A na jakiej podstawie tak twierdzisz? Przeglądam sobie xtremesystems i ppc i jakoś nie widzę więcej narzekań na 7200 niż na padaki E8400 które ledwo robią 3,8
IMO trafienie słabo kręcacego procesora jest z wszystkimi wymienionymi tutaj modelami równie prawdopodobne.
Miałem kilka E8400 i każdy wstawał bez wiekszego problemu na 4GHz bez ruszania napięcia. Poza tym przez okres bycia na rynku niewiele było padaczek. Owszem trafiały się, nie unikniesz, ale na ponad setkę stron na PPC o nich znajdziesz kilka padaczek. Na tytuł dzika zasłużył podobnie jak E6300 i seria E21xxx. E7xxx w momencie premiery nie zrobiły takiej kariery jak E8xxx i sporo z nich się kończy na górnej granicy dobrego E21xx czyli 3.2 do 3.4 GHz, a kosztuje więcej. Analogiczna sytuacja jak z E4xxx. E5xxx narazie również bez szaleństw - 4GHz na 1.38v zrobił ale za nim przemawia mniejszy L2 i cena. Niemniej to też nie szaleństwo bo na takim napięciu to E8xxx latały na 4.5GHz.
Więc osobiście albo bym zbierał na E8400 lub szukał używki E8200 i nawet w wypadku trafienia padaki mam gwarantowane 3GHz i można coś jeszcze powalczyć albo brać E2180, w których też jest spore prawdopodobieństwo trafienia dzika. E5200 i E7200 to takie średniaki które za swoją cenę oferują wydajność na przyzwoitym poziomie, niemniej po C2D oczekuje się nieco więcej zwłaszcza tych 45nm.
Ps. Trochę zakręciłem - słabszy dzień mam dziś