Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502896 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2340 dnia: Kwietnia 16, 2013, 07:48:56 »
Wszystko zależy co na tym zamierzasz robić i jakie kolejne ruchy wykonasz w związku z modernizacją kompa. Do oglądania filmów, klepania w Wordzie, i zagrania w WoT każda z tych kart w zasadzie wystarczy (pamiętaj, że to średnia półka i nie ma co się spodziewać cudów). Fakt, HD7790 będzie najszybszy i potrafi dostarczyć od 4 do 9 klatek na sekundę więcej w stosunku do HD7770 - różnie w testach podają. Można powiedzieć, że za każde 10 pln wydane więcej masz 1 klatkę na sekundę więcej. To tak w dużym uproszczeniu. Czy warto tego nie wiem, ale weź pod uwagę, że karty też za często nie zmieniasz.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2341 dnia: Kwietnia 16, 2013, 12:18:19 »
I to mi wystarczy, przekonaliście mnie do 7790. Tylko Której? W propozycjach L nadal jest pewien rozrzut cenowy bez jasnej przyczyny. Jak powiedziałem wcześniej, propozycja "pośrednia" przemawia do mnie najmniejszą (w miejscu, gdzie to dla mnie ważne) obudową chłodzenia; ale czy są inne istotne argumenty? Jeśli chodzi o kolejne ruchy, to też nie będę celował w "high performance". Na razie największym obciążeniem dla mojego kompa (w kontekście grafiki) jest WoT i to się raczej nieprędko zmieni - brak czasu i szkoda kasy na coś innego. Poza tym zdarza mu się ciężko pracować, ale raczej z pominięciem karty graficznej (dokumenty, bazy danych itp.) lub z wykorzystaniem w niewielkim stopniu (RAW'y w PS, niekiedy liczone w setkach).

Jeśli dacie radę coś dodać w godzinkę lub dwie to chętnie doczytam. Dzięki za radę bardzo serdeczne.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2342 dnia: Kwietnia 16, 2013, 19:47:13 »

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2343 dnia: Kwietnia 17, 2013, 20:05:30 »
Pamiętajcie o procku - E2180, a więc dwurdzeniowy o dość niskiej wydajności. Bez podkręcania nie należy się spodziewać cudów pod względem wydajności niezależnie od zastosowanej karty graficznej.
Ponadto należy pamiętać o wysokim narzucie Forceware na procesor, przez co w przypadku (zaledwie) dwurdzeniowego procesora, lepiej iść w stronę kart ze stajni amd.ati.

PS http://pclab.pl/art52743.html
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #2344 dnia: Kwietnia 22, 2013, 21:10:44 »
Dzięki za dodatki. Mazaku, obie te karty odpadają ze względu na gigantyczną (w porównaniu z innymi) obudowę chłodzenia. Transakcja jest już zrealizowana, padło na wersję Gigabyte (niewiele droższa, obudowa z tych minimalistycznych), która zresztą otrzymała godną ocenę w opisie linkowanym przez kol. RzEmYk'a. Ostateczne opdzumowanie jeszcze nastąpi.
Get a bike. Break FREE!

« Odpowiedź #2345 dnia: Kwietnia 25, 2013, 09:21:27 »
Modernizuję laptopa Toshiba Satellite A110-110. Wymieniłem już procesor z Celerona M na Core Duo i wsadziłem 2GB RAMu. Bateria ma już swoje lata i trzyma 10-15 minut. Na Allegro są różne zamienniki. Oryginalna jest tylko jedna, za 359zł a zamienniki poniżej połowy tej ceny. Są baterie firmy MITSU ale czy to dobry producent. Oryginalna bateria jest DC 14.4V 2000mAh. Myślałem o zakupie bardziej pojemnej wersji. Proszę o pomoc w zakupie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2346 dnia: Kwietnia 25, 2013, 10:15:27 »
Bateria to bateria. Może paść w każdej chwili bez względu na markę. Oczywiście oryginał byłby najlepszy ale też jest najdroższy i nie zawsze się go opłaca kupić. Dlatego proponuję kupić sobie jakiś zamiennik ale z jak najdłuższą gwarancją. Nie bawić się samemu w wymianę ogniw, bo nie dość, że się narobisz to jeszcze może nic z tego nie być. Zamiennik, w dobrej cenie, z gwarancją i używać. Jeszcze roczek czy dwa i wymienisz laptopa na innego dlatego nie ma sensu doinwestowywać. Takie rozwiązanie stosuję od lat i nie narzekam.

Co do większej pojemności to często jest to pic na wodę fotomontaż, więc nie szalej z tym parametrem. Im bliżej parametrów oryginalnej baterii tym lepiej. Natomiast jak nie masz wyboru no to bierz większej pojemności i specjalnie się nad tym nie zastanawiaj. Byle by wytrzymała tyle ile oryginał i czas pracy był zbliżony do tego co było.

« Odpowiedź #2347 dnia: Kwietnia 25, 2013, 16:56:11 »
A qrde nikt nie wpadł na pomysł zapytać o system :)

Nie mam żalu, sam powinienem na to wpaść; ale świeżo zamontowana w moim zabytku 7790 odmawia współpracy z WinXP. W sumie więc jestem 5 stów w plecy (do czasu zakupu nowego kompa; ale ze względu na inne wydatki nie śpieszy mi się) i nadal nie mam karty. Jakieś rady?...
Get a bike. Break FREE!

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2348 dnia: Kwietnia 25, 2013, 18:28:59 »
Sterownik? bo nie rozumiem tego odmawiania współpracy z WinXP.

AMD Catalyst™ Display Driver
 for Windows XP Professional/Home
http://www2.ati.com/drivers/13-4_xp32_dd_ccc_whql.exe

AMD Product Compatibility
AMD Catalyst™ 13.4 is compatible with the following AMD products.
AMD Radeon HD 7700 Series (incl. HD7790)

lub skorzystaj z tego najlepiej pod IE:

AMD Driver Autodetect   
http://www2.ati.com/drivers/auto/amddriverdownloader.exe

« Odpowiedź #2349 dnia: Kwietnia 25, 2013, 20:09:08 »
Dzięki za linka, do tej pory miałem 12-(coś) (z poprzednią kartą działał bez zarzutu), ten jakoś się nie chciał odnaleźć. Niestety, też nie pomógł. Niby wszystko się instaluje, ale w ustawieniach nadal "typ karty - nieznany" (mimo że producent prawidłowo rozpoznany jako AMD) i nic. Catalyst pokazuje w dzienniku instalacji pełny sukces, ale pozostaje niedostępny. Coś jak "operacja udana, ale pacjent i tak nie żyje".

Driver Autodetect w ogóle się nie odpala. To już tak tylko informacyjnie, do kompletu.

Czy - jeśli podam Ci więcej szczegółów (które?) - jest jeszcze jakaś nadzieja?...
Get a bike. Break FREE!

« Odpowiedź #2350 dnia: Kwietnia 25, 2013, 20:23:03 »
Nigdy nie miałem ATI, ale ... Odinstalowałeś poprzedni sterownik? Może brakuje ci jakiegoś NET Frameworka (ponoć niezbędny do poprawnej instalacji sterownika)?
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2351 dnia: Kwietnia 25, 2013, 21:17:31 »
Dzięki za linka, do tej pory miałem 12-(coś) (z poprzednią kartą działał bez zarzutu), ten jakoś się nie chciał odnaleźć. Niestety, też nie pomógł. Niby wszystko się instaluje, ale w ustawieniach nadal "typ karty - nieznany" (mimo że producent prawidłowo rozpoznany jako AMD) i nic. Catalyst pokazuje w dzienniku instalacji pełny sukces, ale pozostaje niedostępny. Coś jak "operacja udana, ale pacjent i tak nie żyje".

Driver Autodetect w ogóle się nie odpala. To już tak tylko informacyjnie, do kompletu.

Czy - jeśli podam Ci więcej szczegółów (które?) - jest jeszcze jakaś nadzieja?...

W sterowniku 12-(coś) twoja karta nie musiała być ujęta. Dokładnie mówiąc w pliku .inf. W dodatku bałagan w systemie (czyt. pozostałości po poprzednim sterowniku) mogą powodować konflikt. Dlatego zrób instalację ręcznie podając lokalizację katalogu ze sterownikiem (C://AMD) lub wręcz wbijając go siłę z dysku przez wskazanie konkretnego pliku. Jeśli nie bardzo wiesz jak to zrobić ściągnij TeamViewer, zamontuj kartę do kompa i odezwij się do mnie na GG. Zerknę własnymi ślepiami i może się uda. Weź tez pod uwagę, że sam instalator może być zbabolony, bo WinXP to już truposz i producenci nie przywiązują do niego wagi. Poza tym nie ufam takim instalacjom z automatu.

PS. Framework potrzebny jest tylko do CCC, nie do samej instalacji sterownika.

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #2352 dnia: Kwietnia 26, 2013, 19:25:58 »
Do końca tego tygodnia będę składał komputer. Już wszystkie podzespoły wybrane, tylko pytanie mam o ram. Czy lepiej kupić 2x4 gb czy jedną 8gb. Szukałem informacji w necie, jednak nie ma jednoznacznej odpowiedzi. http://www.agito.pl/pamiec-goodram-ddr3-2x4gb-1333mhz-cl9-96-588447.html
Mazaku, te kości Cruciala co mi polecałeś trudno teraz dostać więc chyba kupię Goodram. Podobno dobre (bo polskie) :D

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2353 dnia: Kwietnia 26, 2013, 20:24:44 »
Może być Goodram, a cze 1x8GB czy 2x4GB to w zasadzie bez różnicy. Jak na płycie masz dwa sloty DDR3 to weź 1x8GB i zostaw sobie furtkę na ewentualną dokładkę kolejnej ósemki. Przy czterech slotach bez różnicy, bo zawsze będziesz w stanie uzbierać abstrakcyjną ilość pamięci RAM jak na obecne standardy, a potem kupisz nowego kompa ;).

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #2354 dnia: Kwietnia 26, 2013, 23:17:04 »
Co do 7790, to do niedawna miał on oddzielny sterownik od pozostałych kart, co było spowodowane tym, że karta miała premierę stosunkowo niedawno, a sterownik był jeszcze dopracowywany. Teraz można swobodnie instalować Catalysty 13.4 WHQL lub 13.5 Beta.