Procesor: Intel Core i5 2500K -
899zł (odpowiadając na pytanie wyżej "K" ma odblokowany mnożnik dlatego droższy)
Chłodzenie Procesora: Xigmatek Gaia SD128 -
99złPłyta Główna: AsRock P67 Extreme4 -
599złRAM: GoodRam 2x4GB 1333MHZ -
279złKarta Graficzna: Gigabyte GeForce GTX 560 1GB Ti OC -
899złZasilacz: Seasonic M12II-620 -
369złHDD: 2x Seagate 500GB SATA III (600MB/s)7200 obr/min, 16MB -
320zł (dyski i cena brane z twojego postu)
Napęd: Samsung SH-223C SATA - 90zł
Buda: SilentiumPC Gladius 600 Window Pure Black -
229złSSD: OCZ Vertex2 50GB (280MB/270MB/s) -
425zł RAZEM:
4208złObudowa może jakościowo nie CM690 ale posiada to co potrzeba czyli podobny układ rozmieszczenia gratów (pamiętaj aby wziąć też kątowe kable SATA przy takim rozmieszczeniu dysków o ile nie będzie ich w komplecie). W Alternatywie zostawiłem:
Antec Three Hundred -
260zł Cooler Master Dominator 690 Window -
299złSzybszych pamięci nie ma sensu brać, bo oficjalnie tylko wspiera 1333MHz, a nawet te mają zapas i zawsze coś się z nich wyciśnie. Poza tym w I5 chyba "magistrala" jest zblokowana na stałe a podkręca się samym mnożnikiem (możliwa jest zmiana o kilka % i to wszystko). W zasadzie to zrobi za nas to jakiś soft pod Windowsem. Dlatego nie warto brać szybszych.
Zasilacz wymieniłem na podobny ale w niższej normie (bronze zamiast gold)) sprawnościowej choć to wciąż +80.
Dyski masz takie jak chciałeś. Co do twojego argumentu o portach SATA to i tak napęd podpinasz w najwolniejsze złącze SATA, gdyż dla niego i tak to będzie przeciąg. Więcej niż dwa dyski raczej nie podepniesz, tak więc spokojnie to wystarcza, a reszta portów będzie się kurzyć. Dorzuciłem Ci dysk SSD taki akurat na system + jakieś programy. Traktuj go jako coś w rodzaju fizycznego pliku wymiany

. Możliwe, że tam nawet jakiś Szturmowik wejdzie. U siebie mam 50GB partycję i jeszcze jej nie zapchałem. Windows 7 spokojnie można utrzymać między 20-30GB więc sporo Ci jeszcze zostaje miejsca.
Blueray'a osobiście bym nie brał, bo to sporadycznie użyjesz. Przy takich dyskach raczej wszystko będzie leżeć na nim. Zwykły napęd wystarczy. Napędy odchodzą do lamusa, więc IMHO jak nie używasz codziennie do oglądania filmów w Blueray nie warto brać. Nośniki do wypalania też pewnie drogie tak więc chyba lepiej wypalić dziesięć zwykłych DVD i nie pękać jak jakaś płyta padnie. Możesz z nowego DVDRW zrezygnować jak masz swój stary. To samo się tyczy chłodzenia. Zawsze to 190zł w kieszeni i zamiast tego jak się uprzesz masz połowę już nagrywarki BR. Tylko jak chcesz sobie podkręcić grata to lepiej mieć lepsze chłodzenie. Zamiast tego PR masz dysk SSD, który chyba więcej korzyści Ci przyniesie zakładając, że chcesz z kapci wyskoczyć i bardzo bardzo zależy Ci na prędkości przepychania danych.
Tak ja bym to widział. Aczkolwiek gdyby coś to brałbym Asrocka za 430zł + ten dysk SSD + 2x SATA II po 500GB np. Samsung F3.
Ewentualnie zostajemy przy opcji SATA III skoro walczymy o transfery, bo SSD i DVD/BR i tak leci na SATA II) czyli masz SSD i DVDRW/BR na SATA II i 2x Raid 0 na SATA III także więcej niż dwa gniazda SATA III nie są potrzebne. W ten sposób jeszcze by na nagrywarkę BR starczyło.
Wyszło trochę drożej niż 4000zł brutto ale kupując w esc.pl można się potargować czy powołać się na PurePC.pl to inaczrj będa patrzeć na Ciebie

. A gdybyś faktycznie nawet te ponad 200zł musiał dołożyć to chyba warto, bo potencjalnie zyskujesz na wydajności.