Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 504919 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1905 dnia: Sierpnia 25, 2011, 19:49:13 »
Albo rybka albo akwarium. Twój lepszy zasilacz jakoś nie daje rady, bo gdyby dawał to byś nie zmieniał. W dodatku jest zrobiony w starszej normie ATX i ma jedną linię 12V. Dlatego nie ma co tak porównywać. Poza tym oba moje zasilacze są w normie "80+ bronze" czyli masz dobrą sprawność :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1906 dnia: Sierpnia 25, 2011, 19:53:41 »
Ja się nie licytuję, tylko pytam :)

Dzięki.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1907 dnia: Sierpnia 25, 2011, 19:54:04 »
A ja grzecznie odpowiadam ;]. Jeżeli to zabrzmiało jakoś nietaktownie to mea culpa.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1908 dnia: Sierpnia 25, 2011, 21:28:30 »
Nie skąd, wszystko cool. Dziękuję za poradę.
Czy w związku z tym jakie mam PSU moja karta video jest mniej wydajna?

Btw, Mazaku a może coś co jest dostępne na allegro? łatwiej mi się robi  zakupy i chyba bezpieczniej bo ceneo wyrzuca tylko kilka sklepów których nie znam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1909 dnia: Sierpnia 25, 2011, 21:59:15 »
Karta nie może być mniej wydajna przez zasilacz. Zawsze działa tak samo. Lepszy zasilacz może mieć jakiś wpływ na podkręcanie karty i wyciskanie siódmych potów. Na Allegro pewnie znajdziesz, aczkolwiek zajrzyj do: www.esc.pl

« Odpowiedź #1910 dnia: Sierpnia 29, 2011, 06:07:25 »
Dziń dybry ;) wypłata w tym tygodniu i coraz bliżej do I5 2500K 8) Znalazłem takie coś http://www.overclockers.co.uk/productlist.php?groupid=701&catid=6&subid=2020 pre overcloked procesory I5, czy to znaczy że jak kupie taki zwykły nie pre overkloced:P to może sie okazać że nie wycisne z niego tyle ile mam zamiar (jakieś 4.6 GHz), przyznam że troche mnie do niepokoi. I jeszcze pytanie na zapas znaczy na za kilka miesięcy, będzie czuć różnice po przesiadce z HD 4870 na GTX 570 może 580 czy czekać na serie 6xx?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1911 dnia: Sierpnia 29, 2011, 07:44:51 »
Zwykłe wyciąganie kasy. To są zwykłe odblokowane (K) procesory tylko niby ktoś je selekcjonuje, żeby latały na jakimś zegarze. A Sandy raczej dobrze się kręcą, więc każdy daje radę pociągnąć wysoko.

« Odpowiedź #1912 dnia: Sierpnia 29, 2011, 08:13:39 »
Nie czekaj na karty 6xx, bo one nie pojawią sięw tym roku prawdopodobnie, a i w przyszłym nie wiadomo kiedy dokładnie.
I nie baw się w żadne 570, bo to półśrodki, tylko bierz 580, najlepiej dwie w SLI i koniec Twoich zmartwień z jakimikolwiek grami.
Taką filozofię ostatnio wyznaję w temacie sprzętowo-growej i naprawdę nie narzekam. 580 SLI to jest to.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1913 dnia: Sierpnia 29, 2011, 11:07:40 »
I nie baw się w żadne 570, bo to półśrodki, tylko bierz 580.

Bzdura, dopłacasz 50%, zyskujesz 10% w porywach.

A SLI / CF to dopiero początek zmartwień z grami. Czy pójdzie, czy gra obsługuje dwie karty czy jedną muszę wyłączać, czy nie ma mikroprzycięć itp. Często wsparcie dla SLI pojawia się później, niż gra (i to nawet w takich tytułach jak np. Crysis 2).

Co kto lubi.
Zresztą pytanie na za kilka miesięcy, a do tego czasu i ceny mogą się zmienić i wyjdą odświeżone modele kart, więc nie ma co dywagować teraz za bardzi.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1914 dnia: Sierpnia 29, 2011, 11:46:18 »
Powtarzasz - opierając się na nieaktualnych stereotypach - nieprawdziwe informacje o SLI. Co do CF to owszem, prawda - AMD leży i kwiczy jeśli chodzi o sterowniki i kart z chipsetami tej firmy nie polecam.
Jeśli zaś chodzi o SLI to naprawdę polecam w ciemno kupować 580tki: mikroprzycięcia to jest pieśń przeszłości. Używam SLI od kilku miesięcy i czegoś takiego nie zauważyłem. Obraz jest perfekcyjnie płynny a komfort gry niezaprzeczalny. Owszem, czasami może się zdarzyć, że najnowsze gry muszą chwilę poczekać na najnowsze sterowniki które poprawią płynność, ale to stosunkowo nieliczne przypadki. Po prostu instalujesz grę i grasz, gadanie że coś nie działa bo to SLI to słowa osoby która chyba nie do końca orietnuje się w temacie. Ale cóż oczywiście nie można wykluczyć, że czasami coś będzie sprawiać trudności.

Co do

Bzdura, dopłacasz 50%, zyskujesz 10% w porywach.

Sugeruję po pierwsze ostrożniej dobierać słowa, po drugie poczytać testy porównawcze kart.
Oczywiste jest, że za 50% dopłaty nie uzyska się 50% wzrostu wydajności, bo tak było, jest i będzie w tej branży jak sądzę.
Ważne jest, że dostaje się te kilkanaście, czy nawet dwadzieścia parę % więcej, a to czasami ma spore znaczenie.
Reasumując: jeśli masz pieniądze, nie baw się w półśrodki tylko bierz 580, najlepiej dwie.

« Odpowiedź #1915 dnia: Sierpnia 29, 2011, 11:46:59 »
A SLI / CF to dopiero początek zmartwień z grami. Czy pójdzie, czy gra obsługuje dwie karty czy jedną muszę wyłączać, czy nie ma mikroprzycięć itp. Często wsparcie dla SLI pojawia się później, niż gra (i to nawet w takich tytułach jak np. Crysis 2).

Tu nie mogę się zgodzić. Mam złożone u siebie CF i jakoś nigdy nie miałem problemów z mikroprzycięciami. Był to kiedyś problem jak sterowniki były niedopracowane, jednak dzisiaj stery pod CF nie sprawiają problemów.
Nigdy się nie zastanawiałem czy gra obsługuje CF, jeżeli nie to pociągnie tylko na jednej karcie (drugiej nigdy nie musiałem wyłączać).

Tak czy inaczej, czy brać dwie karty to zależy od preferencji właściciela i od tytułów w jakie zwykle gra. Jeżeli są to nowsze gry obsługujące wielowątkowość CPU i wiele kart graficznych to czemu nie. Jeżeli gra się w starsze gry to warto zainwestować w jedną mocną kartę.

Oczywiste jest, że za 50% dopłaty nie uzyska się 50% wzrostu wydajności, bo tak było, jest i będzie w tej branży jak sądzę.
Ważne jest, że dostaje się te kilkanaście, czy nawet dwadzieścia parę % więcej, a to czasami ma spore znaczenie.

Dotyczy to szczególnie wysokich rozdzielczości, tam widać największe różnice.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1916 dnia: Sierpnia 29, 2011, 11:51:59 »
Słuszną rzecz napisałeś: jeśli ktoś celuje w starsze gry, to wtedy SLI podwójnie nie ma sensu: raz że sterowniki do starszych gier nie są zoptymalizowane, a po drugie to klasyczny overshot, bo wtedy to pewnie i 560 wystarczy do szczęścia. Ale nie sądzę, żeby ktoś kupował nowy sprzęt tylko dla starych gier. :)

« Odpowiedź #1917 dnia: Sierpnia 29, 2011, 11:59:41 »
Tylko nie wiem czy ma sens ładowanie się w SLi z 580. Jedna ta karta jest koszmarnie droga (1500 - 2000 zł). Wg mnie już lepiej wziąć coś pokroju 2x 6870 (lekko udoskonalone 5870) lub na 6950. Nawet takie CF z 6870 pozwoli na spokojną grę przy najwyższych detalach przy bardzo rozsądnej cenie za komplet kart.
No ale to jest moje zdanie.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1918 dnia: Sierpnia 29, 2011, 12:01:45 »
Kolega Dzik nie napisał jak stoją jego finanse. Jeśli kiepsko, to lepiej jedną 580, albo SLI 570, jak dobrze, to lepiej SLI 580.
Co do AMD: ja odradzam, bo za dużo złego się naczytałem.

« Odpowiedź #1919 dnia: Sierpnia 29, 2011, 12:15:39 »
No tak, tylko że kolega Dzik pytał się o:
I jeszcze pytanie na zapas znaczy na za kilka miesięcy, będzie czuć różnice po przesiadce z HD 4870 na GTX 570 może 580 czy czekać na serie 6xx?

Wg mnie będzie różnica nawet za kilka miesięcy.
Pozdrawiam.