Nie, nie obsługuje RAID żadna płyta na P43... o ile je w ogóle znajdziesz póki co w Polsce. Mają mostek południowy ICH10, a żeby RAID był obsługiwany musi to być mostek z "R" w nazwie, np. ICH9R (dla P35), ICH10R (dla P45).
-----
Kosi, na odchodnym dwa słowa:
1. Byłoby znacznie prościej i zapewne mniej bym się irytował, gdybym w każdym poście niemalże nie musiał się tłumaczyć, z tego, czego NIE napisałem. Można się spierać na jakiś temat, ale to tylko przeszkadza. Nie będę już podawał przykładów, co by nie przedłużać.
2. Gigabyte GA-(E)P35C-DS3R to płyta, która jest na rynku niewiele krócej od Abita, więc nie udawajmy, że nie jest sprawdzona. Nie twierdzę obligatoryjnie, że są mniejsze z nią problemy... aczkolwiek ja praktycznie nie dotarłem do żadnych opinii o problamach z nią. W przeciwieństwie do opinii o Abicie. Poza znienawidzonymi DDR3 ów Gigabyte ma jeszcze 8 USB na tylnym panelu (4 w IP35-E), 6 faz zasilających (jaka jest ich jakość i przydatność to ofkors kolejny temat, ale większość płyt w tym Abit ma 4), dobrze położony chipset i radiator (na IP35-E jest problem z montażem AC Freezera np.), wszędzie polimerowe kondensatory, 8 portów SATA (4 w Abicie), rozsądnie położone porty zasilania (bez idiotycznego molexa w środku - vide Abit). Do tego dochodzi jeszcze całkiem niezłe wyposażenie pudełka. Oczywiście każdą z tych rzecz można podważać jako nieistotną z punktu widzenia rozwoju rynku komputerowego i przeciętnego użytkownika, tak jak sloty DDR3 - po co komu tyle USB/SATA/faz/dodatków/kondensatorów etc.. Dla mnie jednak rezygnowanie z tego wszystkie z powodów stricte ideologicznych ("na pewno się nie przyda!") jest właśnie nonsensem... skoro jest w tej samej cenie. Szczególnie, że to płyta dla kolegi, którego upodobań i możliwości nie zna się tak dobrze, jak własnych.
Tyle ode mnie na ten temat. Na pewno lepiej byłoby nam porozmawiać face-to-face, lepiej byśmy się zrozumieli... no, ale nie pozostaje nam nic innego, jak forum, póki co. Posłuchałbyś Josiva to być może byśmy właśnie siedzieli na piffku

Pozdrawiam