Wiec jesli przy dwóch rdzeniach takich zastojów bym nie miał, to bajka.
To, że X2 na S939 sa droższe niż na AM2 wiem. To samo tyczy RAM DDR2 vs. DDR.
Powiem inaczej: chce teraz coś kupić (bez wymiany platformy), bo przez około 1 roku na pewno nie bede miał kasy na inwestowanie w kompa. Z tego co czytałem, to taki X2 3800+ z 2 Ghz spokojnie się podkreci do tych 2.2-2.4 Ghz, a to juz tyle, ile mam teraz przy jednym jaju.
Kurcze, sam nie wiem. Tych X2 3800+ na S939 jest coraz mniej na rynku. Za mojego AMD 64 3000+ (mimo, ze całkiem niezla sztuka) dostanę teraz grosze.
Bartek
Aztec.pl

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #496 dnia: Lipca 02, 2007, 12:39:56 »
Gwarancji, że nie przymuli mieć nie będziesz, ale szansę na to, że przy takim użytkowaniu kompa będzie lepiej są całkiem solidne. W Twoim przypadku zatem bym się skusił.

Niestety problemem jest Windows, który sobie średnio radzi z rozdzielaniem zadań na oba rdzenie i stąd brak pewności.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #497 dnia: Lipca 02, 2007, 12:46:12 »
Szkoda, ze nie mozna sobie sprzetu pozyczyc do testów :)

A moze inaczej: wiem juz, że grafiki typu 8600GT/GE nie za bardzo jest sens kupować ale moze takie opcje:
1. AMD 64 3000+ (2.3 Ghz) vs. AMD X2 3800+
czy
2. Galaxy 7600GS PCIE vs. Galaxy 7900 GS

Wiem, że to gdybania i ciężko coś doradzić. Cały czas patrze w zasadzie tylko z pkt widzenia FS'a (FS2004 i FSX), bo w inne pozycje praktycznie nie gram.
Bartek
Aztec.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #498 dnia: Lipca 02, 2007, 12:52:37 »
Z tych dwóch alternatyw wybrałbym pierwszą.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #499 dnia: Lipca 02, 2007, 14:15:39 »
Z tych dwóch alternatyw wybrałbym pierwszą.
I ja takoż :)

« Odpowiedź #500 dnia: Lipca 06, 2007, 12:55:05 »
No i wyrwałem na Allegro nowkę AMD X2 3800+ S939 na rdzeniu Toledo. 320 zł. Toledo ponoć lepsze niż Manchester. Po pracy obadam jak się toto sprawuje.
Bartek
Aztec.pl

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #501 dnia: Lipca 06, 2007, 13:07:36 »
O ile się dobrze orientuję to w przypadku tego jądra to jest szansa na lepszą możliwość podkręcenia... choć Toledo, o ile mnie pamięć nie myli, wyróżniała się przede wszystkim pamięcią L2 wielkości 1024KB dla każdego jądra. Potem właśnie weszły Toledo z 512KB, które ponoć mogą osiągnąć wyższą częstotliwość niż te z 1024KB.

Daj znać jak się sprawuje jak już zaczniesz kręcić :)

« Odpowiedź #502 dnia: Lipca 06, 2007, 13:14:41 »
Oraz jak się sprawuje system w rozdzielaniu zadań na rdzenie. Czy czuć, że gdy jeden rdzeń zajmuje się np: grą to drugi może np.: odtwarzać film.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #503 dnia: Lipca 06, 2007, 13:25:33 »
Ten egzemplarz ma po 512 cache na rdzeń.
Na razie zaznajamiam się z tym wątkiem:
http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=139087&st=0
Piszą tu o jakichś hotfixach od MS i sterach od AMD oraz Optimizerach. Jedni zalecają instalacje wszystkiego, inni tylko Optimizera. No nic, potestuję i dam znać.
Bartek
Aztec.pl

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #504 dnia: Lipca 06, 2007, 13:50:48 »
Wiem jakie masz Toledo, bo X2 3800+ na tym rdzeniu ma zawsze 512KB :roll:

Generalnie rzecz biorąc, jeśli chodzi o te fixy, to niewiele one dają - a łatka od Windowsa może jeszcze coś spaprać. Wiem, bo sam testowałem. Nie licz na jakąś poprawę wydajności - DualCore Optimizer służy tylko temu, żeby drugi rdzeń nie pozostawał bezczynny i wszystko nie było adresowane na pierwszy. Nie znaczy to jednak, że aplikacje zaczną być wykonywane równolegle czy też obciażenie rdzeni się wyrówna.
Łatka od Windowsa nie wiem dokładnie co robi, ale zainstaluj ją tylko wtedy, gdy będzie kłopot z działaniem poprawnym procesora po zainstalowaniu Optimizera czy też jakieś problemy ze stabilnością systemu.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #505 dnia: Lipca 06, 2007, 16:07:19 »
Haaa.... a ja właśnie kupiłem na allegro AMD X2 4400+ S939 na rdzeniu Toledo / @ konraf - co za zbieg okoliczności  :002: / , ale przekładka dopiero po łikendzie.
Najpierw muszę dokupic na giełdzie jakiegoś coolerka , bo ten stary dość głośny ,a nowy procek będzie lepiej grzał.
Macie jakieś propozycje w cenie do 80 zł ? / max.100zł / :001:
Spokój cechuje Mistrza.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #506 dnia: Lipca 06, 2007, 16:28:13 »
Arctic Freezer 64 - tanie i dobre
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #507 dnia: Lipca 06, 2007, 16:50:15 »
Arctic Freezer 64 - tanie i dobre
Ależ mnie wkurza odpowiadanie w ten sposób - się chłopakom z Arctic koniunkturka nakręciła przez to, że wszyscy jednym głosem na forach odpowiadają "Freezer".
Obecnie jest znacznie większy wybór w tym segmencie i AC Freezer 64 Pro wcale nie jest jedynym.... i tym bardziej trudno uznać najlepszym.

Wybierz sobie wg uznania. Wszystkie mają zbliżoną, dobrą wydajność. Freezer ma dość trwały wentylator na kołeczkach, więc drgań nie przenosi. W Auras i HP-100AlCu można ew. wymienić wentylator gdyby np. z pierwszym coś się stało. Freez jest najtańszy, a HyperTX poza ciekawym wyglądem ma również wentylator montowany na kołkach i jest chyba najcichszy z całej piątki. Był jeszcze niedawno Titan, ale go już nie można nigdzie dostać.

Pozdrawiam

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #508 dnia: Lipca 06, 2007, 17:13:07 »
Czas edycji minął, a ja znalazłem niektóre z tych coolerów na Allegro, jeśli to Cię bardziej interesuje:

Freez 64, HP-100AlCu i Freezer 64 Pro. Aurasa ani HyperTX nie ma chyba.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #509 dnia: Lipca 06, 2007, 17:35:19 »
No i zamontowałem. Na razie za wcześnie na uwagi, bo po prostu nie znam sie na tych procach dwu rdzeniowych. W przypadku tego Optimizera można wybrać co na jakim rdzeniu jedzie. I teraz tak, czy np. odpalając takiego FS2004 (który dwóch jaj nie obsługuje) mogę fs9.exe przypisac do rdzenia nr 2, a np. explorer.exe do rdzenia nr 1?

A tak z wrazeń, to leci sobie FS2004, na nim odtwarza sie coś w Media Player, w tle jeszcze sobie ftp coś ściąga i winamp gra i zero zacięć. Wcześniej jak leciał FS2004 a na nim dałem Media Player, to już zdarzało się, ze albo FS albo MP przycinał i gubił klatki.
Bartek
Aztec.pl