Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502722 razy)

Online rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #585 dnia: Września 19, 2007, 15:38:13 »
Ja mam Vistę Ult 32bit, iłek chodzi bez problemów, nawet HL. Miałem problem z CoD 2  i niestety ale uruchomic go można tylko w trybie Dx 7 i bez antyaliasingu. Tak gwoli prawdy to nie mam z niczym problemów w kwesti uruchamiania na Viście. Działa mi wzystko w co gram i używam a nie jest tego mało. Nierzucam się tylko na razie na 64 bity bo tam chyba nie jest tak różowo. Ogólnie Vista mi sie podoba jako system. Widać że ludzie Billa czerpią garściami z rozwiązań konkurencji :)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #586 dnia: Września 19, 2007, 23:53:41 »
I poszło!

Zamówiłem komputer, więc teraz po ptokach. Wyszło tak:

Płyta głowna: EVAGA na nForce650
Procesor: E4400
Pamięć: GoodRAm 2048 PC800 dual
Grafika: Galaxy GF 7900GS
Obudowa: CoolerMaster Elite
Zasilacz: Chieftec 450W
Nagrywarka - jednak ASUS, sprzedawca (mój znajomy zarzekał się, że na ASUSie nie mają zwrotów, a Liteon tak - wycofują się z tej firmy)
System: jednak XP
Monitor: 19 Benq FP93P na MVA

Najważniejsze rzeczy t/j płyta głowna, monitor, obudowa i zasilacz powinny wystarczyć na długo.

Dziękuję wszystkim za pomoc, a szczególnie Labienusowi, Some1 i kapuletowi (THX Romeo!). Do Iłka powinno wystarczyć, a jak wyjdzie SoW (najpewniej za 6 miesięcy + two weeks, be sure), to zobaczymy, czy  będzie wspierał DX10. Jeżeli tak, to wtedy podkręcę procesor na 3GHz i kupię 8800GTS oraz Vistę, a jak nie, to myślę,że ten sprzęt wystarczy.

Jeszcze raz dziękuję, że można na Was liczyć!

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #587 dnia: Września 20, 2007, 01:34:35 »
Natomiast w uznanym za kiepsko zoptymalizowanego S.T.A.L.K.E.R. znacznie lepiej wypadają nowe karty:
http://twojepc.pl/artykuly.php?id=test_pcie_iii_2007&strona=9

Jest to pierwsza gra, którą sprzedałem. Dawno nie miałem do czynienia z tak intensywnie i agresywnie promowanym i reklamowanym GNIOTEM. Wszystko, co można było spartolić zarówno w atmosferze samej lokacji jak i książki "Piknik na skraju drogi" zostało w tej grze spartolone dokumentnie... co by nie rzec po prostu "zgwałcone". A najlepsze w tym wszystkim, że robili to Ukraińcy... co jest dla mnie już totalnie niepojęte. >:(

I czemu Vista Basic, nie lubisz Aero?
Na Viście Home Basic też się da prosto włączyć Aero - trzeba tylko użyć google :) Media Center włączyć się już jednak nie da... o ile to kogo interesi.

mam na kompie wersję Ultimate ( w przystępnej cenie dostałem)

LOL ;D
Jak się tłumaczy - posiadacze Visty muszą drżeć, że ich XPekowcy wyśmieją LOL
Ja też mam Vistę Ultimate 64bit i nabyłem za normalną cenę!!! :118:
Jak mają nas gnoić Rutkov... to razem! ;)

Przyznam się, że XP trochę znam, a Vistę ani dudu. Trochę się boję kionfiguracji np. WiFi, nie wiem czy moja obecna karta WiFi będzie działałą pod Vistą (sterowniki).

Janweg,
konfiguracja sieci to jest rzecz, która w Viście jest zrobiona wprost fenomenalnie. I piszę to z całym swoim obrzydzeniem do instytucji Microsoftu. Komputer się uruchamia, na ikonce w pasku zadań miga sobie ochoczo "są dostępne sieci bezprzewodowe", klikasz "połącz", wybierasz sieć i ewentualnie wpisujesz hasło, a po pytaniu zaznaczasz opcję by łączył Cię automatycznie. Wot cała filozofia. Od następnego razu sieć masz połączoną automatycznie. Wszelkie pierdoły i ustawienia robi za Ciebie system. Sterowniki do karty WiFi albo są w systemie, co jest wielce prawdopodobne, albo są na stronie producenta. Jeśli karta WiFi nie ma jakiegoś specyficznego protokołu jest duża szansa, że konfiguracja sieci ograniczy się tylko do opisanej wyżej procedury trwającej może 5-10 sekund.

Konfiguracja systemu jest moim zdaniem nawet lepsza niż w XP, bo wszystko jest bardziej intuicyjne i wygodniejsze po prostu. Zaawansowane zaś opcje są często żywcem przeniesione z XP, więc nie powinieneś mieć z niczym problemów. Ja Vistę ogarnąłem naprawdę prędko po przesiadce z XP - tydzień i już miałem wszystko poustawiane jak mi się podobało. I praktycznie się jeszcze mi nie zdażyło, żebym czegoś niezbędnego po systemie szukał.

Obudowa: CoolerMaster Elite

No proszę - a tej w Tyldzie nie było, bo bym Ci ją właśnie polecił najpierw :roll:
Nagrywarka - jednak ASUS, sprzedawca (mój znajomy zarzekał się, że na ASUSie nie mają zwrotów, a Liteon tak - wycofują się z tej firmy)

Ghrhrhr... żadnego Asusa w Tyldzie nie było. Gdyby był to bym Ci z miejsca zasugerował Asusa DRW-1814BLT - przed tym LiteOnem.

Co się zaś tyczy marek - Asus kupuje niektóre modele u LiteOna i tylko zmienia przedni panel. Asus, o ile się nie mylę, sam nie produkuje napędów - kupuje tylko opracowane modele od innych firm.

System: jednak XP

No cóż... moim zdaniem niepotrzebnie. Pamiętaj jednak, że jeśli zmienisz zdanie przed instalacją to możesz im go odesłać. Masz prawo do zwrotu w przeciągu 10 dni od zakupu bez podania przyczyny. Nie musisz się obawiać Visty moim zdaniem. Notabene - od pół roku mam i mi się jeszcze nie zawiesił. Z XP bywało różnie. No i cena podobna.

Monitor: 19 Benq FP93P na MVA

Daj znać jak wrażenia, bom bardzo ciekawy czy taki rewelacyjny jak go malują :)

Najważniejsze rzeczy t/j płyta głowna, monitor, obudowa i zasilacz powinny wystarczyć na długo.

Jak dostaniesz płytę do łapek to warto zdjąć radiator z chipsetu i upewnić się, że jest dobrze posmarowany... a najlepiej wyczyścić i przesmarować samemu choćby silikonem. Skoro płyta ma długo służyć to się to przyda. A i w podkręcaniu nie zawadzi :)

Pozdrawiam

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #588 dnia: Września 20, 2007, 09:33:02 »
Płyta głowna: EVAGA na nForce650

Tylko upewnij się co do płyty! To musi być model 650i Ultra. Ważne jest właśnie to Ultra, bo poprzednie modele nie były tak udane.

PS. Jak będziesz podkręcał procesor to w biosie musisz ustawić na asynchroniczne (Unlinked), podnieść napięcie na szynie FSB do 1,5V i procesora spokojnie do 1,4 (można nawet więcej, ale to już zobaczysz czy potrzeba). Mnożnik zmiejsz do 9 i pomnóż razy 1422 (czyli fsb 355,5) i już masz procesor 3,2 GHz. Jak by był mało stabilny to zwiększ troszkę napięcie. Nie zapomnij też wyłączyć w biosie taką opcję, która odpowiedzialna jest za zmniejszanie częstotliwośći taktowania procesora, gdy ten jest mało obciążony. W przeciwnym razie jak nie będziesz nic robił to kloc będzie miał np. 2 GHz, a jak włączysz grę to nagle wyskoczy do 3,2 GHz. Taka szybka zmiana prędkości może skutkować niestabilnością systemu, a w sytuacjach ekstremalnych nawet spaleniem CPU, gdyż ze wzrostem częstotliwości podnosi się też nagle napięcie.  Jak co to tu http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2521-11 masz dużo informacji. Co prawda inny procesor, ale postepowanie identyczne.

Miłej zabawy :001:

« Odpowiedź #589 dnia: Września 20, 2007, 10:38:11 »
Ja mam pytanie z ciut innej beczułki. Powiedźcie mi drodzy, czy da się na kompie "posadzić" dwa systemy? Mam na myśli  poczciwego XP ka i Vistę. Wiem ,że można sobie posadzić dwa systemy na PC i zwyczajnie wybrac jeden lub drugi przy starcie komputera- z tym ,że to w obu przypadkach jest XP.
Nie pytajcie mnie o sens takiego rozwiązania  :020:. Generalnie miałem na myśli to, aby na Viście posadzić sobie np FSX-a z DX 10 (ponoć lepiej "poleci" niż na XP ??? ),  czy co tam jeszcze, a na XP-ku na przykład pozostałe zabawki jak FC , FS 9 czy PF.
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #590 dnia: Września 20, 2007, 11:03:12 »
Tak. Ja mam obecnie XP. Jeden tylko na LO FC, a drugi na całą resztę. XP i Vistę też się da tak postawić (wczoraj znajomy tak zrobił i działa). Poprostu instalujesz np. XP na partycji C, a Vistę na partycji D. Podczas ładowania systemu zostaniesz zapytany który Windows ma być uruchomiony.

Online rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #591 dnia: Września 20, 2007, 11:25:24 »
Ja oprócz XP mam Vistę i Fedorę.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

sd-25

• Gość
« Odpowiedź #592 dnia: Października 06, 2007, 22:28:54 »
Witam
Otóż  z powodu że mam awarie płyty głównej a naprawa jest nieopłacalna....
To jest zestaw jaki teraz mam na kompie do grania i pracy:

ASUS K8V-X SE
AMD Athlon64 3000+
2x 512mb DDR RAM Apacer ( a miał byc kingstone !@$#!$!)
Sapphire Radeon 9550 128mb/bit
Win Xp 32 bity SP2
Zasilacz Tracer 4life 360Watt

Czy ten zestaw uciagnie spokojnie Lock On i inne symulatory ::

-ASUS M2V
-AMD AM2 Athlon64 X2 4400+
-Kingstone DDR2 2GB (2x1GB) 667MHz Dual CL5 [...]
-Sapphire Radeon 2600XT 256MB DDR3
+ jeśli starczy funduszy "Creative X-Fi Xtreme Gamer Fatality Pro Edt" lub model tańszy.
Jaki zasilacz ??
ten sam win oczywiscie....

HDD jaki posiadam to "Western Digital Caviar 80GB"
+ Nagrywarka DVD-RAM "LG
Kasy na ten cel zbytnio nie ma duzo....
Pozdrawiam
SD-25

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #593 dnia: Października 07, 2007, 00:05:31 »
Witam
Otóż  z powodu że mam awarie płyty głównej a naprawa jest nieopłacalna....
To jest zestaw jaki teraz mam na kompie do grania i pracy:

ASUS K8V-X SE
AMD Athlon64 3000+
2x 512mb DDR RAM Apacer ( a miał byc kingstone !@$#!$!)
Sapphire Radeon 9550 128mb/bit
Win Xp 32 bity SP2
Zasilacz Tracer 4life 360Watt

Czy ten zestaw uciagnie spokojnie Lock On i inne symulatory ::

-ASUS M2V
-AMD AM2 Athlon64 X2 4400+
-Kingstone DDR2 2GB (2x1GB) 667MHz Dual CL5 [...]
-Sapphire Radeon 2600XT 256MB DDR3
+ jeśli starczy funduszy "Creative X-Fi Xtreme Gamer Fatality Pro Edt" lub model tańszy.
Jaki zasilacz ??
ten sam win oczywiscie....

HDD jaki posiadam to "Western Digital Caviar 80GB"
+ Nagrywarka DVD-RAM "LG
Kasy na ten cel zbytnio nie ma duzo....
Pozdrawiam
SD-25

Czołem!

Najlepiej byłoby, gdybyś napisał ile masz konkretnie - łatwiej byłoby Ci coś złożyć. Wielu jest bowiem amatorów doradzania w sprzęcie i każdy ma inny pomysł. Mógłbyś sobie coś wybrać wtedy.

Wydaje mi się, że podany przez Ciebie zestaw spokojnie powinien sobie poradzić z LOMAC i innymi simami... aczkolwiek nie wiem czy opinia iż LOMAC jest w stanie zarżnąć każdą konfigurację nie jest przypadkiem wciąż aktualna.

Pardon... zamierzasz wydać na kartę dźwiękową 400-450zł? :shock:
Nie zamierzam na siłę zniechęcać, ale ta karta nie jest warta tych pieniędzy... lol no to trochę zniechęcam ;) Zdecydowanie lepiej na Allegro dać 200-250zł za starszego Audigy 2 ZS czy Audigy 4... przynajmniej problemów z kompatybilnością brak... i pod Vistą, kiedy byś chciał się w końcu na nią przesiąść, nie będziesz musiał dokupywać oprogramowania by EAX zadziałał. Creative życzy sobie za nie kolejną niemałą kasę.

Wracając do platformy - zestawy dla Intela, który bardzo ładnie się podkręca, też nie są już takie drogie... a takt takt są zbliżone bądź nieco lepsze od Athlona X2 - piszę o Pentiumach E. Domyślam się, że skoro wybrałeś do swojego zestawu płytę na chipie VIA to podkręcanie Cię nie interesuje. Aczkolwiek tak czy siak warto mieć trochę możliwości, co byś np. w przyszłości mógł z nich skorzystać. Można kupić do niego płytę już za 350zł. Karta graficzna, jeśli wolisz ATI - lepiej wybrać Radeona HD2600Pro (np. od Palita) i sobie go zwyczajnie prze ATI-Toola podkręcić do taktowania wersji XT. To nie jest problem, zapewniam - wszystko robi program.... a parędziesiąt czy nawet więcej złotych w kieszeni.

Z płyt głównych, jeśli chciałbyś mimo wszystko wybierać spośród procesorów AMD to może warto zastanowić się nad: Abit AN52 - prosta i tania płyta, ale z możliwością rozbudowy, dobrze rozłożone elementy, RAID itp. Albo np. FOXCONN N570SM2AA-8EKRS2H - też całkiem nieźle oceniany, a poza tym z dobrym dźwiękiem, sieciówką i wyposażeniem.

Dla Intela można kupić np. chyba wyprzedawaną ostatnio, bo bardzo tanią płytę Abita AW9D. To płytka, która swego czasu kosztowała ponad 600zł jako płyta z najwyższym chipsetem od Intela. Wyposażenie i możliwości też bardzo dobre. Można też eVGA 650 Ultra, która jest nieźle oceniana. Lub którąś z nowszych płyt na najnowszym chipie Intela - P35 - Abita IP-35E lub Foxconna P-35A. Płyty tanie, dobre, a jednocześnie pozwalające w przyszłości na rozbudowę. Asus, jeśli jesteś przywiązany do tej marki, nie jest zbyt dobrze oceniany ostatnio, zwłaszcza, że życzy sobie sporo za niezbyt ciekawe płyty.

Do nich Pentiuma E2160 i szafa gra. Jeśli zaś wolałbyś coś mocniejszego na początek Core 2 Duo E4400.

A zasilacz? Może np. Tacensa Valeo 460W?

Pozdrawiam :)

Online rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #594 dnia: Października 07, 2007, 11:05:38 »

Nie zamierzam na siłę zniechęcać, ale ta karta nie jest warta tych pieniędzy... lol no to trochę zniechęcam ;) Zdecydowanie lepiej na Allegro dać 200-250zł za starszego Audigy 2 ZS czy Audigy 4... przynajmniej problemów z kompatybilnością brak... i pod Vistą, kiedy byś chciał się w końcu na nią przesiąść, nie będziesz musiał dokupywać oprogramowania by EAX zadziałał. Creative życzy sobie za nie kolejną niemałą kasę.

A nie wystarczy czasem sobie ściągnąć darmowe Creative ALchemy ?

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #595 dnia: Października 07, 2007, 11:44:50 »
Korzystając z porad zawartych w tym wątku przez AlteExpertien, oraz pytań,  pytających userów …(ale to brzmi fajnie) wykombinowałem sobie taki zestaw do 1946….:
Obudowa -    Coolermaster Elite 330
Zasilacz   -    Chieftec GPS450AA 101 A
MOBO   -    EVGA nForce 650i Ultra
Proc.    -   C2D E 4400 Box
Grafika   -   Galaxy GeForce 7900GS PCI-E
Twardy    -   Seagate 320 GB 7200 16 MB SATA II
Pamięć    -    OCZ 2P800R 22 GK Platinium

Cena : ok. 2 000,-
Pytanko : Mam coś zmienić (coś się będzie gryzło), czy może tak być?

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #596 dnia: Października 07, 2007, 11:58:59 »
Powinno chulać hulać :004:
« Ostatnia zmiana: Października 07, 2007, 12:09:35 wysłana przez some1 »

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #597 dnia: Października 07, 2007, 12:57:41 »
Kapulet dzięki za instrukcję, podziałało bez problemu, mam teraz 3,2GHz i stabilny do bólu system.

Labienus, lameri te salutant!

BenQ jest OK, trochę kiepskie OSD, mało predefiniowanych ustawień. Kupiłem synowi wiosną monitor 19" ASUS MB19TU, (na matrycy TN) i wydaje mi się, że ten ASUS ma lepszy obraz - ostrzejsze kolory i lepszą czerń. Bo OSD i wykonanie ASUS ma na pewno lepsze. Kąty widzenia na obu monitorach wystarczające. O tyle dobrze, że na matrycy MVA czy PVA nie będzie widać martwych pikseli. Czas reakcji ASUSA to 2ms, a Benqa 8ms, ale w Iłku żaden nie smuży.

Podkreślam jest to moje osobiste wrażenie, nie poprate żadnym testem, ani artykułem.

Obu wam dziękuję za pomoc w konfiguracji.

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #598 dnia: Października 07, 2007, 13:12:31 »
Nie ma za co :001: Byle działało :010:

PS. Podobno te płyty wyciągają tego procka nawet do 4.2 :banan Ale za to głowy już nie daję :karpik

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #599 dnia: Października 07, 2007, 13:50:27 »
A nie wystarczy czasem sobie ściągnąć darmowe Creative ALchemy ?

O... ROFL!
Właśnie się przemądrzyłem... Creative ALchemy jest bezpłatne dla X-Fi... a właśnie dla Audigy nie.
Przepraszam za zamieszanie. :icon_redface:

Labienus, lameri te salutant!

Proszę sobie ze mnie nie kpić. Jeszcze półtora roku temu biegałem po każdą pomoc do Mazaka - to są jedynie pewne informacje, które udało mi się w międzyczasie przyswoić. Nic szczególnego.

BenQ jest OK, trochę kiepskie OSD, mało predefiniowanych ustawień. Kupiłem synowi wiosną monitor 19" ASUS MB19TU, (na matrycy TN) i wydaje mi się, że ten ASUS ma lepszy obraz - ostrzejsze kolory i lepszą czerń. Bo OSD i wykonanie ASUS ma na pewno lepsze. Kąty widzenia na obu monitorach wystarczające. O tyle dobrze, że na matrycy MVA czy PVA nie będzie widać martwych pikseli. Czas reakcji ASUSA to 2ms, a Benqa 8ms, ale w Iłku żaden nie smuży.

Dzięki za wieści. Mam nadzieję, że nie masz nam za złe polecenia tego BenQ. Zdobywa dobre opinie :icon_redface:

Korzystając z porad zawartych w tym wątku przez AlteExpertien, oraz pytań,  pytających userów …(ale to brzmi fajnie) wykombinowałem sobie taki zestaw do 1946….:
Obudowa -    Coolermaster Elite 330

Nie wiem czy dostaniesz jeszcze Elite 330. Ale kolejne obudowy z tej serii - 331, 332, 333 są niemal identyczne za wyjątkiem przedniego panelu. Bez obaw zatem możesz je brać.

Zasilacz   -    Chieftec GPS450AA 101 A

A może lepiej - takiego półpasywnego Tacensa Valeo? On przy umiarkowanym obciążeniu wyłącza wentylator. Ten Chieftec jest oceniany jako dość głośny... o ile Cię to interesuje ofkors.

Grafika   -   Galaxy GeForce 7900GS PCI-E

Do 1946 wystarczy aż nadto. Ale im nowsze gry tym ten GeForce wypada słabiej. Nawet od Radeona X1950Pro. Ostatnie wstępne testy w becie Crysis (wiem, że to Cię może nie interesować), która była robiona w zespół z nVidią, świadczą raczej, że 7900GS już dostaje zadyszki... gdy X1950Pro jeszcze nie do końca. Piszę to również apropos ewentualnego BoBa.

Twardy    -   Seagate 320 GB 7200 16 MB SATA II

Twoja płyta główna umożliwia założenie macierzy RAID 5. Może warto kupić ze trzy dyski 160GB i mieć niemal dwukrotnie szybszy odczyt niż w pojedynczym dysku... a przy okazji zabezpieczenie przed utratą danych (jak jeden padnie, to pozostałe dwa są w stanie odtworzyć jego dane)?

No i jak z jakimś wentylatorem do obudowy oraz coolerem na procesor? Polegasz na boxie? :)

Pozdrawiam