Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502575 razy)

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #3225 dnia: Lipca 15, 2016, 15:41:52 »
Korzystając z okazji też się podłączę - co myślicie o tym dysku:

http://www.electro-outlet.pl/product-pol-35033-Dysk-SSD-KINGSTON-SKC400S37-256G-2-5-256GB-SATA-III.html

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3226 dnia: Lipca 15, 2016, 17:11:40 »
Aha, a jak zaczyna Ci miejsca na SSD brakować, to instalki których używasz rzadziej, można zawsze sobie skopiować HDD, usunąć z SSD i zrobić sync folderów folder za pomocą komendy mklink.

To się nazywa: linki symboliczne :)

Uważam podobnie. System musi na nim stać, a gdybym miał Win8/10 i nowszy sprzęt z UEFI to bym ustawił go jako partycje GPT co by jeszcze nieco zyskać na odpalaniu. Jak szaleć to szaleć. Sam mam podzielonego SSD na dwie partycje co by DCSa nie kopiować za każdym razem jak robię kopię bezpieczeństwa :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3227 dnia: Lipca 15, 2016, 17:55:28 »
Korzystając z okazji też się podłączę - co myślicie o tym dysku:
http://www.electro-outlet.pl/product-pol-35033-Dysk-SSD-KINGSTON-SKC400S37-256G-2-5-256GB-SATA-III.html

Poczytaj złote myśli kolegów z poprzedniej strony. GoodRama, którego polecał Kosi, masz praktycznie z takimi samymi osiągami, 16 GB mniej i 100 zł* taniej (>>>EDIT - * a nie, sorry - taka cena mi na Morele dla tego dysku wyskoczyła). Ten Kingston pewnie też dobry. Pytanie czy jest sens przepłacać za markę i marketing. Ja zdecydowałem się wcześniej na Samsunga, ale myślę, że teraz kupiłbym polsko-chińskiego GoodRama.

Uważam podobnie. System musi na nim stać, a gdybym miał Win8/10 i nowszy sprzęt z UEFI to bym ustawił go jako partycje GPT co by jeszcze nieco zyskać na odpalaniu. Jak szaleć to szaleć. Sam mam podzielonego SSD na dwie partycje co by DCSa nie kopiować za każdym razem jak robię kopię bezpieczeństwa :).

Ano. Odnośnie kopii bezpieczeństwa tak mi się jeszcze skojarzyło, że jedyny mankament dla SSD jako dysku systemowego to konieczność rezygnacji z funkcji przywracania systemu. Tzn. można zostawić, ale w każdym razie ja mam tak zakodowane, że to niepotrzebnie dysk obciąża częstym zapisem i skraca jego żywotność. Niektórzy idą dalej i rezygnują np. również z pliku stronicowania na SSD i indeksowania plików, ale dla mnie to już chyba lekka przesada.

W każdym razie Win10, odkąd go mam, chodzi na SSD bez zarzutu i żadnego BSODa nie uświadczyłem. Więc nawet miło Kosi, że przypomniałeś, żeby kopię bezpieczeństwa zaktualizować. :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3228 dnia: Lipca 15, 2016, 19:09:15 »
KC400 to całkiem udane dyski. Sam mam KC300 kupiony okazyjnie jakiś czas temu kiedy ceny SSD były absurdalne. Niestety za Kingstonem ciągnie się zła sława po numerze z kontrolerem w serii dysków V300. Zresztą jakby się bliżej przypatrzeć to OCZ tez miał wtopy z Vertexami, Samsung i chyba Crucial albo Plextor z firmwarem co ubijał dyski, czy w końcu z kontrolerem Sandforce który niby był padaczką, a został przez Intela okiełznany. Zresztą nie tylko oni, bo ten kontroler ucywilizował się :).

@Jascha
Sam używam Acronisa do kopii dysku ale po prawdzie nigdy z przywracania systemu nie korzystałem. Dla mnie to coś jak voodoo tylko w świecie Windowsa :). Teraz nawet folderów profilowych, katalogów tymczasowych i systemowych nie trzymam na SSD :). To się da ogarnąć :). W sierpniu ma być kolejny duży update do Win10 to może warto to zrobić ;).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3229 dnia: Lipca 15, 2016, 22:14:30 »
To po kiego... grzyba zawracasz gitarrę, kolego? ;)

Nie, na serio - jeszcze się nie spotkałem z rozwiązaniem, by mieć SSD i HDD jako dysk systemowy. Nie wiesz co tracisz. Ja mam SSD 250 GB podzielone na 2 partycje - bodajże 60 GB na system i programy, reszta - na instalację gier. I styka.

Aha, a jak zaczyna Ci miejsca na SSD brakować, to instalki których używasz rzadziej, można zawsze sobie skopiować HDD, usunąć z SSD i zrobić sync folderów folder za pomocą komendy mklink.

Będę więc pierwszy, historia dzieje się na Twoich oczach, miej je zatem szeroko otwarte :D :D :D. Sytuacja przedstawia się tak: mając 37 wiosen na sponiewieranym karku, jestem już na takim etapie życia, kiedy wybitnie nie chce mi się pieprzyć w stawianie windy i konfigurowanie programów od zera tak często jak się to robiło za czasów studenckich. Poprzedniego XP-ka używałem zatem 6 lat bez reinstalacji i z aktualną siódemką mam zamiar powtórzyć ten "wyczyn" - zostały jeszcze 4 lata :). A czy winda ładuje się 6 sekund czy 60 sekund, to mi wisi. Pomyślę o stawianiu nowej, gdy obecna zacznie ładować się 600 sekund, lub gdy MS zakręci kurek z aktualizacjami (raczej to drugie i pewnie niebawem!). Wtedy jednak, optymistycznie zakładam, 10-tka będzie już dojrzała, a SSDki będą większe, szybsze, tańsze i popularne jak dziś "talerzówy".

To co natomiast zaczyna mi realnie przeszkadzać na dzień dzisiejszy, to fakt, że to DCS z dowolną misją włącznie wstaje dłużej niż winda, cierpiąc ponadto na przyciachizm w locie przy doczytywaniu kontentu z HDD. CloD niewiele lepiej. Zdwojenie pamięci było pierwszym krokiem wobec tej sytuacji, SSD jest drugim, karta z masą VRAMu będzie za rok trzecim. Taki jest plan.

Zaintrygowałeś mnie natomiast tym "sync-em folderów za pomocą komendy mklink", bo choć kompletnie nie zrozumiałem co do mnie napisałeś, to wiem, że wobec ograniczonej ilości miejsca na SSD, będę musiał nauczyć się jakichś podobnych voodoo-rzeźb w nawozie :).

« Odpowiedź #3230 dnia: Lipca 15, 2016, 22:39:31 »
Mam dwa lata mniej na karku, ale też mam awersję do instalacji wszystkiego od zera. ;)
Poświęć się i postaw od zera system na SSD. Daje to ogromnego kopa dla Windowsa i wszelkich programów zainstalowanych na SSD. Po przesiadce na SSD nie wyobrażam sobie powrotu do systemu na HDD. Zwłaszcza, że niemal 100% "codziennych" programów uruchamiam z SSD.
Włączam kompa, parenaście sekund i mogę uruchamiać dalsze programy. Całkowicie inna jakość działania. :)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #3231 dnia: Lipca 15, 2016, 22:48:40 »
Zaintrygowałeś mnie natomiast tym "sync-em folderów za pomocą komendy mklink", bo choć kompletnie nie zrozumiałem co do mnie napisałeś, to wiem, że wobec ograniczonej ilości miejsca na SSD, będę musiał nauczyć się jakichś podobnych voodoo-rzeźb w nawozie :).

Tak jak Mazak napisał, nazywa się to fachowo link symboliczny. Ja to nazywam czasem sync folderów bo do tego głównie tej funkcji używam w połączeniu z Google Drive.

Tu jest to chyba dość czytelnie opisane:

http://wiblo.pl/2013/03/26/windows-7-mklink-dowiazania-symboliczne/

Tu po angielsku też:

http://www.pcgamer.com/save-space-on-your-ssd/

Tak przy okazji - do 29 lipca jest bodajże bezpłatny upgrade na Win10. Proponuję jednak przemyśleć i po instalacji SSD, postawić na nim system i zrobić upgrade*. Ja tak zrobiłem kilka miesięcy temu i z pewnością nie żałuję. No ale jak to się mówi "Jeden lubi jak mu Cyganie grają, a drugi jak mu buty śmierdzą"... ;)

* Lub jeśli masz wersję box - to pobrać instalację Win10 i od razu na czysto go instalować, aktywując kluczem Win7. Siódemkę mógłbyś chyba nawet sobie "w razie W" na tym HDD zostawić i jak Ci nie podejdzie, to czyścisz SSD i robisz jak pisałeś.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3232 dnia: Lipca 15, 2016, 23:07:18 »
Od biedy można zrobić klona partycji ale osobiście nie widzę lepszej sytuacji jak instalację nowej Windy na świeżym dysku. Win10 jest już dojrzały, a MS kurka z aktualizacjami nie zakręci. Prędzej ubije starsze Windowsy. Mniejsza o większość.

Natomiast nikt nie lubi instalacji Windy. Sama instalacja to teraz pikuś. Gorzej z konfiguracją. Sam się bronię jak mogę ale niestety prędzej czy później to nastąpi. Proponuję: Rufus+pendrive+MediaCreationTool (no chyba, że masz ISO Windowsa 10). Podziel dysk na dwie partycje (C: na system, D: na gry) i jak już skończysz konfigurację włącznie z DCS. Zrób sobie obraz partycji systemowej (Acronis True Image 2016 w wersji trial wystarczy). Wtedy zawsze możesz szybko zrobić cofkę i nie czekać kilku lat na format.

« Odpowiedź #3233 dnia: Lipca 15, 2016, 23:21:32 »
Na dobrą sprawę, to nie trzeba nawet korzystać z innych programów, bo Win10 ma pakiet narzędzi do wykonywania kopii systemu (i plików):

http://www.download.net.pl/jak-tworzyc-kopie-zapasowe-danych-w-windows-10-i-przywracac-kopie-z-windows-7/n/6889/

Plus zawiera pomocne opcje resetowania komputera do stanu pierwotnego, podobne w działaniu jak reset do ustawień fabrycznych Androida.

Choć z ręką na sercu przyznaję, że jeszcze z kopii wykonanej za pomocą tych narzędzi domyślnych, systemu - odpukać - nie przywracałem. ;)

Natomiast jeszcze taki dopisek dla kolegi - zrobi jak będzie chciał, oczywiście. Nie znam osoby, która po przesiadce z systemem na SSD chciała powrotu na HDD. I tu nawet nie chodzi o te wspomniane kilkanaście czy kilkadziesiąt sekund uruchamiania systemu, które się zaoszczędzi. Chodzi o ogólny komfort i szybkość pracy w systemie. Wszystko jest na już, na zaraz. Hokus-pokus. Mówisz-i masz. Tak właśnie jest. :)

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3234 dnia: Lipca 15, 2016, 23:35:07 »

To co natomiast zaczyna mi realnie przeszkadzać na dzień dzisiejszy, to fakt, że to DCS z dowolną misją włącznie wstaje dłużej niż winda, cierpiąc ponadto na przyciachizm w locie przy doczytywaniu kontentu z HDD. CloD niewiele lepiej. Zdwojenie pamięci było pierwszym krokiem wobec tej sytuacji, SSD jest drugim, karta z masą VRAMu będzie za rok trzecim. Taki jest plan.

Zrób tak jak ja. Kup dysk SSD, zainstaluj na nim Windę, która będąc aktualną, powinna sama ustawić Ci system pod dysk SSD (czyli np brak defragmentacji etc.). Następnie zainstaluj DCSa na SSD i ciesz się życiem i szybkim wczytywaniem DCSa. Ja tak mam od kilku lat i te wszystkie tematy o żywotności i kombinacjach popij wodą i zapomnij. Dodam, że mój komp jest włączony dzień w dzień po kilka godzin.

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #3235 dnia: Lipca 17, 2016, 20:29:24 »
Siódemkę nabyłem OEMową, więc drugi raz jej legalnie na tym samym kluczu nie postawię. No dobra, podumam nad tą dychą, wszytko rozbije się o to, czy GPL i GTR2 będą pod nią dobrze chodzić, bo jeszcze w takie dinozaury wciąż pocinam, ale to już "risercz" na inne fora dyskusyjne.

Bez linków symbolicznych widzę się nie obędzie, bo i DCS i cała parówa z grami na tego SSD na pewno mi nie wejdzie, że o jakimkolwiek systemie nie wspommnę. DCSa i cześc parówy z CloDem wsadziłbym na SSD, resztę parówy na talerz, bo pozostałe gry dobrze chodzą i z talerza.

Dzięki za kolejne wskazówki!

« Odpowiedź #3236 dnia: Lipca 18, 2016, 23:42:40 »
Siódemkę nabyłem OEMową, więc drugi raz jej legalnie na tym samym kluczu nie postawię.

A było zrobić obraz partycji ( kopię systemu ) tuż po instalacji bez sterowników oraz innych programów np Paragon'em......  http://www.dobreprogramy.pl/Paragon-Backup-Recovery,Program,Windows,15537.html

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3237 dnia: Lipca 19, 2016, 07:17:37 »
Nie ma różnicy, czy zrobi obraz teraz czy później system i tak będzie się ponownie aktywował. Co generalnie jest do przejścia nawet z licencją OEM.
A sam Windows prawie na pewno i tak się podniesie, nawet z innymi sterownikami.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #3238 dnia: Lipca 19, 2016, 09:43:22 »
Siódemkę nabyłem OEMową, więc drugi raz jej legalnie na tym samym kluczu nie postawię.

Windows 7 w wersji OEM po zmianie dysku również się aktywuje, tylko trzeba dzwonić do MS (automat) i wstukiwać cyferki wygenerowane przez system, a potem w drugą stronę. W 2014 r. było to tylko 54 cyferek (9 grup po 6 cyfr), ale na szczęście rok temu to uprościli. Trzeba tak robić z każdą instalacją systemu. Wiem, bo zmieniłem w laptopie HDD (5400 obr/min) na SSD i sprzęt skrzydeł dostał.

Windows 7 niestety nie był projektowany pod SSD, więc dużo rzeczy trzeba zmienić samemu:
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/jak-przyspieszyc-dysk-ssd-w-windows-7-3230.html

Przywracanie sytemu mam włączone, bo kiedyś nawet Windows Update ubił system i to mnie uratowało. Używam za to CCleanera i co parę dni czyszczę poprzednie punkty przywracania systemu (ostatni zawsze pozostaje).

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3239 dnia: Lipca 19, 2016, 11:41:31 »

Postawisz i postanowień licencji nie złamiesz. Dysk zawsze mógł ulec awarii. Ważne, że płyta główna jest ta sama (bo najczęściej to jest wyznacznikiem nie aktywowania się Windowsa). To samo tyczy się Windows 10. Cała reszta błędów z aktywacją i koniecznością dzwonienia do MS to wynik istnienia w systemie poprzedniej aktywacji i trzeba z automatem to zweryfikować ręcznie.

Windows 7 instalowany od zera z obecnie dostępnego obrazu wspiera wszystkie funkcje i nie trzeba nic z tym zmieniać. Z tego wszystkiego najważniejszy jest TRIM, defragmentacja wyłącza się sama, AHCI to w zasadzie standard, a cała reszta to w zależności co kto robi. Można sobie zmienne środowiskowe poprzenosić jak ktoś dużo Youtube ogląda ale i tak żeby szybko zabić dysk potrzeba dziennie zapisywać kilkadziesiąt GB danych. U mnie dysk w blisko dwa lata zanotował 2987GB zapisu i 4960GB odczytu w 4916 cyklach. Gdzie ja non stop słucham YT. Osobną sprawą są błędy softu w samym dysku które potrafią uśmiercić dysk sam z siebie i wtedy wszystkie optymalizację można sobie między bajki włożyć. Poza tym jak komuś mocno zależy na oszczędzaniu zapisów to tu jest szerszy poradnik, bo w tym na benchmarku nie doszukałem się przenoszenia katalogu Windows Update, hibernacji itd.

http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/poradnik_ssd

Z doświadczenia wiem, że im mniej się grzebie w Windowsie tym lepiej i dłużej działa :). Art-J jestem nawet w stanie zaryzykować stwierdzenie, że prędzej wymienisz dysk SSD na większy niż zabijesz go zapisem. No chyba, że masz jakieś fajne pomysły i postawisz sobie solidną bazę danych działającą 24/7 będą tam robione operację z całego województwa. Znam takie przypadki z życia ;). Wtedy dysk zejdzie z tego świata w miesiąc ;P.