Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502952 razy)

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #915 dnia: Czerwca 30, 2008, 20:39:30 »
Helloooooo! Mam problemik. Modernizuje kompa i teraz nie wiem jaką płyte kupić. Mam 2 do wyboru: Asus P5Q Deluxe
http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Asus/Socket_775/chipsety_z_rodziny_Intel_P45/Asus_P5Q_Deluxe/pelny,id,56289/
lub EVGA nForce 680i SLI Mainboard Premium
http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/EVGA/Socket_775/EVGA_nForce_680i_SLI_Mainboard/pelny,id,34101/
Dojrzałem do Intela i z tąd stąd ta jednorazowa akcja.
Procesor będzie E8500 lub Q9300
Jakiego bym nie wybrał oczekuję OC w granicach 3,8 GHZ
Bardzo proszę o radę lub ewentualnie inne propozycje.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 30, 2008, 21:02:07 wysłana przez some1 »
11:05 PM

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #916 dnia: Czerwca 30, 2008, 21:04:51 »
Nie oczekuj 3,8GHz na Quadzie, chyba że masz dobre chłodzenie (wodne). Do kręcenia quadów bardziej chyba nadaje się Q6600 G0, na pewno tańszy. Ten przy odrobinie szczęścia zrobi na powietrzu 3,5-3,6GHz.

A płyty główne droogie. Popatrz parę postów wstecz, chyba była już na ten temat dyskusja.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #917 dnia: Czerwca 30, 2008, 21:06:19 »
P5Q-E lub P5Q Pro+E8400. Moim zdaniem nie warto dopłacać ani do Deluxe, ani do E8500. Quad to już wogóle nieporozumienie.

Ciekawą propozycją może być ta MSI P45 Premium, bo jako jedyna gwarantuje 2000MHz  (znają życie każda to zrobi) oraz dają do niej chyba Xfi. Oczywiście to nei zmienia faktu, że nie warto brac droższej płyty niż 300-400zł gdyż nic oprócz nieprzydatnych wodotrysków nie oferują i szybko traca na wartości.

Po prawdzie bardziej bym się zainteresował P35 płytami. Można je dostać za krocie. Mozliwości OC bez zmian. Tak naprawdę P45 nic ciekawego nie oferuje.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #918 dnia: Czerwca 30, 2008, 22:01:24 »
Widzę że Chipset intela mi sugerujecie... czyli nVidia jest przereklamowana, najgorsze w tym wszystkim jest to że się przypaliłem na tą EVGA :002: Ale z tego co widzę to w redakcjach czasopism komputerowych najczęściej za platformę testową robi właśnie ASUS a to jest spora rekomendacja. Nadal myślę bo jestem strasznie uparty.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #919 dnia: Czerwca 30, 2008, 22:31:19 »
Żadna tam rekomendacja. Zwyczajnie Asus robi dobre graty (numer 1 wśród producentów). Niemniej jak porównasz płyty na chipsecie Intela okaże się, że tak naprawdę różnią się kosmetyką i ten wybór na testach to w zasadzie bardziej kwestia gustu. Poza tym Asus mocno się lansuje z całym tym OC i to punktuje, a np. taki Gigabyte ma to gdzieś ;).

Ps. A Nvidia cóż... w przypadku tej podstawki bez szaleństw, no chyba, ze zalezy Ci na SLI.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #920 dnia: Czerwca 30, 2008, 22:55:05 »
Nie SLI nie wchodzi w grę. Po prostu ta płyta jest śliczna, poza tym kupiłem kartę EVGA i chciałem sobie trzasnąć komplecik z pamiątkami OCZ nVidia SLI (wiem że jestem zboczeńcem) Ale z 2 strony aż tak pieniądze mnie nie swędzą żeby się ich pozbywać w głupi sposób.
Jestem bardzo skłonny ku Asusowi P5Q-E.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #921 dnia: Czerwca 30, 2008, 22:56:05 »
Poza tym kilka redakcji testuje na Asusie... bo zdarza się, że "ktoś" im je zasponsorował.
Nie wiem jak te nowe modele oparte o P45, ale dotychczasowe Asusy w niskim przedziale cenowym wypadały przeważnie dość słabo. Tak od M2N-E mniej więcej.

Sugerowałbym przyjrzeć się propozycjom sprzed paru stron, jako Some1 rzekł. Ewentualnie, jeśli jesteś przywiązany do EVGA, to raczej na chipsecie 750i... ale również zdecydowanie skłaniałbym się jednak na coś na P35.

Pozdrawiam

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #922 dnia: Lipca 01, 2008, 13:00:50 »
Hmmmm.... Póki co mam czas na przemyślenia sporo różnych interesujących ofert jest na rynku i ciężko podjąć najwłaściwszą decyzję :005:

Diobeł

• Gość
« Odpowiedź #923 dnia: Lipca 05, 2008, 07:11:10 »
Witam! W końcu dojrzałem do decyzji wymiany mojej padaki na coś nowego. Myślę o procesorach 4 rdzeniowych i mam dylemat AMD czy Intel a właściwie pytanie dotyczy płyt głównych. Szukam płyty bez zintegrowanej grafiki i dźwięku. Ewentualnie karta dźwiękowa jeszcze ujdzie na płycie. Dodam że mam do wydania max 1800 PLN na całą skrzynkę (bez monitora). Jakieś sugestie?

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #924 dnia: Lipca 05, 2008, 08:38:48 »
Oczywiście że Intel. Jak 4 rdzenie to tak jak chłopaki mi doradzali Q6600(ale nadal 4 rdzenie to chyba wyrzucony pieniądz). W tym momencie nie ma już płyt ze zintegrowaną grafiką. Niestety większość dzisiejszych płyt ma wbudowaną kartę muzyczną. Pojedyncze egzemplarze bez, to DFI i najwyższy model ASUSka ale na DDR3.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #925 dnia: Lipca 05, 2008, 09:30:19 »
W tym momencie nie ma już płyt ze zintegrowaną grafiką.

Bezeduura!  :002:
http://pclab.pl/art32241.html

W szukanie płyty głównej bez karty dźwiękowej nie ma się co bawić. Jeśli chcesz wykorzystać swoją starą kartę dźwiękową to nie ma problemu, po prostu włożysz ją do komputera i będą działać dwie (niektórzy do jednej podłączają głośniki, do drugiej mikrofon), albo zintegrowaną wyłączysz w BIOSie jeśli nie będzie potrzebna.

Obecne procesory AMD niestety rozczarowują wydajnością na tle konkurencji, lepiej szukać czegoś na Intelu. Do wyboru są procesory dwurdzeniowe (E7200, E8400 zależnie od budżetu) i Q6600. Czy quad czy procesor dwurdzeniowy, to zależy od tego jakich aplikacji używasz, bo większość współczesnych nie wykorzysta czterech rdzeni. Także zależy od tego czy planujesz podkręcić procesor. Jeśli nie, to najlepszy będzie chyba E8400 3GHz za jakieś 480zł. Jeśli tak, to może warto pomyśleć nad tańszym E7200 2,53GHz który podgonisz do około 3,6-3,8GHz, niewiele gorzej niż E8400, które ostatnio nie kręcą się tak dobrze jak na początku ich sprzedaży. W cenie E8400 można też nabyć quada Q6600 2,4GHz, który daje się podkręcić do około 3,5GHz ale wymaga w tym celu lepszego chłodzenia.

Ze względu na ceny Q6600, zdecydowanie nie opłaca się kupować nowszych quadów, gdyż ani ich przewaga wydajności, ani możliwości OC (często gorsze) nie usprawiedliwiają wyższej ceny.

Do poczytania: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4379

Ja wymieniłem szybszy procesor na wolniejszego o całe 10% quada głównie z myślą o FSX i wcale nie uważam żebym wyrzucił pieniądze w błoto.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #926 dnia: Lipca 05, 2008, 11:17:03 »
A ja myślałem że płyty z zintegrowaną grafiką to w tej chwili rozwiązanie niszowe, dla osób niewymagających, dla których liczy się tylko niska cena. No cóż myliłem się. Od tych artykułów, testów, porównań już mi się w głowie kręci.
We wtorek idę po procesor Intela, ale nadal nie wiem który. Założenie jest takie że będzie wykorzystywany do Lockona (wszystko na high), DCS (mam nadzieję że medium/high), MS FSX (high), CoD4(high). Płyta główna Asus P5Q-E, Ram Mushkin 2x2GB PC2 8500. Chciałbym aby procesor dał się kopnąć na 3,6Ghz. Proszę was, podajcie mi najrozsądniejsze rozwiązanie, uwzględniając mój koncert życzeń.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #927 dnia: Lipca 05, 2008, 20:22:18 »
@Szelma
Każdy e8xxx to w zasadzie pewniak i 4GHz robi.

@Diobeł
Szukaj jakiegoś E8xxx, Quady sobie odpuść. Do tego jakaś płytka na P35, bo dobre i śmiesznie tanie.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #928 dnia: Lipca 06, 2008, 21:36:44 »
Nie wiem czy taki pewniak - sporo jest opinii, że do 4GHz coraz rzadziej im przychodzi dochodzić. Niektóre do 3,8GHz wymagają już 1,45V. Nie nastawiałbym się... co nie zmienia faktu, że 4GHz są niejednokrotnie w zasięgu.

« Odpowiedź #929 dnia: Lipca 06, 2008, 22:36:50 »
To że płyta główna ma zintegrowaną kartę grafiki to żadna ujma dla niej. Jest niezmiernie przydatna kiedy główną kartę grafiki będziesz musiał np. oddać do serwisu. Oczywiście że nie pograsz na niej zbytnio ale do filmów, internetu, i po prostu żeby przeczekać te kilka tygodni jest jak znalzł. A jeśli myślisz że ona obciąża w jakikolwiek sposób komputer to się mylisz. Jeśli jest wyłączona w biosie to jej po prostu nie ma. Identyczna sytuacja jest z kartą dźwiękową.