Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502356 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #3180 dnia: Czerwca 13, 2016, 18:03:34 »
Takie pytanie, bo czegoś nie ogarniam.

Napaliłem się ostatnio na premierę nowej serii GTX. W informacjach prasowych podawano, że nowa karta NVidia ma kosztować 379 USD w wersji niereferencyjnej oraz 449 USD w wersji referencyjnej (marketingowo nazwana Forunder's Edition). W przypadku kart GTX 1080 cena ta miała wynosić odpowiednio 599 USD / 699 USD.

Oczywiście rozumiem, że te ceny nijak mają się do tego ile kosztować będą te karty w Polsce, ale do jasnej ciasnej.... Wchodzę dzisiaj na morele.net i co widzę:

GTX 1070 w wersji Founder's Edition za 2299,00 PLN (link)
GTX 1070 w wersji custom za 2499,00 PLN (link) - żeby było śmieszniej, nakład wyprzedany

Pierwsza rzecz, której nie rozumiem, dlaczego u nas wersje niereferencyjne są droższe.

Druga sprawa - czy ktoś może wyjaśnić mi jak kalkulowana jest cena w Polsce. Rozumiem, że cena z USA jest ceną bez VAT, ale zawierająca już marżę sprzedawcy (tak gdzieś wyczytałem). Biorąc to 379 USD, mnożąc po zawyżonym kursie 1 USD = 4 PLN i doliczając VAT 23% - wychodzimy na 1864 PLN. Doliczmy jeszcze jakąś kolejną marżę sprzedawcy, ale i tak nijak wychodzimy na te ceny co mamy u nas. Co tam jeszcze jest? Jakieś cła?

Inna sprawa, że kogoś zdrowo po******, że karty serii X70 zaczynają z tego pułapu cenowego. Niby stać mnie na nią i na 1080, ale strasznie nie lubię przepłacać. Barierą psychologiczną za GPU zawsze było dla mnie 1500 PLN. To co się ostatnio porobiło z cenami to jakieś nieporozumienie.

Nie wiem czy Polaris będzie w stanie coś tu zmienić. AMD ostatnio jakoś bez polotu.

« Odpowiedź #3181 dnia: Czerwca 13, 2016, 18:16:12 »
Jascha daj spokoj wogole z ta nowa seria kart.Tez sie napalilem jak szczerbaty na suchary i masz....sytuacja jak opisales-ceny nijak maja sie do tego co przedstawiali
L.No moze beda za jakis czas.Zaznaczyc chcialem ze mieszkam w Kanadzie.Gtx frajer edyszon kosztuje tutaj 550-630$ a modele niereferencyjne sie jeszcze nie pojawily.Oczywiscie Gtx 1080 frajer edyszon to juz 850-890$ i tez nie ma juz nakladu.Jesli udaje sie cos znalezc to na portalach aukcyjnych gdzie koszt takiego gtx 1080 to 1100$ -sick ; widac ludzie sie napalili.Ja wyszedlem z zalozenia ze moze zasiade jeszcze na gtx 980ti (500$ msi hawk uzywka) lub titan x- no chyba ze sie ceny unormuja ale na to trzeba czekac.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

« Odpowiedź #3182 dnia: Czerwca 13, 2016, 18:40:45 »
No to trochę tłumaczy, że te ceny podane w materiałach prasowych były wyssane z palca. Ludzie z mentalnością "shut up and take my money" zrobili swoje.

« Odpowiedź #3183 dnia: Czerwca 13, 2016, 23:34:27 »
Druga sprawa - czy ktoś może wyjaśnić mi jak kalkulowana jest cena w Polsce.

W biednym kraju wszystko jest drogie bo : sprzedawcy są "głodni" i chcą się szybko dorobić ( domy , samochody , urlopy itd ) , bo mała skala sprzedaży zatem i nie da się wynegocjować korzystnych cen tak jak w przypadku tych którzy zamawiają kilkanaście razy więcej towaru , Bo obciążenia podatkowe które mogą być w Polsce większe niż w bogatszych od nas państwach.
A i kursy walutowe tj ich wahania też robią tu krecią robotę.

No i wreszcie marketing i tu już wszystko jest jasne....

Ale generalnie  wszystko to zgaduję bo nie mam ekonomicznego wykształcenia.  ;D

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #3184 dnia: Czerwca 13, 2016, 23:49:44 »
Dostępność jest słaba i trąbią o tym kanały sprzedaży. To nie kwestia popytu - w tym segmencie cenowym on jest zawsze mały. Ograniczona dostępność to naturalna konsekwencja początkowej fazy produkcji dużych układów GPU. Wygląda to trochę tak, że Nvidia chciała za wszelką cenę pokazać coś przed AMD (tak jak było z Fermi). Polarisy to małe GPU i uzysk jest duży od początku. 29 czerwca wchodzi RX 480 od razu w dużej ilości na rynek. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że Vega będzie wprowadzana z podobnym podejściem, a wtedy właściciele nowych GTXów mogą szybko stracić na wartości swojego sprzętu, zwłaszcza że w architekturze wielkich zmian nie ma i z Async Shaders wciąż na bakier.

AMD rozgrywa teraz spokojnie swoje rozdanie, którego celem jest solidne zwiększenie udziałów rynkowych (od dwóch kwartałów rosnących). Wielkiego polotu w tym może nie widać, ale tu chodzi o skuteczność. Przecież za sprawą Polaris kupowanie kart z serii GTX 900 praktycznie straciło rację bytu, a tu nie zapowiada się na szybką odpowiedź Nvidii. Atak na mid-low range to pierwszy krok. Drugim będą karty do notebooków. High-end to margines i głównie kwestia prestiżowa, ale AMD i tego nie odpuści, choć traktuje to z oczywistych względów z najniższym priorytetem.

P.S. GTX 1070 to tylko z nazwy następca GTX 970 - to karta w cenie GTX 980+.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3185 dnia: Czerwca 14, 2016, 07:46:04 »
Ceny głównie dotyczą rynku US i tam faktycznie się tego trzymają. Reszta świata to inna bajka. U nas dochodzi VAT, koszty transportu i cały łańcuszek prowizji sprzedawców. Poza tym tak jest przy nowościach. Najpierw się ludzi nakręca, a potem rzuca jedną sztukę w tłum i patrzy jak się zabijają. Odczekać do sierpnia/września, a sytuacja się unormuje. Nie wiem czy Morele jest importerem czy dystrybutorem NV ale jeśli to pierwsze to co najwyżej mogą grać tak jak im zagrają. Poza tym w sklepie to towar wirtualny i cena jest na wyrost żeby było z czego urywać jak już będą na półce. Popić wodą i zapomnieć.

https://www.massdrop.com/buy/msi-gtx-1070-founders-edition-pre-order
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3186 dnia: Czerwca 14, 2016, 09:34:27 »
No tak. Już się wyleczyłem z tego zakupu, bo na ten moment nie jestem psychicznie gotowy do tego by dać takie pieniądze za kartę graficzną (która za rok straci sporo na wartości). Mam nadzieję, że się nie złamię. :)

P.S. GTX 1070 to tylko z nazwy następca GTX 970 - to karta w cenie GTX 980+.

No właśnie o to chodzi, że "w cenie". Ale chociaż jest to karta z segmentu high-end, nie jest to karta topowa. Następcą jest dla mnie 980 jak 1080. Natomiast karty x70 zaczynały chyba zawsze z poziomu rzędu 1500 PLN, jeśli mnie pamięć nie myli. Teraz niestety jest inaczej. Wszystko sprowadza się moim zdaniem do tego, że seria 9xx byłą stanowczo za droga (poczynając od kosztów produkcji).  Teraz wypuszczając nową generację kart tańszych i wydajniejszych po przystępnych cenach, podczas gdy spory nakład 970tek i 980tek (nie wspominając o Titanach) nadal kwitnie na półkach magazynów, strzeliliby sobie w stopę.

Zobaczymy jeszcze co z tym Polarisem będzie. Niby gdzieś są przecieki, że 2 x RX 480 w CF da wydajność większą niż 1080 za niższą cenę, ale w zestawieniu poboru mocy to rozwiązanie raczej wyjdzie kiepsko. Nie wspominając o tym, że z CF są często problemy w obsłudze w grach. W każdym razie tak mi się zakodowało.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3187 dnia: Czerwca 14, 2016, 09:50:00 »
Sytuacja jest analogiczna do tej z procesorami. Intel nie ma konkurencji i sobie wali ceny z kosmosu wciskając ludziom po trzy razy kotleta. NV też się poczuła bardzo komfortowo i dlatego ceny sobie szybują. Na konkurencję w postaci AMD jakoś za bardzo nie liczę, choć chciałbym żeby się odbili od dna tak jak to miało miejsce za czasów Radoenów 9500/9700/9800 czy Proców z serii A64.

Natomiast przegięciem siusiaka jest płacenie więcej za "Forunder's Edition" czyli referenta który ani nie jest lepszy do OC, ani wyselekcjonowany, ani lepiej chłodzony itd. Zwykła karta jakiej kiedyś nikt nie chciał brać zważywszy na standardowe głośne chodzenie teraz urosła no miana sprzętu dla entuzjastów. W sumie ten sam zabieg jak z dopiskiem "dla graczy".

Z CF to ja dziękuję. Wyleczyłem się. może jakbym grał ciągle w BF3/4 to tak ale niszowe gry pokroju DCS to kaplica.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3188 dnia: Czerwca 14, 2016, 12:25:54 »
W sumie jak jeszcze czytam teraz te informacje prasowe, to JEŻELI rzeczywiście RX 480 da wydajność poziomu GTX 980 za cenę rzędu 1000 PLN, to będzie hit. Tylko pytanie ile w tym prawdy... bo brzmi zbyt pięknie i nierealnie. Zaraz znowu się okaże, że te ceny to jakiś wał marketingowy. Poza tym, fakt, że robi się jakąś sztuczną premierę tej karty, by pomachać pudełkiem przed gawiedzią, ale nie udostępnia się żadnych konkretnych danych na temat wydajności, również nie napawa optymizmem. Ale obym się mylił. AMD już kiedyś potrafiło nieźle namieszać cenowo i mam nadzieję, że im się uda. Może nawet zostanę przy czerwonych. ;)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3189 dnia: Czerwca 14, 2016, 14:21:55 »
Też czekam na ruchy na rynku kart graficznych, bo męczy mnie już konfiguracja z dwiema kartami, które działają tylko w wybranych grach i chcę kupić jedną a porządną. Spokojnie, do sklepów trafi nowa generacja kart AMD, kurz trochę opadnie, ceny i podaż się ustabilizują, wtedy będzie można wybierać.

Chyba, że dolar znowu skoczy.... :)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3190 dnia: Czerwca 14, 2016, 16:32:06 »
Już dzisiaj skoczył  :x.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #3191 dnia: Czerwca 15, 2016, 01:09:26 »
Zobaczymy jeszcze co z tym Polarisem będzie. Niby gdzieś są przecieki, że 2 x RX 480 w CF da wydajność większą niż 1080 za niższą cenę, ale w zestawieniu poboru mocy to rozwiązanie raczej wyjdzie kiepsko.

Różnica w poborze energii będzie pomijalna skoro dwie karty razem mają kosztować ok. 400-450 USD, a GTX 1080 kosztuje ponad 600 USD. Tej różnicy w koszcie nie skompensuje oszczędność energii przy graniu dzień w dzień przez kilka lat ;)

Nie wspominając o tym, że z CF są często problemy w obsłudze w grach. W każdym razie tak mi się zakodowało.

Obecnie to Radeony lepiej się skalują. Obsługa CF zależy od dodania profilu w sterownikach (gry na DX11 i starszych) lub dodania odpowiedniej funkcji w grze (DX12 i Vulkan). Liczba gier z profilami zarówno SLI jak i CF jest porównywalna, choć faktycznie gry o mniejszym zasięgu mogą nie otrzymywać obsługi multiGPU.

W sumie jak jeszcze czytam teraz te informacje prasowe, to JEŻELI rzeczywiście RX 480 da wydajność poziomu GTX 980 za cenę rzędu 1000 PLN, to będzie hit. Tylko pytanie ile w tym prawdy... bo brzmi zbyt pięknie i nierealnie.

Zależeć będzie od gry zapewne. Podano, że RX 480 to ponad 5,5 TFlops mocy, czyli nieco poniżej R9 390X, który w wielu nowych grach przegania GTX 980, a w ostatnim Mirrors Edge nawet 980 Ti.

Zaraz znowu się okaże, że te ceny to jakiś wał marketingowy.

Ceny już podano i są ostateczne. 199 USD za RX 480 4 GB, 229 USD za RX 480 8 GB. Pierwsza to okolice 1000 zł (będą pewnie modele poniżej i powyżej tej bariery), a druga to ok. 150-200 zł więcej.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3192 dnia: Czerwca 15, 2016, 07:41:56 »
Labienus, jak Cię lubię, tak nie rób wrażenia że SLI/CF to fajna alternatywa dla jednej karty tylko dlatego, że AMD tak pokazało na konferencji.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #3193 dnia: Czerwca 15, 2016, 22:00:48 »
Labienus, jak Cię lubię, tak nie rób wrażenia że SLI/CF to fajna alternatywa dla jednej karty tylko dlatego, że AMD tak pokazało na konferencji.

Nie wiem, skąd masz takie wrażenie, ale starajmy się trzymać tego, co napisałem. MultiGPU to zabawa dla zaawansowanych, wyrozumiałych i nie w gorącej wodzie kąpanych. Teraz do tego przychodzi punkt zwrotny, gdy obsługiwanie multiGPU przestaje zależeć od sterownika, a zaczyna zależeć od gry. To dobrze i źle. Dobrze, bo gra w warstwie API powinna to lepiej realizować niż funkcjonujący na wyższym poziomie abstrakcji sterownik. Źle, bo jak pokazuje Quantum Break nie każdy deweloper w ogóle zamierza to implementować. Niemniej fakt, że w DX12 jest opcja łączenia kart o różnej mocy (Explicit Multi Adapter) i zaprzęgania integry (nawet Intela) do części obliczeń jest naprawdę fajny. Taki Intel ma teraz spore pole do popisu w relacjach ze studiami deweloperskimi, czego wcześniej nie miał za bardzo.

« Odpowiedź #3194 dnia: Czerwca 16, 2016, 09:05:47 »
Tak przy okazji, wczoraj "wyciekły" pierwsze dane na temat wydajności RX 470:

http://www.guru3d.com/news-story/radeon-rx-470-benchmarks.html

Z zestawienia wynika, że to karta wydajnościowo niewiele odstająca od GTX 970, z tą różnicą, że potrzebuje zaledwie 110W, a cena ma podobno wynosić ok. 160 USD. Jeśli te wszystkie informacje się potwierdzą to będzie na prawdę gorące lato.

Natomiast prognozowana wydajność RX 480 to jednak dla mnie nadal trochę za mało (tj. za mało do komfortowego grania w 1440p, tak jak się ją reklamuje). Brakuje w tym zestawieniu jakiegoś RX 490 z wydajnością zbliżoną do Titan X / GTX 1070, za cenę <2000 PLN. Panie Rzeczniku? :)