Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502963 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1920 dnia: Sierpnia 29, 2011, 12:20:22 »
Moim zdaniem różnica będzie taka sama teraz jak i za kilka miesięcy. :)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1921 dnia: Sierpnia 29, 2011, 13:37:02 »
Powtarzasz - opierając się na nieaktualnych stereotypach - nieprawdziwe informacje o SLI. Co do CF to owszem, prawda - AMD leży i kwiczy jeśli chodzi o sterowniki i kart z chipsetami tej firmy nie polecam.

Aha, pierwszy lepszy artykuł datowany na tydzień temu: http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-geforce-stutter-crossfire,2995.html
Frankly, there haven't been any revolutionary developments in the fields of frame rate consistency and micro-stuttering, even though we have seen improvements from Nvidia's drivers. At this point, neither competitors can claim to deliver a 100% stutter-free gaming experience with two GPUs working cooperatively.

Zresztą, jak tu dyskutować? Zarzucasz opieranie się na stereotypach, a sam prezentujesz stereotyp "AMD jest be".

Jeśli chodzi o wsparcie dla multi-GPU to cały czas jest tak samo, co wychodzi nowa gra to czyta się, że "posiadacze multi gpu powinni poczekać na nowe sterowniki" i dotyczy to nawet tytułów klasy AAA. Czasem dochodzi do takich skrajności, że nowa gra szybciej działa gdy wyłączymy SLI (np. Dragon Age 2), albo w ogóle nie startuje jeśli druga karta jest w systemie (CloD :P ). Ok, to ostatnie to poniżej pasa ;)
Z symulatorów wsparcie dla multi GPU oferują póki co DCS A-10 (przyzwoity wzrost wydajności, ~80%) oraz RoF (umiarkowany, dodany w n-tym patchu po dłuuugim oczekiwaniu).

Sugeruję po pierwsze ostrożniej dobierać słowa, po drugie poczytać testy porównawcze kart.
Oczywiste jest, że za 50% dopłaty nie uzyska się 50% wzrostu wydajności, bo tak było, jest i będzie w tej branży jak sądzę.
Ważne jest, że dostaje się te kilkanaście, czy nawet dwadzieścia parę % więcej, a to czasami ma spore znaczenie.
Reasumując: jeśli masz pieniądze, nie baw się w półśrodki tylko bierz 580, najlepiej dwie.

A jak można półśrodkiem nazywać coś, co oferuje ratem kilkanaście procent niższą wydajność? Przecież to jest poniżej granicy percepcji, bez włączonego licznika fps nie dostrzeżesz różnicy. Testy kart czytam. Ile jest sytuacji w których GTX580 jest wydajniejszy o te dwadzieścia parę procent? Dla ułatwienia niech będzie nawet 15%.

Jeśli ktoś nie ma co robić z pieniędzmi, dużo gra w nowe gry w rozdzielczości powyżej Full HD, SLI z dwóch najdroższych kart może i ma sens. Ale specjalnie racjonalne nie jest.
Pomimo Twojego sprzętu i tak jesteś najbardziej narzekającą na forum osobą jeśli chodzi o FPS'y w DCS A-10 ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1922 dnia: Sierpnia 29, 2011, 13:40:44 »
Mniej emocji. :)

« Odpowiedź #1923 dnia: Sierpnia 29, 2011, 15:18:14 »
Ok, to ostatnie to poniżej pasa ;)

O tak. ;)

Ciekawy artykuł Some, ładnie to opisali, interesujące porównania wydajnościowe. Trochę mnie to zdziwiło, że nadal są jakieś problemy z mikroprzycięciami. Pisałem ze swojego punktu widzenia i własnych codziennych obserwacji. Nie wiem, może jestem tym szczęśliwcem, którego mikroprzycięcia nie dotyczą ;) .

Jeśli ktoś nie ma co robić z pieniędzmi, dużo gra w nowe gry w rozdzielczości powyżej Full HD, SLI z dwóch najdroższych kart może i ma sens. Ale specjalnie racjonalne nie jest.
Tu się zgodzę. Widać to dokładnie na wykresach w artykule. Jaka jest różnica między 60fps, a 150fps? Chyba jedynie psychologiczna.

Mało osób dodaje jeszcze, że by cieszyć się CF lub SLi w pełnej wydajności należy zadbać o na prawdę dobry procesor, który nie będzie hamulcem dla takich kart (szczególnie jeżeli mówimy o topowych konstrukcjach).
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1924 dnia: Sierpnia 29, 2011, 15:28:04 »
Twierdzenie, że nie ma znaczenia w pewnym momencie czy ma się 100 fps czy 60, moim zdaniem jest całkowicie nieprawdziwe.
Owszem, gdyby wybór był tylko pomiędzy 60 a 100 klatek, to faktycznie: nie ma co przepłacać. Ale tak nigdy nie jest.
Co z tego, że po 4 latach wreszcie zagrałem w Crysisa w Full HD, na maksymalnych ustawieniach z AAx32Q przy 60-70 klatkach na sekundę, skoro:
1. czasami w tej samej grze płynność spadała np. do 35 klatek (czyli już blisko granicy płynności)
2. kupiłem A-10C, który błyskawicznie zweryfikował moje przekonanie o tym jak mocny sprzęt posiadam.

Do czego zmierzam: nie ważne jak mocny sprzęt posiadasz, zawsze znajdzie się gra któa go zadusi. I dlatego trzeba kupować najmnocniejszy graficznie sprzęt na jaki Cię stać, żeby uniknąć właśnie takich przykrych niespoidzianek. Liczy się ile wyciągniesz w krytycznych momentach gry, a nie jak wygląda średnia.

Co do mikroprzycięć: cóż, może one faktycznie tam są, tylko widać mam jakąś wadę wzroku, która nie pozwala mi ich dojrzeć. :)
Ale na serio: może CF to ma, SLI zdecydowanie nie. Chyba, że Solo ma wyjątkowy sprzęt który jest wolny od tej "wady" wieloprocesorowych kart i zestawów.

« Odpowiedź #1925 dnia: Sierpnia 29, 2011, 16:34:22 »
Co z tego, że po 4 latach wreszcie zagrałem w Crysisa w Full HD, na maksymalnych ustawieniach z AAx32Q przy 60-70 klatkach na sekundę,
AAx32? Pytanie po co? Przecież między x8, a x16 już nie widać różnicy.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1926 dnia: Sierpnia 29, 2011, 18:12:33 »
To pytanie bardziej do Cryteka, a nie do mnie.
Bo było.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #1927 dnia: Sierpnia 29, 2011, 21:40:49 »
To pytanie bardziej do Cryteka, a nie do mnie.
Bo było.

Zaraz, zaraz... to masz włączone opcje, których nie widzisz, ale wierzysz, że je widzisz, bo programista dał taką opcję? A jakby np. w opcjach była "lodowa panienka nad monitorem" to też byś to miał włączone i ewentualne pytanie o jej widoczność odsyłał do Cryteka?!? A co by było gdyby obraz klatkowa wyświetlając 150 fps, też byś wierzył, że widzisz?! LOL

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #1928 dnia: Sierpnia 29, 2011, 22:11:30 »
Czy Ty w ogóle zrozumiałeś o czym ja pisałem?
Tłumaczę: po to włączam 32Q, bo jest, czyli jak jest to chętnie sobie przetestuję możliwości mojego sprzętu.
A że nie widać? Toż i nie uruchamiałem tej opcji dla walorów wizualnych, bo ich też nie dostrzegam (choć wydaje mi się, że pomiędzy AAx8 a AAx16 jeszcze widzę różnicę).
Tak więc odpowiedź "spytaj Cryteka" znaczy tyle "włączam bo jest, włączam bo chcę zobaczyć jak to działa na sprzęcie".
A to, że Ty sobie dośpiewałeś że coś widzę choć tego nie widzę, ale według Twojego pokrętnego toku rozumowania widzę bo ktoś powiedział że widzę, pozostawię bez komentarza, bo nie widzę sensu.
Czytaj o czym piszę proszę, zamiast złośliwie i niepotrzebnie komentować.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1929 dnia: Sierpnia 29, 2011, 22:35:56 »
Z takim podejściem dobrze, że nie grasz w FSX... :D
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1930 dnia: Sierpnia 29, 2011, 22:41:59 »
Oj tam, po prostu nie lubię niepotrzebnej złosliwości i potrafię o tym powiedzieć. W ogóle nie rozumiem problemu sprzętowego: kto chce to przepłaca i onanizuje się emocjonalnie wielką ilością fps (jak ja), a jak komuś to nie pasuje, to po prostu przechodzi się nad tym do porządku dziennego.
W końcu chyba po to jest ten temat żeby dyskutować o modernizacji sprzętu, czyli usprawnianiu go tak by był tak mocny jak tylko portfel właścicielowi pozwala.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #1931 dnia: Sierpnia 30, 2011, 00:00:38 »
Solo, rozczarowałeś mnie, Twoje słowa o sprzęcie: "usprawnianiu go tak by był tak mocny jak tylko portfel właścicielowi pozwala." świadczą, że Twój portfel to jakaś popierdółka  :015: Zakupiłeś jakieś graty ze średnio średniej półki i teraz Cię pełno po wszystkich tematach, a jak słusznie zauważył some1 nawet zakichany A-10 dobija Twój portfel (skoro nie masz lepszego sprzętu). Tak więc z czym do ludzi Kolego drogi?! Wnoszę, że to Twój pierwszy poskładany komp i masz do niego taki stosunek emocjonalny jak  Freudowski niemowlak do tego co wytwarza we własnych kiszkach. Widzisz, wg tej teorii Freuda niemowlak uważa to za złoto, gdy reszta społeczeństwa widzi w tym najzwyklejsze gówno, więc proszę Cię ładnie, przestań już się brandzlować swoimi gratami bo to powoli zaczyna być nudne.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1932 dnia: Sierpnia 30, 2011, 00:11:14 »

• And now for something completely different.

Ok, z niektórymi tutaj rozmawiałem na ten temat osobiście, ale nie wykroczyliśmy poza teoretyzowanie, więc:

Mam 2x2GB RAM DDR3 1600MHz CL9 A-DATA Gaming, na mobo Asrock 880G. Kontempluję dorzucić kolejne dwie kości, ale po 4 GB, ten sam model i producent. Ktoś sobie aplikował dwie pary pamięci o różnych gabarytach ? Jakieś zauważalne problemy ?

« Odpowiedź #1933 dnia: Sierpnia 30, 2011, 07:53:29 »
Dobre pytanie Sundowner.

Również miałbym jedno, czy wiadomo już kiedy odbędzie się premiera nowy procesorów od AMD?
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1934 dnia: Sierpnia 30, 2011, 08:15:40 »
Teoretycznie powinno wszystko działać. W praktyce mogą się zmniejszyć możliwości OC i stabilność. Generalnie jak nie sprawdzisz to się nie przekonasz. Producent jak zawsze nie zaleca takiej praktyki. Ja wielokrotnie to robiłem i nic złego się nie działo. Wszystko zależy od konkretnego przypadku i płyty głównej.

Na Intelu to kompletnie wrażenia nie robiło co mu w sloty pchasz, na AMD różnie bywało ale to były pierwsze A64. Teraz to poszło do przodu.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"