Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 506202 razy)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1350 dnia: Lutego 22, 2010, 11:52:21 »
Wg mnie nie, różnica jest na zasiłce, ram-ie i procesorze oraz minimalnie płycie. RAM 4 GB w spokoju wystarcza na dziś w przyszłości dokupisz/zmienisz bez problemu, zasilacz 600W wystarczy do Radeona, procesor na najbliższe dwa lata wystarczy na pewno. W płytę bym za to zainwestował dobrą, w końcu to baza do modernizacji w przyszłości.
Brałbym tańszy zestaw. Sam kiedyś (2007) wydałem grubo ponad 5 kafli za sprzęt i dziś stwierdzam że nie warto było, została mi tylko płyta i proc - 4 - rdz. który spokojnie podkręciłem i na jeszcze dwa lata wystarczy. teraz Nastawiam się na dobry a nie hi-endowy (relatywnie :) ) sprzęt który trza sukcesywnie modernizować.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #1351 dnia: Lutego 22, 2010, 17:25:44 »
Sam kiedyś (2007) wydałem grubo ponad 5 kafli za sprzęt i dziś stwierdzam że nie warto było, została mi tylko płyta i proc - 4 - rdz. który spokojnie podkręciłem i na jeszcze dwa lata wystarczy. teraz Nastawiam się na dobry a nie hi-endowy (relatywnie :) ) sprzęt który trza sukcesywnie modernizować.

Każdy sprzęt trzeba sukcesywnie modernizować. ::) Kupowanie nowości gdzie cena jednego podzespołu przekracza 2000 zł to nieporozumienie (choć jak kogoś stać i chce...) - zgadzam się. Ale puszka za 5000 zł to nie jest nic niesamowitego moim zdaniem. Ta kasa i tak się zwróci, bo komp na rok dłużej starczy. Rutkov - kupiłbyś w 2007 piecyk za 2,5 tys. zł i już pod koniec 2008 nic by Ci po nim nie zostało. :D

« Odpowiedź #1352 dnia: Lutego 26, 2010, 06:54:31 »
Kupiłem W7 64 i zastanawiam się czy nie warto zainwestować w SSD, tylko nie wiem który i jaki
Zakładam zainstalowanie w7 pakietu adobe (photoshop, lightroom,) i ARMA2 dodatkowo mam 2x500Gb SATA, 250Gb, 1TB SATA. Wszystko  na dane.
Czy mogę oczekiwać wzrostu prędkości działania windowsa/aplikacji?
Czy potrzebuję jakiś specjalne dodatki do SSD, czy po prostu wpinam go w sloty Sata?
Czy warto I jaki rozmiar 32 czy 64? Może czekać na większy?
Zakładam wydanie do/około 200$ na dysk. Oczywiście taniej lepiej.

Mogę kupić lokalnie
http://www.frys.com/search?search_type=regular&query_string=ssd&submit.y=12&cat=48938&search_type=regular&submit.x=11&sqxts=1&resultpage=&cat=48938&from=0&to=24&order_by=p03a
albo
http://www.newegg.com/Product/ProductList.aspx?Submit=ENE&N=2010150636&bop=And&ActiveSearchResult=True&Order=PRICE

warto?

« Odpowiedź #1353 dnia: Lutego 26, 2010, 07:15:06 »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1354 dnia: Lutego 26, 2010, 08:33:46 »
32GB to trochę mało, sam system Ci tyle zeżre i nie zostanie miejsca na programy. Tanie dyski SSD też nie są rewelacyjne i nie ma co patrzeć na maksymalne wartości transferów którymi prześcigają się producenci. Ważniejsza jest wydajność przy losowych zapisach/odczytach a ta często kuleje przy słabych kontrolerach.

Natomiast niedawno kupiłem sobie Intela X25-M G2 80GB (http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820167016&cm_re=intel_x25-m-_-20-167-016-_-Product) na system plus programy i muszę przyznać że jest to pierwsza zmiana dysku w mojej karierze po której gołym okiem widać wzrost wydajności komputera, system i programy uruchamiają się zauważalnie szybciej. FSX'a testowo też zainstalowałem ale działał bez większych różnic więc dałem sobie spokój. W grach nie zauważysz różnicy, co najwyżej będą się nieco szybciej wczytywać. Wiem że Kingston sprzedaje 40GB dyski które są połówkami tego Intela, może być ciekawą opcją jeśli nie zależy Ci tak bardzo na pojemności. Być może od tamtego czasu wyszły jakieś nowe modele innnych producentów, więc nie daję głowy że ten Intel jest najlepszym wyborem. Ten rynek bardzo szybko się zmienia.

Generalnie tak, wpinasz dysk, instalujesz Windows 7, działa.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1355 dnia: Marca 03, 2010, 19:57:42 »
Kolega ma 2500zł do wydania na notebooka. Nie będzie grać ale myślałem o czymś z 17" matrycą. Filmy i zdjęcia lepiej będą się prezentować na takim ekranie. System pewnie Win 7. Czy któryś z kolegów kupował ostatnio coś w tej cenie? Proszę o Wasze typy.
Myślałem o czymś takim http://www.agito.pl/notebooki/asus-pro79ic-ty033v.0.372084.html?cid=2811&attr=481:431874
« Ostatnia zmiana: Marca 03, 2010, 20:07:58 wysłana przez JG300_Paulus »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1356 dnia: Marca 03, 2010, 20:11:31 »
Nic tak dużego chyba że komputer będzie stał cały czas na biurku. Tylko wtedy po co mu notebook?
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1357 dnia: Marca 18, 2010, 00:31:09 »
Witam szanownych Experten!

Nadszedł czas pożegnać starego dobrego Athlona i rozejrzeć się za czymś nowym. Chcę się pobawić i złożyć komputer samemu. Na długi czas właściwie zatrzymałem się z wiedzą o sprzęcie na etapie Athlona na s754 i powoli nadrabiam zaległości. W sumie mam już pewną koncepcję zestawu ale wszystkie sugestie mile widziane.

Zasilacz: Corsair TX 650W
RAM: Crucial DDR3 BallistiX 1600MHz 4GB CL8 Kit w/2x 2GB BallistiX modules, CL8-8-8-24,
1.65V
Płyta gł: Gigabyte GA-P55-USB3 lub inna Gigabyte na P55, np. UD3
Procesor: i5-750
Chłodzenie: Cooler Master Hyper 212 Plus (Podobno boxowe chłodzenie nie jest najlepsze a pewnie za jakiś czas będzie kusiło żeby podkręcać)
Dysk: Samsung SpinPoint F3 500GB
Grafika: Radeon 5850
Obudowa: pewnie Antec Three Hundred

Do tego jeszcze kilka pytań.

1. Rozumiem, że zasilacz wystarczy do tego zestawu. Jeżeli się nie mylę, to powinien mieć też trochę rezerwy na przyszłość?

2. RAM dobierałem trochę na szybko i zauważyłem, że DDR3 dostępne są dla napięć 1,5v i  1,65v. O ile pamiętam w specyfikacji płyty podane jest napięcie 1,5v ale chyba dla większości dostępnych DDR3 podawane jest 1,65. Jak to właściwie wygląda z napięciami RAMu dla tego procesora i płyty?

3. Komputer ma służyć przede wszystkim do symulatorów i zastanawiam się czy w tym przypadku jest jakiś sens bawienia się w macierz RAID 0? Rozumiem, że gra ładowałaby się szybciej i znacznie przyspieszyłoby to operacje na dużych plikach ale na tym mi szczególnie nie zależy. Jakieś inne korzyści? Czy raczej wydłużyłoby to czas dostępu i miało negatywny wpływ na wydajność? Dodam, że na SSD raczej mi szkoda pieniędzy. Może kiedyś...
Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #1358 dnia: Marca 18, 2010, 08:04:34 »
Miałeś do tej pory Athlone to rozważ platforme na AMD Phenom II Quad-Core 955 BOX Black Edition będzie taniej i wydajniej, a rożnice w cenie między i5 możesz zainwestować w lepszą płyte np. Asus CROSSHAIR III FORMULA lub grafikę 5870.

1.wystarczy
2.jak chcesz sie bawić w OC to 1,65
3.raidy na tego typu plytach to tzw fake raidy, niewiele mające wspólnego z systemami raid stosowanymi w serwerach (poza nazwą), gra może i będzie ładować się szybciej ale będzie to praktycznie nie mierzalne, odczyt dużych plików moze sie poprawić jesli ustawisz odpowiedno duży stripe, ale ma to sens jeśli na danym systemie plików bedziesz przechowywal jedynie  duże pliki, jesli beda to duże i małe pliki stracisz na wydajności i nawet na pojemności
JID: kajko@jabberpl.org

« Odpowiedź #1359 dnia: Marca 18, 2010, 10:14:35 »
Z prockiem i płytą zaproponowana przez kajko cena zestawu będzie jakieś 100-150 zeta wyższa niż ten, który sam zaproponowałeś, jesli jednak wybierzesz Athlona i nieco tańsze pamięci (np. kingston HyperX) to raczej dobierzesz płytę w cenie ok 450 zeta z przyzwoitymi możliwościami OC. Cena takiego zestawu powinna być o jakieś 200-300 zeta niższa, a za tą różnicę spokojnie kupisz radka 5870 co da ci zestaw spełniający wszelkie wymagania względem obecnych i nadchodzących symulatorów.

P.S.
Polecam ten sklepik http://www.proline.pl/. Tani i posiada ciekawie rozwiązany konfigurator.

« Odpowiedź #1360 dnia: Marca 18, 2010, 14:18:34 »
Faktycznie może warto pomyśleć o AMD. Przeglądałem płyty główne na AM3 i zastanawiam się nad ASUS M4A785TD-M EVO lub czymś w podobnej cenie. Nie bardzo mam ochotę wydawać za dużo na płytę główną. Ważne, żeby było stabilnie i niezawodnie. Jeżeli już będę podkręcał to na pewno niewiele. Wolę trochę dołożyć do grafiki. Właśnie, co do grafiki, to myślę o Sapphire 5850 w wersji Toxic. Taniej, niż 5870 ale i tak bardzo wydajnie. Rozumiem, że RAM właściwie taki sam do obu platform?

« Odpowiedź #1361 dnia: Marca 18, 2010, 16:54:15 »
Asus M4A77TD PRO zbiera bardzo pochlebne opinie.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1362 dnia: Marca 20, 2010, 15:24:46 »
Lada dzień premiera GTX 470 i 480. Ponieważ obecnie chce wymienić grafę (właściwie od lutego ale nie ma w czym wybierać) zastanawiam się na zakupem jednej z tych kart. Obecnie mam Radka HD4850 na którego właściwie nie narzekam (ew. mogłoby być lepsze wygładzanie + oczywiście FSX) ale chcę wrócić do serii GF. Myślałem też o zakupie Radeona HD5870 lub GTX 275 (których wogóle właśnie nie ma od lutego na rynku, tylko jakieś kiepskie firmy).
Czekam na ew. za i przeciw. Problemem może być cena na dzień dobry jak to z nowościami, chociaż:

•GeForce GTX 470: 448 procesorów CUDA, 1280 MB pamięci RAM, częstotliwości 607 / 1215 / 1674 MHz, 320-bitowy interfejs pamięci RAM, TDP 225 W, cena 349 dolarów
•GeForce GTX 480: 480 procesorów CUDA, 1536 MB pamięci RAM, częstotliwości 700 /  1401 / 1848 MHz, 384-bitowy interfejs pamięci RAM, TDP 250 W, cena 499 dolarów

Czekam też na 1e testy w sieci. Niewątpliwie niezłym rozwiązaniem może być wspomniany przezemnie HD5870 ale tak jak mówie - wolę GF jednak.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #1363 dnia: Marca 20, 2010, 16:21:24 »
Wg mnie to będą fajne karty, jak przejdą na 28 nm proces produkcyjny (w optymistycznym wariancie pod koniec br). W tej chwili to gorące i głodne na prąd potworki. Co do wydajności - za tydzień premiera, a za dwa pewnie już wszystko będzie o nich wiadomo.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #1364 dnia: Marca 20, 2010, 21:32:52 »
http://vr-zone.com/articles/nvidia-geforce-gtx-480-final-specs--pricing-revealed/8635.html

Tutaj piszą, że GTX 470 ma być o 5-10% wydajniejszy od 5850 i podobnie 480 w stosunku do 5870. Jeżeli to się potwierdzi, to będę trochę rozczarowany. Na newegg.com Radeona 5850 można dostać od 405-420$, a 5870 od 315-320$ czyli 30-80$ więcej za Nvidię. Fakt, za nowość zawsze płaci się więcej. Poza tym nie znam szczegółów dotyczących tych GTXów i może oferują coś jeszcze. Jak to będzie dokładnie wyglądało pewnie rzeczywiście dowiemy się za jakiś czas. W każdym razie jak widzę TDP 225W dla GTX 470, to tak sobie myślę, że Radeona 5850 o te 5-10% można podkręcić i dalej utrzymać się poniżej 200W.