Widzę dzik że polujemy na podobny zestaw 
Mam pytanie jaka jest praktyczna różnica dla użytkownika między tymi pamięciami:
1. Kingston 4GB (2x2GB) DDR3 1333MHz HyperX Blu Memory Kit CL9 1.5V Non-ECC Unbuffered
2. Kingston 4gb (2x2gb) DDR3 1333MHz HyperX XMP Memory Kit CL7(7-7-7-21) 1.65V
Widzę że mają różne napięcie i CL (cokolwiek to jest). Robi to jakąś różnice w wydajności? Pamięć (1) miałem już na liście zakupów ale pojawił się problem z dostawą i zastanawiam się nad tą drugą.
edit:
Jeszcze jedno. Czy Intel dalej badziewne wiatraki do swoich procków? Nie wiem czy zamawiać od razu dodatkowy wentylator czy pociągnie na "stockowym" nie podkręcony.
Intel w papierach zaleca aby nie przekraczać napięcia 1.65V, stąd lepiej brać pamięci "low voltage". Natomiast jeśli zachodzi taka konieczność to różnica napięcia kontrolera pamięci, a VTT procesora nie powinna przekraczać 0,5V. Dlatego lepiej być niżej od tej granicy. Zawsze to chłodniej, mniej na rachunku na prąd i jeszcze na marines błędu zostaje. Na CL możesz się centralnie wypiąć różnicy nie będzie.
Natomiast montowanie wentylatora BOX do procesora z literką "K" to czysta głupota. Lepiej pożyczyć, porobić na rumuńską pandę na mieście (Pan da! Pan da!)

, odmówić sobie kilku piw i wsadzić porządne chłodzenie, bo przy takim potencjale, a nawet wysokich temp. latem może się okazać, że szybko będziesz to demontował i zmieniał chłodzenie. Tudzież ogłuchniesz. Lepiej sobie zaoszczędzić roboty już na początku.