Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502372 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline macras

• *
  • JG300
    • Agencja Reklamowa
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1440 dnia: Maja 28, 2010, 22:13:15 »
Kubuś jutro do McDonalda marsz  :banan  bedziemy gadac o cenach w Twojej hurtowni  :021:
Geschwader  Kommodore

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #1441 dnia: Maja 30, 2010, 14:37:35 »
Mam takie pytanie - czy piszczenie karty graficznej jest normalne? Na moim XFX HD 4850 pojawia się ono najczęściej przy wyświetlaniu np menu gry czy ekwipunku w grach, czyli raczej elementów 2D (w menu IŁka to dopiero piszczy). W internecie znalazłem że takie coś powodują najczęściej cewki, czy powinienem się czymś martwić? Od razu mówię że karta chodzi stabilnie, nie ma spadków FPS w czasie piszczenia (ba, w menu IŁa jest 999fps), a zasilacz raczej daje radę - wg kalkulatora online ok 100W zapasu nawet przy obciążeniu.

« Odpowiedź #1442 dnia: Maja 30, 2010, 15:06:18 »
Nie musisz się martwić. Jest to normalne, cewki dostają więcej prądu niż potrzebują, stad piszczą.
Podobnie piszczeć mogą elementy na płytach głównych, częstu w Gigabytach.
Zawsze możesz zredukować liczbę klatek na sekundę przez włączenie synchronizacji pionowej, karta powinna przestać piszczeć.
Pozdrawiam.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #1443 dnia: Maja 30, 2010, 15:20:47 »
Najbardziej daje się to we znaki właśnie w IŁku, włączyłbym Vsync, sprawdziłem i pomaga, ale to powoduje opóźnienia/lagi na myszy (w samej grze nie testowałem, poza tym czytałem że najlepiej nie włączać Vsynca w Sturmoviku). W innych grach generalnie mam włączoną synchronizację, w jednych piszczy w innych mniej. Ale dobrze wiedzieć że raczej nie ma się czym martwić. Dzięki!

« Odpowiedź #1444 dnia: Czerwca 08, 2010, 22:04:14 »
Panowie po półtora roku pracy w "MAC" w pewnym mieście draksów sexu i biznesu postanowiłem wrócić.
Z nowymi pokładami samozaparcia, cierpliwości i pieniędzy oczywiście.
Chce zakupić komputer który mnie nie zawiedzie czy to w lotach w formacji w (LO, DCS) czy w A320 (FSX). Z tego względu postanowiłem pójść choć raz w życiu  na całość i zbudowałem taką konfigurację. co o tym sądzicie ?? Czy pozwoli mi spać spokojnie przez kilka dobrych lat ???
Karta.graf-
Radeon 5870 Gigabayt 1GB 2* Dvi........(pcie)
Procesor-
Intel core i7 930 2,8 Ghz BOX
Zasilacz-
Corsair CMPSU-850txeu- 850W
Pł.główna-
Gigabayt GA-X58A-UD3R
Obudowa-
Cheiftec BG-02B-B-B
HD-
Samsung spinpoint F3 750GB
Went procesora-
Scythe Mugen 2
DRAM-
Corsair DDR3 3*2GB 1333mhz XMS Core i7

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #1445 dnia: Czerwca 08, 2010, 22:32:44 »
Wszystko mega-wypas, poza jednym: płyta główna. Jeśli mogę coś doradzić, to unikaj Gigabyte'a. Jak już wykładasz tyle kasy na kompa to płyta GB jest totalnie nie na miejscu - słabe możliwości podkręcania itp. Niestety ABIT już zniknął z rynku, więc pozostaje tylko DFI, ale będziesz zadowolony.

Z grafiką nad Gigabytem też bym się zastanowił - lepszy jakiś HIS. Ważne: jak Radeon to jak ognia unikać ASUSa - zawsze w jakimś znaczącym procencie ich Radeonów po około miesiącu zdycha wiatrak i trzeba na gwarancję oddawać.

« Odpowiedź #1446 dnia: Czerwca 08, 2010, 23:05:27 »
Gigabyte ma jeszcze taka przypadłość, że lubi sobie pograć cewkami, a to trochę potrafi irytować.

Natomiast dysk twardy, bardzo dobry wybór. Mam takie dwa i jestem w 100% zadowolony. O ile mnie pamięć nie myli, jest to dysk oparty na jednym talerzu, czyli mniej części ruchomych, mniejsza awaryjność.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1447 dnia: Czerwca 09, 2010, 06:25:33 »
Niestety - nie ma jeszcze w handlu dysków opartych o 750 GB talerze. Jeśli już decydujesz się na dysk z 2 talerzami, to może lepiej kupić 1 TB ? Koszt ~ 60 zł więcej.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #1448 dnia: Czerwca 09, 2010, 14:28:14 »
F3 500GB i 1TB mają talerze po 500GB, odpowiednio jeden lub dwa. Nie wiem jak to jest zrobione w przypadku 750GB. W każdym razie to bardzo dobre dyski.
Русский военный корабль, иди нахуй

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #1449 dnia: Czerwca 09, 2010, 14:34:21 »
Również kupiłem F3 500GB i sobie chwalę - bardzo szybki i nieporównywalnie cichszy od mojego starego dysku.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1450 dnia: Czerwca 09, 2010, 14:47:19 »
HD-
Samsung spinpoint F3 750GB
Nie lepiej dwa 500GB w RAID 0 ? Jak szaleć to szaleć ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1451 dnia: Czerwca 09, 2010, 16:13:05 »
Nie lepiej dwa 500GB w RAID 0 ? Jak szaleć to szaleć ;)

Nie warto, bo to niewiele daje, a można sobie "aua" zrobić. Lepiej by było zrobić 0+1 ale tu potrzeba już czterech dysków i w dodatku trzeba się jeszcze nagimnastykować. Można sobie dwa dyski sprawić. Zawsze to przyśpieszy kopiowanie, troszkę zwiększy bezpieczeństwo (teoretycznie). Niemniej jeden duży dysk to dobra opcja, zwłaszcza, że dzisiejsze "hadeki" są dość wytrzymałe i bezawaryjne, przy odpowiednim obchodzeniu się z nimi. Oczywiście czasami się jakiś wyspie ale to tak jak z każdym innym sprzętem.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1452 dnia: Czerwca 10, 2010, 20:18:47 »
Dwa pytanka do Experten. Interesująca mnie płytka Gigabyte GA-X58A-UD3R ma na większości stron podaną obsługę pamięci DDR3 o częstotliwościach:
    * 1066
    * 1333
    * 2200
    * 800
Pytanie - skoro obsługuje 2200, to rozumiem, że siłą rzeczy 1600 i 1800 też? Czy też fakt niewymienienia ich ma jednak znaczenie i oznacza, że będą chodziły tylko w zakresie 1333?

Druga sprawa - w przypadku wyboru pamięci co jest ważniejsze (chodzi o gry) - częstotliwość pamięci czy opóźnienie (np. dylemat 1333 cl7 a 1600 cl8)?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1453 dnia: Czerwca 11, 2010, 07:54:36 »
Znalezione na stronie Gejobajta przy rewizji 1.0 płyty. Podejrzewam, że przy 2.0 jest taka sama. Chociaż w Internecie też wyczytać można o jakiś problemach z obsługą. Generalnie zakup najlepiej dopasuj coś z listy:

http://download.gigabyte.ru/memory/mb_memory_ga-x58a-ud3r.pd

W przypadku I7 lepiej nie ma znaczenia szybkość pamięci. Lepiej wziąć więcej, a wolniej. CL się nie przejmuj, z częstotliwością też nie ma co szaleć. Nie brałbym nic szybszego niż 1600MHz.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #1454 dnia: Czerwca 11, 2010, 08:37:30 »
Nie zgodzę się do końca, CL jest wszystkim przy ramach, to taktownie można olać.

Co do płyty, to jak już mówiłem, Gigabyte słaby. Odpowiadając na twoje pytanie odnośnie obsługi pamięci, to można spokojnie założyć, że jeśli nie wymieniają 1600 i 1800, to takie będą hulać na 1333 max, chyba że podkręcisz, ale znając biosy jakie stosuje GB, to OC jest wrzodem na tyłku.