Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 506123 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2325 dnia: Marca 22, 2013, 21:40:29 »
Kupiłem ten HD7950 w promocji. Cichy, wydajny. Tylko sobie kurna dopiero po fakcie przypomniałem, że z PhysX mogę się pożegnać. Wiedziałem, że o czymś zapomniałem... Niby szczegół, ale jednak.

Za to masz TressFX, App Acceleration itp.

« Odpowiedź #2326 dnia: Marca 24, 2013, 14:01:22 »
Kupiłem ten HD7950 w promocji. Cichy, wydajny. Tylko sobie kurna dopiero po fakcie przypomniałem, że z PhysX mogę się pożegnać.
Jeśli masz płytę główną z dwoma slotami PCI Express, to w drugi slot możesz wsadzić np. GF 9600GT, który zajmie się "fizyką".
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline zartekB

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #2327 dnia: Marca 25, 2013, 15:40:02 »
Witam
Przymierzam się do zakupu nowego sprzętu bo na starym w Battle for Sinai musiałem zjechać poważnie z ustawieniami bo nie dało się po prostu latać :(
Po przeczytaniu połowy internetu wymyśliłem sobie poniższy zestaw i proszę o radę czy iść w tą stronę czy możne jeszcze coś zmienić. Zakładany budżet to 3500PLN'ów ale jak troszkę wyjdę ponad to też się nic nie stanie.

- Procesor Intel Core i5-3570K, 3.4GHz, 6MB, LGA1155, 22nm, 77W
- Płyta główna ASRock Z77 PRO3
- Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX660 2048MB DDR5/192bit DVI/HDMI/DP PCI-E (wer. OC - OverClock) (GV-N660OC-2GD)
- Pamięć Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 Intel XMP X2 Grey Series (KHX1600C9D3X2K2/8GX)
- Zasilacz OCZ ModXStream Pro 600W modular SLI PSU (OCZ600MXSP-EU)
- Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis HE1225 (SPC043)
- Obudowa Cooler Master RC-344-SKN2
- Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX)
I do tego opcjonalnie dysk SSD np. taki: Dysk SSD Kingston SSDNow V300 120 GB 7mm (SV300S37A/120G)
"Spadochroniarz musi być na tyle mądry żeby zrozumieć zasadę działania spadochronu. I na tyle głupi żeby ją wypróbować..."

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2328 dnia: Marca 25, 2013, 17:31:59 »
Zastanów się czy nie wziąć wersji Pro4. Zyskasz jedną sekcje zasilania i dodatkowe dwa złącza SATA. Ewentualnie MSI Z77A-G45. Różnica w cenie 80 pln. Dodatkowa sekcja może poprawić OC ale nie musi. Jeśli Ci specjalnie na tym nie zależy Pro3 jest dobrym wyborem. Rozumiem też, że 80 pln piechotą nie chodzi.

http://www.asrock.com/mb/compare.asp?SelectedModel=Z77+Pro4&SelectedModel=Z77+Pro3

Fortis jako chłodzenie będzie OK ale za 20 pln więcej masz Thermalright HR-02 Macho 120 i w sumie tylko to bym zmienił. Generalnie wg. mnie dobry zestaw i możesz zamawiać.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline zartekB

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #2329 dnia: Marca 25, 2013, 19:45:23 »
No tośmy z Ottonem (z 13WELT) Bohuna usiekli. W zasadzie to on mi taki zestaw podpowiedział, ja sobie doczytałem i jakiś wyszedł. Dzięki za podpowiedź, myślę, że trzeba doinwestować te parę złotych.
"Spadochroniarz musi być na tyle mądry żeby zrozumieć zasadę działania spadochronu. I na tyle głupi żeby ją wypróbować..."

Offline zartekB

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #2330 dnia: Marca 26, 2013, 17:46:11 »
Sorry za post pod postem ale jak przymierzyłem się do zamówienia to coś przyszło mi do głowy. Myślicie, że warto poczekać z zamówieniem sprzętu na czas po świętach? Mam na myśli czy ceny nie spadną po świętach nieco... Co myślicie?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2331 dnia: Marca 26, 2013, 18:04:01 »
Po świętach zaczynają się komunię i cena może pójść w górę. Poza tym nie sądzę aby w ciągu kilku dni były zauważalne obniżki cen. Premiera GTX650ti też za nami.  Także ja uważam, że nie masz na co czekać.

Edit>>>

Nius z teraz, normalnie jak na zawółanie :).

Od 26.03.2013, sugerowane ceny detaliczne poniższych kart wyglądają następująco:
$109 - GeForce GTX 650
$129 - GeForce GTX 650 Ti
$149 - GeForce GTX 650 Ti BOOST 1GB
$169 - GeForce GTX 650 Ti BOOST 2GB
$199 - GeForce GTX 660

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2332 dnia: Marca 29, 2013, 18:21:20 »
- Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis HE1225 (SPC043)
- Obudowa Cooler Master RC-344-SKN2

Z SilentiumPC Fortis HE1225 jest ten problem, że wymaga A. niskoprofilowych pamięci, B. Szerokiej obudowy min. 185 mm (jak twierdzi producent). Raczej ładuje się go do obudów 190mm, a Cooler Master RC-344-SKN2 ma "tylko" 183mm więc może być na wcisk - trzeba spytać w sklepie czy próbowali do tej obudowy zakładać Fortis'a.

« Odpowiedź #2333 dnia: Kwietnia 14, 2013, 21:57:25 »
Dobra, chłopaki. Myślałem że przez weekend poradzę, ale tu trzeba mocniejszego. Problem jest taki, że mój Radek 48xx (nawet nie wiem, który, jeśli komu potrzebne to niech poda jak sprawdzić) dokonał żywota. Dobrze się przysłużył, zaczynał ze mną Iłka, potem przetrwał fascynację WoT'em... Ale bobasa przetrwać już nie zdołał (nie pytajcie o szczegóły). Potrzebuję następcy w możliwie zbliżonym zakresie cenowym - czyli jak na potwory omawiane wyżej, prawie żadnym.

Alternatywnie, wymiana razem z procesorem i płytą. Obecnie GA-P31-DS3L i Pentium Dual CPU E2180 (tak twierdzi sam komputer); chciałbym możliwie dużo gratów pozostawić tak jak jest (wliczając chłodzenie procka, jeśli da radę), nie oczekuję kosmosu, oczekuję sprawnego działania. Obecne nie jest sprawne bo zarówno grafika (poza tym że padnięta), jak i "cuś" na płycie się grzeją (to "cuś" twierdzi czasem że ma 98 stopni). Budżet - no cóż, aby tęgie głowy poczuły wyzwanie, to umówmy się że najniższy jak się da żeby nie zejść poniżej obecnego kompa z dodatkowymi punktami za możliwość załatwienia "od ręki" w jednym miejscu i najlepiej na wczoraj :)

Czy znajdzie się w zastępach tutejszych rycerzy mąż gotów podjąć się tego szlachetnego wyzwania?

P.S. Ukłony w stronę Mazaka za skompletowanie obecnego zestawu jakieś... sześć lat temu? I gdyby nie przedwczesny zgon, pochodził by jeszcze ze dwa... :D
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2334 dnia: Kwietnia 14, 2013, 23:23:28 »
HD7770 lub GF650 ti czyli w sumie coś w okolicy 450 pln w przypadku nowej karty prosto ze sklepu. Z używek np. HD6850/6870 lub GF GTX560. Natomiast jak podasz budżet to coś poskładam na szybko.

« Odpowiedź #2335 dnia: Kwietnia 15, 2013, 07:39:41 »
(...) Budżet - no cóż, aby tęgie głowy poczuły wyzwanie, to umówmy się że najniższy jak się da żeby nie zejść poniżej obecnego kompa z dodatkowymi punktami za możliwość załatwienia "od ręki" w jednym miejscu i najlepiej na wczoraj :)
(...)

A nie podałem?... Prawda jest taka, że nie wiem ile POWINIENEM liczyć na taką przyjemność. Na dzień dzisiejszy MOGĘ przeznaczyć na samą kartę koło pięciu stów, na kompa zaś pewnie między 2,5 a 3 tysie, ale nie jest to kwota, którą wydać CHCĘ - głównie dlatego, że po wylkarowaniu innych spraw i tak będę kupował coś nowego; tyle że nie wiem kiedy to nastąpi. Zależy mi bardziej na czasie i oszczędności niż na osiągach. Chcę absolutnego minimum, które nie będzie słabsze od tego co mam, wykorzysta możliwie najwięcej części, które mam, i będzie do nabycia od ręki w jednym miejscu (o ile to możliwe).

Ja wiem że z takim podejściem to pewnie mógłbym pójść do pierwszego lepszego sklepu i "coś" by mi wcisnęli; jednak wolałbym wybierać "z polecenia" ludzi siedzących w temacie, którym nie będzie zależało na pozbyciu się byle czego bo "zalega na magazynie".
Get a bike. Break FREE!

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2336 dnia: Kwietnia 15, 2013, 08:20:06 »
To kup którąś z zaproponowanych kart i po tym jak wyklarują się sprawy finansowe zawsze będziesz mógł przełożyć do nowego kompa. Inaczej szkoda zachodu i poniekąd też pieniędzy. Kupisz coś na szybko, a potem okaże się, że można było wziąć coś lepszego. A tak kartę zawsze można przełożyć.

Ewentualnie zakładając, że na pewno będziesz szukał zestawu (bez budy i monitora) za 2,5k pln, można kupić MSI GTX 660 lub Sapphire HD 7850 2GB w cenie do 750 pln i mieć kartę pod nowy zestaw. Potem dokupić resztę gratów.

Opcja dla leniwych z możliwością odbioru osobistego w większości miast w PL:

http://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-gtx-650-ti-1gb-ne5x65t01301f-524236/
http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-hd7770-1024mb-ddr5-128b-d-h-pci-e-hd7770-1gd5-513201/
http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-n660-2-gd5-oc-530163/
http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-hd7850-2048mb-ddr5-256b-d-h-d-pci-e-11200-07-20g-499737/

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #2337 dnia: Kwietnia 15, 2013, 21:05:51 »
Może lepiej, którąś z tych:
http://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne-12/,,,,,,,,,8143O751566/#product_list

One są objęte promocją "Nie spoczywaj na laurach: powrót", tj. dorzucają do nich bezpłatnie pełną wersję nowego Bioshock: Infinite.

A jeśli coś mocniejszego, to można spróbować z Radeonami HD Serii 7800:
http://www.komputronik.pl/amd?utm_source=KT_BK_13_02_2013_karty_graficzne_amd&utm_medium=banner&utm_campaign=karty_graficzne_amd
Do nich z kolei dołączają poza Bioshockiem również nowego Tomb Raidera.

« Odpowiedź #2338 dnia: Kwietnia 15, 2013, 23:22:54 »
No i masz. Obaj proponujecie karty w zakresie +/-10% założonego budżetu (pięć stów; pozostałe pomijam): Radki 7790 (wszystkie trzy od Laba) i 7770 oraz NieVidka 650 Ti (dwie od KM). Wszystkie one mają tłustym drukiem 1GB RAM, 128 bit i PCI-Express 3.0 x16; więc dla kogoś takiego jak ja nie różnią się niczym poza ilością/wielkością wentylatorów i ceną. Różnice więc siedzą zapewne w drobnym druczku, ale tak na prawdę nie chę ich poznawać; to czego potrzebuję, to jasna deklaracja: czy ich "osiągi" rzeczywiście odzwierciedlają cenę? Czy HD7770-1GD5 (najtańszy) jest faktycznie zauważalnie (w normalnej eksploatacji) gorszy od HD7790-DC2OC-1GD5? Czy te 20% ceny (cała stówa przecież!) ma jakieś realne przełożenie na 20% możliwości?

Na razie przyciągają mnie dwie pozycje: GV-R779OC-1GD (Lab) i 650 Ti (KM), gdyż obie ze względu na ograniczony rozmiar obudowy chłodzenia pozwolą mi na poprawę chłodzenia tego małego czegoś, co siedzi pod kartą i próbuje mi ją zagotować. Przy tym bardziej jestem przekonany do interfejsu CCC (Radek) inż jego odpowiednika z NieVidki; ale pewnie dlatego, że to właśnie mam. A decyzję muszę podjąć raniutko, żeby cokolwiek zorganizować. Dacie radę coś jeszcze dopisać?
Get a bike. Break FREE!

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #2339 dnia: Kwietnia 15, 2013, 23:48:37 »
Od razu mówię, że z jedną z tych firm współpracuję i sympatyzuję, więc to zapewne rzutuje na moją ocenę. Z tego powodu staram się zwykle nie doradzać i nie sugerować. Poza tym Kosi jest zdystansowany i rzetelnie doradza :)
Podrzuciłem tylko linki do sklepów, gdzie trwa promocja, żeby mieć z zakupu jak najlepsze korzyści.

Natomiast co się tyczy pytania, to moim zdaniem jeśli wybierać spośród Radeona HD 7770, HD 7790 i GF 650 Ti, to zdecydowanie najszybszy będzie 7790. Poza tym to karta nowocześniejsza, bo w zasadzie z nowym GPU, nowymi trybami przełączania się stanów energetycznych itp. No i gier więcej jest objętych programem AMD, co powinno dobrze wróżyć na przyszłość.

Jeśli chodzi o różnicę, to obserwując jak najrzetelniej serwisy, to 7790 oferuje od kilku do kilkunastu FPS więcej (przy średniej ok. 25-35 FPS) niż 7770, co jeśli grasz w Full HD może decydować o płynności zadowalającej lub nie wydaje mi się.