Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502672 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2115 dnia: Kwietnia 26, 2012, 07:49:21 »
Z Ivy Bridge to bym się tak specjalnie nie szalał, bo na chwilę obecną szału nie ma. Drogie, ciężko dostępne i nie takie energooszczędne jak mówili. Kręci się też gorzej od SB. Może następna rewizja to poprawi ale chwilowo Ci co spodziewali się okrętu raczej się rozczarowali.

Chłodzenie jak chłodzenie. Podobne do SilentiumPC Fortis, Enermax ETS-T40-TB, Zalman Performa. Tych Zalmanów co podałeś jest kilka ich wydajność jest zbliżona do siebie. Mnie ostatnio frapuje ten cooler niżej:

http://www.morele.net/thermalright-hr-02-macho-rev-2-426791/

Ja większości polecam Fortisa, ten jest w dobrej cenie, polski i w sumie najtańszy. Jedynie do czego można mieć zastrzeżenia to do sposobu montażu samego wentylatora ale z drugiej strony codziennie się tam nie grzebie i można sobie z tym poradzić.

Montaż każdego z nich jest prosty i niczego Ci nie urwie. W płytach przeważnie są backplate'y usztywniające całe gniazdo z procem lub owy jest w zestawie. Wszystko montowane na śruby lub zatrzaski i jak nie będziesz kompem rzucał to nic się nie stanie. Do obudowy większość się tych wynalazków mieści, gorzej czasami bywa z radiatorami na płycie głównej.

Z płyt głównych masz do wyboru całkiem sporo - od Asrocka, przez MSI Gejobajt, a kończąc na (sr)Asusie. Mowa o chipsecie P67/Z68. Ja obstawiam tego pierwszego, bo się sprawdził. Wszystko to kwestia preferencji.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #2116 dnia: Kwietnia 27, 2012, 12:55:27 »
No dobra to taki zestaw mi przyszedł do głowy (skoro mówisz, że Ivy średnio opłacalny)

i5 2500K
Asus P8P67 DELUXE Rev.3.0

No i oczywiście problem chłodzenia wciąż aktywny. Silentium jest tani jak barszcz, co jest zaletą, ale martwi mnie ten kłopotliwy montaż (umiem się babrać, ale nie lubię, bo się stresuję, że zepsuję, a zestresowany psuję).

Idealnie byłoby postawić na sprawdzoną markę i wrzucić Noctuę NH-D14, problem w tym, czy wlezie. Mam obudowę Cooler Master 330, czyli w zasadzie standardowy mid tower z zasilaczem u góry. Googlowałem ile wlezie, ale nie jestem w stanie znaleźć żadnej foty ani potwierdzenia, że ktoś tam upchnął coś więcej niż boxowe chłodznie, albo jakiś bieda radiatorek.

Jak wspomniałem, sprzęcior ma być pod DCSy, a jak wiadomo one lubią wysokie taktowanie (myślałem tak o 4Gh). Wiem, że nieładnie oczekiwać gotowych rozwiązań, ale ogarnięcie tematu zajmie mi ze 2 miesiące, a wtedy już pewnie kasa mi się rozejdzie.

Offline macras

• *
  • JG300
    • Agencja Reklamowa
« Odpowiedź #2117 dnia: Kwietnia 27, 2012, 13:03:34 »
No dobra to taki zestaw mi przyszedł do głowy (skoro mówisz, że Ivy średnio opłacalny)

i5 2500K
Asus P8P67 DELUXE Rev.3.0

No i oczywiście problem chłodzenia wciąż aktywny.

Zestaw podobny, chłodzenie Scythe Mugen II.
Od poczacztku chodzi na 3,8 - 4,0 spisuję sie rewelacyjnie.
Polecam.

pozdr
mac
Geschwader  Kommodore

« Odpowiedź #2118 dnia: Kwietnia 27, 2012, 22:58:02 »
Silentium jest tani jak barszcz, co jest zaletą, ale martwi mnie ten kłopotliwy montaż (umiem się babrać, ale nie lubię, bo się stresuję, że zepsuję, a zestresowany psuję).

Chodzi o Fortis?

Jeśli tak, to jest nie tylko tani, ale bardzo wydajny (co prawda mój 2500k jest podkręcony lajtowo bo tylko na 4 GHz, ale testy na różnych serwisach też potwierdzają sprawne działanie tego coolera). W moim przypadku chodzi sobie z Fander Selektą 120mm, z ręczną regulacją RPM, gdyż zależało mi na tym by wentyl chodził ze stałą prędkością na stosunkowo niskich obrotach. Do tej pory problemów najmniejszych z temperaturami nie miałem. Chociaż gdyby mi kasy nie było szkoda, to pewnie Noctuę bym kupił. ;) A co do 2500k, to pozwolę sobie na takie stwierdzenie (choć ekspertem nie jestem) - jest to chyba jeden z najbardziej udanych produktów Intela jeśli chodzi o stosunek cena/wydajność. Lepszego wyboru teraz imho nie ma.

A co do montażu - skoro ja dałem radę, to i Ty sobie poradzisz. Dodam, że pierwszy raz PC od zera składałem. Na YT można znaleźć zresztą filmiki gdzie krok po kroku jest wszystko wytłumaczone.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #2119 dnia: Kwietnia 29, 2012, 23:25:38 »
Zestaw podobny, chłodzenie Scythe Mugen II.
Od poczacztku chodzi na 3,8 - 4,0 spisuję sie rewelacyjnie.
Polecam.

pozdr
mac

Mam Mugena na swoim antycznym E5200 i jest niesłyszalny, a temperatura w zasadzie pokojowa. Jak to przy kilogramowym chłodzeniu :D Generalnie polecam.

« Odpowiedź #2120 dnia: Kwietnia 30, 2012, 00:10:29 »
Ja też polecam Mugena II - wymaga tylko cierpliwości przy zakładaniu tej cegły. Tak przy okazji to jakie MOBO polecacie do i5-SB/IB k? Zaczynam się łamać wewnętrznie. Do tej pory wszyscy polecali ASROCKa PRO3 na P67 a co z nowymi Z77 i innymi chipsetami?

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #2121 dnia: Kwietnia 30, 2012, 06:56:42 »
Ja nie polecam Asrocka, mam do nich fanatyczną niechęć, lepiej już kupić Gigabyte'a (nie jest tak bajerancki, ale zawsze dobrze te płyty działały). Jeśli zamierzasz bawić się w OC (chyba oczywiste, że tak), to Asus. Albo coś z serii P albo Maximus jeśli masz więcej kasy. Ivy z tego co się naczytałem tyłka nie urywa i znając życie w grach nie zrobi różnicy w porównaniu z SB, ale jeśli Ci się nie spieszy, to poczekaj na kolejne rewizje. Obecna ma problem z biosami i sporo płyt nie może ustawić większego mnożnika niż 39 (czyli tyle ile daje ta opcja turbo).

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2122 dnia: Kwietnia 30, 2012, 10:52:19 »
Asrock P67 Extreme Gen3 lub podobną płytę na Z68 jak zamierzasz używać zintegrowanej karty. P8P67 nie polecam, a przy zapasie gotówki (Sr)Asus P67 Sabertooth. Zresztą jakiej płyty byś nie wziął to jedno dziadostwo. Jak ma się spalić to się spali.

Asrock P67 Pro3/Gen3 jest chwalony za dobre OC i okazyjną cenę. Jej wadą jest słaba jednostka zasilająca, która może nie domagać przy wyciskaniu siódmych potów. Dlatego proponuję brać Extreme 4, która to ma bardziej okazałą sekcję zasilania. Trochę tych drugich posprzedawałem i żaden do mnie nie wrócił.

(Sr)Asus P8P67 rev. 3.x jak dobrze pamiętam, potrafiła po wyciągnięciu z pudełka nie ruszać, lub na następny dzień. Wesoło świeciła czerwoną diodą przy CPU sygnalizującą usterkę. Czytałem po kilku zachodnich forach, że niektórzy po sześć! razy wymieniali płytę.

Bezsensem jest też kupowanie płyt za kosmiczne pieniądze, bo raz, że to traci na wartości, a dwa, że SB to platforma która na wszystkim dobrze lata i nawet Mariana babcia by kompa podkręciła.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 30, 2012, 13:13:58 wysłana przez KosiMazaki »

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #2123 dnia: Maja 03, 2012, 00:55:16 »
No zmontowałem! Poszło:
i5 2500K
ASUS Maximus IV GENE-Z/GEN3
Noctua NH-U12P SE2

Wszystko elagancko weszło do obudowy CM Elite 330. Płyta jest super jak na mATX, w dodatku najprostsze OC jakie zrobiłem - właczamy opcję CPU level UP i mamy 4,6Gh, wow!

Teraz pytanie, Radeona 6870 jeszcze potrzymam, ale jak spisują się simy (DCS, RoF itd) na mocniejszych ATI? Celować w jakieś 7870 jak stanieje, czy raczej poczekać na odpowiedź NV?

« Odpowiedź #2124 dnia: Maja 10, 2012, 13:02:19 »
To pochwalę się swoim zestawem, a co  :002:  i5 2550K, Z68 Pro 3 gen.3  2x 4GB Patriot 1600 MHz Viper Extr. do tego chłodzenie Zalman 10X Performa. Jest super  :banan
Zwłaszcza w FSX i DCS! Karta była już  rok temu GeForce Gigabyte 560 GTX OC. Oczywiście procesor dostał zadanie pracy na 4.5 GHz z czego bez problemu się wywiązuje. Dodam jeszcze że płyta ASROCK Z68 choć już po flashu na 1.20 jakaś dziwna trochę jest, niby wszystko ok ale procesor ma ustawione w UEFI 0.925V na sztywno a ona i tak pokazuje około 1.1V (bez offsetu) Generalnie wszystkie wartości V są ustawione ciut niżej niż auto a mimo to wszystko śmiga, hula, gra i buczy   :001:
Temperatury kształtują się następująco wg. Aida 64 i Core Temp 1.0  Idle na rdzeniach od 29-34 C w stresie 50-66 C wg wykresu te najwyższe wartości to jedynie chwilowe "peaki"
Co ciekawe takie wysokie temperatury mam tylko i wyłącznie w BBC2, na testach OCCT nawet niższe(!) a przy DCS A10 czy FSX to ledwo 60 C po długim okresie gry dobija.
Nurtuje mnie jedna myśl - jaka obudowa do tego? Chodzi mi po głowie Gladius 800 P.B. albo Zalman Z9 a może w ogóle nie zmieniać?
Macie jakieś pomysły co do obudowy? Moja obecna to zwykły TRACER, doposażony w wiatrak na przedzie przed HDD i jeden z tyłu pod zasilaczem.
Dużo można zyskać z temperaturą? Pytanie czy obecny zasilacz, co prawda CORSAIR 520 HX, da radę czy trzeba się rozglądać za czymś mocniejszym ( w tej chwili podłączone jest: czytnik kart i combo + standardowy osprzęt) do tej konfiguracji? 
" Na wojnie są trzy rodzaje ataków - udane, nieudane i desant z powietrza..."

Mój hangar: (Iris) T-6A, PC-9, A-10A, F-14, F-15E, F-16 D.  (CS) C130, B-767-300, B-777 200.

« Odpowiedź #2125 dnia: Maja 10, 2012, 13:55:38 »
No to ja też się pochwalę... ale nie tym co mam tylko tym co chcę kupić :) Niestety mój budżet ogranicza się tylko do 4000zł no ewentualnie 4200zł, może macie jakieś wskazówki, który z podzespołów wymienić na tańszy, ale nie koniecznie na gorszy, żeby zaoszczędzić :) No i w ogóle czy Waszym zdaniem to jest dobry zestaw i wart tych pieniędzy?     

Zestaw komputerowy:

1. Procesor: Intel Core i7 3820 4x3.60 GHz BOX (LGA2011, 10MB) - 1193zł
2. Wentylator: Chłodzenie Intel BXRTS2011AC LGA2011 Core i7 - 68zł
3. Płyta główna:   MSI X79A-GD45 X79, DDR3, SATA3, RAID, GBLAN, FW, ATX, Core i7 - 831zł                                   
4. Pamięci: DDR3 12GB 1600MHz Kingston HyperX Intel XMP (3x4GB, Triple, CL9) - 312zł                                        
5. Dysk twardy:   WD 1TB, SATA-III, 64MB (WD10EARX) Caviar Greenszt - 349zł                                      
6. Karta dźwięk.: Realtek ALC892 (zintegrowany/a)
7. Karta sieciowa: Intel PRO/1000GT Desktop, 10/100/1000Mbit, PCI - 115zł                       
8. Karta graficzna: GeForce GTX560 Gainward 2048MB, DDR5, HDMI, DVI, PCI-Eszt - 818zł                          
9. Obudowa: CoolerMaster Elite 332 Black (bez zasilacza) - 149zł                  
10. Zasilacz do obudowy ATX 600W OCZ StealthXStream 2 (Fan 120mm, PFC) - 255zł                      
11. Microsoft Windows 7 Home Premium 64Bit PL OEM - 335zł                             
Razem brutto: 4425zł                                      

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2126 dnia: Maja 10, 2012, 14:02:47 »
Według mnie nie ma dużego sensu pchanie się do celów rozrywkowych w i7. Weźmiesz i5, zaoszczędzisz na procesorze i płycie, za to kupisz lepszą grafikę.

Nie rozumiem czemu wentylator osobno? W BOX'ie jest już jeden a ten co napisałeś wygląda na zdjęciach jak BOX. Czyli ani wydajny, ani cichy, chyba że w IDLE.

Co ciekawe takie wysokie temperatury mam tylko i wyłącznie w BBC2, na testach OCCT nawet niższe(!) a przy DCS A10 czy FSX to ledwo 60 C po długim okresie gry dobija.
Nurtuje mnie jedna myśl - jaka obudowa do tego? Chodzi mi po głowie Gladius 800 P.B. albo Zalman Z9 a może w ogóle nie zmieniać?

Gdy grasz w grę, dodatkowo karta graficzna podgrzewa wnętrze, stąd wyższe temperatury. Temperatury w normie, nie ma sensu zmieniać dla nich samych obudowy, chyba że faktycznie chcesz coś lepszego. Mam i polecam Fractal R3 :)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #2127 dnia: Maja 10, 2012, 14:12:38 »
Cooler Master HAF 912 Plus (z wentylatorem 200mm na froncie). To jest mój faworyt.

« Odpowiedź #2128 dnia: Maja 10, 2012, 14:43:40 »
No cóż, chciałbym żeby następny komputer który kupie, był na tyle nowoczesny na ile pozwalają mi finanse. Przy zakupie obecnego (prawie 3 lata temu) pan kochany i życzliwy sprzedawca przekonał mnie do zakupu 32 bitowego systemu bo jak twierdził na x64 nikt nic nie pisze i nic mi nie będzie chodzić. Zestaw który wtedy kupowałem od samego początku miał 4GB RAMu. Jak wiadomo 32 bitowy system widzi chyba max. 3,2GB (widać jak się facet znał :|). Gdyby nie to, że koleś po kilku tygodniach zlikwidował sklep, chyba bym go własnoręcznie udusił... Co do procka.., obecnie mam Intel Core 2 Quad Q9650 z 12MB cache. i7 z taką ilością pamięci kosztuje chyba ponad 2 tys., a takich i5 w ogóle niema. Mało tego większość ma tylko 6MB cache. Procesor który podałem w mojej konfiguracji pamięci ma 10MB. Znawcą nie jestem, ale wiem, że np ArmA II, ToH i na pewno, jak wyjdzie ArmA III oraz Iron Front mocno obciąża właśnie procesor, dlatego boje się zainwestować w i3 czy i5. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że grafika jaką wybrałem też najlepsza nie jest, ale chyba warta swojej ceny. Z chłodzeniem masz racje. Zresztą wiatrak z mojego obecnego komputera mógłbym przełożyć. Nie jest to standardowe chłodzenie boxowe, niestety konkretnej nazwy nie podam, bo nie pamiętam, najważniejsze, że jest wydajne :)   

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2129 dnia: Maja 10, 2012, 15:39:53 »
LG2011 do grania to przerost formy nad treścią, tak samo jak 12GB. A jeżeli Ty patrzysz na ilość cache przy wyborze procesora to chyba nie powinieneś samemu składać kompa. Bez urazy. Do grania zwykły i5 2500K (od biedy i7 2600K jak chcesz brylować wśród kolegów, bo w grach HT nic nie da) + 8GB + dobre chłodzenie + dobra grafa spokojnie wystarczają. LG2011 to ta sama historia co LGA1366 - zdechnie. Wyskoczysz tylko z kasy, a za dwa lata dowiesz się, że nic ciekawego na ten socket nie powstanie.

Poza tym karta sieciowa i jeszcze na PCI za taką kasę? Boxowe chłodzenie pod i7? WTF? Ta sieciówka co jest na płycie w zupełności Ci wystarczy, podobnie jak dźwięk. No chyba, że jest Ci koniecznie taka sieciówka potrzebna zważywszy na specyfikę sieci. A co do chłodzenia to ja bym raczej stawiał na coś solidnego pokroju tego Thermalright HR-02 Macho Rev. 2 lub kilka innych wymienionych wcześniej w tym wątku. Piszesz także, że stawiasz na wydajność, a montujesz do niego dysk z serii Green. Tutaj to co najmniej Blue. Gdyby nawet dobrze to rozegrać to możńa by było dodatkowo sobie dysk SSD do tego wsadzić, co by miało większy wpływ na szybkość działania kompa niż te 12GB i i7.

Zerknij sobie na zestawy za 4000 i 4500 pln. Zrobisz jak uważasz. Twój dzień i twoja woda.

http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/zestawy_komputerowe_na_maj_2012_poradnik_zakupowy?page=0,11