Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502793 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2655 dnia: Marca 21, 2014, 20:14:05 »
Bass, masz na myśli zestawy podane wyżej przez Mazaka i mnie? Obie karty mają złącza HDMI, więc nie powinno być problemu z podpięciem telewizora który również posiada to złącze. W ogóle dużo współczesnych kart posiada HDMI.

« Odpowiedź #2656 dnia: Marca 21, 2014, 21:17:35 »
4 GB pamięci systemowej? Jak ty chcesz w coś grać z takim zestawem?
KosiMazaki mądrze zaproponował wymianę GTX 660 na GTX 760, ale osobiście nie wiem, czy nie zostałbym przy starszej karcie różnicę inwestując w 8 GB ramu.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2657 dnia: Marca 21, 2014, 21:54:36 »
Dokupi sobie przy najbliższej okazji i wolnej gotówce. A do przyzwoitego działania 4GB mu wystarczy ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2658 dnia: Marca 21, 2014, 22:08:59 »
Bass, masz na myśli zestawy podane wyżej przez Mazaka i mnie? Obie karty mają złącza HDMI, więc nie powinno być problemu z podpięciem telewizora który również posiada to złącze. W ogóle dużo współczesnych kart posiada HDMI.
Jakoś zafiksowałem faktycznie - przecież tv wystąpi w roli monitora i tyle. To dokładasz RAM?

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2659 dnia: Marca 21, 2014, 23:18:26 »
To dokładasz RAM?

Prawdopodobnie dam 4GB na początek, żeby dołożyć do lepszej karty - poczytałem i różnica między 660 a 760 jest całkiem wyraźnie widoczna, a dodatkowe 4GB bym dokupił za jakiś czas. Na razie i tak przeglądam i zbieram opinie. :)

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #2660 dnia: Marca 25, 2014, 12:06:11 »
@Kosi.
Co bys wybrał do napędzania Thubana, 5850, 16 GB i 5 x HDD:
CORSAIR CX600M czy raczej  COOLER MASTER G550M (chodzi mi o doswiadczenia z markami)?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2661 dnia: Marca 25, 2014, 12:45:16 »
G550M i CX600M = CWT czyli Channel Well Technology. Oba pochodzą z tej samej fabryki, to i jakość wykonania pewnie jest podobna. Brałbym Corsaira z racji odrobinę większej mocy. W zasadzie oba są godne polecenia. Jak ma pójść z dymem to i tak pójdzie ;).

Ewentualnie brałbym tego kto daje dłuższą gwarancję, a z tego co wiem oba mają 36 miesięcy przynajmniej w PL :).
« Ostatnia zmiana: Marca 25, 2014, 16:26:58 wysłana przez KosiMazaki »

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #2662 dnia: Marca 25, 2014, 13:10:50 »
Podziękował i Corsaira zamówił bo u mnie dają 36 mies. gwarancji a Zimny Pan to jedynie 24.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2663 dnia: Marca 25, 2014, 16:27:08 »
No i elegancko ;).

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #2664 dnia: Kwietnia 09, 2014, 21:35:23 »
Rozglądam się za dyskiem SSD do laptopa pod mSATA, budżet to 650zł, idealnie jakiś szybki 256GB.
Patrzę na Plextora M5M w 256GB, nie wiem czy są jakieś inne alternatywy?

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2665 dnia: Kwietnia 10, 2014, 19:24:03 »
Z tych dwóch kart:
http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-760-oc-2gb-ddr5-256-bit-hdmi-dp-dvi-box-gv-n760oc-2gd-546589/
http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-760-2gb-ddr5-256-bit-hdmi-dvi-n760-tf-2gd5-oc-546618/

Która byłaby lepszym wyborem? Różnica w cenie niewielka, taktowanie, VRAM i szyna takie same, więc najbardziej zastanawiam się nad chłodzeniem. Jedni piszą że Windforce 3X u Gigabyte'a jest głośne, inni że w normalnych warunkach (u siebie będę miał boxowy cooler na CPU) nie słychać go za bardzo. Podobnie TwinFrozr u MSI, sprzeczne opinie. W sumie każdemu przeszkadza pewnie inny poziom hałasu, a i z tego co patrzyłem na różnych stronach poświęconym nowościom IT i bencharkom, to nawet sposób pomiaru hałasu się różni (typu 10 cm od karty lub metr od zamkniętej obudowy). Zastanawia mnie jeszcze to, że ponoć w REV 2.0 tego Gigabyte'a zmieniono ciepłowody, są innej konstrukcji ale tylko 2 zamiast 3 i że to wpłynęło wyraźnie na grzanie się karty. Mieliście z nimi jakieś doświadczenia?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2666 dnia: Kwietnia 10, 2014, 20:45:09 »
Niestety poziom hałasu to bardzo indywidualna sprawa i niestety żadna tabelka nic Ci nie powie. Tak czy siak obie powinny być wystarczająco ciche :).

« Odpowiedź #2667 dnia: Kwietnia 10, 2014, 21:54:19 »
To co ludzie piszą o tych kartach to w sumie racja, ja mogę to potwierdzę na podstawie kontaktu z wcześniejszymi modelami MSI i Gigabyte, które miały niemal identyczną konstrukcję chłodzenia (GTX660/Ti). Te karty nie należą do najcichszych, szczególnie pod obciążeniem. Ale to jest bardzo subiektywna sprawa, uwarunkowana dodatkowymi czynnikami (typ obudowy, odległość kompa od naszych uszu, kultura pracy pozostałych podzespołów). Jeśli chodzi o konstrukcję Gigabyte to trzy wentylatory są oczywiście jak najbardziej na plus w 2D, ale podczas grania konstrukcja radiatora wymusza na wentylach ilość obrotów która dla mnie jest nie do zaakceptowania :) Z MSI jest podobnie, o ile w 2D jest spoko to podczas dużego obciążenia wyje jak niektóre referenty. 
W tym zakresie cenowym weź pod uwagę model Asusa, różnica w kasie niemal żadna a konstrukcja powszechnie uznana i sprawdzona.

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-geforce-gtx-760-2gb-ddr5-256bit-dvi-hdmi-dp-overclock-gtx760-dc2oc-2gd5-585996/

Od kilku lat używam tylko kart tego producenta z dwu-wentylatorowym chłodzeniem Direct CU 2 i nigdy się nie zawiodłem. Mam spore wymagania co do kultury pracy wszystkich schładzaczy w kompie i nawet w GTX 580 (który był niezłym piekarnikiem) to chłodzenie dawało radę. 

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2668 dnia: Kwietnia 10, 2014, 22:24:15 »
Ja wręcz odwrotnie, brał bym MSI. Każdy będzie chwalił swoje, a prawda jest niestety taka, że jakiej karty byś nie wziął, z nie wiadomo jak wydumanym konwencjonalnym chłodzeniem to jak się rozkręci w 3D będzie zawsze głośna, bo inaczej się nie da. Dwa, trzy wentylatory po ok. 10cm średnicy nie jest w stanie chłodzić karty na poziomie obrotów wentylatora w spoczynku. Jedynie po zwodowaniu karty można cieszyć się ciszą. Reszta to subiektywne odczucie. A do tego dochodzi tyle zmiennych... bo jeden ma kompa pod biurkiem, drugi na biurku, z oknem i bez okna, z cieńszej i grubszej blachy, etc. Producenci kart robią wszystko aby poziom hałasu był akceptowalny dla wszystkich a jedynym miarodajnym sposobem zmierzenia tego było by wsadzanie do swojego kompa każdej z tych kart i przetestowanie na własnej skórze. Przy takim wyborze trzeba iść trochę na intuicję.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2669 dnia: Kwietnia 10, 2014, 23:17:24 »
Jak dla mnie moja 770 jest cicha. Wkurzające jest co innego, pisk przy wysokich FPS w grach, to jest już wkurzające.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM