Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502561 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1395 dnia: Kwietnia 01, 2010, 08:54:05 »
Hm..., jakby to ująć ? W chwili gdy pisałem poprzednią wypowiedź, moja krew była już fest rozcieńczona  :karpik
Chodziło mi o wątek z działu o sprzęcie a dokładniej o skopane sterowniki do Radeonów z serii HD 4800.
Przepraszam za zamieszanie  :003:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1396 dnia: Kwietnia 12, 2010, 11:02:41 »
I do mnie zastukał już Mr. Czas Na Upgrade, a to, że od kilku lat nie jestem na bierząco ze sprzętem niespecjalnie pomaga. W moim wypadku zasady są bardzo proste:
- limit nieprzekraczalny funduszy to 2000,00zł
- musi pozostać mój 400W zasilacz Corsaira
- nie interesuje mnie Dx 11
- minimum 4GB Ramu i 1GB pamięci karty graficznej
To sprzęt przede wszystkim do FSX i oprogramowania CADowskiego, od czasu do czasu inne gry i programy, stąd i te minimalne wymagania.

Póki co złożyłem coś takiego:
  • Gigabyte GA-790XT-USB3
  • Radeon 4850 HIS 1GB HDMI&DVI (PCI-E) iCooler IV
  • Corsair DDR3 2X 2GB 1333MHz CL9
  • Samsung SpinPoint F3 500 GB
  • Samsung DVD+/-RW SH-S223C(Serial ATA)
  • AMD Phenom II Quad-Core 945
Co przy zmyślnych pertraktacjach powinno jakoś się upchnąć w limicie cenowym, kwestia tego czy nie ma do czegoś lepszych zamienników, oraz czy zasiłka - markowa, bo markowa, ale tylko 400W - uciągnie.

« Odpowiedź #1397 dnia: Kwietnia 13, 2010, 20:39:25 »
Nie możesz dołożyć 40zł do 955 BE? W moim ulubionym sklepie 955 BE jest za 555zł, 945 za 515zł a 925 490zł.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1398 dnia: Kwietnia 13, 2010, 21:09:37 »
Tak, mogę. Po konsultacjach z kilkoma osobami siedzącymi bardziej w temacie, właśnie doszedłem do tego, że jest w konfiguracji konkretnie 955 BE. Kwestią otwartą pozostaje nadal karta graficzna - konkretny producent/model radeona 4850 1GB, oraz pamięć RAM - czy Corsair podany, czy może A-Data, może o innych parametrach ? Limit dla obu komponentów to po 450 zł.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1399 dnia: Kwietnia 14, 2010, 09:09:00 »
Dobrą opinią cieszy się PowerColor PCS 1GB, ponoć ma ciche i wydajne chłodzenie. Gigabyte z Zalmanem wydajny lecz głośny. HIS drogi i chłodzenie przecięte, Sapphire też nie zaskakuje chłodzeniem. Asus niby nie wyrabia z chłodzeniem i dośc awaryjny. Wiem, że między kartami występowały różnice np. brak regulatora obrotów (chyba Gigabyte) albo brak kontroli napięć. Jak jest teraz nie wiem. Niemniej wiem, że ludzie brali przeważnie PowerColora gdyż był dobry, tani i na referencyjnym PCB złożony. A jeżeli chodzi o awaryjność to nie ma reguły Gigabyte spali się tak samo jak Sapphire czy PowerColor :).

Osobiście brałbym to co jest najtańsze, a tak się składa, że ten PowerColor jest właśnie najtańszy i przy okazji cichy. Resztę załatwi gwarancja. Wadą kart tej firmy w swoim czasie było naklejanie plomby gwarancyjnej na mocowanie chłodzenia tak aby uniemożliwić jego demontaż. Z tym też sobie poradzono ale jeśli nastawiasz się na wymianę chłodzenia to tutaj masz sprawę utrudnioną. Myślę jednak, że nie będziesz miał takiej potrzeby.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 14, 2010, 09:17:47 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1400 dnia: Kwietnia 14, 2010, 10:02:58 »
Gigabyte z Zalmanem wydajny lecz głośny... brak regulatora obrotów (chyba Gigabyte)
To prawda, nawet bardzo wydajny i zawsze jest możliwość podłączenia wiatraka pod jakiś regulator obrotów. Ja tak ostatecznie zrobiłem ze swoim zalmanem, pomimo rozważanego zakupu cichszego chłodzenia. Obroty skręcone prawie o połowę, a temperatura ...bez zmian nawet pod dużym obciążeniem... a jaki cichutki się zrobił  :003:
Spokój cechuje Mistrza.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1401 dnia: Kwietnia 14, 2010, 10:55:03 »
Ja wiem, że tak robią tylko tutaj jesteśmy jeszcze na etapie wyboru więc możemy uniknąć dokupywania regulatora i przy okazji mamy jednego grata w obudowie mniej :).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #1402 dnia: Kwietnia 14, 2010, 11:13:58 »
A ja po moich doświadczeniach doradziłbym kartę (i inne komponenty - mobo) z trzyletnią gwarancją, czyli Gejobajta (skoro Asus ma problemy z chłodzeniem). Zawsze to rok dłużej spokojna głowa, a potem i tak się kartę sprzedaje.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1403 dnia: Kwietnia 16, 2010, 08:27:28 »
Z kart bierz Radka, HD4850 albo 4870 (Alledrogo). Własnie sprzedałem swojego 4850 i karta była naprawdę ok. Gigabyte z chłodzeniem Zalman, w stresie nawet nie było na temperaturowym budziku i po OC pół setki.

Intel i7 930
HD5870 1GB
2x2GB Patriot Viper II 1333 CL7
Gigabyte UD3R z chipsetem X58
Western Digital Caviar GreenPower, 3.5'', 640GB, SATA/300, 64MB

Ciekaw jestem czy będzie +5 fps w fsx  :118:
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2010, 08:34:37 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #1404 dnia: Kwietnia 21, 2010, 12:47:44 »
Witam wszystkich!

Ponownie po 2 latach mam pytanie do speców od hardware'u. Po upgradzie 2 lata temu, postanowiłem rozstać się wreszcie z moją płytą VIA i kupić nową płytę, procesor i RAM. Karty grafiki nie chcę na razie wymieniać, bo po pierwsze kupiłem ją rok temu, po drugie, używam monitora CRT (ma dopiero piąty roczek) i bardzo często gram na przykład w 1024x768, 1152x854 lub 1280x960 - w tych rozdzielczościach obsługuje ona raczej wszystko w full detalach lub OMC full ;). W chwili obecnej mam:

Asus P5VD2-MX SE Motherboard (VIA :mad:)//Core2Duo E6600 2,4 Ghz//2GB RAM (2x1Gb 533MHz Kingston)//GeForce9800GT AsusHybridPower 512MB i Zasilacz Tagan 530W

Chcę kupić (przyzwoite):

-procesor
-płytę
-pamiątki

Muszą zostać:

-zasilacz
-karta grafiki
-obudowa
-dysk twardy (nigdy nie był problemem)
-na razie konsekwentnie zostanę przy WinXP MediaCenter

Na koniec najważniejsze, czyli budżet - 800zł maksymalnie 900zł

Najczęściej oczywiście gram w: LO FC, Sturmovik 1946 z UI, cały czas chodzi mi po głowie Ka-50 BS, a przecież o SoW też nie powiniennem zapominać. Oprócz tego FPS, ale tu jestem w stanie zrezygnować (do pewnego stopnia, oczywiście ;)) z niektórych bajerów graficznych.

Dzięki z góry za pomoc

~S~

Booze 

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1405 dnia: Kwietnia 21, 2010, 15:34:39 »
AMD Phenom II X2 555 Black Edition C3 - 359 zł
ASRock M3A770DE - 220 zł
GoodRam 2x2GB 1600MHZ - 370 zł

RAZEM: 949zł

Ewentualnie wykorzystaj graty z zestawu co sobie Sun poskładał. Tam masz starszą płytę i inne pamięci.

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #1406 dnia: Kwietnia 21, 2010, 17:58:46 »
A Intel Corei3 530? Wiem, że jest droższy, ale nie mam pojęcia, ile kosztuje płyta, na której można by go było w miarę sensownie podkręcić (tak do 3,6GHZ na przykład). I RAM-u na początek 2GB zamiast 4? Zmieściłbym się w 1000zł? (kurczę, to jak poker zaczyna być :004:). I to piszę ja, który jeszcze 10 lat temu za AMD dałby się porąbać, ale od czasu mojego pierwszego C2Duo taki jakiś niebieski się zrobiłem...

~S~

Booze

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1407 dnia: Kwietnia 21, 2010, 21:28:33 »
Moim zdaniem gniazdo AM3 wygląda bardziej atrakcyjnie. W nie wsadzisz całą gamę procków włącznie z 6-jajecznymi. AMD też nie wspomina o zmianie gniazda. Wydajność tych procesorów jest podobna. Ponadto w AMD z tego co pamiętam dawało się rdzenie odblokować (nie wiem czy akurat w tym też się da), no i zyskuje się odblokowany mnożnik. 4GB RAMu to raczej nic nadzwyczajnego dziś więc nie warto ograniczać się. Jednak gdybym miał już przystać na tą opcję wolałbym wymienić proca na np. AMD Phenom II X4 955 BE kosztem 2GB pamięci RAM. Wtedy masz 4-jajeczka zamiast dwóch. I3 ponoć bardziej nadaje się do prac biurowych niż do rozrywki pomimo, że całkiem przyzwoicie się puszcza. Na pewno ma mniejszy apetyt na prąd i to tyle. Jeśli bym się porywał na Intela to tylko na Socket 1366, a wszystko niżej to AM3. W grach różnicy nie odczuję, a za duży już jestem na przywiązywanie się do znaczków zwłaszcza w tej branży.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1408 dnia: Kwietnia 21, 2010, 21:35:22 »
A Intel już zapowiedział nowe podstawki na przyszły rok, niekompatybilne z obecnymi.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #1409 dnia: Kwietnia 22, 2010, 14:11:39 »
AMD Phenom II X2 555 Black Edition C3 - 359 zł
ASRock M3A770DE - 220 zł
GoodRam 2x2GB 1600MHZ - 370 zł

Czy na tej płycie będę mógł sobie tego Phenoma spokojnie kręcić? Rozumiem, że BE ma odblokowany mnożnik i do procka jest dodawane jakieś specjalne oprogramowanie do tego? Sorki, ale w tym temacie zielony jestem...

Czy pamięci to DDR2 czy DDR3 i czy muszą być takie szybkie - przy zmianie mnożnika taktowanie magistrali zostaje takie samo chyba? Znowu sorki i patrz wyżej :)

W grach różnicy nie odczuję, a za duży już jestem na przywiązywanie się do znaczków zwłaszcza w tej branży.

No to wygląda na to, że czas mi się w ekhem...sile wieku zacząć od znaczków odzwyczajać ;)

~S~

Booze