Witam szanownych Experten!
Nadszedł czas pożegnać starego dobrego Athlona i rozejrzeć się za czymś nowym. Chcę się pobawić i złożyć komputer samemu. Na długi czas właściwie zatrzymałem się z wiedzą o sprzęcie na etapie Athlona na s754 i powoli nadrabiam zaległości. W sumie mam już pewną koncepcję zestawu ale wszystkie sugestie mile widziane.
Zasilacz: Corsair TX 650W
RAM: Crucial DDR3 BallistiX 1600MHz 4GB CL8 Kit w/2x 2GB BallistiX modules, CL8-8-8-24,
1.65V
Płyta gł: Gigabyte GA-P55-USB3 lub inna Gigabyte na P55, np. UD3
Procesor: i5-750
Chłodzenie: Cooler Master Hyper 212 Plus (Podobno boxowe chłodzenie nie jest najlepsze a pewnie za jakiś czas będzie kusiło żeby podkręcać)
Dysk: Samsung SpinPoint F3 500GB
Grafika: Radeon 5850
Obudowa: pewnie Antec Three Hundred
Do tego jeszcze kilka pytań.
1. Rozumiem, że zasilacz wystarczy do tego zestawu. Jeżeli się nie mylę, to powinien mieć też trochę rezerwy na przyszłość?
2. RAM dobierałem trochę na szybko i zauważyłem, że DDR3 dostępne są dla napięć 1,5v i 1,65v. O ile pamiętam w specyfikacji płyty podane jest napięcie 1,5v ale chyba dla większości dostępnych DDR3 podawane jest 1,65. Jak to właściwie wygląda z napięciami RAMu dla tego procesora i płyty?
3. Komputer ma służyć przede wszystkim do symulatorów i zastanawiam się czy w tym przypadku jest jakiś sens bawienia się w macierz RAID 0? Rozumiem, że gra ładowałaby się szybciej i znacznie przyspieszyłoby to operacje na dużych plikach ale na tym mi szczególnie nie zależy. Jakieś inne korzyści? Czy raczej wydłużyłoby to czas dostępu i miało negatywny wpływ na wydajność? Dodam, że na SSD raczej mi szkoda pieniędzy. Może kiedyś...