Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502843 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #525 dnia: Lipca 13, 2007, 23:13:16 »
Pamiętacie może jak kilkanaście postów temu zawracałem wam głowę wynurzeniami na temat modernizacji komputera?
A więc dokonałem zakupu. Oto co wybrałem:

- płyta Gigabyte GA-P35C-DS3R
- procesor C2D E4400
- pamięć Patriot 2x1GB DDR2 DUAL Cl5 800MHz
- chłodzenie Arctic Freezer 7 PRO

Całość wyszła ok. 1400 PLN, a więc tyle ile chciałem na ten upgrade sprzętu przeznaczyć.
Musze powiedzieć że teraz sprzęt dostał ogromnego kopa. C2D puściłem od razu na 2.5GHz i działa bez zająknięcia (płyta wytrzymuje fsb powyżej 500, a więc przy mnożniku x10 o/c na 3GHz to zaledwie fsb 300) . Sprawdziłem też ile można go maksymalnie wykręcić - udało się 3GHz i działał stabilnie. Zostawiłem jednak te 2.5GHz bo większe o/c mi nie potrzebne (na razie :004:), ale w sumie dobrze wiedzieć że ma procek zapas mocy. Co do działania simów (bo to was zapewne najbardziej interesuje), powiem tak - REWELACJA.
FS9 chodził już na poprzednim konfigu bardzo sprawnie, i teraz wszystkie suwaki na prawo i rozdziałka 1280x1024 (natywna mojej 19" lcd) - zero haczenia a VOZ i Portland wyglądają obłędnie.
Oczywiście taki upgrade sprzętu robiłem też z myślą o FSX i powiem że nie żałuję wydanej kasy. Choć w momencie premiery i po odpaleniu nowego FS'a na moim A3000 64 wyrażałem się zdecydowanie negatywnie o FSX to teraz powiem że z przyjemnością mogę odszczekać swoje biadolenia. Z drżeniem serca zainstalowałem FSX i oczywiście SP1, no i...pierwszy lot motolotnią i pełne zaskoczenie - mega płynność. Oczywiście FSX dobrał ustawienia grafiki ale zaraz je wzbogaciłem podciągając suwaki bardziej w prawo i kolejne zaskoczenie - świat FSX mocno wyładniał (ogromna zmiana w stosunku do gołego fs9) a wydajność cały czas wysoka - zero haczenia. Nie będę się rozpisywał dokładnie na temat ile dałem w każdej z mnóstwa opcji obrazu, ale powiem że wysoko.
Gorąco polecam taki wydatek każdemu kto chce zakosztować lotu w środowisku FSX'a - wiem że 1400 to nie mało, ale biorąc pod uwagę że dobrze sprzedałem swojego A3000 z płytą, ramami i chłodzeniem to jak najbardziej mogę się czuć zadowolony z zakupu.
Dodam jeszcze że za obraz w moim zestawie odpowiada Galaxy GF7900 GS 256 Zalman (jeszcze nie podkręcany :002:).   

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #526 dnia: Lipca 14, 2007, 01:26:52 »
Czy w ogóle jest na to szansa, czy będę musiał całego blaszaka wymieniać? Jest szansa kupić płytę pod C2D która posiadałaby AGP (radek 9800Pro całkiem nieźle jeszcze wymiata) i złącze IDE?

Jest  ASRock 4COREDUAL-VSTA, obsłuży AGP, PCI-E (max x4), DDR i DDR 2. http://www.morele.net/produkt/85717/

Na temat opini proszę przekopać ten wątek:
http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=216146

Kanał IDE posiadają wszystkie płyty, ale najczęściej tylko jeden, więc starczy na podłączenie maks 2 napędów wliczając DVD. Pamiętać należy że cały kanał działa z prędkością najwolniejszego urządzenia doń podłączonego.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #527 dnia: Lipca 24, 2007, 12:14:29 »
Mój wysłużony CRTek odmówił posłuszeństwa, a dokładnie zaczął wariować. Zmusiło mnie to do szukania nowego monitora.
Jako że jestem zielony proszę o poradę.
Górny pułap cenowy to 600 PLN.

Trafiła mi się także okazja :D- Gateway FPD-1760 mogę nabyć za ~490 zł. Ale czy warto? Podzespoły LG, gwarancja od jednego wypalonego piksela na 5 lat. Tyle wiem, ale na parametrach znam się średnio. Także proszę o pomoc bardziej obeznanych w temacie.
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #528 dnia: Lipca 24, 2007, 13:19:51 »
Odradzam. Zamówiłem kiedyś dwa nowe CRT. Zaraz po odbiorze szukałem najbliższego punktu serwisowego bo przestał działać.

Lepiej kupić coś używanego i starszego niż to.

Ps. W tych pieniążkach można nawet już wyszarpać jakiegoś LG itp. Matryca to samo, parametry podobne a jakieś zaufanie do LG mam większe. Zresztą od kilku lat jadę na tym i bez zarzutów.
« Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2007, 13:28:50 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #529 dnia: Sierpnia 13, 2007, 07:42:39 »
Witam i proszę o porade.
Mój komputer przestał działać. Kompletna cisza. Fakt, że jest juz zabytkowy, ma 4 lata, no ale jeszcze trochę mógłby posłużyć. (Piszę do Was z jeszcze starszego P166 :002:) Prawdopodobnie winny jest zasilacz, zwłaszcza, że od kilku tygodni jego wentylator wydawał dziwne dźwięki, które ustępowały dopiero po lekkim puknięciu palcem w obudowę. Wylutowałem wentylator i na obcym źródle zasilania spokojnie chodzi. Nie mam możliwości pożyczenia innego zasilacza i sprawdzenia komputera. Poczytałem o zasilaczach na Zenfist.pl, więc trochę mi się w głowie rozjaśniło.
Pytania :
1. W jaki sposób można sprawdzić zasilacz nie podłączony do MOBO? Tzn. które napiecia powinny być aktywne? (+5VSB chyba koniecznie, bo jest wymagany do startu kompa?)
2. Czy standarty ATX są kompatybilne w dół? Nowe zasilacze mają ATX 2.2 natomiast moja płyta jest jeszcze na ATX 1. (Sprzedawcy twierdzą, że tak, ale kto by im wieżył?) Głównie chodzi mi o linię +5V, która w dzisiejszych komputerach schodzi na dalszy plan, natomiast w starszych była dość mocno obciążona. Na moim zasilaczu 300W pisze, że można ją obciążyć prądem 30A natomiast na nowych 400W zaledwie 20A (większość mocy jest przekazywana na linię +12V i to jeszcze przez dwie wiązki)
3. Gdyby się okazało, że to faktycznie zasilacz to co myślicie o tym:
http://allegro.pl/item221105421_zasilacz_atx_400w_silent_box_super_cichy_gw24mie.html
Dobry bo polski?
http://allegro.pl/item221377345_uwaga_400w_pfc_firmowy_mustang_cena_spada_.html
Nie znam firmy ale fajnie się nazywa, tak w klimatach Sturmovika :004:, no i chyba jest bliźniaczo podobny do poprzednika. Nawet typ ten sam.
http://allegro.pl/item221007143_zasilacz_atx_fortron_350w_super_okazja_2_lata_gw_.html
Fortrony nieraz były chwalone na tym forum, jednak jego wadą jest to, że jest daleko od mojego miejsca zamieszkania, natomiast po dwa poprzednie mogę do sklepu podjechać sam i na miejscu sprawdzić czy działa.

P.S. Oczywiście zadziałało jedno z praw Murphie'go. Decyzje muszę podjąć jak najszybciej bo komp jest b. potrzebny mojej żonie. :121:

« Odpowiedź #530 dnia: Sierpnia 13, 2007, 08:12:34 »
Podaj więcej szczegółów o konfiguracji Twojego komputera (procesor, grafika itd ..). Takimi tanimi zasilaczami raczej bym się nie interesował.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #531 dnia: Sierpnia 13, 2007, 08:27:36 »
Już podaję: :001:
AMD Athlon 2000Xp
Shuttle AK35
GF Titanium 4200
1,25 G ramu
DVD+CD + jakiś twardziel 60 giga + stacja A, która działa jak ma ochotę  :karpik
Nic nie kręcone.
Zasilane to było Codegenem 300X i przez 4 lata dawał rade.
Widzisz więc że nie opłaca się ładować zasiłki za 300,- do kompa, który nawet tyle nie jest wart  :004:
W planach mam nowy sprzęt, ale to musi jeszcze poczekać, a ten stary będzie w sam raz do mniej obciążających prac :004:

>>Edit
Acha, z obciażających zewnetrznych urządzeń, to jeszcze 2 drukarki, skaner (rzadko) i Saitek EVO
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2007, 08:32:59 wysłana przez Glebas »

Schmicht

• Gość
« Odpowiedź #532 dnia: Sierpnia 13, 2007, 09:05:28 »
1. W jaki sposób można sprawdzić zasilacz nie podłączony do MOBO? Tzn. które napiecia powinny być aktywne? (+5VSB chyba koniecznie, bo jest wymagany do startu kompa?)

Chodzi o uruchomienie zasilacza bez podłączenia go do mobo?
Wystarczy że złączysz zielony kabelek z dowolnym czarnym za pomocą np. agrafki.
Na wszelki wypadek obrazek poglądowy:

2. Czy standarty ATX są kompatybilne w dół? Nowe zasilacze mają ATX 2.2 natomiast moja płyta jest jeszcze na ATX 1. (Sprzedawcy twierdzą, że tak, ale kto by im wieżył?) Głównie chodzi mi o linię +5V, która w dzisiejszych komputerach schodzi na dalszy plan, natomiast w starszych była dość mocno obciążona. Na moim zasilaczu 300W pisze, że można ją obciążyć prądem 30A natomiast na nowych 400W zaledwie 20A (większość mocy jest przekazywana na linię +12V i to jeszcze przez dwie wiązki)

Cóż 100% pewności Ci nie dam, ale sądzę ze nie powinno być problemu. Jako przykład mogę Ci dać fakt że u znajomego podobny zestaw śmiga na KME 230W (+5V -> 23A) ;)

« Odpowiedź #533 dnia: Sierpnia 13, 2007, 10:25:34 »
No cóż - skoro uważasz, że kupno dobrego zasilacza mija się z celem (no bo przecież byle jaki działał 4 lata), to ja wstrzymam się z propozycjami. Mam tylko nadzieję, że Twój zasilacz wyzionął ducha w samotności, nie ciągnąc przez Hades reszty komputera.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #534 dnia: Sierpnia 13, 2007, 10:43:31 »
Wystarczy że złączysz zielony kabelek z dowolnym czarnym za pomocą np. agrafki.
Dzięki, zaraz biorę się za pomiary.

Mam tylko nadzieję, że Twój zasilacz wyzionął ducha w samotności, nie ciągnąc przez Hades reszty komputera.
Ja też mam taką nadzieję.
Nie gniewaj się Kelso. Ja zdaję sobie sprawę z tego jak ważny jest zasilacz. (W przeciwieństwie do tego co wiedziałem 4 lata temu). Poprostu planując zakup nowego sprzętu, z przyczyn ekonomicznych nie warto mi ładować jakiejś wiekszej kasy w komputer, który będzie robił za maszynę do pisania i którego nie mam zamiaru rozbudowywać. :001:

« Odpowiedź #535 dnia: Sierpnia 13, 2007, 12:49:08 »
Witam!

Przygotowuję się do wymiany paru (czyt. prawie wszystkich :D) części mego gerata. Od mniej więcej dwóch miesięcy co jakiś czas aktualizowałem sobie zestaw w konfiguratorze komputronika. Tak, wiem, może nie jest najtaniej ale serwis ma konfigurator! :) Dodam, że zależy mi na kupnie w jednym sklepie (raty) i najlepiej, żeby można było w nim zakupić też PeeS Trójkę :118:. Koszt to ok. 2200PLN, dobrze by było, gdybym zszedł poniżej tego pułapu. Oto zestawik...

Płyta: Intel DG965RYCK GBLAN bulk (374.00)
Procek: Intel Core2 Duo E4400 2,0GHz (S775) BOX (520.00)
Grafika: Radeon X1950 Pro Sapphire 256MB TVHD / 2xDVI Bulk [11095-01-10R] (509.00)
RAM: Kingston HyperX DDR2 1GB 800MHz CL4 Low-Latency (258.00)
Dysk: Seagate 160 GB Barracuda 7200.10 (8MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) (206.00)
Zasilacz: Tagan 420W - PFC (296.00)

Mam wątpliwości co do grafiki (za duży wybór, ot co...), płyty (braki recenzji i porównań modeli, które mnie interesują) oraz do zasilacza ponieważ nie wiem czy 420W uciągnie C2D i R1950Pro

Na dniach chce pochodzić po sklepach z rozpiską i znaleźć najtańszą alternatywę. Ale najpierw chcę tą rozpiskę skompletować :). Tak więc co jest be, co jest gutt, co wymienić itp. Dodam, że napędy oraz jeden dysk (na ATA) zostawiam sobie z aktualnego komputera. Pozatym mam dość nowy (roczny) zasilacz Chiefteca 400W i miło by było, gdybym mógł go użyć i zaoszczędzić kilka stówek na Taganie ;).

Hornet

• Gość
« Odpowiedź #536 dnia: Sierpnia 13, 2007, 13:26:28 »
Pozatym mam dość nowy (roczny) zasilacz Chiefteca 400W i miło by było, gdybym mógł go użyć i zaoszczędzić kilka stówek na Taganie ;).

Ja mam Chiefteca 360W (HPC-360-202 DF) i bez problemu ciągnie

C2D E4500 @ 2,94GHz
GF8600GTS 256MB @ 725/2200
PATRIOT 2x1GB DDR2 800MHz
HDD 160GB SAMSUNG'a

Myślę że Twój zasilacz spokojnie wystarczy, a pieniądze lepiej zainwestować w 2GB DDR, no i raczej był bym za tym żeby nie kupować w komputroniku, wspomniany przez Ciebie E4400 2,0GHz kosztuje tam 520zł, a szybszy od niego E4500 2,2GHz (który mam w kompie i sobie chwale) np. w Agito.pl kosztuje 474zł także nie dość że masz szybszy procek to jeszcze taniej  :002: Podobnie jest pewnie z innymi komponentami, ale już nie chciało mi się sprawdzać  :004:

« Odpowiedź #537 dnia: Sierpnia 13, 2007, 14:36:34 »
Właśnie o to mi chodziło! Kamień z serca spadł, nie muszę zasiłki kupować! :banan

Jak już wcześniej wspominałem komputronik to nie jest ostateczne wyjście. Poprostu jest użyteczny konfigurator :).

Więc sprawa zasiłki załatwiona. Co z grafiką i płytą główną? Grafikę chyba zostawię ale nurtuje mnie ta płyta...

Hornet

• Gość
« Odpowiedź #538 dnia: Sierpnia 13, 2007, 15:36:21 »
Jeśli chodzi o płytę to polecam ASUSA P5B (opis tutaj). Obecnie do kupienia za mniej więcej 350zł. Posiadam ją z wyżej wymienionym zestawem i nie mogę narzekać. Zmieniając jedną opcję w biosie (FSB z 800 na 1066) masz procek  C2D 3,0GHz, a z lepszym coolerem pewnie znacznie więcej  :002:

Gładki

• Gość
« Odpowiedź #539 dnia: Sierpnia 14, 2007, 11:31:10 »
Ja bym nie polecał radeona :010:  Moim zdaniem dużo lepszym rozwiązaniem będzie GF7900GS.