Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502846 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lt Schmitt

• *
  • von Scheisse - forum CMHQPL
    • Kącik wiedzy o sprzęcie II WŚ ;-)
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #540 dnia: Sierpnia 14, 2007, 19:31:20 »
Co myślicie o takim kompie?? Wszystkie sugestie dot. składu zestawu mile widziane.

Płyta Główna: Asus P5B Deluxe Intel P965
Procesor: Intel Core 2 Duo E4300 1,8 Ghz (S775)
Grafika - GeForce 7900GS (512 MB, PCI-E)
HDD - Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (8 MB, SATA II)
Napęd - LG Supermulti DVD+/RW GSA
RAM - 2X 1024MB (2048MB) 533MHZ DO DUAL CHANNEL
Obudowa - Modecom Harry - czarna 400W - tutaj tak max chcę dać do 300 zł max
Wentylator - czym tu się kierować? Macie jakieś sugestie? Nie mam tu zielonego pojęcia
Monitor LCD - 17'. j.w. proszę o jakieś sugestie (max 1000 złociszy)

Następnym problemem jest chęć podziału neta na dwa kompy - jak najlepiej to zrobić? (Kabel nie wchodzi w grę, mam stałe łącze kablowe).

PS Do Szczeciniaków.
Nie wiecie ile kosztuje robocizna w Logosie?? Chodzi mi o złożenie kompa by się samemu nie bawić.

Pozdrawiam
Wy macie racje, ale ja mam karabin
"Nigdy jeszcze w dziejach konfliktów międzyludzkich tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak niewielu" - sir Winston Churchill

« Odpowiedź #541 dnia: Sierpnia 14, 2007, 19:47:34 »
Ja bym nie polecał radeona :010:  Moim zdaniem dużo lepszym rozwiązaniem będzie GF7900GS.

Bo...?

von Scheisse - Na zasilaczu nie oszczędzaj. Wiem, że łatwo powiedzieć niż zrobić ale to doradzi Ci każdy. Tagan 420W to imho minimum. Co do obudowy to osobiście nie przykładam do tego wielkiej wagi aczkolwiek wiem, że to błąd :020:. Cośtam z cyrkulacją powietrza. Spytaj się Laby, on ma Alfę Romeo pod biurkiem :118:.

Offline lt Schmitt

• *
« Odpowiedź #542 dnia: Sierpnia 14, 2007, 20:23:55 »
No właśnie jeśli ktoś ma jakąś sprawdzoną obudowę to niech podaje mi od razu konkretny link :D. Nie patrzeć na gusta - będzie łatwiej mi wybrać :)

A co do ceny, niestety z przyczyn ode mnie niezależnych (tzw siła wyższa - czyt. dotacja PFRON) wszystko musialoby się zamknąć w 3700 zł, więc muszę kombinować :/

Pozdrawiam
"Nigdy jeszcze w dziejach konfliktów międzyludzkich tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak niewielu" - sir Winston Churchill

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #543 dnia: Sierpnia 14, 2007, 20:31:36 »
Coście się tak uparli teraz na Asusa P5B? W sprzedaży są obecnie też inne płyty, z lepszym zasilaniem, dźwiękiem, ogólnie sprawiające mniej problemów, no i z obsługą nowych proców Intela w 45nm (bonusik taki). Na purepc obecnie są na topie w klasie cenowej 400zł:

- Abit Ip35-e
- Foxconn p35a
- MSI P35 Neo2-FR2

Proponuję czegoś poszukać o tych płytach, bo mogą być ciekawe. Sam bym to zrobił ale na wakacjach jestem.  :118:

@Link, zastanów się, czy nie dałoby rady kupić zamiast tych HyperX'ów jakichś tańszych pamięci (mogą być wolniejsze, 667MHz, z gorszymi timingami) za to w ilości 2GB. Z doświadczenia wiem, że tak jest lepiej.

@lt Schmitt, zastanów się, czy nie dałoby się kupić szybszych pamięci, sądzę, że obecnie różnica w cenie jest minimalna. LOL, czy ja sobie przeczę teraz?   :020:

A bardziej na serio:
512MB w takiej karcie za bardzo nie pomoże, wystarczy 256MB, zwłaszcza że karty są tańsze o około 100zł.

Monitor LCD - 17'. j.w. proszę o jakieś sugestie (max 1000 złociszy)
Ciekawych 17" nie ma. W tej cenie możesz kupić 19" na dobrej matrycy:
- Samsung SM 970P
- BenQ FP93GP

Albo jakiś 20" - 22" monitor panoramiczny na matrycy TN  (jak TaNia :) ).

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #544 dnia: Sierpnia 14, 2007, 21:55:02 »
Ehhh ten Some1 - znów pisze, co i ja bym napisał. Aczkolwiek poza tymi płytami na intelowskim P35 nadal rozważałbym EVGA na chipsecie nForce 650 ( lub ). Bardzo dobre płyty z dobrym potencjałem OC i całkiem tanie :roll: Na pewno lepiej wziąć te niż Asusa P5B Deluxe na P965.

Jeśli chodzi o Asusa - ostatnio robi takie sobie płyty i, tak jak rzekł Some1, w chwili obecnej prezentuje jakość MSI przy cenach z kosmosu niejednokrotnie.

O reszcie podzespołów nie ma chyba co już zbyt wiele dodawać dodawać. Nagrywarkę wziąłbym Pioneera DVR-212 zamiast LG/Szajsunga/LiteOna. Ew. Asusa DRW-1814BLT. Całkiem udana również.
Grafika - jeśli do podkręcania to GF7900GS z dobrymi pamięciami - 256MB starczy... albo, jeśli bez podkręcania, to Radeona X1950Pro z 256MB lub GT z 512.

Nie popuszczę tylko w obudowie i zasilaczu, wybacz It Schmitt ;)
Ostatnio bardzo ciekawą propozycją jest Tacens Signum (tutaj fotki), choć możesz, jak wielu, zdecydować się np. na bardzo dobrego CoolerMastera Elite 330 (ew. 331, jakbyś gdzieś znalazł - różnią się jedynie szczegółami panelu przedniego). Do Tacensa dokupujesz dwa wentylatory 120mm - Tacens Aura / Aura Ice (dałem do Aura Ice, tj. świecącego, bo Zenfist nie dał zdjęć przy nieświecącym), przenosisz zamontowany fabrycznie Aura Pro na boczny panel - pod kartę, tak żeby wyciągał powietrze nazewnątrz, dwa dokupione montujesz z przodu (zasysający do wewnątrz) i z tyłu (wypompowywujący nazewnątrz) - ot masz dobrą i w miarę cichą wentylację :) A jeśli chodzi o cooler procesora to możesz też zdecydować się na Tacensa Gelus Pro (fotki tu) lub jakiegoś tańszego - parę stron wcześniej dałem rozpiskę :roll: Gelus Pro koniecznie zamontowany ciepłowodami od strony tylniego panelu obudowy.
Zasilacz półpasywny... np. Tacens Valeo 460W i będzie cicho i przyjemnie.

Wiem, że wszystko od Tacensa, ale ostatnio to jeden z moich faworytów w dziedzinie stosunku ceny do jakości. Jeśli jakieś tańsze podzespoły to można ofkors zrezygnować z chłodzenia od Tacensa na rzecz Arctic Cooling np.. Jeśli miałoby być drożej to... >:D też coś się znajdzie ciekawego. Zasilacz ofkors nie musi mieć aż 460W, ale akurat ten Tacens jest dość tani, a jego linie 12V (zasilające procesor i grafikę przede wszystkim) są nieco słabsze niż w dobrej 460W, ale chyba w sam raz (z pewnym zapasem) do Twojej konfiguracji. No i... jest półpasywny, co jest z punktu widzenia ciszy całkiem przyjemnym rozwiązaniem.

To chyba tyle :)

« Odpowiedź #545 dnia: Sierpnia 14, 2007, 23:16:14 »
Co do płyt, polecam: Gigabyte  P35-DS3R. Kilku znajomych je ma i bardzo sobie chwalą.
W kwestii obudowy, polecam:
http://www.angela.pl/index.php?action=TowarPokaz&id_towaru=1961&cat=1&cat2=
Sam ją mam od kilku dni. Swietna buda. Akurat ta miała miec uszkodzenia lakiernicze (stad niższa cena) ale w moim egzemplarzu nic nie widac.
Bartek
Aztec.pl

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #546 dnia: Sierpnia 15, 2007, 00:05:19 »
Zauważyłem, że RAM potaniał. Można kupić giga za dwie stówki.

Moja maszyna:

A64 3000+
1gb DDR CL2,5 (2x512)
GF7300GT 256mb

Jak widać sprzęt budżetowy :) Czy opłaca się mi dobijać np. do 2gb ramu, czy szkoda kasy? Z gier to głównie Falcon, FS9, Red Orchestra. Odczułbym poprawę wydajności?

Offline lt Schmitt

• *
« Odpowiedź #547 dnia: Sierpnia 15, 2007, 00:37:02 »
No to na razie wyłania mi się taki o to zestawik: (szczerze mowiąc jakoś boje się bawic tak jak mowi Labi :D)

Płyta Główna: ABIT LGA775 IP35-E
Procesor: Intel Core 2 Duo E4300 1,8 Ghz (S775)Box
HDD - SEAGATE SATA ST3320620AS 320GB SATA300 16MB CACHE
Napęd - NAGRYWARKA DVD LG H42-LRBU / LIGHT SCRIBE CZARNY OEM
RAM - Kingston 2X 1024MB (2048MB) 667MHZ DO DUAL CHANNEL
Obudowa - OBUDOWA CHIEFTEC LBX-01B-B-B400W

PS
BigMac -> tam gdzie ja będę składał pieca mam 2 GB DDR2 Kingstonow za 317 złociszy :) (w kościach po 1 GB w dualu)

Pozdrawiam

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #548 dnia: Sierpnia 21, 2007, 20:25:29 »
Proszę o opinię na temat takiego zestawu:

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #549 dnia: Sierpnia 22, 2007, 11:17:10 »
Dobry zestawik, tylko zasilatora brakuje ;]
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #550 dnia: Sierpnia 22, 2007, 18:51:51 »
Bo zasiłka w innym sklepie. Amacrox Warrior  AX500-A  z zenfistu. A w międzyczasie wprowadziłem modyfikacje, teraz wygląda to tak:

Nadal czekam na komentarze, bo byłoby miło gdyby upgrade starczył na dłużej (na obecnym konfigu przejechałem 3 lata i nadal da się pograć), a jestem do tyłu z orientacją na rynku i nie chciałbym strzelić jakiegoś babola.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #551 dnia: Sierpnia 22, 2007, 22:38:12 »
Jeśli chciałbyś aby ktoś Ci coś rzekł więcej niż Kosi to napisz swoje preferencje i antypreferencje dot. sprzętu, miejsca zakupów i ceny przy której chciałbyś pozostać. Przedstawiona konfiguracja jest bardzo fajna... i tyle można na jej temat powiedzieć, bo nie wiadomo do czego i po co.
Np. warto napisać jeszcze o monitorze itp. peryferiach, z którymi ma komputer współpracować.

Zupełnie inaczej zmontujesz komputer do salonu i podłączanego do telewizora HD, a inaczej do gabinetu... a inaczej do pokoju młodego człowieka :roll:

Nie jest to poza tym forum PurePC czy Tygodnika Komputerowego, aby przedstawianie konfiguracji miało wywołać jakiś szczególny odzew w postaci: "wow" czy też "a po kiego taka płyta". ;)

Pozdrawiam

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #552 dnia: Sierpnia 22, 2007, 22:59:29 »
Właśnie ze względu na miejsce w którym pytam wydawało mi się oczywiste do czego mi ten zestaw potrzebny :-) FC (marzy mi się płynne latanie na Su25T z wykręconą grafą), FSX, w przyszłości Black Shark, Figther Ops i cokolwiek tam jeszcze wyjdzie godnego uwagi. Zasięgałem oczywiście opinii na forach pokroju purepc, czy pclab, tylko spora część ludzi, którzy tam siedzą specjalizuje się w specyficznej dyscyplinie przerzucania nawzajem i licytowania cyferkami, które na wydajność w grach przekładają się mniej więcej tak, jak kolor obudowy. Podsumowując, komp do grania (głównie latania, choć nie tylko), współpracował będzie z 19"CRT i będzie kręcony w zakresie zdrowego rozsądku (OC ma dla mnie sens tak długo, jak długo obserwuję wzrost FPS, reszta cyferek średnio mnie interesuje). Stąd oprócz for specjalistycznych pytam również w miejscu, w którym ludzie korzystają z kompów w bardzo praktyczny sposób, i o ocenę pod takim kątem mi chodzi.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #553 dnia: Sierpnia 23, 2007, 00:41:25 »
W takim razie, skoro jednak myślisz o podkręcaniu, to wziąłbym zamiast tej dość podstawowej MSI... też podstawowego, lecz nieco bardziej zaawansowanego ;) ... Foxconna P35A lub Abita IP35-E. Zaoszczędziłbym przy tym na procesorze i wybrał C2D E6550.

Kartę graficzną chyba wolałbym tańszą - z 320MB RAMu, bowiem dla 19'' CRT nie ma po co więcej. Np. takiego Palita.

Przywiązałbym też większą wagę do pamięci, gdyż rozpiętość częstotliwości ich działania często ograniczają podkręcanie C2D. Oczywiście bez przesady, ale np. takie OCZ Platinum lub takie GeILe Ultra wydają się być w dobrej cenie przy niezłych parametrach.

...które na wydajność w grach przekładają się mniej więcej tak, jak kolor obudowy.

Drogi Vowthyn, chciałbym Cię prosić o nie wypowiadanie się w tematach, które są Ci obce. Nie jest bowiem tajemnicą dla wszystkich, którzy chcą wiedzieć, że czerwone było, jest i ZAWSZE będzie szybsze!

A wracając do obudowy... to ile zamierzasz przeznaczyć na ten niewiele znaczący kawałek komputera... wraz z zasilaczem, wentylacją i chłodzeniem? :021:

Pozdrawiam

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #554 dnia: Sierpnia 23, 2007, 07:28:14 »

A wracając do obudowy... to ile zamierzasz przeznaczyć na ten niewiele znaczący kawałek komputera... wraz z zasilaczem, wentylacją i chłodzeniem? :021:

O zasilaczu już napisałem, a na wymienioną przez Ciebie resztę nic. Od poprzedniego upgrade'u pokój zawala mi czarny Chieftec Dragon z kompletnym WC i jestem z tego zadowolony, potrzeby zmian w tym rejonie nie odczuwam :-)