Chłodzenie boxowe jest w komplecie i zasilacz spokojnie pociągnie. Za stówkę więcej masz dwa jajka więcej i przyzwoitą wydajność. Programy tego typu mogą częściej korzystać z kilku rdzeni i może to być przydatne. Architektura też najświeższa i może jeszcze pokaże na co ją stać. Nie jest to najtańszy proc ale nie najdroższy. Sandy Bridge pewnie było by szybsze ale i najdroższe, a skoro jesteś zadowolony z obecnego kompa to IMHO wydaje mi się, że "Koparka" Ci wystarczy. Ja osobiście bym szedł w tym kierunku. Miej na uwadze, że obojętnie czy zdecydujesz się na FX-6100 czy 1055T spokojnie do twoich potrzeb się nadadzą.
Poza tym fakt, niebiescy i czerwoni nawalili tych procków od ciula. Można się w tym pogubić.
i5 2500K - najwydajniejszy, (4 rdzenie, 4 wątki i dzik do OC ale najdroższy)
FX-6100 - słabszy, nowa architektura, (6 rdzeni)
X6 1055T - starsza architektura, w stosunku do FX-6100, wydajność na podobnym poziomie, może być trochę cieplejszy, mniej pamięci L2 jak dobrze pamiętam (6 rdzeni)
Phenom II X4 9xx BE - dobry proc, sprawdzony, nieźle się kręci, jest trochę ciepły, generacyjnie to samo co 1055T (4 rdzenie)
i3 2120 - konkurencja dla tanich procków AMD, architektura Sandy Bridge (2 rdzenie, 2 wątki, HD Graphics 2000)
Pentium G850 - jak wyżej tylko jeszcze bardziej pocięty (2 rdzenie, 2 wątki mniej cache'u, HD Graphics 2000)
Jakoś tak to szło czyli całkiem nieźle ogarnąłeś temat

. Gdybyś zmieniał graty to niekoniecznie musisz się już trzymać tego Revo. Inny SSD też już Ci podejdzie chyba, że chcesz sobie jeszcze SATA zwolnić. Niemniej dysk SSD to SSD i obojętnie jak zapakowany będzie zapi.....

.
Ramzey jeszcze jakbyś mógł trochę staranniej pisać to by było elegancko, bo momentami ciężko mi się przez to przebija.
Ps. Tu jeszcze jedno zestawienie procków + Lightroom:
http://www.purepc.pl/procesory/test_amd_a83870k_i_a63500_apu_athlon_i_radeon_w_jednym?page=0,4