Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 505207 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1365 dnia: Marca 20, 2010, 23:59:58 »
Ostatnio na Youtube widziałem filmik pokazujący co potrafi nowy GF.
Pokazywali różnicę w wydajności w porównaniu z radeonem (chyba 5870) w czasie wyświetlania obrazu z włączoną teselacją. Różnica była spora, jednak nie podali ustawień obrazu i skali.
Oraz była jeszcze pokazówka na 3 monitorach wyświetlających jeden obraz, tzn grę - jakaś wyścigówka, dwa boczne monitory to szyby boczne, a środkowy to była szyba przednia, taki układ), by było ciekawie obraz wyświetlany był jako 3D.

Linku niestety nie mam teraz, trafiłem na niego zupełnie przypadkiem.
Pozdrawiam.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1366 dnia: Marca 21, 2010, 00:26:47 »
http://www.youtube.com/watch?v=YF8CUSiPDJ0&feature=player_embedded

W sumie taki bajer, ale w grach może wyglądać nieźle - randerowanie włosów przez nową serię GTX 4xx
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1367 dnia: Marca 21, 2010, 01:37:22 »
Powoli, te karty na początku będą drogie, duże, a z wydajnością to do tej pory nic oficjalnie nie wiadomo.

Poczekać oczywiście warto, jak będą konkurencyjne to będą obniżki cen, jak nie to zawsze oszczędzi się trochę grosza. Poza tym lepiej wstrzymać się z zakupem aż minie pierwszy szał, rozpoznane zostaną przypadłości i wyeliminowane problemy wieku dziecięcego.

No chyba że chcesz robić za chomika, eeee.... królika doświadczalnego. To zapraszamy :D
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1368 dnia: Marca 21, 2010, 11:51:12 »
http://www.youtube.com/watch?v=YF8CUSiPDJ0&feature=player_embedded

W sumie taki bajer, ale w grach może wyglądać nieźle - randerowanie włosów przez nową serię GTX 4xx
No i tylko bajer. Techdemo ma to do siebie że to co pokazują będzie dostępne tak naprawdę za jakieś 4-5 lat.
Trochę tak jak z conceptcarami, na pokazach wszyscy się nimi zachwycają ale mało które wchodzą do produkcji.

« Odpowiedź #1369 dnia: Marca 21, 2010, 12:03:53 »
Opuściłem gdzieś ten link z cytatu.
Zastanawia mnie na nim jeden fakt, ilość klatek na sekundę. Może i był to dx11 i 8000 włosów, jednak to była tylko jedna głowa, a fps wyniósł (tylko) 50-60.
Ciekawe jakby dołożyli inne obiekty, otoczenie, kilka postaci, jak by się rysowała liczba klatek na sekundę.
Prawdę mówiąc trochę się zdziwiłem, że jedna głowa z dużą ilością włosów może aż tak nową kartę spowolnić.

No i tylko bajer. Techdemo ma to do siebie że to co pokazują będzie dostępne tak naprawdę za jakieś 4-5 lat.
Trochę tak jak z conceptcarami, na pokazach wszyscy się nimi zachwycają ale mało które wchodzą do produkcji.

Dokładnie tak jak mówisz. Patrząc na obecne tempo rozwoju GPU to nim to wejdzie do użytku to pewnie będzie już nowa rodzina kart graficznych.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1370 dnia: Marca 22, 2010, 01:27:00 »
Oraz była jeszcze pokazówka na 3 monitorach wyświetlających jeden obraz, tzn grę - jakaś wyścigówka, dwa boczne monitory to szyby boczne, a środkowy to była szyba przednia, taki układ), by było ciekawie obraz wyświetlany był jako 3D.

Co prawda nie jest to w 3D ale prezentuje się całkiem obiecująco. ATI nazywa to Eyefinity. Tutaj dla przykładu HAWX żeby mieć pojęcie jak to wygląda w "symulatorze":

http://www.youtube.com/watch?v=pHNxUR_nh3k

Wcześniej właściwie zupełnie ignorowałem podobne wynalazki bo byłem przekonany, że trzeba do tego mieć jakiś wyjątkowo mocny sprzęt i przynajmniej dwie karty. Od jakiegoś czasu coraz częściej oglądam filmy takie, jak ten niżej i chyba zacznę rozglądać się za dodatkowymi monitorami:

http://www.youtube.com/watch?v=kzNmZ57D2io

To FSX w rozdzielczości 5760x1080 tylko, że w tym przypadku nagrany bezpośrednio z komputera i nie widać, że to trzy monitory 23". Co najlepsze, jak widać działa to dość płynnie na Phenomie 965 na 3.8 Ghz, 4GB RAM i pojedynczym Radeonie 5850.

P.S.
Kupię tanio dwa monitory LCD  :003:
Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #1371 dnia: Marca 22, 2010, 16:54:01 »
Szukam myszki do kompa, poniżej moje wymagania:

- laserowa
- wbudowany akumulator
- bezprzewodowa
- tylko 3 podstawowe przyciski. Ten trzeci pod kółkiem.
- przycisk ON/OFF

Przeznaczenie to głównie okienka, internet i klikalne kokpity w symulatorach.
Sprawdziłem oferty Logitecha, Microsoftu i A4Tech ale nic podobnego nie mają. Może ktoś z Was widział coś podobnego na rynku? Tylko nie wysyłajcie mnie do Ery ;)

PS. Które myszy zżerają więcej energii laserowe czy optyczne?

« Odpowiedź #1372 dnia: Marca 22, 2010, 17:03:54 »
Wg mnie optyczne, chociaż mogę się mylić. Na pewno laserowe są bardziej dokładne.
Sam mam mysz laserową i akumulator po pełnym naładowaniu trzyma od 7 do 11 dni przy normalnym użytkowaniu za dnia i wyłączaniu gryzonia na noc.

Cóż mysz ma więcej niż trzy podstawowe przyciski jednak dodatkowe są bardzo przydatne (wstecz dalej we wszystkich okienkach itp).
Mysz to Logitech MX Revolution. Cena może przestraszyć w sklepach, jednak na allegro można dorwać je za bardzo przystępne pieniądze. ;)
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1373 dnia: Marca 22, 2010, 17:22:05 »
Można ją wyłączać? Zależy mi na tym bo jak odejdę od kompa na 5 sekund to 2.5 letni syn natychmiast zostawia swoje zabawki i leci odpalić youtube'a, nie zawsze trafiając w odpowiednie ikony. Nawet blokada kompa nie pomaga, bo wtedy klika co popadnie a na ekranie logowania jest ikonka "wyłącz komputer" :)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1374 dnia: Marca 22, 2010, 18:52:08 »
Syn po 2 dniach znajdzie włącznik - najlepsze zabezpieczenie to wyjęcie baterii :)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1375 dnia: Marca 22, 2010, 21:53:55 »
Albo jeszcze lepiej jeśli myszka jest na USB to wyjmować odbiornik z gniazdka.

« Odpowiedź #1376 dnia: Marca 23, 2010, 00:46:24 »
Można ją wyłączać?
Tak, na spodzie myszki jest włącznik.

Syn po 2 dniach znajdzie włącznik - najlepsze zabezpieczenie to wyjęcie baterii :)
Amen ;)

Albo jeszcze lepiej jeśli myszka jest na USB to wyjmować odbiornik z gniazdka.
Chyba najbardziej ekonomiczne rozwiązanie ;)
Pozdrawiam.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #1377 dnia: Marca 23, 2010, 09:06:50 »
... Niewątpliwie niezłym rozwiązaniem może być wspomniany przezemnie HD5870 ale tak jak mówie - wolę GF jednak.

... bo się nie znacie redaktorze  :118:  - tylko ATI/AMD:

http://www.brightsideofnews.com/news/2010/3/16/ati-radeon-hd-5970-is-the-king-of-iphone2c-wi-fi-password-cracking.aspx

(w skrócie: rosyjska firma, często zatrudniana przez agencje rządowe o trzyliterowych nazwach znanych z filmów korzysta z własnego oprogramowania i możliwości współczesnych GPU do łamania haseł na zlecenie. Po raz pierwszy udało im się osiągnąć wynik 100 tysięcy złamanych(?) haseł WPA w ciągu jednej sekundy, a to za pomocą procesora ATI HD 5970. Warto nadmienić, że Intelowski Core i7 920 @2,66 osiągnął poniżej 4 tyś haseł/s a Core i7 980@3.33 GHz nie dał rady przekroczyć wartości 6000 haseł/s. A wszystko dzięki zastosowaniu rzekomo zamkniętej technologii nVidia CUDA na produkcie ATI...)

« Odpowiedź #1378 dnia: Marca 23, 2010, 13:11:14 »
Dzięki za odpowiedzi w sprawie myszy. Szukając info o MX Revolution natknąłem się przypadkiem na Logitech LX8. Jakimś cudem wcześniej jej nie zauważyłem. Może LX8 nie spełnia wszystkich moich wymagań ale niewiele jej brakuje. Jest w miarę prosta, laserowa, baterie trzymają (wg katalogu) do 8 miesięcy. No i ma ON/OFF, może mały nie rozpracuje tego zbyt szybko :) Zresztą i tak jak włączy youtube'a to ogląda tylko samoloty :banan

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #1379 dnia: Marca 23, 2010, 14:15:09 »
A wszystko dzięki zastosowaniu rzekomo zamkniętej technologii nVidia CUDA na produkcie ATI...)

Czytaj dokładniej ;)
Yet, it is the simplicity of CUDA code that enabled AMD's ATI STREAM version of the code to execute (...)

No i "100,000 broken Wireless passwords in a single second " to ściema dziennikarska.
To 100k sprawdzonych hashów na sekundę. Równie dobrze na hash odpowiadający szukanemu hasłu można natknąć się po sprawdzeniu setek milionów. Tak czy inaczej, wynik ładny.

Przy okazji ma się to nijak do grafiki, bo to obliczenia dla liczb stałoprzecinkowych :)