Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502293 razy)

lukasz-h

• Gość
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #90 dnia: Września 29, 2006, 21:32:49 »
Też mam roczną iiyama'e E431S 17 cali. To był jeden z moich najlepszych zakupów. Żaden CRT nie dorówna LCD. Jedyna wada tych monitorów to stała rozdzielczość (u mnie 1280x1024), ale jak się ma dobrą grafikę to nie sprawia to problemu.

Jeżeli chodzi o różnicę w obrazie, to jest ona ogromna. Ja jestem strasznie czuły na migotanie obrazu i np. w starym monitorze po 3h siedzenia byłem death. Głowa mnie bolała i chciało mi się spać. Dawniej wadą LCD było smużenie obrazu, ale to już jest nieaktualne. W moim mam czas reakcji 16ms i nie widac niczego.

Polcecam przy zakupie postawić kilka monitorów obok siebie i sprawdzić odwzorowanie kolorów, bo różnica jest zauważalna gołym okiem.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #91 dnia: Września 29, 2006, 21:50:20 »
Komputronik ma wysokie ceny i jak wiele dużych sklepów nie zawsze najlepszą obsługę klienta. Najlepiej przed zakupami przejść się jeszcze na www.skapiec.pl i sprawdzić jak się mają przeciętne ceny takiego sprzętu.

Proc dwurdzeniowy znaczy w uproszczeniu tyle, że w środku pudełka siedzą dwa procesory połączone ze sobą. Niestety niewiele jest na razie programów, które w pojedynkę z takiego dobrodziejstwa potrafią korzystać, a gier to na razie prawie wcale (LO nie korzysta) więc w użyciu będzie tylko jeden rdzeń. Natomiast jak jednocześnie kilka programów chce obciążać procesor ( na przykład jak cię najdzie jednocześnie grać w LO i kompresować parę giga bitmap , to wtedy obciążenie rozłoży się na dwa rdzenie i będzie komp śmigał jakby nigdy nic (no prawie).

Co do zestawu, procesor bardzo dobry, Radeon X1900XT też fajny, tylko weź pod uwagę, że taka maszynka potrzebuje dobrego zasilacza. Pamięci niestety mało, do takiej maszyny wypadałoby jednak szarpnąć się na te 2GB inaczej duże mapy w LO i tak będą haczyć. Niestety Boże Narodzenie za pasem, to i ceny szaleją.

Tutaj test płyt głównych pod Core 2: www.pclab.pl/art21863.html
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #92 dnia: Września 29, 2006, 22:11:28 »
Jeszcze jedno (tak to jest jak człowiek pójdzie do WC na chwilę, od razu pogląd na świat jaśniejszy)

Jak szukasz w swoim zestawie oszczędności, to w pierwszym rzędzie patrz na kartę graficzną. Do LockOna używany GeForce serii 7800GT/GTX albo odpowiednik ATi Radeon X1800 (tylko tam się gubię w tych wszystkich GTO, Pro, XT, XTX i czego oni tam nie wymyślili) będzie aż nadto, a dostaniesz za połowę tego co kosztuje ten X1900.

Za niedługo pojawią się karciochy z DX10 i FSX, to wtedy nie będziesz sobie pluł w brodę, że wydałeś majątek na kartę, która nie pozwoli nawet włączyć wszystkich detali.

A zmianą na wolniejszy (w sensie zegara) procesor się nie przejmuj, AMD od paru lat udowadniało, że to nie megaherce się liczą a architektura i Core 2 też stosuje się do tej zasady. Zresztą takiego procesora aż żal nie podkręcić :)
« Ostatnia zmiana: Września 29, 2006, 22:21:52 wysłana przez some1 »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #93 dnia: Września 29, 2006, 22:29:15 »
A zbierać możesz już od teraz na coś takiego: (zwracam uwagę na stosunek długości złącza PCIE do samej karty i dwa wtyki dla zasilacza  :041:) Jeszcze trochę i karty po zamontowaniu trzeba będzie podpierać, żeby się na złamały pod własnym ciężarem. A za kilka lat będziemy mieli komputery z dwiema obudowami, w jednej pocesor, w drugiej karta graficzna.

« Odpowiedź #94 dnia: Września 30, 2006, 01:03:56 »
O matko.... co to jest? Widzę że nvidia ale jaki model??
Pozdrawiam.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #95 dnia: Września 30, 2006, 02:03:27 »
Ultra nForce 9999 (Wat/Celsjusz) Graphic Edition - Green Fire :D

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #96 dnia: Września 30, 2006, 11:18:22 »
Ty się nie śmiej Labi, jak do nowej grafiki będziesz musiał kupić pomocniczy zasilacz:

http://www.anandtech.com/tradeshows/showdoc.aspx?i=2770

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #97 dnia: Września 30, 2006, 13:27:42 »
Przerost formy nad treścią powoli i z tym się zgadzam. Co do zasilacza 5.25 to też totalna porażka. lepiej siłę podciągnąć pod kompa ale cóż nic się na to nie poradzi. Poniekąd te karty przypominają dawne ISA które trzeba było podpierać. Dobrze że mam w budzie taka podpórkę  :118:
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #98 dnia: Września 30, 2006, 15:15:47 »
A teraz grzecznie wracamy do BoBa.
A teraz grzecznie wracamy do spraw związanych z modernizacją sprzętu i rad z tym związanych :118:

« Odpowiedź #99 dnia: Września 30, 2006, 15:58:34 »
No ok , teraz ja.
W przyszłym roku planuję upgrade'a maszyny. Jednakże doszedłęm do wniosku ,że to będzie jednak nowy kombajn. W chwili obecnej BArton 2.5, 1,5 GB ramu Kingstona i grafika 9800 Pro od "Szafira", dysk SATA 160 GB. Ta maszyna się poci w przypadku FC na średnich detalach, do tego ma 3 lata więc czas wielki zamienić na jakiegoś potwora. I jak wielu przedmówców, mam młyna czym się interesować. Tym bardziej,że za pół roku rynek zostanie pewnie zarzucony jakimiś nowościami. GEneralnie na chwilę obecną co do procesora - to naprawdę nie wiem czy AMD czy jakić Core Duo. grafa X1900 XTX czy jakiś 7900 GTX od NVidii. (ponoć Ati już za niedługo wypuszcza jakiś grzejnik połowę wydajniejszy od dotychczasowych topowych kart) Bądź tu mądry! A za pasem Directx 10. Planuję "stracić " na tę zachciankę 4000+ PLN (bez monitora oczywiście)No jeśli trza będzie więcej, to wujek Ed sięgnie głębiej do kieszeni  :005:
 Jak sądzicie, co w takiej sytuacji mozna sobie skompletować? Jeden z celów to wartość  50 fps w FC na maks detalach w warunkach zadymy , dużej ilości obiektów,pogoda pod psem (czytaj na maksa) itd , do tego online  :118: :118: :118: (pewnie wielu powie,że to se ne da)??
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #100 dnia: Września 30, 2006, 16:47:06 »
Bo się nie da.  :003:

Skoro w przyszłym roku dopiero planujesz, to nie masz się nawet czym teraz przejmować. Pożyjemy - zobaczymy.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #101 dnia: Września 30, 2006, 17:11:46 »
Skoro w przyszłym roku dopiero planujesz, to nie masz się nawet czym teraz przejmować. Pożyjemy - zobaczymy.

Zdrowe podejście do tematu :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #102 dnia: Września 30, 2006, 17:49:47 »
HEJ TOFIK.Ja bym ci polecil plytke pod pciEXpress bo mozesz zainstalowac 2 karty grafiki(oczywiscie na poczatku moze byc tylko jedna)---plytki pod agp odpadaja(mniejsza przepustowosc ponad 2x mniejsza),procek hmm jak kto woli ale ja bym ci radzil intela core lub core2 duo(musisz sie zastanowic (pomiedzy nimi nie ma zbyt duzej roznicy),grafika to juz zalezy od ciebie czy NVIDIA czy ATI??Ja bym wybral ATI chodz dotychczas uzywalem NVIDIA ale ATI mniej kosztuje!!Pamieci  to jak plytka pciexpress to pamieci DDR2 conajmniej 667 mhz taktowanie lub wyzsze 800mhz ale ile 1gb powinno ci wystarczyc:D Dysk to powiem tyle ze napewno 7200RPM a jaki 300-400GB starczy.Sadze ze koszt takiego kompa zamknie sie w 2500zl no moze 3000zl.Sprawdz ceny na allegro.Co do grafiki to bierz jakies ATI Radeon x1600--->x1900xtx:D tylko uwazaj na ceny:D
P.S Jak bedziesz wybieral grafe czy plyte to sprawdz czy plyta obsluguje sli dla graf NVIDIA czy crossfire dla graf ATI:D
Odrazu ci mowie ze mialem Athlona 3200 i przesiadlem sie na INTELCORE2 duo 2.40 roznica OGROMNA bez porownania INTEL gora:D

A co do pytan pozostalych to polecam zestaw za 4000zl:D
INTEL CORE2 DUO 2.4GHZ
2gb ramu (2x1gb) PDP Patriot Dual 2x 1GB DDR2 800 MHz CL5-5-5-15
grafa jak pisalem jak kto woli ja dal bym radka x1900xtx lub x1950xtx (tu cenowo nie ma duzo roznic a wydajnosc pojdzie w gore)
Radeon X1950 CrossFire Asus 512MB VIVO / DVI   (crossfire czyli mozesz 2 i juz masz kamikaze kompa)

plyta glowna:Asus P5W DH Deluxe Intel 975X

dysk napewno 7200 RPM jakies 300gb minium:D
Do tego pozadny zasilacz conajmniej z 500wat
chlodzenie dobre nie standardowe co na procku i plycie i fajna obudowa u juz masz maszyne:D
Na allegro z takim zestawem zamknalem sie w kwocie 4200zl:)
A daje gwarancje ze FS sie nie zatnie loczek dziala lux a il2 szkoda mowic nawet nie chce "piernac" abys sie zaciac co ja dozucisz drugiego radka:D

P.S NO A JESLI CZEKACIE Z WYMIANA KOMPA DO NOWEGO OKU TO WARTO BO ZOBACZYMY CO BEDZIE POTRAFIL UKLAD R600 LUB G80 CO BEDZIE LEPSZE OCZYWYSCI  W GRE WCHODZI SLI LUB CROSSFIRE :karpik :banan :012:
« Ostatnia zmiana: Września 30, 2006, 17:54:59 wysłana przez mirage9 »
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: Września 30, 2006, 18:55:14 »
@mirage9
grrrr
Co za bzdury :118:
Pomijając to JAK napisałeś:
1. Nie ma wyboru Core Duo vs Core 2 Duo bo ten pierwszy jest do laptopów
2. SLI to badziew i do tego drogi i prądożerny (płacimy za dwie karty, a dostajemy 1,3-1,4 :P )
3. CrossFire to samo i jeszcze gorzej (płacimy za dwie karty, a dostajemy 1,2)
4. Obecnie wszystkie dyski mają przynajmniej 7200RPM (nie licząc 2,5" i mniejszych)

Co do R600 to nawet nie wiadomo czy ujrzy światło dzienne, bo jego 64potoki bez przejścia na nowszą technologie produkcji będą wymagały ponad 250W prądu  :021:
G80 opóźniony - nVidia się nie spieszy bo ATi ma teraz małe przemeblowanie po fuzji z AMD :P

Zgodzę się tylko w jednej kwestii: Core 2 Duo wymiata  :021:
DCS/FSX/AC/pCARS

lukasz-h

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: Września 30, 2006, 21:20:17 »
Co do SLI, albo CrossFire to także odradzam. Nie opłaca się. Zanim uzbierasz pieniądze na drugą grafę, tu już wyjdzie nowy model, który obsługuje nowe technologie.