Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502332 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #900 dnia: Czerwca 13, 2008, 10:21:12 »
Nie, nie obsługuje RAID żadna płyta na P43... o ile je w ogóle znajdziesz póki co w Polsce. Mają mostek południowy ICH10, a żeby RAID był obsługiwany musi to być mostek z "R" w nazwie, np. ICH9R (dla P35), ICH10R (dla P45).

-----

Kosi, na odchodnym dwa słowa:
1. Byłoby znacznie prościej i zapewne mniej bym się irytował, gdybym w każdym poście niemalże nie musiał się tłumaczyć, z tego, czego NIE napisałem. Można się spierać na jakiś temat, ale to tylko przeszkadza. Nie będę już podawał przykładów, co by nie przedłużać.
2. Gigabyte GA-(E)P35C-DS3R to płyta, która jest na rynku niewiele krócej od Abita, więc nie udawajmy, że nie jest sprawdzona. Nie twierdzę obligatoryjnie, że są mniejsze z nią problemy... aczkolwiek ja praktycznie nie dotarłem do żadnych opinii o problamach z nią. W przeciwieństwie do opinii o Abicie. Poza znienawidzonymi DDR3 ów Gigabyte ma jeszcze 8 USB na tylnym panelu (4 w IP35-E), 6 faz zasilających (jaka jest ich jakość i przydatność to ofkors kolejny temat, ale większość płyt w tym Abit ma 4), dobrze położony chipset i radiator (na IP35-E jest problem z montażem AC Freezera np.), wszędzie polimerowe kondensatory, 8 portów SATA (4 w Abicie), rozsądnie położone porty zasilania (bez idiotycznego molexa w środku - vide Abit). Do tego dochodzi jeszcze całkiem niezłe wyposażenie pudełka. Oczywiście każdą z tych rzecz można podważać jako nieistotną z punktu widzenia rozwoju rynku komputerowego i przeciętnego użytkownika, tak jak sloty DDR3 - po co komu tyle USB/SATA/faz/dodatków/kondensatorów etc.. Dla mnie jednak rezygnowanie z tego wszystkie z powodów stricte ideologicznych ("na pewno się nie przyda!") jest właśnie nonsensem... skoro jest w tej samej cenie. Szczególnie, że to płyta dla kolegi, którego upodobań i możliwości nie zna się tak dobrze, jak własnych.

Tyle ode mnie na ten temat. Na pewno lepiej byłoby nam porozmawiać face-to-face, lepiej byśmy się zrozumieli... no, ale nie pozostaje nam nic innego, jak forum, póki co. Posłuchałbyś Josiva to być może byśmy właśnie siedzieli na piffku ;)

Pozdrawiam

« Odpowiedź #901 dnia: Czerwca 13, 2008, 10:32:47 »
Nie ma RAID, to odpada.

Odnośnie pamięci to myślę o tych:
http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/Pamieci_DIMM_do_komputerow_desktop_/DDR2/OCZ_Technology/Titanium_Edition_DDR2/OCZ_Technology_2x_1GB_DDR2_1066MHz_Titanium_Intel_CL5/pelny,id,47248/

Lub tych:
http://www.agito.pl/ddr_2/kingston_hyperx_ddr2_2x1024mb_1066mhz_cl5_55515_box.1607.327239.html

Tylko do Kingstonów jakoś nie jestem przekonany bo za tak niska cenę chyba nie może być dobrych pamięci 1066MHz :) Oczywiście mogę się mylić. Oraz mam nadzieję, że nie będzie problemów z kompatybilnością między tymi pamięciami, a wymienioną przez Ciebie Labi płytą GIGABYTA, ewentualnie tą bez slotów ddr3 (z resztą co za różnica, w końcu to jest ta sama płyta tylko + dwa dodatkowe sloty na pamięć).
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #902 dnia: Czerwca 13, 2008, 11:17:15 »
Ta płyta nie obsługuje Raidu. oparta jest o ICH10 bez R, więc o macierzy Intelowskiej możesz zapomnieć. Fioletowych złącz Sata też nie widzę więc może to oznaczać, że Jmicrona też nie ma. Chyba, że Gejobajt coś zamieszał i wsadził dla odmiany żółte SATA dla tego kontrolera.

Generalnie taka P35 inaczej podana z kosmetycznymi zmianami i podobną wydajnością.

Labi Abit jest troszkę starszą konstrukcją, bo jeszcze bez odpowiednika literki "E" i jakbym ją porównywał to do jej poprzednika czyli P35-DS3R. Kondensatory typu "solid" masz w jednostce zasilającej i te są najważniejsze. Resztę możesz olać, bo ja osobiście nie pamiętam żeby mi jakieś inne napuchły (od czasu Abita BE6) poza tym sa do 105C więc stykną.... i tak dalej (twoja topowa DFI też tak ma i jakoś nie narzekasz). Wtyczka od zasilania w Gigabycie jest w podobnym miejscu ale czego się można było innego spodziewać, wszak tak Intel przykazał, no i wkońcu ma to dovoltować procesor więc logiczne jest żeby strat nie było musi byc blisko CPU...coś za coś. Płyty główne to nie feng shui. Labi nie chcę się licytować z Tobą o drobnostki, bo skończymy na kolorze laminatu albo, że w jednym się da kość z biosem wyciągnąc a w drugim nie. Freezer to też żadna tragedia, bo masz inne chłodzenia za podobną kasę. Odwracając to możesz powiedzieć, że Gigabyte ma mały radiatorek na chipsecie i będzie mało wydajny. Tak źle i tak niedobrze. Bynajmniej to co wymieniłeś o Abicie można również o Gigabyjcie powiedzieć, a to że niewiele jest o tym konkretnym modelu to wynik tego, że jest mało popularny i większość osób dochodzi do wniosku, że po co mi DDR3.

Ps. Dziobas, ja brałbym OCZ.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 13, 2008, 12:01:13 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #903 dnia: Czerwca 13, 2008, 14:27:12 »
Dziobas - Mazak dobrze radzi.Miałem podobne dylematy przy zmianie AMD na Intela.Też się zastanawiałem nad rozwiązaniem płyty z DDR3, ale po doświadczeniach z niewykorzystanym slotem na SLI dałem se spokój z podobnymi pomysłami, szkoda kasy na dziś.
...Gigabyte ma mały radiatorek na chipsecie i będzie mało wydajny.
A w cale nie  :003: temperaturka na mojej EP35 tylko 32C  :001: i nic się nie gryzie z OCZ Titanium
Dziobas, resztę masz tu w moim poście http://www.il2forum.pl/index.php?topic=10617.0 nic dodać więcej.
Spokój cechuje Mistrza.

« Odpowiedź #904 dnia: Czerwca 13, 2008, 14:55:17 »
nic się nie gryzie z OCZ Titanium
Dziobas, resztę masz tu w moim poście http://www.il2forum.pl/index.php?topic=10617.0 nic dodać więcej.

Dzięki wielkie, czyli pamięć taka jaką wymieniłem, te OCZ.
Procek to C2D E8400, a płyta to wezmę tego Gigabyta co Labi pisał.
Wiem, że ma te "wyklęte" sloty DDR3, ale przynajmniej płyta sprawia wrażenie, że nie ma na niej takiego ścisku jak na wersji bez tych slotów, przynajmniej ja mam takie wrażenie.
Nie należę do osób, które zmieniają kompa co rok bo zwykle mnie na to nie stać, np obecnie siedzę jeszcze na s.939 z ddr1 i gdyby nie przygody z płytą główną to cały czas bym na tej platformie siedział (płyta ASUS A8N32SLI-Deluxe), dlatego też patrzę na to aby płyta mi zaoferowała jak najwięcej pod kątem możliwej przyszłej rozbudowy, czyli wyższa magistrala procesora, możliwości włożenia wysoko taktowanych pamięci oraz ewentualna przesiadkę (kiedyś na DDR3) bo wg. mnie łatwiej jest nazbierać najpierw na DDR3, a później na ewentualną inną płytę i procesor. Ale to na chwile obecną gdybanie. Zobaczymy co czas pokaże.

Czyli sprzęt już sobie dobrałem, w poniedziałek powinienem go mieć. Dzięki za pomoc :) .

temperaturka na mojej EP35 tylko 32C  :001:
To jest możliwe? ;) Ja na swoim ASUSie gdzie siedzą 2x Nforce SLi x16 to mam bez dodatkowego wiatraczka ok. 65*C, tym bardziej mnie cieszy ta informacja o niskiej temperaturze:).
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #905 dnia: Czerwca 13, 2008, 15:14:16 »
@Destracto

Wiem, że ten radiatorek wystarcza, podobnie na 965. Nie zrozumiałes kontekstu ;). Spoko, Panowie teraz wybaczą mam trzy kompy do poskładania w tym jednego uberpotwora dla kolegi z forum :)

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #906 dnia: Czerwca 13, 2008, 19:08:15 »
@ Dziobas
Zapewniam, że 32C na płycie to żaden kit :121: odczyty sprawdzone pewnym everestem i...paluchem :002: Oczywiście w budzie jeszcze dwa wiatraki Arctic Cooling na Akasie, jeden wyciągajacy ca 10cm i drugi 12cm / ależ dmucha :003:/ umieszczony pomiędzy obudową i dyskami, który oprócz dysków chłodzi dodatkowo chipset płyty.

@ Mazak
Pewnie że zrozumiałem o co chodzi :004: ale potencjalnym niedowiarkom chciałem uzmysłowić co zwykła EP35 potrafi  :001:
Spokój cechuje Mistrza.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #907 dnia: Czerwca 14, 2008, 15:14:24 »
Tylko do Kingstonów jakoś nie jestem przekonany bo za tak niska cenę chyba nie może być dobrych pamięci 1066MHz :)

Dlaczego w takim razie nie kupiłeś płyty głównej za 700zł? Przecież za 300 to nie może być dobrej płyty głównej...

http://forum.purepc.pl/temat/Pamieci-RAM/Kingmax-1gb-1066mhz/241968/270.html
Tak jak pisałem, za 240zł mogłeś mieć 4GB. Ale to Twoje pieniądze.
Osobiście jestem zdania, że jak z pamięciami są jakieś niekompatybilności to je się oddaje do sklepu i wymienia na inny model (Ostatnio odesłałem do apollo.pl 4x1GB Patriotów LLK bo mi się nie spodobały - zwrot w terminie 10 dni bez podania przyczyny), szkoda nerwów i pieniędzy na kombinowanie przed zakupem.

P.S.
Hehe, Kosi i Laba, trochę zeszliście z tematu chyba ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #909 dnia: Czerwca 23, 2008, 16:49:13 »
Klasyczny patyk w szprychy dla Intela po tym jak olał NV i SLI, a przy okazji reklama znienawidzonego Vantage i nowego GPU NV. Poza tym żadna nowość, no chyba, ze dla 13 latków z Kansas. Innymi słowy:

"Nie wydawaj swoich ostatnich 100$ na czterojajowca, idź do kolegi pożycz jeszcze 300$ i kup lepiej nasze dwie nowe grafiki i płytę główną, bedziesz miał szybciej! A przy odrobinie szczęscia zostanie Ci na puszkę z ciekłym wodorem!"

« Ostatnia zmiana: Czerwca 23, 2008, 16:56:48 wysłana przez KosiMazaki »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #910 dnia: Czerwca 23, 2008, 16:56:17 »
Po 1 a kto nienawidzi Vantage i za co? Dla mnie ten benchmark jest po prostu żałosny, ale żebym go nienawidził? ;)
Po 2 pomyślcie jak ekstremalny byłby ten komputer z 4-ro rdzeniowym procesorem @4GHz....
Po 3 w FSX ten komputer będzie działał gorzej od mojego wartego dziś mniej niż 2000 zł.
Po 4 to chyba nie ten temat na takie "niusy".
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #911 dnia: Czerwca 23, 2008, 16:59:15 »
Vantage jest znienawidzony za to, że nie jest już darmowy i działa tylko na Viście i tylko z DX10.

« Odpowiedź #912 dnia: Czerwca 23, 2008, 19:51:49 »
Panowie ... toż ja tego posta jako swoiste "kuriozum" tu wrzuciłem ...  :004:
Spokój cechuje Mistrza.

bartek

• Gość
« Odpowiedź #913 dnia: Czerwca 25, 2008, 14:00:38 »
Koledzy, a jaki sprzęt "uciągnie" "Knights of the sky" i "Battle of Britain" Maddoxa? Czy podali juz wymagania sprzetowe do tych gier?
Pozdrawiam
Bartek

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #914 dnia: Czerwca 25, 2008, 14:19:05 »
Koledzy, a jaki sprzęt "uciągnie" "Knights of the sky" i "Battle of Britain" Maddoxa? Czy podali juz wymagania sprzetowe do tych gier?
Pozdrawiam
Bartek

Tego nie wie nikt oprócz wróżki. Wszystko się okaże po premierze.