Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502729 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sd-25

• Gość
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #600 dnia: Października 07, 2007, 14:29:46 »
Cześć
Labienus widze że dużo sie znasz na sprzecie ;)
mam max 1300zł....
i interesuje mnie późniejsza rozbudowa + podkręcanko ;)
Hmmm dawno nie miałem procków intela.... z dźwieku to raz miałem pożyczoną A2 i mi pasuje ;)
a i jeśli płyta dobra to tak by miała ATA bo nei chce zmieniac dysków... te co mam mi starczą :)
Jka teraz ma sie moc obliczeniowa Intele 2 rdzeniowego do AMD 2 rdzeniowych ??
Byłbym wdzięczny za spokojny i ognisty zestawik nawet ze zintegrowanym dźwiekiem i Lan.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #601 dnia: Października 07, 2007, 16:58:57 »
mam max 1300zł....
i interesuje mnie późniejsza rozbudowa + podkręcanko ;)
(...)
Byłbym wdzięczny za spokojny i ognisty zestawik nawet ze zintegrowanym dźwiekiem i Lan.
Obawiam się, że zestawik nieco mniej ognisty, ale myślę, że da się z niego conieco w przyszłości wykrzesać:

Płyta główna - Abit IP35-E - 354,52zł
Procesor - Pentium E2180 2GHz - 301,59zł
Chłodzenie procesora - Pentagram Freezone HP-100AlCu - 48,01zł
Pamięć - GeIL Ultra 800MHz CL4 - 249,89zł
Karta graficzna - Palit Radeon HD2600Pro - 264,05zł
Zasilacz - Ever Silver 420W - 188,34zł

RAZEM: 1406,40zł

Wiem, że 100zł ponad limit. W razie czego można kupić tańszy o parędziesiąt zł procesor E2160 czy E2140 o niższym taktowaniu... ale i mnożniku, co ma znaczenie na płytach opartych o chipset P35 przy podkręcaniu zwłaszcza. Ewentualnie ofkors też z chłodzenia procesora, które też jest zdecydowanie lepsze od boxowego. Z tym zasilaczem zestaw powinien być nawet umiarkowanie cichy. Poza tym na tym chłodzeniu możesz zamontować dowolny wentylator 92mm, gdyby ten był zbyt głośny lub zaczął się za jakiś czas zacierać itp..

Hmmm dawno nie miałem procków intela.... z dźwieku to raz miałem pożyczoną A2 i mi pasuje ;)
a i jeśli płyta dobra to tak by miała ATA bo nei chce zmieniac dysków... te co mam mi starczą :)

Z nowym dyskiem kosztowałoby to jeszcze więcej... lub też trzeba by było widocznie zrezygnować z pakowania się w Intela lub płytę z myślą o przyszłych procesorach Penryn. Zrozumiałem bowiem, że w przyszłości będziesz być może myślał nad jakąś zmianą i rozbudową. Ceny jednak są tak niskie najnowszych płyt, że nie będzie zbyt wielką oszczędnością z niej rezygnować.

Jka teraz ma sie moc obliczeniowa Intele 2 rdzeniowego do AMD 2 rdzeniowych ??

Im mniej pamięci cache L2 w Intelach tym ta różnica się bardziej zaciera. Pentiumy E mają jej już tylko 1MB, a co za tym idzie różnica w wydajności takt w takt jest już stosunkowo niewielka... ale nadal na plus dla Pentiuma. Pentiumy E mają jednak tą zaletę, że się świetnie podkręcają - lepiej niż Athlony X2. Więcej szczegółów tutaj.

Pozdrawiam

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #602 dnia: Października 07, 2007, 17:10:26 »
a i jeśli płyta dobra to tak by miała ATA bo nei chce zmieniac dysków... te co mam mi starczą

Tylko czy się zmieszczą.... Współczesne płyty mają 1 złącze IDE. Czyli 2 dyski max. Albo dysk i DVD, ale wtedy dysk będzie działał z ATA-33.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

sd-25

• Gość
« Odpowiedź #603 dnia: Października 07, 2007, 17:32:37 »
Cześć
 dyski zwykle mam do jednej kieszeni podpiete  zwykle jedne wpiety jeden mój drugi jest brata :P
Z grafiki to do gier i pracy z 3d i 2d to lepiej ATI czy nVidia ??
Są przejściówki SATA -> ATA ?? (hmm raczej pytanei retoryczne)
Ten zestaw co ja obliczałem z AMD to wyszedł mi 1036zł ;) bez zasilacza i chłodzenia ;)

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #604 dnia: Października 07, 2007, 17:42:17 »
A może lepiej - takiego półpasywnego Tacensa Valeo?
Szczerze mówiąc był już na mojej liście, ale te 100,- więcej ...  :015:

Do 1946 wystarczy aż nadto. Ale im nowsze gry tym ten GeForce wypada słabiej. Nawet od Radeona X1950Pro.
Heh ! Zawsze miałem nVidię  :001: A o radkach słyszałem, że nie dają rady w chmurach (może to tylko plotki?)
Twoja płyta główna umożliwia założenie macierzy RAID 5.
No, tu to się muszę douczyć jeszcze trochę...  :005:

No i jak z jakimś wentylatorem do obudowy oraz coolerem na procesor? Polegasz na boxie? :)

http://www.angela.pl/index.php?action=TowarPokaz&id_towaru=1848&cat=&cat2=
Na tych zdjęciach już jeden wetylator jest  :004:, ja wiem, że pewno trzeba będzie to rozbudować, ale na razie pojadę na boxie.

Dziękuję.

sd-25

• Gość
« Odpowiedź #605 dnia: Października 10, 2007, 20:22:32 »
Witam
Mam problem  bo zanim będzie kaska na ten zestawik co skompanował Labienus to potrzebuje  płytke z socket 754 do tego co mam ...
wazne by miała LAN, dźwiek i obsługiwaął AMD Athlon 64 3000+ i miaął złącze AGP 8x.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #606 dnia: Października 10, 2007, 20:53:21 »
Witam
Mam problem  bo zanim będzie kaska na ten zestawik co skompanował Labienus to potrzebuje  płytke z socket 754 do tego co mam ...
wazne by miała LAN, dźwiek i obsługiwaął AMD Athlon 64 3000+ i miaął złącze AGP 8x.

ERA Goo Gle Edition FU

« Odpowiedź #607 dnia: Października 11, 2007, 13:43:41 »
Panowie, mam 3000zl i potrzebuję złożyć kompa do zastosowań CAD i 3D. Gry odpadają.

Czyli jakaś profesjonalna grafika do CAD, mocny proc, sporo RAM (przynajmniej 2GB), nagrywarka dvd.
Do tego jakiś LCD 20".

Bez klawiatury, głośników, myszy. Jeżeli chodzi o dźwięk i sieć to wystarczy to co będzie na płycie głównej.

Jak się sam rozglądałem to nie mogę się zmieścić w 3000zł.

Nad grafiką to myślałem o: PNY QuadroFX 560 PCI-e.

Jakieś propozycje co można poskładać za taką kwotę?
Pozdrawiam.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #608 dnia: Października 12, 2007, 02:01:19 »
Szczerze mówiąc był już na mojej liście, ale te 100,- więcej ...  :015:

No tak, faktycznie jest to wydatek. Ale akurat zasilacz tej mocy powinien Ci starczyć na długo - nawet na czas po wymianie kolejnej bebechów. A do tego ma odpinane kable. Bardzo rozsądna inwestycja moim zdaniem... zwłaszcza, że akurat bym na tym nie oszczędzał :)

Heh ! Zawsze miałem nVidię  :001: A o radkach słyszałem, że nie dają rady w chmurach (może to tylko plotki?)

Pierwsze słyszę, ale być może. Choć w przypadku X1950 to chyba już nie powinno występować - jest już dość szybki :roll:

No, tu to się muszę douczyć jeszcze trochę...  :005:

Rzecz jest warta świeczki - za trochę więcej pieniędzy można dostać zauważalnego wzrostu szybkości... najwolniejszej niestety nadal części komputera. A do tego to zabezpieczenie przed utratą danych :)

http://www.angela.pl/index.php?action=TowarPokaz&id_towaru=1848&cat=&cat2=
Na tych zdjęciach już jeden wetylator jest  :004:, ja wiem, że pewno trzeba będzie to rozbudować, ale na razie pojadę na boxie.

Dziękuję.

Owszem jest, ale to jest wentylator, który po zakupie obudowy najlepiej schować do pudełeczka i do szafeczki... i zapomnieć. Te dołączane do obudów raczej nigdy nie są dobrej jakości... no chyba, że się kupuje obudowę LianLi :)

Panowie, mam 3000zl i potrzebuję złożyć kompa do zastosowań CAD i 3D. Gry odpadają.

A jakie są kryteria wyboru sprzętu do tych zadań? Jak ocenia się np. kartę graficzną?

Czyli jakaś profesjonalna grafika do CAD, mocny proc, sporo RAM (przynajmniej 2GB), nagrywarka dvd.
Do tego jakiś LCD 20".

Do CADa to pewnie dobra matryca. Ale czy ma być panorama czy klasyczny?
Bo np. tutaj świetnie ocenili NECa MultiSync 20WGX2 Pro. Matryca to już S-IPS, więc kolory świetne... a i jak subpiksel wyskoczy to praktycznie niewidoczny. Nie to co w TN.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #609 dnia: Października 12, 2007, 10:22:27 »
Głównie chodzi o CADa. To jest główne kryterium, czyli różnego rodzaju projekty 2D i 3D.

Monitor fajny, ale za drogi, nie starczy kasy na resztę elementów.

Myślałem nad C2D, grafiką PNY do CAD oraz 2GB ram. Nie interesuje mnie zbytnio podkręcanie więc nie muszą być to Geile :)
Pozdrawiam.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #610 dnia: Października 12, 2007, 11:34:13 »
Naprawdę potrzebujesz Quadro? Nie wiem jak w CAD, bo tym się nie zajmuję, ale do 'zwykłego' 3d GeForce w zupełności wystarczają...

« Odpowiedź #611 dnia: Października 12, 2007, 12:58:39 »
Głównie chodzi o to abym mógł swobodnie pracować w CADzie, aby się nie cieło, było stabilnie.

Propozycję Quadro podałem tylko dlatego, że to są typowe grafiki do takich zastodowań, ale jak zwykłe GeForce dają radę to też fajno, byle tylko było stabilnie, płynnie i bez problemów :) .
Pozdrawiam.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #612 dnia: Października 12, 2007, 13:01:32 »
Jak już mówiłem, w CAD nic nie robię ale pracuję w różnych programach 3d - 3dsMAX, XSI, Gmax, Wings3d, Silo i nie mam żadnych problemów z GeForce, wcześniej z 6600GT, teraz z 8800GTS. Działają stabilnie i bardzo sobie je chwalę.

« Odpowiedź #613 dnia: Października 12, 2007, 13:10:08 »
Hmmm... nie wiem, Muszę popytać googla :)

Albo najpierw zapytam Labiego i Mazaka :) Panowie jak to wygląda z waszej strony?
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #614 dnia: Października 12, 2007, 17:18:15 »
Ja osobiście uważam że nie warto się pakowac w Quadro. Obecne grafy naprawde sa na tyle mocne że obraz mozna sobie dowolnie wygładzac i bajerzyc.

Moze to Cią zainteresuje:
http://www.servodata.com.pl/pny/quadro/articles/quadro_geforce.htm

Poza tym wcale się nie zdziwię jak ze zwykłego GejForce'a da się zrobi quadro :D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"