Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502890 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1890 dnia: Sierpnia 09, 2011, 10:17:28 »
Jeżeli wszystko Ci na chwilę obecną działa to sensu nie ma.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Schmicht

• Gość
« Odpowiedź #1891 dnia: Sierpnia 09, 2011, 19:42:41 »
Już nawet nie chodzi oto czy działa.

Ogólnie zasada jest taka, że jeżeli nie korzystasz z zaawansowanych programów (w szczególności graficznych) lub też nie planujesz symulować sytuacji z "Co się stanie?":118: ) to śmiało można powiedzieć, że różnicy po prostu nie masz szans odczuć.

Już w szczególności jak komputer Ci służy wyłącznie do gier to można niedosadnie orzec, że 4GB to aż nad to. ;)

Swoją drogą mam identyczny zestaw jak Ty i jakiś miesiąc temu właśnie udowadniałem znajomemu za pomocą testów, że dodatkowe 2 / 4GB nic nie wnoszą (jeżeli chodzi o samo granie). Jak odnajdę fotki to podeślę.

« Odpowiedź #1892 dnia: Sierpnia 10, 2011, 01:05:44 »
Jak odnajdę fotki to podeślę.

Jak możesz to wrzuć je na jakiś serwer i udostępnij, z miłą chęcią sam sobie popatrzę na nie. Ostatnio właśnie chodzi mi po głowie dołożenie kolejnych 4GB pamięci (szczególnie pod jedną grę, ewentualnie 2GB).
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1893 dnia: Sierpnia 10, 2011, 10:44:57 »
Czy zwykłe dyski HDD potrafią wykorzystać przepustowość SATA3? Czyli te 6.0 Gbit/s. Sprawdzam parametry dysków z takim interfejsem ale nigdzie nie widzę ich wydajności poza obrotami, bufforem lub latency.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1894 dnia: Sierpnia 10, 2011, 10:53:39 »
Nie. Chyba, że coś przypadkiem jest pobierane z cache a nie z talerzy.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1895 dnia: Sierpnia 10, 2011, 13:23:11 »
Moim zdaniem, często dyski nie wykorzystują przepustowości dostępnej w SATAI (maksymalna przepustowość SATAI 1,5 Gbit/s (ok. 180 MB/s), a odczyt np w HDTune pokazuje np.: 110-120MB/s lub mniej.

Chyba, że coś przypadkiem jest pobierane z cache a nie z talerzy.
To będzie wyjątek od mojej teorii ;) .
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1896 dnia: Sierpnia 10, 2011, 13:50:55 »
Szczerze mówiąc nigdy nie interesowałem się prędkościami dysków. Zawsze jak kupowałem brałem pod uwagę tylko pojemność. W sobotę jak instalowałem nową płytę okazało się że mam gniazda SATA2 i 3, nawet nie miałem pojęcia że są różne :-] Przyszło mi do głowy że jak kupię dyski pod szybszy interfejs to będą szybciej śmigać. Po napisaniu posta na forum znalazłem trochę testów na necie i z tego co widzę to jedynie niektóre SSD dały by rady wykorzystać przepustowość SATA3. Można się nabrać bo z tego co widzę producenci lubią się chwalić w reklamach że ich dysk ma 6GB SATA 3 jakby to miało jakieś znaczenie dla użytkownika.

« Odpowiedź #1897 dnia: Sierpnia 10, 2011, 16:32:53 »
Jak chcesz mieć szybko i tanio, to kup dwa dyski jednotalerzowe zrób RAID0. Lepiej to wpłynie na wydajność całego komputera niż 6 czy 8 GB RAMu.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1898 dnia: Sierpnia 10, 2011, 17:02:10 »
Jak chcesz mieć szybko i tanio, to kup dwa dyski jednotalerzowe zrób RAID0. Lepiej to wpłynie na wydajność całego komputera niż 6 czy 8 GB RAMu.

Ja bym się wstrzymał z takimi radami zwłaszcza jak druga osoba (co sama zauważyła) do tej pory nawet nie wiedziała jaki ma dysk w kompie. A RAID0 nie wybacza i może boleć. Jeżeli to Intel zawsze można próbować ratować to co zostało, jak to jakiś Marvell/VIA itd. to bym się trzy razy zastanowił, potem zamówił hawajską i znowu bym się trzy razy zastanowił. Taka macierz to w najlepszym wypadku da 270MB/s, gdzie na SATA2 będzie jakieś 170MB/s a nie ma ryzyka wywalenia czegoś w kosmos. W macierzy zyska na przesyle z danych z dysku na dysk albo przy wczytywaniu się programów.  Najlepsze rezultaty da dysk SSD (nawet jakiś z serii wolniejszych np. OCZ Onyx te można już dostać za równowartość 4GB RAMu i miec odczyt na poziomie 270MB/s) tylko, że drożyzna i trzeba z główką podchodzić. Zresztą jak przy każdym z tych rozwiązań.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1899 dnia: Sierpnia 10, 2011, 17:46:23 »
Nie no, nie róbcie ze mnie antechbety :). Dobrze wiem co mam w kompie, sam to przecież składam do kupy :). Akurat odczyt/zapis danych nigdy nie leżał w moim kręgu zainteresowań. Chyba czasy dyskietek nauczyły mnie cierpliwości. Na płynność gier raczej to nie wpływa albo może ja gram w takie które nie doczytują dużej ilości danych w czasie rozgrywki. O nowym dysku myślę tylko dlatego że kończy mi się powoli miejsce. Skoro SATA3 to żadna atrakcja więc nie będę się przejmował tym szczegółem. Szczególnie że SATA jest kompatybilna w dół.

« Odpowiedź #1900 dnia: Sierpnia 11, 2011, 06:30:18 »
Shaitan bierz SSD, w Londynie ostatnio wyprzedaże  ;D U mnie jeszcze spokój, czekam aż się chłopaki "rozkręcą"  :twisted: ;)

« Odpowiedź #1901 dnia: Sierpnia 12, 2011, 11:23:27 »
Chyba czasy dyskietek nauczyły mnie cierpliwości.

Dzisiaj niektóre pendrivy potrafią tego nauczyć ;) .

Dla zainteresowanych, następca SATAIII:
http://www.proline.pl/?r=biuletyn&n=sata-io-prezentuje-nastepce-sata-6gb-sata-express
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1902 dnia: Sierpnia 25, 2011, 18:58:35 »
W nawiązaniu do tego wątku:
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,13589.msg238921.html#msg238921

Dochodzę do wniosku że to chyba jednak wina zasilacza. Na razie do lata 2012 nie planuję rozbudowy kompa ale co kilka miesięcy  powtarzają mi się te dolegliwości.

Teraz pytanie jaki wziąć zasilacz żeby był wystarczający do obecnego PC i w ciągu roku wystarczył po upgrade w przyszłym roku(pewnie do I7 i nowa  karta video)?
Jak na razie mam Intel Q8200 (ten 95W), ecs g31t-m, ati 4850, 4 Gb Ram, 5 dysków twardych, dvd-r, podpięty monitor eizo z hubem USB, 2x drukarka px660 i pro 400, słuchawki, tablet wacom, okazjonalnie ładuje telefon i używam spektrofotometru (pod USB), klawiatura i mysz USB, i mysz radiowa

Poprzedni zasilacz ma napisane 500W, ale ma już 5 lat.
Ile mocy potrzebuję i jaki zasilacz brać w cenie do 300PLN+/- ?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1903 dnia: Sierpnia 25, 2011, 19:08:35 »
Na zapas zasilacza nie ma sensu kupować, bo to nie chodzi o moc, sprawność itd. Za jakiś czas się standardy zmienią i szlag trafi całą bajerę. Nie ma też co demonizować, że komputer to studnia bez dna o nie wiadomo jakim zapotrzebowaniu na prąd. Mój komp z monitorem w stresie więcej niż 330 watt nie wciąga, a to pierwsze i7.

Reasumując wystarczy:

Seasonic M12II-520 520W za 295zł lub XFX XXX 650W Modular 135mm 80+ bronze SLI PSU za 379zł gdyby ktoś planował dwie karty.

« Odpowiedź #1904 dnia: Sierpnia 25, 2011, 19:43:53 »
Ja tam się nie znam ale patrząc na wartości power output to są gorsze niż mój obecny
http://www.geeks.com/details.asp?invtid=ULT31556

chyba że dochodzi jeszcze kwestia sprawności?