Witam
Otóż z powodu że mam awarie płyty głównej a naprawa jest nieopłacalna....
To jest zestaw jaki teraz mam na kompie do grania i pracy:
ASUS K8V-X SE
AMD Athlon64 3000+
2x 512mb DDR RAM Apacer ( a miał byc kingstone !@$#!$!)
Sapphire Radeon 9550 128mb/bit
Win Xp 32 bity SP2
Zasilacz Tracer 4life 360Watt
Czy ten zestaw uciagnie spokojnie Lock On i inne symulatory ::
-ASUS M2V
-AMD AM2 Athlon64 X2 4400+
-Kingstone DDR2 2GB (2x1GB) 667MHz Dual CL5 [...]
-Sapphire Radeon 2600XT 256MB DDR3
+ jeśli starczy funduszy "Creative X-Fi Xtreme Gamer Fatality Pro Edt" lub model tańszy.
Jaki zasilacz ??
ten sam win oczywiscie....
HDD jaki posiadam to "Western Digital Caviar 80GB"
+ Nagrywarka DVD-RAM "LG
Kasy na ten cel zbytnio nie ma duzo....
Pozdrawiam
SD-25
Czołem!
Najlepiej byłoby, gdybyś napisał ile masz konkretnie - łatwiej byłoby Ci coś złożyć. Wielu jest bowiem amatorów doradzania w sprzęcie i każdy ma inny pomysł. Mógłbyś sobie coś wybrać wtedy.
Wydaje mi się, że podany przez Ciebie zestaw spokojnie powinien sobie poradzić z LOMAC i innymi simami... aczkolwiek nie wiem czy opinia iż LOMAC jest w stanie zarżnąć każdą konfigurację nie jest przypadkiem wciąż aktualna.
Pardon... zamierzasz wydać na kartę dźwiękową 400-450zł?

Nie zamierzam na siłę zniechęcać, ale ta karta nie jest warta tych pieniędzy... lol no to trochę zniechęcam

Zdecydowanie lepiej na Allegro dać 200-250zł za starszego Audigy 2 ZS czy Audigy 4... przynajmniej problemów z kompatybilnością brak... i pod Vistą, kiedy byś chciał się w końcu na nią przesiąść, nie będziesz musiał dokupywać oprogramowania by EAX zadziałał. Creative życzy sobie za nie kolejną niemałą kasę.
Wracając do platformy - zestawy dla Intela, który bardzo ładnie się podkręca, też nie są już takie drogie... a takt takt są zbliżone bądź nieco lepsze od Athlona X2 - piszę o Pentiumach E. Domyślam się, że skoro wybrałeś do swojego zestawu płytę na chipie VIA to podkręcanie Cię nie interesuje. Aczkolwiek tak czy siak warto mieć trochę możliwości, co byś np. w przyszłości mógł z nich skorzystać. Można kupić do niego płytę już za 350zł. Karta graficzna, jeśli wolisz ATI - lepiej wybrać Radeona HD2600Pro (np. od Palita) i sobie go zwyczajnie prze ATI-Toola podkręcić do taktowania wersji XT. To nie jest problem, zapewniam - wszystko robi program.... a parędziesiąt czy nawet więcej złotych w kieszeni.
Z płyt głównych, jeśli chciałbyś mimo wszystko wybierać spośród procesorów AMD to może warto zastanowić się nad:
Abit AN52 - prosta i tania płyta, ale z możliwością rozbudowy, dobrze rozłożone elementy, RAID itp. Albo np.
FOXCONN N570SM2AA-8EKRS2H - też całkiem nieźle oceniany, a poza tym z dobrym dźwiękiem, sieciówką i wyposażeniem.
Dla Intela można kupić np. chyba wyprzedawaną ostatnio, bo bardzo tanią płytę
Abita AW9D. To płytka, która swego czasu kosztowała ponad 600zł jako płyta z najwyższym chipsetem od Intela. Wyposażenie i możliwości też bardzo dobre. Można też
eVGA 650 Ultra, która jest nieźle oceniana. Lub którąś z nowszych płyt na najnowszym chipie Intela - P35 -
Abita IP-35E lub
Foxconna P-35A. Płyty tanie, dobre, a jednocześnie pozwalające w przyszłości na rozbudowę. Asus, jeśli jesteś przywiązany do tej marki, nie jest zbyt dobrze oceniany ostatnio, zwłaszcza, że życzy sobie sporo za niezbyt ciekawe płyty.
Do nich
Pentiuma E2160 i szafa gra. Jeśli zaś wolałbyś coś mocniejszego na początek
Core 2 Duo E4400.
A zasilacz? Może np.
Tacensa Valeo 460W?
Pozdrawiam