@Mazak
http://www.morele.net/pamiec-kingston-hyperx-2x2gb-1600mhz-ddr3-non-ecc-cl9-dimm-xmp-khx1600c9d3k2-4gx-279748/
To te pamiątki nie będą działały z płytą P67 i SB? Czy o co chodzi? Bo jak tylko mobo będą to zamawiam resztę. Te same tylko 1333 CL7 XMP lepsze będą?
Jak mówiłem przez totalny bajzel w podstawkach u Intela temat jest nieco bardziej złożony, a ja pojechałem mocno na skróty. Na podstawkach LGA1156 i LGA1366 można było zwiększać wartość zegara bazowego oraz były procesory z serii Extreme i Unlocked (dopisek "K" w oznaczeniu modelu) i te miały dodatkowo odblokowany mnożnik.
W Sandy Bridge można sobie zmienić częstotliwość zegara bazowego o kilka % (ze 100 do około 107 MHz co realnie da maksymalnie od 100 do 250MHz na zegarze więcej) co ponieważ zmiana tej częstotliwości ma bezpośredni wpływ pozostałe elementy procesora jak układ graficzny czy magistralę PCIE, a z tej korzysta m.in SATA, USB czy sieciówka. Wszystko dlatego ponieważ generator częstotliwości do tej pory był wrzucony w mostek na płycie, a teraz jest w samym procku.
Odpowiadając na twoje pytanie to owszem te pamięci pójdą spokojnie na twojej płycie (nie widzę powodu dlaczego miały by nie iść) ale i tak podkręcać będziesz mnożnikiem procesora i tutaj prędkość pamięci nic Ci nie da. Odwrotna sytuacja jak w przykładu LGA775 gdzie kręciło się magistralą. Oczywiście pewnie można sobie jakoś dzielnikiem ustawić, że te pamięci będą pracowały niby 1600MHz ale realnie to nie podniesie wydajności kompa, a jedynie fajnie będzie na ekranie wyglądać. Dlatego moim zdaniem nie ma sensu pakować się w takie pamięci poza tym z 1333MHz też można swoje wydusić jak komuś mocy braknie

.
Dla przykładu zakładając, że na procku ustawisz sobie mnożnik 35*100MHz (BCLK) = 3500MHz/6 (dzielnik pamięci) = 583,33MHz *2 (bo DDR) = 1166 MHz dla pamięci. Do 1333MHz jest zapas, a co dopiero do 1600MHz. Dodam, że domyślnie ma chyba mnożnik x38 do x42, dzielników nie pamiętam

. W każdym razie można sobie tak to wszystko ustawić, że wilk syty i owca cała

.