Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502540 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1380 dnia: Marca 23, 2010, 16:20:14 »
Bułko - każdy sobie może doczytać pod linkiem więc nie czepiajcie się

Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #1382 dnia: Marca 27, 2010, 13:31:49 »
Właśnie przeczytałem ten artykuł:
http://pclab.pl/art41241.html

Muszę powiedzieć, że jestem bardziej niż rozczarowany nowym GTX. Jakby można go podsumować w kilku słowach, drogi, niewiarygodnie gorący i głośny, gigantyczny pobór energii oraz wydajność która jednak nie rzuca na kolana (w DX9,10 i 10.1 w większości przegrywa z HD5870, czasamina  równi, dopiero w DX11 zaczyna wygrywać).
A to jest tak jak napsiali  w tym artykule, tych kart nie powinno się porównywać bo to jest jak porównanie czołgu z wozem bojwym - chodzi mi o rozmiar samgo czipu. Widzę, że NV ponownie poszła za sposobem "lokomotywy", przeroczyć się przez wszystko wielkościa i masą.

Jeżeli gry nie zaczną obsługiwać teselacji to grafika jest totalnie nieopłacalna. Nie wiem dlaczego, ale odnoszę wrażenie, że NV poszła głównie w stronę optymal;izacji GPU pod kątem ułatwienia wykorzystywania procesora graficznego przez aplikacje inne niz gry.

Dla zainteresowanych - test GTX 470:

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Premiera_GeForce_Fermi__-_test_GTX_470_vs_HD_5800-2785.html

Dosłownie po przejrzeniu testów wydajności w tym teście ręce mi opadły, nowy GTX przegrywa z HD5850? Może nie wszędzie, jednak i tak daje to do myślenia.
Zawsze byłem z zielonymi, po zmianie na Radeona i po przeczytaniu tych wstępnych testów jestem bardziej niż zadowolony ze zmiany.

Ty tyle, ale to tylko moje prywatne zdanie.
« Ostatnia zmiana: Marca 27, 2010, 13:37:21 wysłana przez Dziobas »
Pozdrawiam.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #1383 dnia: Marca 27, 2010, 14:11:22 »
Dla zainteresowanych - test GTX 470:

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Premiera_GeForce_Fermi__-_test_GTX_470_vs_HD_5800-2785.html

Szkoda, że gier jest tyle samo co benchmarków + dwa małe testy PhysXa :(
Miło mnie jednak zaskoczyli teorią - bałem się, że będzie jak zwykle.

A co do samej karty - nie wiem czy określenie "karta graficzna" nie jest w tym miejscu nadużyciem. Bardziej mi to już przypomina akcelerator do liczenia trudnych liczb, w tym grafiki ;)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1384 dnia: Marca 27, 2010, 16:19:56 »
Też jestem po artykule na PClab. Porażka, karty do Dx'a 11 nie potrzebuję, ba, w większości simów dalej to leci wszystko na Dx9. Jeśli GF 480 GTX kosztowałby 1500zł czyli poziom Radka HD5870 (+może 100-150zł wiecej za nowość) - bo z testów wypada dokładnie tak + ew 5-12% lepiej w FPS to można by mówić o zakupie. Na dziś wyglada to tak: http://www.komputronik.pl/index.php/category/1105/GeForce_GTX.html/sort/1/sortFieldName/PriceBrutto czyli 2000zł za 480 i 1500zł za 470 do tego należy doliczyć zwiekszenie kosztów za prąd o ok 40%...
bez sensu zupełnie. Poczekam jeszcze chyba na kwiecień i ostudzenie cen ale jak nic się nie zmieni (czyli dojdzie do obniżki o 400zł karty) kupię HD5870.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #1385 dnia: Marca 27, 2010, 20:24:41 »
Heh. Wiele hałasu o nic, można by rzec. Okazało się, że z półrocznym poślizgiem zielonym udało się zaledwie dogonić czerwonych. Coś czuję, że ceny radków HD58xx i HD59xx spadną nieprędko... :( No i z wypuszczeniem serii 6xxx też nie mają się co spieszyć jak na mój rozum... Jestem daleki od kibicowania NV, ale jak to się mówi - dobra konkurencja nie jest zła. Czuję się zawiedziony. :D

Był gdzieś u nas specjalny temat nt. kart graficznych, BTW.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1386 dnia: Marca 28, 2010, 11:57:55 »
Ja z kolei zawsze byłem fanboyem Zielonych. Ostatnio mnie przerzuciło na radeona, chciałem teraz wrócić z serią 4xx. Jeszcze ew. na 470 bym poszedł ale masakrą jest temperatura (co praktycznie też uniemożliwia OC) a także głośność chłodzenia i pobór mocy. Przekładając to na rachunek zysków i strat HD5870 wygląda o wiele lepiej, zwłaszcza w stosunku cena/jakość.

Recenzja na Guru http://www.guru3d.com/article/geforce-gtx-470-480-review/ z wieloma testami.

Propozycje dotyczące wprowadzonych zmian w GPU serii 100 będą dotyczyć przyszłości i znajdą szersze zastosowanie za 2-3 lata (teslacja, bo tu wygrywa, z drugiej strony widać, że karta mimo nowinek nie nadaje się właściwie jakoś specjalnie do grania w Metro 2033 na max detalach, czyli ta przyszłość karty to duży znak zapytania). Do tej pory będziemy mieli jeszcze po 2 pewnie nowe generacje kart od R i GF'a.

Z wszystkich analiz wynika - niższa karta 470 to coś pomiędzy Radeon 5850 i 5870, ale przy samym 5870 wypada gorzej. Cena taka sama jak 5870 naawet droższa. Jak GF nie zmieni polityki cenowej to rynek im stanie, owszem trochę się sprzeda teraz - bo nowość. 480 wygrywa leciusieńko z HD5870 ale za te 7% fpsów musimy dac 500zł więcej. P

www.yoyosims.pl

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #1387 dnia: Marca 30, 2010, 15:06:14 »
Witam

Posiadam taki sprzęt:

Intel Pentium DualCore E5300
Gigabyte GA-Q35M-S2
2x512 RAM DDR2
GeForce 7300SE/7200GS
Seagate 160GB SATA
Zasilacz Cooler MAster RS-450 Acly 450W

I tutaj moje pytanie: czy jest sens modernizować? Myślałem nad 9800GT, 2GB RAMu (wymienić, nie dodać żeby nie mieszać marek) i ok. 320GB dysk - opłaci to się?
Zastanawiałem się nad grafiką w cenie do 350zł i 9800GT wygląda całkiem zachęcająco, tylko czy mój zasilacz go uciągnie? Przy założenie że dołożę jeszcze dysk na SATA?
Chciałbym przeczytać jeszcze wasze propozycje na temat RAMu i HDD, czy może lepiej zbierać na zupełnie nowy PC (ale to zajmie trochę czasu, a udręką jest ten 7300). Chciałbym zmieścić się w ok 600zł.
Jeżeli potrzebujecie jeszcze jakichś informacji to piszcie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1388 dnia: Marca 30, 2010, 16:19:52 »
Zasilacz spokojnie wystarczy.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #1389 dnia: Marca 30, 2010, 21:08:13 »
Taką mam właśnie nadzieję, zasilacz ma na liniach +3.3V i +5V razem 191W, a na liniach +12V razem 264W - rozumiem więc że to wystarczy dla 9800GT i dwóch HDD SATA?
Gdybyście mieli jakieś propozycje dot. modernizacji to z chęcią poczytam.

« Odpowiedź #1390 dnia: Marca 30, 2010, 22:27:38 »
rozumiem więc że to wystarczy dla 9800GT i dwóch HDD SATA?
Gdybyście mieli jakieś propozycje dot. modernizacji to z chęcią poczytam.
Tak jak napisał Some1, wystarczy.
Pozdrawiam.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1391 dnia: Marca 30, 2010, 23:15:55 »
Po wszelkich analizach co do Grafy i premiery 470 i 480 zamówiłem HD5870 lol :)

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #1392 dnia: Marca 30, 2010, 23:46:12 »

Chciałbym przeczytać jeszcze wasze propozycje na temat RAMu i HDD

Jeżeli chodzi o dysk twardy to z mojej strony polecałbym ten model: Samsung SpinPoint F1 320 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ - kod producenta: HD322HJ

Dysk ma jeden talerz o pojemności 320GB i dwie głowice. Mniej elementów ruchomych, mniejsza awaryjność, szybszy odczyt. SpinPoint, czyli dysk jest na prawdę cichy.

Żadnego linka do jakiegoś sklepu nie podaję, wystarczy wpisać kod producenta w googlach i popatrzeć po porównywarkach cen ;) .
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1393 dnia: Marca 31, 2010, 01:48:51 »
Wy tu Panowie "*... kotka za pomocą młotka" a problem dotyczący wydajnych i tanich kart nierozwiązany  :118:

Pozdrawiam

« Odpowiedź #1394 dnia: Marca 31, 2010, 11:20:58 »
Jak bardzo wydajnych i jak tanich? Po testach widzę, że jedynie high-end radzi sobie z DX11. Pod DX9/10 od różnorodności kart aż głowa boli.